Connect with us

Hi, what are you looking for?

thegals.gr – Ειδήσεις και νέα για τη γυναίκα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα μυστικά για να πετύχεις το πιο ζουμερό κοτόπουλο που έχεις φάει ποτέ

κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι ένα πιάτο που δεν θα βαρεθούμε ποτέ να απολαμβάνουμε, τόσο στο μεσημεριανό, όσο και στο βραδινό μας γεύμα. Για να το απολαύσουμε όμως ένα πράγμα είναι βασικό: να βγει ζουμερό. Πάμε να δούμε παρέα τα μυστικά μαγειρικής για να βγει το κοτόπουλο όσο πιο ζουμερό γίνεται.

Τα μυστικά για ζουμερό κοτόπουλο

  • Πριν βάλεις οποιοδήποτε άλλο καρύκευμα ή μπαχαρικό θέλεις, ρίξε στο κοτόπουλο μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Ξεκίνα με χοντρό αλάτι και έπειτα πρόσθεσε σχεδόν την ίση ποσότητα φρεσκοαλεσμένου πιπεριού. Απλώσε τα και στις δύο πλευρές για να απορροφηθούν και να νοστιμίσει το κρέας.
  • Για να βρει ζουμερό το κρέας και τραγανή η πέτσα πρέπει να αλείψεις το κοτόπουλο με κάτι λιπαρό, όπως βούτυρο ή ελαιόλαδο. Σύμφωνα με το FoodieCrush.com, αυτό θα του δώσει τη λαχταριστή χρυσαφένια απόχρωση στην οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Ωστόσο, μην ξεχνάς το σημείο ανάμεσα στο κρέας και την πέτσα, καθώς οι περισσότεροι αλείφουν μόνο την επιφάνεια και ξεχνούν τα «κρυφά» σημεία.

Κοτόπουλο σε λευκό πιάτο

  • Σίγουρα ένα από τα πιο απαιτητικά στοιχεία στο ψήσιμο του κοτόπουλου είναι καταλάβει κανείς πότε είναι έτοιμο. Για να αποφύγεις το παραψημένο και στεγνό κρέας, αλλά και για τα άψητα σημεία, επένδυσε σε ένα θερμόμετρο κρέατος, ώστε να είσαι σίγουρη. Σύμφωνα με το popsugar.com, το κοτόπουλο θεωρείται πλήρως ψημένο όταν φτάνει εσωτερική θερμοκρασία τους 165°F -δηλαδή σχεδόν 74°C, ενώ οι ειδικοί προτείνουν να το τοποθετήσεις στην εσωτερική μεριά από το μπούτι. Προσοχή: μην ακουμπήσεις με τη μύτη του θερμόμετρου το κόκαλο, καθώς ενδέχεται να σου δείξει πιο υψηλή θερμοκρασία από την πραγματικότητα.
  • Αν ψήνεις το κοτόπουλο ολόκληρο, ξεκίνα τοποθετώντας το με το στήθος προς τα κάτω -καθώς πρόκειται για το πιο μαστιχωτό μέρος του, έτσι θα το κάνεις πιο μαλακό, καθώς θα συγκεντρωθούν εκεί τα ζουμιά. Όταν το γυρίσεις, τα υγρά θα ανακατανεμηθούν, αφήνοντας ωστόσο το στήθος μαλακό και νόστιμο.
  • Σύμφωνα με άρθρο των New York Times, η θερμοκρασία του φούρνου ποικίλει ανάλογα με το πώς θέλουμε να βγει το κρέας. Για ένα ολόκληρο κοτόπουλο, προτείνει να το σιγοψήσεις για περίπου 1, 5 με 2 ώρες στους 150-170 βαθμούς, αν θέλεις να βγει πολύ τρυφερό το κρέας -το οποίο σχεδόν θα ξεκολλά από το κόκκαλο. Αν θέλεις πιο τραγανή πέτσα και πιο χρυσαφένιο και πιο σκληρό κρέας, ψήσε το για 45 λεπτά-1,5 ώρα στους 190-250 βαθμούς.
Κοτόπουλο στο φούρνο σε ταψί στο τραπέζι
cottonbro/ Pexels
  • Μπορεί να είσαι φαν των φιλέτων, χωρίς το δέρμα και το κόκκαλο, τα οποία είναι και πιο εύκολα στην ετοιμασία αλλά και την κατανάλωση, την επόμενη φορά, ωστόσο, δοκίμασε να αγοράσεις ένα στήθος ή μπούτι ολόκληρο και να το ψήσεις έτσι, καθώς θα βγει σίγουρα πιο ζουμερό και νόστιμο και δε χάσει τα ζουμιά του.
  • Όπως διαβάζουμε στο finecooking.com, καλύτερα να μην κόψεις το κοτόπουλο αμέσως μόλις το βγάλεις από τον φούρνο. Αν το αφήσεις να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά τουλάχιστον, θα επιτρέψεις στα ζουμιά του να κατανεμηθούν ισόποσα στο εσωτερικό του, αφήνοντάς το ζουμερό και τρυφερό.

Κεφτεδάκια κοτόπουλο με γλάσο σόγιας για σήμερα το βράδυ

Υλικά

Για τα κεφτεδάκια: 

  • 1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο

  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

  • ½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά

  • 1½ κιλό κιμά κοτόπουλου

Για τη σάλτσα:

  • 90 γραμμάρια σάλτσα σόγιας

  • λίγο ξίδι ρυζιού

  • 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη

  • ¼ κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο

  • 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο τζίντζερ

  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

  • ¼ κρεμμύδι, τριμμένο

  • 1 κουταλιά της σούπας άμυλο καλαμποκιού

Για το σερβίρισμα:

Λευκό ρύζι στον ατμό, καρότα κομμένα σε φέτες, αγγούρια σε φέτες, λάχανο ψιλοκομμένο, κρεμμύδι σε φέτες και σουσάμι.

Εκτέλεση:

Φτιάξε τα κεφτεδάκια:

Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώσε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο και ψέκασε ελαφρά με αντικολλητικό σπρέι. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε τα αυγά, το αλάτι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και την τριμμένη φρυγανιά. Πρόσθεσε τον κιμά κοτόπουλου και με καθαρά χέρια ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σου ή ένα κουτάλι, σχημάτισε το μείγμα σε κεφτεδάκια και βάλε τα στο ταψί σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Ψήσε μέχρι τα κεφτεδάκια να ροδίσουν και να ψηθούν πλήρως, 20 έως 25 λεπτά.

Φτιάξε το γλάσο:

Σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακάτεψε τη σάλτσα σόγιας, το ξύδι ρυζιού, την καστανή ζάχαρη, το σησαμέλαιο, το τζίντζερ, το σκόρδο και το κρεμμύδι και άφησέ τα να σιγοβράσουν ελαφρά. Σε ένα μικρό μπολ, ανακάτεψε το άμυλο με 1 κουταλιά της σούπας κρύο νερό και χτύπα ελαφρά να ενωθούν. Πρόσθεσε τον πολτό από το καλαμποκάλευρο στο μείγμα σόγιας-σησαμιού, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα. Απόσυρε από το μάτι της κουζίνας και άφησέ το στην άκρη.

Για να σερβίρεις, ρίξε απαλά τα κεφτεδάκια στο γλάσο ή σέρβιρέ το στο πλάι. Μπορείς να τα σερβίρεις επίσης με λευκό ρύζι στον ατμό και διάφορα ωμά λαχανικά, όπως καρότα σε φέτες, αγγούρια σε φέτες, ψιλοκομμένο λάχανο και κρεμμύδι σε φέτες. Γάρνιρε στο τέλος με σουσάμι.

Πώς να μην στεγνώνει το κοτόπουλο στο ψήσιμο

Πώς Να Μην Στεγνώνει Το Κοτόπουλο Στο Ψήσιμο: To Τρικ Των Chef

Πώς να μην στεγνώνει το κοτόπουλο στο ψήσιμο. Το ρωτάς και το ξαναρωτάς στις φίλες σου που έχουν μπει στο mood και τη διαδικασία της μαγειρικής εδώ και χρόνια. Όσες φορές και αν έχεις προσπαθήσει, πάντα το κοτόπουλο στεγνώνει. Ψυχραιμία. Σου έχουμε το μυστικό των chef.

Το τρικ είναι ένα, εύκολο και ανέξοδο. Αφού διαβάσεις το παρακάτω μυστικό, κάλεσε τους φίλους σου για γεύμα. Θα τους εντυπωσιάσεις με το πόσο ζουμερό είναι το κοτόπουλο που έχεις φτιάξεις για εκείνους.

Κάτω από το ταψί με το κοτόπουλο, τοποθέτησε μία πολύ μικρή κατσαρόλα με νερό και λάδι. Το επιπλέον νερό θα βοηθήσει ώστε το κοτόπουλό σου να μη στεγνώσει.

Extra tip: Για πιο νοστιμιά, βάλε ένα κομμάτι τυρί φέτα μέσα στο κοτόπουλο. Νόστιμο, πολύ. Άκουσέ μας και μόνο χαμένη δεν θα βγεις.

Και επειδή εμείς εμπιστευόμαστε -σχεδόν τυφλά- τον Άκη Πετρετζίκη ας δούμε πώς ψήνεται σωστά ένα κοτόπουλο.

Η διαδικασία:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ΟC στον αέρα. Μαρινάρουμε το φιλέτο κοτόπουλου με αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και το βάζουμε σε ένα ταψί με σχάρα. Ψήνουμε το φιλέτο μας για 30-35 λεπτά, μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει τους 72-75οC.

Μόλις ψηθεί, μεταφέρουμε το φιλέτο μας σε ένα πιάτο, το σκεπάζουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Σερβίρουμε το κοτόπουλό μας  συνοδεύοντάς το με τη γαρνιτούρα της αρεσκείας μας.

Οπωσδήποτε τηρούμε τους χρόνους ψησίματος και σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε το κρέας μας ξεσκέπαστο όσο περιμένουμε να ξεκουραστεί.

Extra Tip: Κάθε φορά που βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο, είναι σημαντικό να του δίνουμε λίγο χρόνο να ξεκουραστεί προτού το κόψουμε για να το φάμε. Έτσι, θα προλάβει να γίνει ανακατανομή των χυμών του σε όλο το κομμάτι και το κρέας μας θα παραμείνει ζουμερό και νόστιμο.

Πώς να μην στεγνώνει το κοτόπουλο στο ψήσιμο: Το ψήνουμε σε τηγάνι & φούρνο, όπως ο Άκης Πετρετζίκης

Η διαδικασία:

Αλείφουμε το φιλέτο του κοτόπουλου με ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και περιμένουμε να κάψει καλά. Μεταφέρουμε το φιλέτο μας στο τηγάνι και του δίνουμε χρώμα και από τις δύο πλευρές. Παράλληλα, παίρνουμε ένα μικρό ταψάκι, ίσα-ίσα να χωράει το φιλέτο μας μέσα, και βάζουμε στον πάτο του ταψιού 2 κλ. δεντρολίβανο, 2 κλ. ρίγανη και 5 κλ. θυμάρι. Όταν το κοτόπουλο πάρει χρώμα, προσθέτουμε στο τηγάνι 1 σκ. σκόρδο και 1 κ.σ. βούτυρο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το φιλέτο στο ταψάκι πάνω από τα μυρωδικά. Με τον τρόπο αυτό, όταν θα ψήνεται, θα περάσουν όλα τα αρώματα μέσα στο κοτόπουλο. Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά

Extra Tip: Η ποσότητα των μυρωδικών και των υπόλοιπων μυρωδικών που έχουμε δώσει αντιστοιχούν σε 350 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου. Στην περίπτωση που επιθυμούμε να μαγειρέψουμε περισσότερο κρέας, μπορούμε να αυξήσουμε τα υλικά μας.

Επίσης, αν θέλουμε, μπορούμε να παραλλάξουμε λίγο τη διαδικασία επιστρατεύοντας ένα κομμάτι λαδόκολλα.

Πώς τη χρησιμοποιούμε;

Προτού βάλουμε τα μυρωδικά και το φιλέτο μας στο ταψάκι, καλύπτουμε τη βάση του ταψιού με τη λαδόκολλα, απλώνουμε στη λαδόκολλα τα μυρωδικά, ακουμπάμε το κοτόπουλο από πάνω και κλείνουμε τη λαδόκολλα στριφογυρίζοντας τις άκρες της σαν να δημιουργούμε μια καραμέλα. Αυτό, είναι το λεγόμενο ψήσιμο “en papillote”. Έτσι, τα αρώματα και η γεύση των μυρωδικών φυλακίζονται ακόμα περισσότερο στο κρέας, ενώ παραμένει ιδιαίτερα ζουμερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος χάρη στους υδρατμούς του φυλακίζονται μέσα στη λαδόκολλα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...