Πώς μπορείς να ξεπεράσεις το «κόλλημα», ενώ σου φαίνεται σχεδόν αδύνατο;
Το σκωτσέζικο ντους ίσως να το γνωρίζεις πολύ καλά αφού βιώνεις μια τέτοια προσωπική σχέση. Καταρχάς, πρέπει να καταλάβεις πως δεν είσαι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία που έχει φάει κόλλημα με κάποιον που την παίζει και την αγνοεί. Εκ πείρας γνωρίζουμε πως περνάμε αρκετές φάσεις της ζωής μας όπου αποζητάμε αυτό που δεν μας αποζητάει… και όταν το αποκτήσουμε απλά βάζουμε ένα τικ και προχωράμε.
Περνάς αυτή την περίοδο που έχεις φάει κόλλημα με τον συγκεκριμένο αλλά ήρθε η στιγμή να τραβήξεις μια κόκκινη γραμμή. Ναι, ναι πάει τελείωσε. Πώς θα τα καταφέρεις; Σου φαίνεται βουνό; Πιστεύεις πως αν τον δεις με άλλη στο δρόμο θα ξεσπάσεις σε δάκρυα; Όχι πια δάκρυα, αλλά… ακολούθησε τα παρακάτω βήματα.
#1 Απομυθοποίηση τώρα!
Δεν είναι τέλειος. Ούτε ό,τι κάνει είναι γοητευτικό! Οπότε σταμάτα να το βλέπεις έτσι! Όταν μας αρέσει κάποιος, έχουμε την τάση να τον εξιδανικεύουμε και να παρακάμπτουμε τα ελαττώματά του. Τώρα πρέπει να κάνεις focus σε αυτά και να σταματήσεις να τον βλέπεις απλά υπέροχο!
#2 Διάλεξε «εσένα»!
Είσαι πολύ σημαντικότερη από τον οποιονδήποτε «τυχαίο» τύπο έρθει στη ζωή σου. Μην κάθεσαι να χαλάς την ψυχολογία σου για τον καθένα και προσπάθησε να τα βρεις με τον εαυτό σου. Δεν «φταις» εσύ που δεν σε θέλει – απλά δεν είναι αμοιβαία τα συναισθήματα! Δεν σημαίνει ότι υστερείς κάπου ή ότι δεν είσαι αρκετά καλή. Κάτσε λίγο μόνη σου να ηρεμήσεις και να ανακαλύψεις εκ νέου ποια είσαι και τι θέλεις από τη ζωή σου!
#3 Μην αυταπατάσαι
Ίσως το πιο δύσκολο πράγμα που πρέπει να κάνεις. Να αντιμετωπίσεις τη σκληρή αλήθεια κι αυτή είναι να συνειδητοποιήσεις βαθιά μέσα σου ότι δεν σε θέλει, δεν σε βλέπει σοβαρά και απλά επιβεβαιώνει το εγώ του. Δεν είσαι η μοναδική του αγάπη, απλά βολεύεται με το να σου χρυσώνει το χάπι και να σε κάνει να τον θέλεις περισσότερο. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια! Εάν είσαι οκ με αυτό κάτσε, αλλά σε βάθος χρόνου να είσαι έτοιμη να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες που θα έχει αυτή η συμπεριφορά στην αυτοεκτίμησή σου.
#4 Ξεκίνα να κόβεις γέφυρες επικοινωνίας
Κόψε τα πολλά-πολλά! Είναι δύσκολο και σε τρώει το ξέρω! Όμως πρέπει να σταματήσεις να του μιλάς τόσο ή να επιδιώκεις να τον δεις τυχαία ή στοχευμένα. Κάνε λίγο στην άκρη αν έχετε κοινές παρέες και σταμάτα να ρωτάς γι’ αυτόν που είναι και τι κάνει. Επιπλέον σταμάτα να του κάνεις stalking στα social media και κυρίως να διαβάζεις παλιές συνομιλίες!
#5 Aπασχολήσου
Κράτα τον εαυτό σου απασχολημένο! Όπως γίνεται και με έναν χωρισμό, καλό είναι όταν έχεις ένα crush που δεν σε θέλει, να βρίσκεις τρόπους να ξεχνιέσαι! Το top 2 είναι: δουλειά- φίλοι! Κάτσε δούλεψε (είναι γνωστό- όταν η προσωπική σου ζωή καταρρέει, παίρνεις προαγωγή) και κανόνιζε καφέδες και ποτά με τους φίλους σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να μην τον σκέφτεσαι συνέχεια. Μην του αφιερώνεις χρόνο που εκείνος δεν αφιερώνει σίγουρα σε εσένα!
