Η φράση «τα ετερώνυμα έλκονται» έχει ισχύ ή ποτέ δεν θα ταιριάξεις με κάποιον που είναι εντελώς διαφορετικός με εσένα;
Εσύ ξυπνάς στις 7 το πρωί φοράς τη φόρμα γυμναστικής σου, κάνεις προπόνηση, ντους, πρωινό και αμέσως τρέχεις να φτάσεις στην ώρα σου στο γραφείο. Εκείνος ξυπνά κάπου μετά τις 10 και η ζωή του κυλά ήρεμα αφού οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις τον αναγκάζουν να ξενυχτά. Προτιμά τον χειμώνα από το καλοκαίρι ενώ εσύ περιμένεις πώς και πώς να μαυρίσεις από τον Απρίλιο. Τελικά τα ετερώνυμα έλκονται ή όχι; Εσείς οι δυο θα καταφέρετε να βρείτε τη χρυσή τομή ή τελοσπάντων να χωρίσετε;
Κι ενώ αυτό ισχύει στη φυσική, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Human Behavior, λέει ότι δεν συμβαίνει το ίδιο και στις σχέσεις.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Μπόλντερ ανέλυσαν έρευνες με εκατομμύρια ζευγάρια και διαπίστωσαν ότι, τις περισσότερες φορές, καταλήγουμε με κάποιον που μας μοιάζει. Οι σύντροφοι, κατά μέσο όρο, έχουν έως και 89% κοινά χαρακτηριστικά και εμπειρίες – από το πόσο νερό πίνουν ή πόσο χρόνο περνάνε στον υπολογιστή, μέχρι την χωρητικότητα της κοινωνικής τους «μπαταρίας».
Η μεγαλύτερη συμφωνία παρατηρήθηκε στις πολιτικές και θρησκευτικές απόψεις, στο εκπαιδευτικό επίπεδο, στις συνήθειες του τρόπου ζωής και σε ορισμένες μετρήσεις της ευφυΐας. Στην πραγματικότητα, «υπάρχουν ελάχιστα πράγματα τα οποία επιβεβαιώνουν ότι τα ετερώνυμα πραγματικά έλκονται», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Ένα από αυτά αφορά τον χρονότυπο. Η μελέτη έδειξε πως όσοι έχουν νυχτερινό χρονότυπο συνήθως κάνουν μακροχρόνιες σχέσεις με όσους έχουν πρωινό χρονότυπο.
Νυχτερινό χρονότυπο έχουν όσοι κοιμούνται αργά το βράδυ και ξυπνούν αργά το πρωί. Αντίθετα, πρωινό χρονότυπο έχουν όσοι κοιμούνται νωρίς το βράδυ και σηκώνονται νωρίς το πρωί.
«Το σημαντικότερο συμπέρασμα είναι ότι η διαδικασία επιλογής συντρόφου δεν είναι απαραίτητα τυχαία και ότι ορισμένα χαρακτηριστικά μπορεί να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην επιλογή από ό,τι άλλα», συμπεραίνουν.
Τα ετερώνυμα απωθούνται
Είναι περισσότερο πιθανό να σχετιστούν άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα και ιδιοσυγκρασίες και σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, φίλοι και ερωτικοί σύντροφοι τείνουν να έχουν κοινές πεποιθήσεις, αξίες και χόμπι.
Εμπιστευόμαστε και μας ελκύουν άτομα με σωματικά χαρακτηριστικά παρόμοια με τα δικά μας και οι περισσότερες έρευνες δείχνουν πως προσεγγίζουμε άτομα με προσωπικότητα που μοιάζει με τη δική μας.
Ταυτόχρονα τα στοιχεία καταγράφουν πως τα ετερώνυμα απωθούνται, ειδικά εάν διαφέρουν οι απόψεις και οι αξίες τους.
Είναι, δηλαδή, δύσκολο να ερωτευτούμε κάποιον που σκέφτεται πολύ διαφορετικά από εμάς.
Τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν μέχρι και παρόμοιο DNA
Συμπεριφορικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια συνέκριναν το DNA 800 περίπου παντρεμένων ζευγαριών με το DNA ανθρώπων που τοποθετήθηκαν σε τυχαία ζεύγη.
Διαπίστωσαν ότι τα παντρεμένα ζευγάρια παρουσίαζαν σε μεγαλύτερο ποσοστό κοινό DNA συγκριτικά με τα άγνωστα μεταξύ τους άτομα.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, αυτό μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την τάση μας να παντρευόμαστε κάποιον ο οποίος μένει κοντά μας ή είναι της ίδιας εθνικότητας.
Ωστόσο, πέρα από αυτό, φαίνεται ότι μας ελκύουν άνθρωποι που φέρουν γονίδια παρόμοια με τα δικά μας.
Είναι, επίσης, πιθανό ότι οι άνθρωποι με κοινά γονίδια να καταλήγουν μαζί λόγω των κοινών τους ενδιαφερόντων.
πηγή: περιοδικό vita
Ποια είναι τα σημάδια για να καταλάβεις ότι δεν είναι ο άνδρας της ζωής σου;
Μάλλον ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας τι εστί ενθουσιασμός και τι έρωτας και αγάπη. Μπορεί να είσαι ενθουσιασμένη μαζί του, να περνάς καλά αλλά ζεις για το παρόν και το μέλλον είναι κάπως θολό. Γενικώς, ζούμε για το παρόν αλλά όταν οι σκέψεις μας για το μέλλον μιας σχέσης είναι ανύπαρκτες ή αρνητικές τότε υπάρχει σίγουρα πρόβλημα.
Πώς θα καταλάβεις ότι αυτή η σχέση δεν έχει μέλλον;
#1 Ήθελες πολύ να κάνεις σχέση
Το οποίο είναι θεμιτό και ανθρώπινο και μπράβο. Το θέμα βέβαια είναι ότι η λογική σειρά είναι πρώτα να βρεις εκείνον που θα σε κάνει να θέλεις να έχεις σχέση, και μετά να… κάνεις τη σχέση! Με λίγα λόγια, όταν η δημιουργία σχέσης γίνεται αυτοσκοπός, υπάρχει πιθανότητα να κάνουμε λάθος επιλογή, μόνο και μόνο για να μην είμαστε μόνοι.
#2 Σκέφτεσαι εσάς τους δύο στην εκκλησία(ή στο δημαρχείο) και πανικοβάλλεσαι
Μη σε ταράξω… αυτό σίγουρα δεν είναι δείγμα έρωτα και καλοπέρασης, οπότε θα πρέπει να προβληματιστείς. Δηλαδή τι άλλο περιμένεις για να το πάρεις απόφαση ότι τα… γεράματα δεν θα σας βρουν μαζί;
#3 Πιστεύεις ότι έξω στην πόλη υπάρχει κάτι καλύτερο για εσένα
Και υπάρχει φυσικά! Το θέμα είναι να καταφέρεις να το εντοπίσεις. Και πώς θα το πετύχεις αυτό; Φυσικά παίρνοντας πρωτοβουλίες και δίνοντας τέλος σε κάποια πράγματα και καταστάσεις που σε κρατούν στάσιμη. Και πίστεψέ με, σύντομα θα αντιληφθείς ότι οι σχέσεις δεν είναι καταπίεση και ρουτίνα αλλά πάθος και ευτυχία!
#4 Θέλεις να τον αλλάξεις
Προφανώς και δεν μπορεί να είσαι ίδια στην αρχή μιας σχέσης και όταν αυτή έχει προχωρήσει. Αυτό είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Παρόλα αυτά, ο χαρακτήρας του ανθρώπου μένει πάνω κάτω ο ίδιος. Κι όμως, αυτό τον άνθρωπο που ερωτεύτηκες, τώρα θέλεις να τον αλλάξεις. Όχι δε φταίει αυτός, είναι ακριβώς ο ίδιος. Μάλλον οι δικές σου ανάγκες άλλαξαν.
