WELL – BEING

Τα 5 μπαχαρικά – σύμμαχοι για γρήγορο αδυνάτισμα

Unsplash

Πρόσθεσε αυτά τα 5 μπαχαρικά στο φαγητό σου, για να χάσεις γρήγορα βάρος.

Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική για να προσθέσουν χρώμα, γεύση και άρωμα σε ό,τι κι αν φτιάχνεις. Πέραν αυτών όμως, έχουν και άλλα σπουδαία οφέλη για τον οργανισμό σου.

Tα μπαχαρικά έχουν επίσης και θεραπευτικές ιδιότητες, προστατεύοντας και ενδεχομένως ανακουφίζοντας τα συμπτώματα από οξείες και χρόνιες παθήσεις. Ένα από τα όχι και τόσο προφανή οφέλη των μπαχαρικών για την υγεία; Η επίδρασή τους στην απώλεια βάρους.

Παρακάτω θα βρεις τα 5 κορυφαία μπαχαρικά που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου, για να ενισχύσεις τις προσπάθειες απώλειας βάρους και να τονώσεις το μεταβολισμό σου. Όλα αυτά φυσικά, ενώ κάνεις τα γεύματά σου πιο γευστικά.

 

Pexels

 

Τα καλύτερα μπαχαρικά για να χάσεις βάρος

1. Πιπέρι καγιέν

Η καψαϊκίνη είναι το ενεργό και πικάντικο συστατικό του πιπεριού καγιέν, δίνοντας στο μπαχαρικό την χαρακτηριστική καυτερή του γεύση, καθώς και τα οφέλη για την υγεία μας. Η καψαϊκίνη βρίσκεται σε όλες τις πιπεριές πιπεριές. Όσο πιο καυτερή είναι μια πιπεριά, τόσο περισσότερη καψαϊκίνη θα έχει.

Η καψαϊκίνη είναι γνωστό ότι στοχεύει το νευρικό σύστημα και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κορεσμό και τη θερμογένεση, η οποία αναφέρεται στην ικανότητα του σώματός σας να παράγει θερμότητα από την καύση θερμίδων. Και τα δύο βοηθούν στην απώλεια βάρους.

2. Μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο γεύμα σου. Το ενεργό συστατικό του ονομάζεται πιπερίνη και το οποίο έχει βρεθεί ότι έχει ενισχυτικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν επίσης ότι η πιπερίνη μπορεί να επηρεάσει θετικά το σωματικό βάρος και άλλους δείκτες υγείας, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

3. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που φημίζεται για τη γεύση, το ζωηρό χρώμα και τις ισχυρές φαρμακευτικές του ιδιότητες. Τα περισσότερα από τα οφέλη του για την υγεία αποδίδονται στην παρουσία της κουρκουμίνης, μιας χημικής ουσίας που έχει μελετηθεί εκτενώς για τις θετικές της επιδράσεις. Η απώλεια βάρους είναι μία από αυτές.

Επιστημονική μελέτη με συμμετέχοντες υπέρβαρα άτομα, έδειξε ότι η λήψη κουρκουμίνης δύο φορές την ημέρα για ένα μήνα, ήταν αποτελεσματική στην ενίσχυση της απώλειας λίπους, στη μείωση του λίπους στην κοιλιά και στην αύξηση της απώλειας βάρους έως και 5%.

4. Κύμινο

Το κύμινο είναι ένα μπαχαρικό που παρασκευάζεται από τους αποξηραμένους και αλεσμένους σπόρους του Cuminum cyminum, ενός ανθοφόρου φυτού της οικογένειας του μαϊντανού. Είναι γνωστό για την έντονη γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα του. Προσφέρει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να επιταχύνει την απώλεια βάρους και την καύση λίπους.

5. Κανέλα

Η κανέλα, ίσως το πιο διάσημο αρωματικό μπαχαρικό, παρασκευάζεται από τον εσωτερικό φλοιό δέντρων του γένους Cinnamomum. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Μερικές μελέτες υποστηρίζουν επίσης, ότι η κανέλα μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή ατόμων που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης και της πείνας. Σχετικές έρευνες, δείχνουν ότι μια συγκεκριμένη ένωση που βρίσκεται στην κανέλα μπορεί να μιμηθεί τις επιδράσεις της ινσουλίνης, βοηθώντας στη μεταφορά του σακχάρου από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα, για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.

 

10 μπαχαρικά που θα χρειάζεται να υπάρχουν πάντα στην κουζίνα σου.

Τα μπαχαρικά είναι μία από τις μικρές απολαύσεις της ζωής μας. Δίνουν μία διαφορετική νότα στην ατμόσφαιρα, στις οσμές και στο φαγητό μας. Έχουν ένα ιδιαίτερο «χάρισμα», μία εξαιρετική ικανότητα να σε μεταφέρουν μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα σε άλλους κόσμους άλλοτε πιο κρύους και άλλοτε πιο ανατολικούς και ζεστούς. Όπως και να’ χει όμως η μυστηριώδης φύση τους μας μαγεύει και μας κάνει να μη μπορούμε να τους αντισταθούμε.

Διαλέξαμε τα 10 μπαχαρικά που κατά τη γνώμη μας, δεν πρέπει να λείψουν από το σπίτι σου στις γιορτές και στα παρουσιάζουμε ευθύς αμέσως!

10 μπαχαρικά που θα χρειάζεται να υπάρχουν πάντα στην κουζίνα σου

Κανέλα – Για τα γλυκά 

Η κανέλα είναι το μπαχαρικό που «βασιλεύει» ιδιαίτερα τώρα τον χειμώνα. Μπορείς να τη βρεις στα ψητά, στα γλυκά ή και στα ζεστά ροφήματα . Ενδέχεται να μην το γνωρίζεις, αλλά η κανέλα βοηθάει στην ανακούφιση της δυσπεψίας και της ναυτίας. Έχει, λοιπόν,  ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό μας. Για το πιο εύκολο τσάι με κανέλα, σιγόβρασε 3-4 μπαστούνια κανέλας μέσα σε νερό και αν θέλεις πρόσθεσε λίγο μέλι.

Γαρύφαλλο – Για έξτρα άρωμα 

Το γαρύφαλλο το συναντάμε σε πολλές μορφές. Άλλοτε πιο μικρό και σε σχήμα κωνικό και άλλοτε σαν να είναι σε σχήμα αστεριού. Όπως και να ‘χει όμως εκτός από την εξαιρετική ευωδιά που προσθέτει στα φαγητά ή στις σάλτσες μας, μπορείς να το τοποθετήσεις και μέσα σε πορτοκάλι για να δημιουργήσεις ένα εξαιρετικό αρωματικό χώρου στο σπίτι.

Μοσχοκάρυδο 

Το μοσχοκάρυδο είναι ένα ακόμη αγαπημένο καρύκευμα καθώς χρησιμοποιείται σε γλυκά, μπισκότα και κέικ. Επίσης, βοηθάει και την πεπτική λειτουργία του οργανισμού μας. Αρκεί να προσθέσεις μία μικρή ποσότητα από μοσχοκάρυδο στο τσάι σου και το στομάχι σου θα ηρεμήσει εντελώς. Ενώ ένα ζεστό ποτήρι γάλα με λίγες νιφάδες από μοσχοκάρυδο, θα σε κάνει να κοιμηθείς σαν πουλάκι.

Τζίντζερ 

Το τζίντζερ είναι από τα μπαχαρικά που προσθέτουν ένταση σε όποιο φαγητό, γλυκό ή ρόφημα και αν το τοποθετήσεις. Παράλληλα, έχει και πολλές άλλες θεραπευτικές ιδιότητες όπως η μείωση της φλεγμονής και η ανακούφιση της συμφόρησης ενώ βοηθάει και τη σωστή κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό. Μην διστάσεις να το ρίξεις ακόμη και μέσα στο πράσινο τσάι σου για αποτοξίνωση.

Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο είναι ένα εξαιρετικά αρωματικό μπαχαρικό που χρησιμοποιείται κυρίως σε ψητά και σούπες ως γαρνιτούρα. Παρέχει θαυμάσια οφέλη για την υγεία όπως η αναζωογόνηση των δέρματος και της τρίχας αλλά και η μείωση των πονοκεφάλων.

Μέντα– Για digestive τσάι μέντας

Η μέντα είναι ένα από τα πιο διάσημα μπαχαρικά. Συνήθως την καταναλώνουμε στις τσίχλες αλλά είναι εξαιρετική και στα ψητά ή τα όσπρια που μπορείς να μαγειρέψεις. Είναι σίγουρα, όμως, αυτό που χρειάζεσαι μετά από ένα χορταστικό, δείπνο καθώς βοηθάει στην πέψη και διώχνει το φούσκωμα και τις καούρες από το στομάχι μας. Μπορείς να τη βάλεις μέσα σε γλυκά ή σε ροφήματα για να την απολαύσεις πιο εύκολα.

Εχινάκεια – Για να μην αρρωστήσεις την περίοδο του χειμώνα

Μπορεί να μη γνωρίζεις το εν λόγω μπαχαρικό αλλά αξίζει τον κόπο να το παραγγείλεις για να το μάθεις! Είναι πολύ πιθανό με την πίεση αλλά και τις πολλές δουλειές που έχουμε να κάνουμε αυτές τις ημέρες να αρρωστήσουμε ή να κρυώσουμε. Το καλύτερο φάρμακο, λοιπόν, είναι να πιούμε σε ένα ζεστό ρόφημα λίγη εχινάκεια που θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των φλεγμονών και του πόνου.

Λεβάντα– Για να αποφύγεις το άγχος 

Η λεβάντα δε λείπει από τη λίστα των μπαχαρικών μας καθώς είναι ιδιαίτερα αρωματική και μπορεί να προσφερθεί και ως δώρο. Για να μειώσεις το στρες που τυχόν έχεις, ρίξε μία με δύο σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας, εισέπνευσε το άρωμα και θα δεις πως αμέσως θα νιώσεις μία ηρεμία και μία χαλάρωση.

Χαμομήλι – Το αφέψημα που θα πιεις δίπλα στο τζάκι

Είναι δυνατόν να ξεχνούσαμε το χαμομήλι από τη λίστα μας; Τώρα που έχει κρύο, πιες ένα φλιτζάνι χαμομήλι για να χαλαρώσεις δίπλα στο τζάκι ή για να δουλέψεις με ηρεμία και πλήρη αυτοσυγκέντρωση. Αν πάλι θες να μυρίζει όμορφα όλο το σπίτι και συνάμα να απολαμβάνεις τις ευεργετικές ιδιότητες του χαμομηλιού, ψέκασε λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο του και θα πετύχεις τον στόχο σου.

Αποτοξίνωση: Τα μπαχαρικά garam masala σε ξεφουσκώνουν στο λεπτό

Τι είναι το garam masala και γιατί η αποτοξίνωση θεωρείται μονόδρομος αν τα έχεις στην κουζίνα σου;

Αυτές τις ημέρες μείναμε στο σπίτι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του χιονιού με αποτέλεσμα να ξεφύγαμε διατροφικά. Θυμηθήκαμε τις παλιές ημέρες της καραντίνας που τρώγαμε non stop.  Η επόμενη μέρα μας βρήκε με ένα πρήξιμο και φούσκωμα. Το junk food, που κυρίως καταναλώσαμε, είχε ως αποτέλεσμα την κατακράτηση. Τι χρειαζόμαστε για να κάνουμε άμεσα αποτοξίνωση.

To garam masala είναι ένα πολύ αρωματικό μείγμα μπαχαρικών, που χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα της Ινδίας, αλλά και σε γειτονικές κουζίνες όπως αυτή του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές.

Στα Χίντι, η λέξη garam σημαίνει ζεστό, ενώ η λέξη masala σημαίνει μπαχαρικά. Αυτά τα «ζεστά μπαχαρικά» ένα μείγμα ευεργετικών μπαχαρικών που έχουν θερμαντική δράση στο σώμα μας, με αποτέλεσμα την αποτοξίνωση και τη γενικότερη εξισορρόπηση του οργανισμού.

Στην ινδική κουλτούρα, τα μπαχαρικά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τους τα πιάτα. Είναι μια φιλοσοφία ριζωμένη σε βάθος χρόνου και άμεσα συνδεδεμένη με την παραδοσιακή θεραπευτική μέθοδο της Αγιουρβέδα, η οποία στηρίζει την ιδέα ότι τα μπαχαρικά με σωστή χρήση μπορούν να προσφέρουν υγεία και ισορροπία.

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, υπάρχουν τρεις ολοκληρωμένες αρχές που ελέγχουν όλες τις σωματικές και πνευματικές λειτουργίες, οι doshas: Pitta, Vata και Kapha. Καθένας μας έχει έναν διαφορετικό συνδυασμό και ανάλογα με τα επιμέρους ποσοστά μπορεί να προσαρμόσει τη διατροφή του έτσι (π.χ. με πικάντικα φαγητά, ή με φαγητά ζεστά ή κρύα), ώστε να πετύχει την επιθυμητή ισορροπία σε μυαλό, σώμα και ψυχή.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του γκαράμ μασάλα. Λένε ότι κάθε σπίτι κάνει τη δική του εκδοχή και προσαρμόζει το μείγμα στα γούστα ή τις ανάγκες του σώματος τους. Αυτό το μείγμα μπαίνει στις περισσότερες συνταγές τους, από διάφορα κάρι και νταλ (όπως το ινδικό νταλ με φακές)  μέχρι Tikka Masala (όπως το διαδεδομένο κοτόπουλο Tikka Masala), Samosas και Biriyani.

Μπορείς να βρεις στην ελληνική αγορά έτοιμο γκαράμ μασάλα. Εκτός από τα καταστήματα με ασιατικές τροφές, υπάρχει ακόμα και σε σούπερ μάρκετ, έτοιμο σε σκόνη. Στην Ινδία πουλάνε μεγάλες σακούλες με τα μπαχαρικά του γκαράμ μασάλα ολόκληρα (όχι θρυμματισμένα), για να κρατάνε το άρωμα τους καλύτερα και καθένας να το φτιάχνει με τις αναλογίες που προτιμά. Πολλοί Ινδοί που γνωρίζω το ετοιμάζουν σε εβδομαδιαία βάση για τις συνταγές τους και σχεδόν ποτέ δεν αγοράζουν μπαχαρικά επεξεργασμένα σε σκόνη.

Το μείγμα δεν είναι καυτερό (εκτός αν κάποιος θέλει να το κάνει καυτερό), είναι πολύ αρωματικό και όταν αρχίσεις να τρίβεις φρέσκα μπαχαρικά σε σκόνη ή να δημιουργείς τα δικά σου μείγματα είναι πραγματικά κόλλημα!

Για να φτιάξεις ένα αυθεντικό γκαράμ μασάλα θα χρειαστείς αρκετά και καλής ποιότητας μπαχαρικά. Θα σε συμβούλευα να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να επισκεφτείς ένα σωστό μπαχαράδικο, όπως π.χ. τα καταστήματα που υπάρχουν στην οδό Ευριπίδου, στο κέντρο της Αθήνας.

Τι μπαχαρικά χρειάζονται για αποτοξίνωση με garam masala

Κάποια από τα μπαχαρικά τα ξέρεις και είναι πιθανό να τα έχεις ήδη σπίτι σου. Άλλα θα πρέπει να τα αναζητήσεις, όπως για παράδειγμα το μαύρο κάρδαμο, που είναι απαραίτητο συστατικό – και ευκαιρία να γνωρίσεις ένα μπαχαρικό πραγματικά καταπληκτικό!

Χρειάζεται οπωσδήποτε ένα καλό μπλέντερ για να κάνεις τα μπαχαρικά σκόνη. Υπάρχουν ειδικά μπλέντερ για μπαχαρικά ή αυτά που τρίβουν τους κόκκους του καφέ, ενώ μπορείς να το κάνεις και σε ένα κλασικό αλλά καλό μπλέντερ, ή και σε γουδί, παραδοσιακά!

Pexels

Τα βασικά μπαχαρικά για αποτοξίνωση

Ας δούμε αναλυτικά τα υλικά. Η πρώτη λίστα αποτελεί τη βάση και τον κορμό του garam masala:

– Κανέλα Κεϋλάνης: Είναι η αυθεντική κανέλλα, εκείνη που είναι πραγματικά ευεργετική για την υγεία μας. Εκτός από πολύ αρωματικά, τα ξυλάκια της είναι και πιο αφράτα, χωρίζονται σε μικρότερα κομμάτια (δεν θα βάλουμε ολόκληρο ξύλο κανέλας στο μείγμα μας) και διαλύονται ευκολότερα σε σκόνη.

– Κύμινο: Πολύ αγαπημένο μπαχαρικό των Ινδών. Εκτός από το ότι είναι ευεργετικό για την υγεία, δίνει και ένα ωραίο γήινο άρωμα στο μείγμα μας.

