Στο ντουλάπι της κουζίνας σου βρίσκεται το πιο αποτελεσματικό μπαχαρικό για απώλεια βάρους. Εσύ ξέρεις ποιο είναι;
Έχεις δοκιμάσει διάφορες δίαιτες και οι προσπάθειές σου δεν βρήκαν αντίκρισμα. Δυστυχώς, οι αυστηρές δίαιτες και οι στερήσεις έχουν κάποιο προσωρινό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής με μετρημένες παρατυπίες τα αποτελέσματα θα δε δικαιώσουν. Μπορείς να χάσεις εύκολα βάρος βάζοντας κάποιες τροφές ή ένα μπαχαρικό στη διατροφή σου.
Ποιο είναι το sos μπαχαρικό για αδυνάτισμα;
Ο λόγος που το πιπέρι καγιέν έγινε τόσο διάσημο ανάμεσα σε όσους και όσες θέλουν να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν την τέλεια σιλουέτα ήταν η Beyonce. Η βασίλισσα της pop είχε αποκαλύψει πώς κατάφερε να χάσει 10 κιλά για τις ανάγκες της ταινίας Dreamgirls (2006).
Ο τρόπος που επέλεγε ήταν τουλάχιστον αυστηρός ενώ σίγουρα δεν ενδείκνυται αν πρώτα δεν έχεις συμβουλευτεί κάποιον διατροφολόγο. H Beyonce έζησε για 10 μέρες πίνοντας μονάχα ένα ρόφημα αποτελούμενο από σιρόπι σφενδάμου, λεμόνι και -ναι, καλά μάντεψες- καγιέν.
Προφανώς, οι υπερβολικές δίαιτες αυτού του τύπου είναι συνήθως περισσότερο καταστροφικές παρά ωφέλιμες για τον οργανισμό. Αφήνοντας, λοιπόν, στην άκρη τη «μαγική συνταγή» της διάσημης τραγουδίστριας ας δούμε τι λένε οι επιστημονικές έρευνες αναφορικά με το καγιέν.
Το συγκεκριμένο πιπέρι που ξεκίνησε την πορεία του στη Λατινική Αμερική αλλά σήμερα χρησιμοποιείται σε όλον τον κόσμο -από τη Δυτική Αφρική μέχρι την Κίνα, και από τη Σιγκαπούρη μέχρι το Τέξας- έχει μεγάλη περιεκτικότητα στη χημική ουσία καψαϊκίνη.
Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στην αμερικανική Εθνική Βιβλιοθήκη της Φαρμακευτικής (NLM) το πιπέρι καγιέν είναι πάρα πολύ χρήσιμος σύμμαχος στον αγώνα ενάντια στην παχυσαρκία – ένα πρόβλημα υγείας το οποίο απασχολεί δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς.
Σε ποιο συμπέρασμα κατέληξε η συγκεκριμένη μελέτη; «Συνοπτικά, η καψαϊκίνη έχει πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο μεταβολισμό και πιο ειδικά για την απώλεια βάρους σε παχύσαρκα άτομα» διαβάζουμε χαρακτηριστικά, ενώ πιο κάτω βλέπουμε ότι όχι μόνο βοηθά αλλά παράλληλα δεν έχουν παρατηρηθεί και σημαντικές παρενέργειες (όταν φυσικά χρησιμοποιείται με μέτρο, αφού σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να ενοχλήσει το στομάχι).
Μάλιστα, η έρευνα αναφέρει ότι καθώς το πιπέρι καγιέν χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, τα συμπληρώματα διατροφής τα οποία περιέχουν καψαϊκίνη μπορούν να είναι ένας πολύ πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας αντί για άλλα «χημικά» φάρμακα.
Όσο για το πώς και γιατί να το βάλει κανείς στην καθημερινή του διατροφή; Οι ίδιοι μελετητές παρατήρησαν ότι η παρουσία καγιέν στα γεύματα λειτουργεί -μέσα από έναν πολύπλοκο μηχανισμό- με τέτοιον τρόπο ώστε το σώμα να κάνει μεγαλύτερες καύσεις.
Κουρκουμάς με νερό: Βοηθάει στο αδυνάτισμα;
Ειδικά τώρα το καλοκαίρι το να πίνουμε αρκετό νερό είναι απαραίτητο αλλά και σωτήριο. Μπορεί οι θερμοκρασίες ακόμη να μην είναι τόσο υψηλές αλλά δεν είναι λίγοι όσοι εμφανίζουν αφυδάτωση από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες του Ιουνίου. Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο και οι ηλιοθεραπείες απαιτούν καλή και επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού και της επιδερμίδας.
Αν δεν σου αρέσει το σκέτο νερό – δεν είσαι μόνη εκεί έξω- τότε το νερό με κουρκουμά ίσως είναι μία λύση για εσένα. Και θα σου δώσει αυτή τη γεύση που αναζητάς και θα σου προσφέρει αρκετά οφέλη.