#5 Συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλα ζευγάρια
Α βέβαια, ακόμη ένα δείγμα αντίστροφης μέτρησης για τη σχέση σου. Όταν είσαι ερωτευμένος και πλήρης, δεν σε αφορά τι κάνουν οι άλλοι ή πώς περνάνε, ή πώς είναι η μεταξύ τους σχέση. Το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να είσαι εσύ καλά με το σύντροφό σου. Και μάντεψε, όταν αρχίσουν να σε ενδιαφέρουν τα άλλα ζευγάρια περισσότερο από το τι κάνεις εσύ, μάλλον ήρθε η ώρα να λάβεις αποφάσεις.
Αν υπάρχουν αυτά τα 3 στοιχεία στη σχέση σου δεν θα χωρίσεις ποτέ
#1 Αμοιβαιότητα
Μπορεί να θεωρείται και να ακούγεται αυτονόητο ότι και τα δύο μέλη της σχέσης έχουν σημαντικές ανάγκες που χρειάζεται να ικανοποιηθούν. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι και τόσο εύκολο να ξεφύγουμε από τη δική μας εγωκεντρική συμπεριφορά. Η σχέση για να πετύχει χρειάζεται να περιλαμβάνει την αμοιβαιότητα ως προς τις συμπεριφορές, τους τρόπους αλλά και τα συναισθήματα. Να μπορούμε δηλαδή να αντιληφθούμε και να λάβουμε υπόψη τις ανάγκες του άλλου ανθρώπου που είναι δίπλα μας, όπως και τις δικές μας επίσης και το αντίστροφο.
#2 Συναίσθηση
Είναι λογικό να δυσκολευόμαστε να αλλάξουμε μία συμπεριφορά η οποία δεν καταλαβαίνουμε από πού προέρχεται και πού ακριβώς έχει τις ρίζες της. Για αυτόν το λόγο, λοιπόν, θεωρούμε πως αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά μιας σχέσης. Η συναίσθηση περιλαμβάνει τόσο την επίγνωση των δικών μας συναισθημάτων όσο και των συναισθημάτων των άλλων αλλά και την προέλευσή τους. Γιατί, λοιπόν, υπάρχουν και από πού πηγάζουν;
Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να κάνουμε μία ενδοσκόπηση ώστε να κατανοήσουμε τα δικά μας συναισθήματα. Πιο απλά, η συγκεκριμένη δεξιότητα μας βοηθά να αντιληφθούμε ότι κάποιες φορές, μπορεί για παράδειγμα, να ξεσπάμε στον σύντροφό μας επειδή νομίζουμε ότι εκείνος μας ενοχλεί, ενώ στην ουσία μπορεί να είχαμε εμείς μία κακή μέρα στη δουλειά ή να έχουμε αγχωθεί σχετικά με κάτι άλλο. Μπορούμε λοιπόν να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε μοτίβα που μπορεί να βλάψουν τη σχέση μας και να προβλέψουμε τις θετικές και αρνητικές συνέπειες της συμπεριφοράς μας. Επίσης, μέσω της διορατικότητας μπορούμε να καταλάβουμε πόσο πολύ μας εκτιμά ο σύντροφός μας, να αναγνωρίσουμε τι κάνει εκείνος για εμάς, από την προετοιμασία του πρωινού καφέ έως …τον σεβασμό του.
#3 Έλεγχος συναισθημάτων
Αν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες μας, να τις καταλάβουμε και να δούμε πως μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε -μαζί και τις συναισθηματικές μας ανάγκες- τότε είναι σαν να έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου για μία επιτυχημένη σχέση. Το τελευταίο κομμάτι του ταξιδιού αφορά στο να μπορεί να δίνει ο ένας στον άλλο αυτό που χρειάζεται, ελέγχοντας τα συναισθήματά του. Όταν μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, τότε μπορούμε και να διατηρήσουμε μία σχετική ηρεμία και κατανόηση προς τον άλλον και τα δικά του συναισθήματα, όπως και να μπορούμε να διαχειριστούμε ότι μπορεί να συμβεί στη σχέση μας.