– Πράσινο κάρδαμο: Από τα πιο αγαπημένα μου μπαχαρικά στον κόσμο! Έχει ένα ευχάριστο και πολύ ιδιαίτερο λουλουδάτο άρωμα και βοηθάει στη χώνεψη.

– Σπόροι κόλιανδρου: Είναι κι αυτοί υπέροχοι! Δίνουν στα πιάτα μας ένα απαλό και γλυκό άρωμα εσπεριδοειδών. Το μπαχαρικό αυτό δρα εξισορροπητικά με άλλα έντονα μπαχαρικά, ακόμα και τα πολύ πικάντικα.

– Γαρίφαλο: Στην Ελλάδα μαζί με την κανέλα είναι από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε αρκετά και σε φαγητά και σε γλυκά. Είναι τέλειο αποτοξινωτικό και διεγείρει τον μεταβολισμό.

– Μαύρο πιπέρι: Μπαίνει λίγο, ώστε να δώσει μια νότα καπνιστή και πικάντικη. Τα ινδικά πιάτα που είναι αρκετά καυτερά, όταν μαγειρεύονται με τον αυθεντικό τρόπο στην πλειοψηφία τους δεν στηρίζονται στο γκαράμ μασάλα για το καυτερό στοιχείο. Το καυτερό στοιχείο στις συνταγές τους προέρχεται από τις καυτερές πιπεριές, που μπαίνουν είτε φρέσκιες, είτε αποξηραμένες, είτε αφού τις κάνουν πρώτα σκόνη.

– Δάφνη: Η δική τους δάφνη διαφέρει αρκετά από αυτή που γνωρίζουμε εμείς, και στην όψη και στο άρωμα, απλά είναι λίγο δύσκολο να τη βρούμε στην Ελλάδα, εκτός αν εντοπίσουμε ένα οργανωμένο κατάστημα με ασιατικές τροφές και μπαχαρικά. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δική μας δάφνη. Το έχω κάνει πολλές φορές και λειτουργεί!

Pexels

Τα έξτρα μπαχαρικά για αποτοξίνωση

– Αστεροειδής γλυκάνισος: Το όμορφο αυτό αρωματικό «λουλουδάκι» είναι εύκολο να το βρούμε παντού και προτείνω να το βάλετε στο μείγμα σας, αφού συμβάλλει στην καλή χώνεψη ενώ δίνει και μια ωραία γλυκιά νότα στο φαγητό, χωρίς να το κάνει ουσιαστικά γλυκό σε γεύση.

– Μαραθόσπορος: Μπαίνει λίγο και προσθέτει στο αρωματικό συνονθύλευμα του όλου μείγματος.

– Μοσχοκάρυδο: Το μαγικό! Λατρεμένο, αλλά θέλει τόσο όσο, αλλιώς πικρίζει και υπερισχύει των άλλων υλικών. Είναι επίσης από τα μπαχαρικά που ηρεμούν το νευρικό σύστημα.

– Μαύρο κάρδαμο (μαυροκάρδαμο): Όταν σε γνώρισα, σε ερωτεύτηκα! Είναι αλήθεια από τα πιο ιδιαίτερα μπαχαρικά που έχω μυρίσει και γευτεί. Είναι μαύρο και μεγαλύτερο από το κοινό κάρδαμο που γνωρίζουμε, αλλά έχουν κάτι συγγενικό στο άρωμα και στην όψη. Είναι αρκετά δυνατό, οπότε μια μικρή ποσότητα αρκεί. Έχει μια ιδιαίτερη γεύση, δροσερή σαν του δυόσμου και ελαφρώς καπνιστή. Είναι πολύ ευεργετικό για τους πνεύμονες.

– Mace: Πρόκειται για το εξωτερικό περίβλημα του μοσχοκάρυδου, γνωστό και ως javithri.  Είναι μαλακό σαν φλούδα φρούτου ή λουλούδι, αποξηραίνεται και παίρνει μια κιτρινο-καφέ απόχρωση. Η γεύση του είναι θερμή, ξυλώδης και γλυκιά, ανάλογη με του μοσχοκάρυδου. Επειδή είναι μάλλον πιο δύσκολο να το βρείτε στην αγορά, το απλό μοσχοκάρυδο στο μείγμα μας κάνει καλά τη δουλειά του!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...

Exit mobile version