Ο κουρκουμάς, που τα τελευταία χρόνια έγινε ο μαϊντανός εξ ανατολής: Μπαίνει παντού για έναν -τουλάχιστον- καλό λόγο: Το πολύτιμο μπαχαρικό τα βάζει με τη φλεγμονή στο σώμα μας και φαίνεται ότι την περιορίζει.
Τι έχουμε μάθει ως τώρα για τον κουρκουμά; Ότι αυτό το φυτό, που συγγενεύει με το τζίντζερ, προέρχεται από τη νοτιοανατολική Ασία και καλλιεργείται για εμπορικούς λόγους κυρίως στην Ινδία, καθώς αποτελεί το βασικό συστατικό του κάρυ. Η ουσία που κάνει τη διαφορά στην υγεία μας είναι η κουρκουμίνη στην οποία αποδίδονται οι αντιφλεγμονώδεις -και αντικαρκινικές σύμφωνα με κάποιες μελέτες- ιδιότητες.
Το αμερικανικό NIH (National Institutes of Health) και συγκεκριμένα το τμήμα που αφορά συμπληρωματικές, ολιστικές και εναλλακτικές θεραπείες, αναφέρει ότι ο κουρκουμάς προτείνεται ως συμπλήρωμα διατροφής για μια ποικιλία παθήσεων, όπως αρθρίτιδα, πεπτικές διαταραχές, λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλεργίες, ηπατικές παθήσεις, κατάθλιψη και πολλά άλλα νοσήματα.
Σύμφωνα με την Ujjwala Baxi, πιστοποιημένη διαιτολόγος και «πρέσβειρα» διάσημης ινδικής εταιρίας τσαγιών, το νερό με κουρκουμά βρίθει αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή, προλαμβάνοντας έτσι και τις χρόνιες ασθένειες.
Η Baxi, η οποία προσθέτει κουρκουμά σε κάποια ποτήρια με νερό μέσα στη μέρα της, κάνει και μία κίνηση «ματ»: ρίχνει και μία πρέζα μαύρο πιπέρι στο κίτρινο αυτό ρόφημα προκειμένου να ενισχύσει την αντιφλεγμονώδη δράση. Εκείνη ξέρει.
Η Baxi δίνει και άλλες χρήσιμες συμβουλές για ακόμη πιο ενισχυμένα ροφήματα και προτείνει να ρίχνουμε και λίγες σταγόνες λιωμένου βουτύρου ghee (σ.σ. μία παραλλαγή του κλαριφιέ που προέρχεται από την Ινδία και μπαίνει σε πακιστανικές και ινδικές συνταγές). Το συγκεκριμένο βούτυρο όπως και κάθε έλαιο βοηθάει στην απελευθέρωση φλαβονοειδών του κουρκουμά. Τα φλαβονοειδή, ως γνωστό, βοηθούν στον έλεγχο της υπέρτασης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Πότε μπορούμε να πίνουμε αυτή την αντιφλεγμονώδη βόμβα; Όποτε μας κάνει κέφι: Από το πρωί με νηστικό στομάχι, όπως πολλοί συνηθίζουν να πίνουν το νερό με λεμόνι μέχρι πριν τον βραδινό ύπνο.
Το ινδικό σαφράν
Στις Ινδίες ο κουρκουμάς εκτός από ιαματικό μπαχάρι για πάσα νόσο, θεωρείται και ιερή ρίζα που «διασφαλίζει» την υγεία και την ευημερία όχι μόνο του ατόμου αλλά και της οικογένειας που την καλοδέχεται στο σπιτικό της και προσθέτει το χρυσοκίτρινο έως βαθύ πορτοκαλί χρώμα της στα παραδοσιακά πιάτα υποκαθιστώντας συχνά το ακριβό σαφράν.
Η συνταγή για νερό με κουρκουμά
Αν είναι να μπω στον αγώνα για την καταπολέμηση της φλεγμονή,ς θα κατεβάσω το ποτήριο τούτο ακολουθώντας τη συνταγή της Ινδού διαιτολόγου, Ujjwala Baxi.
Για ένα ποτήρι «κουρκουμόνερου» θα χρειαστείς:
νερό (1 ποτήρι)
λίγες σταγόνες βούτυρο ghee
1/4 κουταλιά του γλυκού σκόνη κουρκουμά
μια πρέζα μαύρο πιπέρι
χυμός από μισό λεμόνι
Επειδή θα χρησιμοποιήσεις βούτυρο, θα πρέπει να το λιώσεις σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι χρησιμοποιώντας χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το βούτυρο ghee, απομάκρυνε το σκεύος από την εστία και πρόσθεσε τη σκόνη κουρκουμά και το μαύρο πιπέρι. Ανακάτεψε καλά και πρόσθεσε το νερό. Βάλε το μείγμα να βράσει και μόλις κοχλάσει σβήσε και πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού.