Οι σωστές συμβουλές για να κοντρολάρεις την υπερφαγία που σε διακατέχει.
Αν έχεις αντιμετωπίσει ποτέ επεισόδιο υπερφαγίας, η επίσκεψη σε έναν ειδικό είναι μια καλή σκέψη, ωστόσο οι Διατροφολόγοι των Holmes Place, δίνουν 5 πρακτικές συμβουλές που ίσως σε βοηθήσουν να την αποφύγεις.
- Άκουσε τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού σου.
Στην πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές τρως παραπάνω από όσο χρειάζεσαι ή ακόμη χωρίς να πεινάς καν. Αυτό συμβαίνει, πολλές φορές, από βαρεμάρα, ψυχική ένταση ή στρες. Η τροφή «γεμίζει» αυτά τα συναισθηματικά κενά, με αποτέλεσμα την υπερφαγία. Τέτοιες στιγμές μπορείς να ακούς την αγαπημένη σου playlist ή να πηγαίνεις για ένα περπάτημα, ώστε να καθαρίζει το μυαλό σου.
- Μην καταναλώνεις τα γεύματα σου μπροστά στην οθόνη.
Είναι γνωστό, πως πολύς κόσμος απολαμβάνει να καταναλώνει τα γεύματα του μπροστά σε μια οθόνη ή παρακολουθώντας την αγαπημένη του σειρά. Ωστόσο, αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αίτια των υπερφαγικών επεισοδίων, με αποτέλεσμα την υπερβολική λήψη θερμίδων, από ανθυγιεινές τροφές τις περισσότερες φορές. Ένας τρόπος να σταματήσεις αυτή την συνήθεια είναι να προγραμματίζεις τις ώρες και τις ποσότητες των γευμάτων σου σε ήρεμους χώρους.
- Επίλεξε τις σωστές τροφές.
Η επιλογή των τροφών που απαρτίζουν τα γεύματα σου, συνδέεται άμεσα με τον κορεσμό και το πόσο συχνά νιώθεις το αίσθημα πείνας. Τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη, όπως τα δημητριακά, τα όσπρια, ακόμη και η επαρκής κατανάλωση νερού, θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις τα υπερφαγικά επεισόδια.
- Να καταγράφεις τα γεύματα σου.
Το να καταγράφεις τι τρως, θα σου φανεί πολύ χρήσιμο για να αντιμετωπίσεις την υπερφαγία. Με αυτήν τη διαδικασία, θα εντοπίζεις αν έχεις καλύψει την απαραίτητη πρόσληψη των ημερησίων διατροφικών σου αναγκών, ενώ παράλληλα θα καταφέρεις να φτιάξεις ένα σωστό διατροφικό πλάνο.
5.Μην παραλείπεις γεύματα.
Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό ότι το να τρως τακτικά είναι μια συμβουλή για να σταματήσεις την υπερφαγία, αλλά η παράλειψη γευμάτων μπορεί να αφήσει το σώμα σου πολύ πεινασμένο και να αυξήσει την πιθανότητα υπερβολικής πρόσληψης τροφής. Ένα τακτικό διατροφικό μοτίβο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επεισόδια υπερφαγίας αργότερα μέσα στην ημέρα. Το πρωινό είναι σημαντικό, καθώς σου παρέχει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να λειτουργήσεις κανονικά μέχρι το μεσημέρι. Για να διατηρήσεις τα επίπεδα του μεταβολισμού και της ενέργειας σου, θα πρέπει να τρως μεσημεριανό γεύμα και δείπνο με υγιεινά σνακ ενδιάμεσα. Οι μεταπτώσεις στα επίπεδα ενέργειας είναι βασικός παράγοντας για την υπερφαγία.
Πηγή holmesplace.gr
Υπερφαγία: Πώς μπορείς να επισκεφτείς δωρεάν έναν διατροφολόγο
Δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης περιλαμβάνει το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων του υπουργείου Υγείας, το οποίο σχεδίασε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Το πρόγραμμα επιδιώκει αφενός να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για την εμφάνιση της παχυσαρκίας και αφετέρου, να καταπολεμήσει τις συνέπειες της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας, οι οποίες οδηγούν συχνά στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και πολυνοσηρότητας.
Απευθύνεται σε ενήλικες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και δίνει τη δυνατότητα στα άτομα αυτά να έχουν δωρεάν κλινική εκτίμηση, ώστε να γνωρίζουν αν έχουν κάποιους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας και να τους αντιμετωπίσουν εγκαίρως.
Επίσης, να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες από ειδικούς διατροφολόγους προκειμένου να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τη σωματική τους κατάσταση και να λάβουν δωρεάν εξειδικευμένη συνδυασμένη θεραπεία, (διατροφική συμβουλευτική, συμβουλευτική αλλαγή συμπεριφορών υγείας και φαρμακοθεραπεία) σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας, που συνυπάρχει με σοβαρά χρόνια νοσήματα.
Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και έχει ενταχθεί στον σχεδιασμό δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του υπουργείου Υγείας και προέρχονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.
Στη χώρα μας, με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, μόνο το 30,3% του γενικού πληθυσμού βρίσκεται εντός ορίων κανονικού βάρους, ενώ το 37,6% είναι υπέρβαροι και το 32,1% παχύσαρκοι, με 3 από τις 4 οικογένειες να έχουν τουλάχιστον έναν υπέρβαρο ή παχύσαρκο γονέα.
Επιπλέον, στη δράση συμπεριλαμβάνεται ειδικό, πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης διάρκειας 60 ωρών, το οποίο θα υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας – με ειδική στόχευση στην ΠΦΥ- και επιδιώκει να τους εξοπλίσει με γνώσεις, δεξιότητες και εργαλεία, ώστε να παρέχουν αποτελεσματικότερα υπηρεσίες για την αλλαγή συμπεριφορών υγείας και να μπορούν να συνεργαστούν με τους ασθενείς σε ένα νέο πλαίσιο, λειτουργώντας ως σύμβουλοι και ενδυναμώνοντας τα άτομα, προκειμένου η σωστή επιλογή, να γίνεται εύκολη επιλογή.
Παράλληλα, θα συνεργάζονται με τους διατροφολόγους και θα παρακολουθούν την πρόοδο του ασθενούς σε μακροχρόνια βάση.
Στο πλαίσιο της συνολικής προσέγγισης της παχυσαρκίας για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ευρύτερες πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των προγραμμάτων σπουδών σε κάθε επίπεδο, για κάθε κλάδο των επαγγελμάτων υγείας, προκειμένου να μπορέσει η χώρα μας στο άμεσο μέλλον, να συμβαδίσει με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, που υπαγορεύουν τη μετατόπιση στην πρόληψη και την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού σε αυτόν τον τομέα.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε σχετικά με το πρόγραμμα πως «η παρακολούθηση του βάρους, η άθληση και η καλή διατροφή είναι σύμμαχοι για τη βελτίωση των δεικτών δημόσιας υγείας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, μέσω του προσωπικού γιατρού θα υλοποιηθεί πρόγραμμα πρόσβασης σε διατροφολόγους και όπου απαιτείται σε φαρμακευτική αγωγή. Η πρόληψη σώζει και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τους πολίτες υγιείς».