Ο beauty κόσμος έχει υποδεχθεί για τα καλά το tinted serum στην καθημερινότητά του.
Οι γυναίκες κλήθηκαν πριν από μερικά χρόνια να μάθουμε τι εστί serum και πώς ακριβώς να το χρησιμοποιούμε. Κάπου εδώ, βέβαια, να σημειώσουμε πως αυτό δεν σημαίνει πως το λάτρεψαν όλες και το χρησιμοποιούν όλες.
Στον beauty κόσμο έκανε launch και το tinted serum, που καλά φαντάζεσαι τι ακριβώς είνα. Η επιθυμία αρκετών γυναικών να αποφεύγουν το βαρύ μακιγιάζ και τα καλυπτικά foundation.
Τα foundations δε λείπουν από το νεσεσέρ μας. Σαφώς και υπάρχουν, απλά τα χειριζόμαστε διαφορετικά. Θέλουμε μικρότερες ποσότητες από αυτά, ενώ τα δουλεύουμε καλά στο πρόσωπό μας για να έχουμε φυσικό αποτέλεσμα βάσης.
Επιπλέον, υπάρχουν νέες προσθήκες. Ανάλαφρα foundations, tinted moisturisers που προσφέρουν ομοιόμορφη επιδερμίδα, ενώ παράλληλα ενυδατώνουν και κάνουν λαμπερό το πρόσωπο.
Τι είναι το tinted serum;
Ο ορός με χρώμα ή αλλιώς tinted serum είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: ένας ορός- serum προσώπου με υψηλή χρωστική ουσία που προσφέρει διακριτική κάλυψη, όπως ένα απαλό προϊόν βάσης μακιγιάζ. Επειδή είναι ορός, παράλληλα αποτελεί και προϊόν περιποίησης δέρματος, κάτι που σημαίνει ότι σας καλύπτει στο κομμάτι της ενυδάτωσης, ενισχύοντας τη λάμψη του δέρματος και βελτιώνοντας την υφή του.
Ποια η διαφορά του tinted serum από ένα tinted moisturiser;
Τα tinted serum προσφέρουν φυσική κάλυψη και το αποτέλεσμα είναι πολύ απαλό, αλλά δεν καλύπτουν όπως ένα foundation. Από την άλλη, το tinted moisturiser είναι προϊόν μακιγιάζ με συστατικά που επίσης συμβάλλουν στην περιποίηση του δέρματος, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση έχουμε μεσαία έως πλήρη κάλυψη στο μακιγιάζ.
Με άλλα λόγια ένα tinted moisturiser είναι αρκετά πιο βαρύ από ένα tinted serum, σε επίπεδο κάλυψης.
Γιατί όμως πρέπει να απλώνεις το serum πριν και όχι μετά την ενυδατική στο πρόσωπό σου;
Πριν κάνω λόγο για τo serum, θα σου θυμίσω σε αυτό το σημείο, πως το σωστό layering στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας μπορεί πραγματικά να κάνει μεγάλη διαφορά στην επιδερμίδα σου. Κι αυτό γιατί, ανάλογα με τη σειρά που τα απλώνεις, απορροφώνται πιο σωστά από το δέρμα, πράγμα που σημαίνει πως θα τα δεις να «δουλεύουν» πιο γρήγορα.
Μιας λοιπόν, και τα serums, όπως σου ξαναείπα παραπάνω, περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε συστατικά μικρού μοριακού βάρους που κατορθώνουν να διαπεράσουν την επιφάνεια του δέρματος και να διεισδύουν στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, επομένως έχουν πιο λεπτή κι ανάλαφρη σύσταση, πρέπει να απλώνονται πρώτα στο δέρμα ώστε να απορροφώνται πιο εύκολα. Άλλωστε βασικός κανόνας του layering είναι να απλώνεις πρώτα τις πιο ελαφριές υφές και μετά τις πιο «βαριές».
Κατά κανόνα, πρέπει να εφαρμόζεις το serum πάντα μετά τον καθαρισμό ή την απολέπιση στο δέρμα σου και όχι μετά την ενυδατική σου, καθώς οι «παχύτερες» κρέμες και τα έλαια δημιουργούν ένα «προστατευτικό στρώμα» στο δέρμα, που εμποδίζουν την απορρόφησή τους. Δεν βαραίνουν την επιδερμίδα (έχουν ανάλαφρη σύνθεση), απορροφώνται άμεσα, ενυδατώνουν σε βάθος. Plus: Μεγιστοποιούν το αποτέλεσμά της ενυδατικής που θα απλώσεις στη συνέχεια, χωρίς όμως, αυτό να σημαίνει πως μπορούν να την αντικαταστήσουν.
Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις ένα serum
#1 Σκέψου τις ανάγκες τις επιδερμίδας σου
Εν αρχή είναι ο τύπος της επιδερμίδας μας και έπειτα οι ανάγκες της. Για παράδειγμα, το δέρμα σου είναι κανονικό, ξηρό, μικτό προς λιπαρό, ευαίσθητο, λιπαρό κλπ και πού θέλεις να στοχεύσεις (ποια είναι η μεγαλύτερη skincare ανάγκη σου); Οι οροί προσώπου, μιας και έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις ενεργών συστατικών, τείνουν να στοχεύουν σε συγκεκριμένες «ανησυχίες» στη φροντίδα του δέρματος. Πλέον, στην αγορά, μπορείς να βρεις έναν ορό για κάθε σου ανάγκη: για περισσότερη ενυδάτωση, για λάμψη, κατά των καφέ κηλίδων και πανάδων, για πιο ομοιόμορφο τόνο, κατά των λεπτών γραμμών και ρυτίδων, κατά της ακμής, για τους διεσταλμένους πόρους, για πιο plump αποτέλεσμα κλπ.
#2 Διάβασε καλά τα συστατικά
Και αφού ιεράρχησες τις ανάγκες σου, ήρθε η ώρα να δώσεις βάση στα συστατικά του ορού προσώπου που σκέφτεσαι να αγοράσεις. Εκτός από την αναζήτηση των συστατικών που στοχεύουν σε συγκεκριμένες ανάγκες σου (πχ οι οροί με βιταμίνη C επαναφέρουν τη λάμψη στην επιδερμίδα ή οι οροί με υαλουρονικό οξύ βοηθούν στην ενυδάτωση της επιδερμίδας), χρειάζεται να υπολογίσεις και τυχόν ευαισθησίες που μπορεί να έχεις σε κάποιες φόρμουλες. Για παράδειγμα, εάν γνωρίζεις ότι το δέρμα σου είναι πολύ ευαίσθητο στο άρωμα, ίσως είναι καλή ιδέα να μην προτιμήσεις έναν ορό με τη λέξη “parfum” στη λίστα συστατικών. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να αποφύγεις τυχόν ερεθισμούς και αλλεργικές αντιδράσεις. Σκοπός άλλωστε είναι, ο ορός προσώπου που θα επιλέξεις να δρα ευεργετικά στη γενικότερη υγεία του δέρματός σου. Σε κάθε περίπτωση, αν έχεις απορίες σχετικά με το συνδυασμό συστατικών στα προϊόντα της skincare ρουτίνας σου, δεν έχεις παρά να επικοινωνήσεις με το δερματολόγο σου.
#3 Διάβασε τις οδηγίες χρήσης
Επόμενο- εξίσου σημαντικό- step με το να διαλέξεις τον ιδανικό ορό προσώπου; Ο σωστός τρόπος χρήσης του, προκειμένου να έχεις το μέγιστο όφελος μετά από κάθε εφαρμογή. Γι’ αυτόν τον λόγο, φρόντισε πριν χρησιμοποιήσεις τον ορό (και γενικότερα ένα skincare προϊόν) να διαβάσεις τη συνιστώμενη χρήση του προϊόντος. Για παράδειγμα, άλλοι οροί μπορούν να εφαρμοστούν στην πρωινή ρουτίνα ομορφιάς και άλλοι, στη βραδινή. Οι περισσότεροι σε γενικές γραμμές, εφαρμόζονται μετά τον καθαρισμό και πριν από την ενυδατική κρέμα.
#4 Δείξε συνέπεια
Μπορεί αρκετοί οροί προσώπου να «υπόσχονται» ορατά αποτελέσματα ήδη μετά την/ τις πρώτες χρήσεις τους, όμως, για να αποκτήσεις μία ολοκληρωμένη εικόνα για την αποτελεσματικότητα ενός προϊόντος καλό είναι να έχεις μία συνέπεια στη χρήση του για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Αυτό ισχύει άλλωστε για τα περισσότερα skincare προϊόντα.
#5 Η τιμή δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτική
Όπως ισχύει και με άλλα πράγματα σ’ αυτή τη ζωή, «ακριβό δεν σημαίνει πάντα το πιο καλό/αποτελεσματικό». Πλέον, στην αγορά, υπάρχουν οροί, αρκετά οικονομικοί που πραγματικά αξίζουν κάθε ευρώ και έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα!