Τι ισχύει και τι όχι για το ζύγισμα; Όταν μπαίνεις στην διαδικασία να χάσεις κιλά, πάντα υπάρχει ένας ερώτημα, κάθε πότε πρέπει ζυγίζεσαι; Κάποιοι ειδικοί προτείνουν να ζυγίζεσαι καθημερινά. Άλλοι πάλι συμβουλεύουν να μην ζυγίζεσαι καθόλου. Τι ισχύει τελικά; Η αλήθεια είναι ότι τα πάντα εξαρτώνται από τους στόχους σου.
Τι ισχύει και τι όχι για το ζύγισμα
Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζομαι; Το κλειδί για κάθε απάντηση
Η έρευνα προτείνει ότι το καθημερινό ζύγισμα είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο, αν προσπαθείς να χάσεις βάρος. Ωστόσο, μπορεί να χρειάζεται να ζυγίζεσαι λιγότερο συχνά εάν διατηρείς το τρέχον βάρος σου. Το κλειδί σε κάθε περίπτωση είναι ο αριθμός στη ζυγαριά, να μην γίνει εμμονή. Μερικές φορές η συγκεκριμένη διαδικασία, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση μας. Αν και είναι χρήσιμο να γνωρίζεις το σωματικό σου βάρος, υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να μετρήσεις τη συνολική υγεία σου.
Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζομαι – Τα οφέλη
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πατάνε πάνω σε ζυγαριά, μόνο σε κάποια επίσκεψη στο γιατρό. Έτσι συχνά αγνοούν το τρέχον σωματικό τους βάρος. Το βάρος, ωστόσο, είναι μια σημαντική ένδειξη γενικής υγείας.
Το να ζυγίζεσαι στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει:
- στην απώλεια, αύξηση ή διατήρηση βάρους
- στην ανίχνευση προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με ξαφνική αύξηση ή απώλεια βάρους, όπως προβλήματα με τον θυρεοειδή.
Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζομαι εάν κάνω δίαιτα
Η δίαιτα και η και ο στόχος απώλειας βάρους, απαιτούν πιο συχνό ζύγισμα.
- Καθημερινά
Εάν θέλεις να χάσεις βάρος, ίσως χρειαστεί να ζυγίζεσαι καθημερινά. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που ζυγίζονταν καθημερινά είχαν επιτυχία, στην απώλεια βάρους. Μια άλλη μελέτη, οδήγησε στα ίδια συμπεράσματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το καθημερινό ζύγισμα οδηγεί σε μακροπρόθεσμες διατροφικές αλλαγές.
- Κάθε εβδομάδα
Ενώ πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν το καθημερινό ζύγισμα, μπορείς να ζυγίζεσαι μόνο μία φορά την εβδομάδα, συνεχίζοντας προς την επίτευξη των στόχων σου. Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι χρήσιμη αφού πετύχεις τον αρχικό στόχο απώλειας βάρους και περάσεις στη φάση συντήρησης.
- Κάθε μήνα
Το να ζυγίζεσαι μία φορά το μήνα, ενώ βρίσκεσαι σε δίαιτα δεν είναι το ιδανικό. Δεν δίνει την ευκαιρία για έγκαιρες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα διατροφής ή άσκησης σου, εάν κάτι δεν λειτουργεί.
- Ποτέ
Μια άλλη προσέγγιση για τη μέτρηση του βάρους, είναι να μην ζυγίζεσαι καθόλου. Δεδομένου ότι η μυϊκή μάζα μπορεί να ζυγίζει περισσότερο από το σωματικό λίπος, μπορεί οι προσπάθειές σου να φαίνονται αποτυχημένες, εάν η ζυγαριά δεν πάρει την «κατηφόρα». Έτσι, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν άλλους τρόπους παρακολούθησης του βάρους, όπως:
- μετρήσεις σώματος με μεζούρα
- μετρήσεις σωματικού λίπους
- λαμβάνοντας υπόψη το ύψος και τη δομή των οστών σου
- λαμβάνοντας υπόψη το πώς αισθάνεσαι τα ρούχα σου και τα επίπεδα ενέργειας και φυσικής σου κατάσταση.
Λόγοι για να μην ανεβαίνεις τόσο συχνά στη ζυγαριά
Εάν δεν προσπαθείς να χάσεις βάρος, δεν έχεις λόγο να παρακολουθείς τόσο συχνά τη ζυγαριά σου. Μια εβδομαδιαία ή μηνιαία μέτρηση, είναι η ιδανική επιλογή αν θέλεις να διατηρήσεις ή να αυξήσεις το βάρος σου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πολύ συχνό ζύγισμα, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει προϋπάρχουσα ψυχική νόσο ή διατροφικές διαταραχές.
Συμβουλεύσου γιατρό σχετικά, εάν υπάρχει ιστορικό:
- ανορεξίας
- βουλιμίας
- διαταραχής υπερφαγίας
- αγχώδους διαταραχής
- κατάθλιψης
Η καλύτερη ώρα της ημέρας για να ζυγιστείς
Το βάρος σου μπορεί να κυμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας με βάση πολλούς παράγοντες, όπως η ενυδάτωση, οι ορμόνες, αλλά και το τι τρως. Επομένως, είναι καλύτερο να ζυγίζεσαι το πρωί πριν φας οτιδήποτε. Καθώς σημειώνεις την πρόοδό σου, θα διαπιστώσεις επίσης ότι λαμβάνεις πιο ακριβή αποτελέσματα, ανεβαίνοντας στην ζυγαριά, την ίδια ώρα κάθε μέρα.