Πώς θα καταφέρεις να μαγειρέψεις τις πιο τραγανές τηγανιτές πατάτες
Πόσες φορές δεν έχεις τρέξεις στο πιο κοντινό ταχυφαγείο για να αγοράσεις μια μερίδα τηγανιτές πατάτες για να συνοδεύσεις την μπριζόλα ή το μπιφτέκι σου. Αυτός ο ήχος του τραγανού κάνει τις τηγανιτές πατάτες αξιοζήλευτες.
Ποιο είναι το μυστικό για να καταφέρεις να έχεις στο πιάτο σου τραγανές τηγανιτές πατάτες;
Προσέχεις τι πατάτες αγοράζεις
Οι πατάτες, όταν τις αγοράζεις, δεν πρέπει να είναι πληγωμένες, ζαρωμένες ή μαλακές και να έχουν βγάλει ρίζες. Ποτέ δεν αγοράζεις πατάτες που έχουν πρασινίσει, γιατί αυτό σημαίνει ότι περιέχουν την τοξική ουσία σολανίνη (που που υπάρχει φυσικά στις πατάτες), η οποία πικρίζει και προκαλεί στομαχικά προβλήματα.
Για να φτιάξεις τις τέλειες τηγανητές πατάτες, χρειάζεται να επιλέξεις πατάτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, φρέσκες και σφιχτές, κατάλληλες για τηγάνι. Οι πατάτες νέας σοδειάς είναι ιδανικές. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις πατάτες Νάξου.
Η διαδικασία για να φτιάξεις τέλειες -τραγανές- τηγανητές πατάτες
Τις κόβεις σε μακρόστενα μπαστούνια (στικς), πάχους περίπου 1,5 εκ.
Αν θες, βουτάς τις πατάτες για 8 με 9 λεπτά σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, μέχρι να μαλακώσουν οι άκρες τους. Έπειτα, τις σουρώνεις και τις αφήνεις να στεγνώσουν καλά. Με τον τρόπο αυτό, αλλάζει η δομή των υδατανθράκων και εξασφαλίζεις ότι τα σάκχαρα που περιέχουν θα καραμελώσουν και θα γίνουν πιο τραγανές.
Στην συνέχεια, μόλις «κάψει» το λάδι, χαμηλώνεις τη θερμοκρασία και ρίχνεις σε δόσεις τις πατάτες. Τις τηγανίζεις για 7 με 8 λεπτά. Έτσι, θα ψηθούν εξωτερικά, χωρίς να πάρουν χρώμα, ενώ μέσα θα είναι μαλακές. Τις βγάζεις με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και τις αφήνεις να κρυώσουν
Εδώ μπαίνει το μυστικό συστατικό: πατατάλευρο! Πασπαλίζεις με πατατάλευρο τις πατάτες και ανακατεύεις προσεκτικά. Ανεβάζεις τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και τις τηγανίζεις για 3 με 4 λεπτά, για να πάρουν χρυσό χρώμα.
Βάζεις τις τηγανισμένες σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και πασπαλίζεις με αλάτι. Αν θες, μπορείς να τις πασπαλίσεις με πατατάλευρο, για να απορροφηθεί η υγρασία και να γίνουν ακόμα πιο τραγανές.
Πώς θα καταφέρεις να φτιάξεις τραγανές τηγανιτές πατάτες, όπως στα fast food
Τις πιο υγιεινές και νόστιμες τηγανιτές πατάτες δεν θα τις ρίξεις στο… τηγάνι. Και τώρα εσύ αναρωτιέσαι πώς θα γίνει αυτό. Και όμως στον φούρνο μπορείς να φτιάξεις τις πιο γευστικές πατάτες και έτσι να γλιτώσεις τις θερμίδες του τηγανιού (ακα του λαδιού). Η γεύση της πατάτας αυτής στο φούρνο θα είναι ακριβώς ίδια με της τηγανιτής και εσύ θα τις τσιμπάς non stop. Και χωρίς τύψεις.
Δοκίμασε τη λύση της γλυκοπατάτας:
Οι γλυκοπατάτες ανήκουν στην κατηγορία των σύνθετων υδατανθράκων που δεν μετατρέπονται άμεσα σε σάκχαρα, και δεν αποδεσμεύουν έξτρα γλυκόζη μπορεί να αποθηκευτεί ως λίπος.
Κράτησε τη φλούδα:
Όχι μόνο είναι νόστιμη, θα κάνει τις πατάτες στο φούρνο εξίσου τραγανές με εκείνες στο τηγάνι. Ταυτόχρονα, είναι πολύ θρεπτική.
Θυμάσαι το ελαιόλαδο;
Ήρθε η ώρα να λαδώσεις τις πατάτες με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδου. Πρόσεξε η κάθε πατάτα να μην καλύπτεται από κάποια άλλη.
Το σωστό ψήσιμο:
Ψήσε τις πατάτες για 20 λεπτά, ανακάτεψέ τες προσεκτικά και άφησέ τες να ψηθούν για δέκα λεπτά ακόμα μέχρι να πάρουν χρώμα κι από την άλλη πλευρά.
Tip: Το σωστό ψήσιμο γίνεται στους 220 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις.
Συνταγές για light sauce για τις τηγανιτές πατάτες σου
Υλικά:
- 1 κ.γ. γιαούρτι 0%-2%
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ. σ. ξύδι
- ½ σφηνάκι νερό
- 1 ½ σφηνάκι ελαιόλαδο
- 1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
- Λίγο αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση: Ρίχνεις στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα χτυπάς καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Αν το θες ακόμη πιο δροσερό, τοποθέτησέ το για λίγη ώρα στο ψυγείο!
Υλικά:
- ½ κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. της σούπας τυρί τύπου cottage (λιωμένο)
- ½ κουτ. της σούπας γιαούρτι
- λίγο τριμμένο τζίντζερ
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση: Ρίχνεις στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα χτυπάς καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Αν το θες ακόμη πιο δροσερό, τοποθέτησέ το για λίγη ώρα στο ψυγείο!