Συνταγή για πεντανόστιμη σούπα με καρότο και βελούδινη υφή.
Ο χειμώνας είναι επιτέλους εδώ και η θερμοκρασία έπεσε αισθητά. Μην ψάχνεις τι θα φας το βράδυ, σου έχουμε την κατάλληλη συνταγή. Βελουτέ καροτόσουπα του ονείρου, από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου. Φόρα ποδιά και ξεκινάμε:
Για την καροτόσουπα
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
7-8 μέτρια τρυφερά καρότα (700 γραµ.)
-
1 γλυκοπατάτα κόκκινη (ή μια μεγάλη πατάτα)
-
1 μικρό κρεμμύδι
-
1 τρυφερό πράσο
-
1 κλωνάρι σέλερι
-
1 lt ζωμό λαχανικών (ή κότας)
-
1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
-
1 πρέζα/ες κύμινο
-
1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
-
1 φλούδα πορτοκαλιού (μικρό κομμάτι)
-
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
-
λίγο σχοινόπρασο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε.
Σε μία μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο να ζεσταθεί. Σοτάρουμε τo ψιλοκομμένα πράσο, κρεμμύδι, σέλερυ για 3 λεπτά.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τη γλυκοπατάτα και τα καρότα σε μικρά καρέ.
Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Σοτάρουμε για 3 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό.
Αφήνουμε την καροτόσουπα να βράσει για 25 λεπτά.
Βγάζουμε τη σούπα από τη φωτιά αφού μαλακώσουν τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ. Έτσι, γίνεται η καροτόσουπα βελουτέ.
Ξαναβάζουμε την καροτόσουπα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά. Αφαιρούμε τη φλούδα πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκάλι και ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Σερβίρουμε την καροτόσουπα με κρουτόν και λίγο γιαούρτι γιαούρτι ή ταχίνι στην vegan εκδοχή της.
Μυστικά για την τέλεια καροτόσουπα
Καλό είναι στη βελουτέ σούπα να είναι όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα για να βράζουν στον ίδιο χρόνο.
Για πιο λεία και βελούδινη βελουτέ, περνάμε τη σούπα από ένα λεπτό σουρωτήρι σινουά, για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα έχει μέσα κομματάκια λαχανικών.
Πιέστε με μία κουτάλα τα υλικά στο σινουά και ρίξτε λίγο ζωμό ή νερό πιέζοντας, ώστε να βοηθήσετε τον πολτό να αραιώσει και να περάσει εύκολα από τη σίτα.
Η σούπα εύκολα πυκνώνει με λίγο βρασμό επιπλέον μετά την πολτοποίηση και εύκολα αραιώνει με την προσθήκη ζωμού μετά την πολτοποίηση. Εξαρτάται καθαρά από εσάς πώς την προτιμάτε.
Συνταγή για την πιο λαχταριστή σούπα κολοκύθας που έχεις φάει ποτέ
Για τη σούπα κολοκύθας
-
1½ kg κίτρινη κολοκύθα
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
-
800 ml νερό ή ζωμό κότας ή κρέατος
-
500 ml φρέσκο γάλα ή κρέμα γάλακτος light
-
1 κ.σ. βούτυρο
-
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
-
Αλάτι, πιπέρι
-
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
-
200 γρ. γραβιέρα (η μισή τριμμένη, η άλλη μισή κομμένη σε καρέ)
-
300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε συγκεντρώνοντας τα υλικά στον πάγκο μας.
Για την σούπα, καθαρίζουμε πρώτα την κολοκύθα.
Κόβουμε την κίτρινη κολοκύθα στη μέση με ένα μεγάλο κουτάλι, ξύνοντας και σκάβοντας στο εσωτερικό της κολοκύθας αφαιρούμε τις ίνες μαζί με τους σπόρους.
Κόβουμε σε φέτες (σαν πεπόνι) την κολοκύθα.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε μέσα τις φέτες κολοκύθας.
Με ένα πινέλο λαδώνουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια της κολοκύθας.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι.
Ψήνουμε την κολοκύθα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC στο αέρα, για 40 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.
Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5΄ να μαλακώσει (χωρίς να πάρει χρώμα).
Ρίχνουμε το νερό (ή το ζωμό) και το γάλα και βράζουμε.
Με κουτάλι βγάζουμε την ψημένη κολοκύθα από τη φλούδα, ρίχνουμε τα κομμάτια στα υγρά που βράζουν και σιγοβράζουμε για 15΄.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
Σε αυτή τη φάση μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο ginger τζίντζερ, ταιριάζει απίστευτα.
Την πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός (και αν θέλουμε τέλεια υφή την περνάμε από σουρωτήρι ή από ψιλή σίτα.
Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τους κύβους της γραβιέρας.
Αφήνουμε 1΄, έπειτα ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε σουπιέρα ή σερβίρουμε σε ζεστά μπολ.
Βάζουμε γιαούρτι στο κέντρο κάθε μπολ, πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και λίγο πιπέρι καγιέν (προαιρετικά).
Αν είσαι βίγκαν μπορείς να κάνεις νηστίσιμη κολοκυθόσουπα βελουτέ, αντικαθιστώντας τα υγρά με ζωμό λαχανικών ή νερό και αντικαθιστώντας το γάλα με φυτικό. Έχει λίγες θερμίδες και είναι πεντανόστιμη.
Συνταγή για σούπα με κόκκινο λάχανο και μήλα
1 κιλό κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
Βούτυρο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για τηγάνισμα
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κοτσάνια σέλινου, ψιλοκομμένα
1 ½ κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινο
2 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
6⅓ φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι ή αγαύη
½ φλιτζάνι καρύδια, θρυμματισμένα
Μικρό μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο + λίγο για γαρνίρισμα
4 κουταλιές της σούπας crème fraîche, κρέμα γάλακτος ή στραγγιστό γιαούρτι, για το σερβίρισμα
Πώς θα τη φτιάξεις:
Βάλε το λάχανο σε ένα μπολ με μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι και το ξύδι. Ανακάτεψε καλά και στύψε με τα χέρια σου σε ένα σουρωτήρι και άφησέ το στην άκρη.
Λιώσε λίγο βούτυρο ή λάδι σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και το σέλινο και μαγείρεψε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 10 με 15 λεπτά.
Όταν μαλακώσουν τα κρεμμύδια, πρόσθεσε τους σπόρους του κύμινου και ανακάτεψε λίγο ακόμα. Δυνάμωσε τη θερμοκρασία και πρόσθεσε τα μήλα και τα τρία τέταρτα του λάχανου. Σόταρε μέχρι το λάχανο να αρχίσει να μαλακώνει, περίπου 5 λεπτά.
Πρόσθεσε τον ζωμό, το βαλσάμικο και το μέλι ή την αγαύη. Άφησε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμήλωσε και σιγόβρασε για 30 λεπτά. Ξεσκέπασε και σιγόβρασε για άλλα 10 λεπτά.
Στο μεταξύ, ζέστανε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία και πρόσθεσε λίγο λάδι. Μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέστε το υπόλοιπο λάχανο και σόταρε μέχρι να γίνει τραγανό. Τα τελευταία δύο λεπτά πρόσθεσε τα καρύδια και τον μισό άνηθο.
Αλατοπιπέρωσε και βάλε το μείγμα της σούπας στο μπλέντερ για μία λεία μοβ σούπα.
Ρίξε τη σούπα σε ζεστά μπολ και πάνω από κάθε μερίδα πρόσθεσε το τραγανό λάχανο και τα καρύδια, μια κουταλιά κρέμα γάλακτος, κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι και λίγο ακόμα άνηθο αν θέλεις.
Συνταγή για Σούπα με Κάστανα Βελουτέ
Πώς να φτιάξεις καστανόσουπα βελουτέ. Οι σούπες έχουν την τιμητική τους αυτήν την εποχή του χρόνου και τι πιο ιδανικό από μια κρεμώδη και ζεστή σούπα με κάστανα;
Αν ακόμα δεν έχεις δοκιμάσει καστανόσουπα βελουτέ αυτή η συνταγή θα σε κάνει να τη λατρέψεις!
-
500 γραμμάρια κάστανα, καθαρισμένα και βρασμένα
-
1 κρεμμύδι
-
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
-
30 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
-
200 ml νερό
-
1 κύβο λαχανικών
-
αλάτι
-
πιπέρι
Για το γαρνίρισμα:
-
βρασμένα κάστανα
-
κρέμα γάλακτος
-
φύλλα μαϊντανού ή ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
Εκτέλεση:
Ξεφλούδισε και κόψε το κρεμμύδι σε φέτες ή κύβους.
Σε μια κατσαρόλα πρόσθεσε το βούτυρο και ζέστανε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει. Μόλις λιώσει το βούτυρο, πρόσθεσε το κρεμμύδι και αλατοπιπέρωσε. Σόταρε για περίπου 1-2 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία ή μέχρι να γίνει διάφανο.
Πρόσθεσε τα βρασμένα κάστανα και σόταρέ τα για ένα λεπτό. Ρίξε μέσα τον κύβο λαχανικών, το νερό και την κρέμα. Αλατοπιπέρωσε ξανά. Σκέπασε την κατσαρόλα με το καπάκι και άφησέ το να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια, μαγείρεψε σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά, με την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη.
Όταν βράσει, ανακάτεψε τη σούπα είτε με ένα ραβδομπλέντερ χειρός είτε σε παρτίδες σε ένα κανονικό μπλέντερ. Χτύπα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μόλις αναμειχθεί, δοκίμασε για τυχόν πρόσθετα καρυκεύματα.
Σέρβιρε και γαρνίρουμε με μερικά κάστανα καθαρισμένα, μαγειρεμένα και ψιλοκομμένα, φύλλα μαϊντανού ή ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. Για επιπλέον γεύση πρόσθεσε και λίγη κρέμα γάλακτος.
Βρήκαμε την καλύτερη σούπα για να χάσεις κιλά
Σου βρήκαμε λοιπόν τις καλύτερες σούπες, που θα σε βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους που έχουν συστατικά πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Στην κορυφή αυτής της κατηγορίας βρίσκεται η αγαπημένη μας κοτόσουπα με λαχανικά.
Γιατί όμως, η σούπα αυτή είναι η καλύτερη για την απώλεια βάρους; Σύμφωνα με τους ειδικούς η κοτόσουπα είναι νόστιμη, υγιεινή και πολύ χορταστική. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσουμε όλα τα είδη λαχανικών, θα μπορέσουμε να αποκομίσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Συνιστούν λοιπόν, να συμπεριλάβουμε οπωσδήποτε στη σούπα μας 3 υλικά:
Μπρόκολο
Μαζί με το λάχανο, άλλο ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό είναι το μπρόκολο, το οποίο είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ και βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ). Το μπρόκολο όμως, δεν είναι μόνο γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και χρήσιμες βιταμίνες, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα. Σύμφωνα με το International Journal of Food Sciences and Nutrition, αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση μπρόκολου μειώνει την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη στο αίμα μας, η οποία είναι ένας σημαντικός δείκτης φλεγμονής.
Λάχανο
Το λάχανο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, που μπορούν όλα να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.
Κοτόπουλο
Τέλος, κοτόπουλο για ενίσχυση της πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι άλλωστε το κλειδί σε μία διατροφή που στόχο έχει την απώλεια βάρους, επειδή τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες απαιτούν περισσότερη δουλειά για να αφομοιωθούν, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των καμένων θερμίδων.
Αν θέλουμε να προσθέσουμε ακόμα περισσότερες φυτικές ίνες στη σούπα μας, μπορούμε να την ενισχύσουμε με μια μπάλα από το αγαπημένο μας ρύζι ώστε να μας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο.
Συνταγή για πικάντικη Σούπα Κολοκύθας
Πικάντικη σούπα κολοκύθας : Η συνταγή
Υλικά
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 4 κουταλιά βούτυρο
- 3/4 από ένα κουταλάκι τσίλι
- 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
- λίγη θρυμματισμένη φέτα
- 2-3 φέτες μπέικον
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 3/4 από ένα κουταλάκι πάπρικα
- 1/2 κουταλάκι κουρκουμά πιπέρι καγιέν
- 1/8 από ένα κουταλάκι αλάτι
- 3 1/2 κούπες πουρές κολοκύθας
- 2 κούπες ζωμό κοτόπουλο
- 450 γρ ρεθίθια σε κονσέρβα
- 1/4 από ένα κουταλάκι αλάτι
- 1/4 από ένα κουταλάκι σκόνη σκόρδου
- 1/2 από ένα κουταλάκι τσίλι
- 1/4 από ένα κουταλάκι πάπρικα
- 1/8 από ένα κουταλάκι κουρκουμά
- 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση:
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία βάλε τον πουρέ κολοκύθας μαζί με το βούτυρο, το σκόρδο, το κρεμμύδι και περίμενε μέχρι να πάρει μία βράση. Πρόσθεσε την πάπρικα, το τσίλι, τον κουρκουμά, το καγιέν, το αλάτι και το σκόρδο σε σκόνη. Ανακάτεψε για λίγο και στη συνέχεια πρόσθεσε τον ζωμό. Πρόσθεσε την κρέμα. Αναλόγως πόσο ρευστή θέλεις την σούπα βάλε έξτρα ζωμό. Σέρβιρε με φέτα, ξεροψημένο μπέικον και πικάντικα ρεβίθια.
Για να φτιάξεις το μπέικον θα το σοτάρεις σε πολύ δυνατή θερμοκρασία σε ένα αντικολλητικό τηγάνι αφού πριν το έχεις ψιλοκόψει.
Για να φτιάξεις τα ρεβίθια, θα χρησιμοποιήσεις το ίδιο τηγάνι με το λίπος που έχει μείνει. Αν θες να το αποφύγεις τότε καθάρισε το τηγάνι και βάλε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Πρόσθεσε τα ρεβίθια, το αλάτι, το σκόρδο, την πάπρικα και τα υπόλοιπα μπαχαρικά μαζί με τη ζάχαρη. Σόταρε τα μέχρι να ροδίσουν.