Γιατί δεν θέλει σχέση ένας άνδρας; Μία ειδικός δίνει τη δική της απάντηση
Συχνά, στερεοτυπικά και άδικα, οι άνδρες κατηγορούνται ως ανίκανοι να κάνουν σχέση. Κάτι σαφώς επώδυνο τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Και δεν είναι μόνο ότι υποτιμάει τον άνδρα αλλά την ίδια στιγμή τον δικαιολογεί και δεν του επιρρίπτει καμία ευθύνη στις διαπροσωπικές σχέσεις. Έμμεσα βέβαια ενθαρρύνει τις γυναίκες να μένουν σε σχέσεις που δεν τις ικανοποιούν καθώς «πού θα βρεις καλύτερα;» Είναι όμως σημαντικό να αναφέρω ότι την ίδια «ανικανότητα» για σχέση την συναντάμε και σε γυναίκες. Δεν είναι λοιπόν θέμα φύλου.
Θεωρώ σαφές ότι κανένας άνθρωπος δεν έχει διάθεση να ξεκινήσει μια σχέση με κάποιον που θεωρεί «κακό» άνθρωπο. Κάποια πράγματα δεν φαίνονται τον πρώτο καιρό μιας γνωριμίας. Ένας άνθρωπος μπορεί να είναι καλοσυνάτος και ώριμος με όσους δεν είναι πολύ κοντά, αλλά να στερείται ενσυναίσθησης για ανθρώπους που υποτίθεται ότι αγαπάει. Και αυτό είναι όντως πρόβλημα.
Πότε μπορούμε να πούμε ότι ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα;
Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι η αδυναμία του συντρόφου σου να κατανοήσει τη δική σου οπτική γωνία αν είναι διαφορετική από τη δική του. Αν δεν μπορεί να το κάνει, η διαφωνία σπάνια θα αποδειχθεί εποικοδομητική. Το κλασσικό: συνεχώς επαναλαμβάνει τη δική του θέση και άποψη ενώ αρνείται να προσπαθήσει να καταλάβει τη δική σου. Αν λοιπόν σπαταλάς υπερβολικά πολύ χρόνο εξηγώντας ξανά και ξανά την άποψή σου και ποτέ δεν την καταλαβαίνει, οι πιθανότητες να νοιώσεις όμορφα στην σχέση σου είναι ελάχιστες. Όταν λοιπόν δεν επιλύεται θετικά η διαφωνία, συναισθήματα δυσαρέσκειας και πικρίας εισβάλλουν σε μια σχέση όπου ήδη έχει δημιουργηθεί απόσταση. Και η εμπιστοσύνη γίνεται ζήτημα συμβιβασμού.
Επιπλέον, αν όταν θέτεις κάποιο θέμα, ο σύντροφός σου βρίσκει δικαιολογίες, κάνει το θύμα και σου δημιουργεί ενοχές ώστε να καταλήγεις να καταπίνεις το αρχικό σου παράπονο, αυτό αποτελεί κόκκινη σημαία καθώς η αδυναμία ανάληψης ευθυνών στη σχέση δεν είναι καθόλου καλό σημάδι. Ένα άτομο μπορεί να αναλαμβάνει τις ευθύνες του εκτός σχέσης αλλά εντός όχι. Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί στον πραγματικό κόσμο υπάρχουν σοβαρές και πολύ συγκεκριμένες συνέπειες. Κάποιος που πιστεύει ότι μπορεί να χειραγωγήσει τον σύντροφό του, δεν τον απασχολο9ύν οι συνέπειες εντός σχέσης. Στην ουσία όλοι μπορούν να ζητήσουν συγνώμη αλλά αυτός που την πιστεύει πραγματικά, πολύ σπάνια επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος. Οπότε αν έχετε εντάσεις για το ίδιο πράγμα πολύ συχνά, αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο σύντροφός σου δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του.
Ένα άλλο επίσης σημαντικό σημείο να σταθείς είναι η περίπτωση που ότι κι αν πεις το στρέφει στον εαυτό του. Του μιλάς και τα συσχετίζει όλα με τη ζωή διακόπτοντας οτιδήποτε συζητούσατε αναφερόμενος αποκλειστικά σε προσωπικές του ιστορίες «δόξας». Όταν ένας άνθρωπος είναι τόσο εγωκεντρικός, ο σύντροφός του συχνά αισθάνεται μοναξιά διότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος σε αυτή την σχέση και για τους δύο.
Αν λοιπόν παρατηρείς ότι ο σύντροφός σου εμφανίζει σε συστηματική βάση αυτές τις συνήθειες, μπορεί να χρειαστεί να επαναξιολογήσεις την σχέση. Είναι ουσιαστικό να εξετάσεις αν ο άνθρωπός σου έχει κίνητρο για να αλλάξει κάποιες συνήθειές του. Αν ναι, τότε ένας ειδικός θα μπορέσει να τον βοηθήσει να κατανοήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στις σχέσεις του.
Ιωάννα Π. Θεοδωρακοπούλου, PsyD, MSc,
Συμβουλευτικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
i.theodorakopoulos@ymail.com