ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή για τραγανές σπιτικές δίπλες

kosmosbakery/instagram

Συνταγή για σπιτικές δίπλες, από τα χεράκια σου.

Αν τα πας καλά με τη ζαχαροπλαστική, τότε μην φοβάσαι, τόλμησε να φτιάξεις μόνη σου τραγανές δίπλες. Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου είναι εγγύηση – τη δοκιμάσαμε! Άντε και καλή απόλαυση.

 

Υλικά

Για τις δίπλες

  • 3 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.γ. σόδα (στην μύτη ενός κουταλιού γλυκού)
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • Για το τηγάνισμα
  • ηλιελαιο
  • Για το μέλωμα
  • 500 γρ. θυμαρίσιο μέλι
  • 1 φλ. νερό
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • ψιλοκομμένη καρυδόψιχα

Εκτέλεση

Χωρίζουμε πρώτα τους κρόκους από τα ασπράδια.

Στα ασπράδια ρίχνουμε το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να κάνουν κορυφές που να στέκονται (μεσαία ταχύτητα).

Στους κρόκους ρίχνουμε τη βανίλια και τους χτυπάμε για 5’ με μίξερ χειρός, για να ασπρίσουν καλά και να μη μυρίζουν.

Ρίχνουμε τους κρόκους στα ασπράδια και προσθέτουμε τη σόδα.

Χτυπάμε 5 λεπτά για να αφρατέψει καλά το μίγμα.

Ρίχνουμε τα 2/3 του αλευριού για να γίνει σαν πηχτός χυλός.

Λαδώνουμε τα χέρια και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (λίγο–λίγο).

Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.

Τη σκεπάζουμε και την ξεκουράζουμε το λιγότερο για 30 λεπτά.

Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια.

Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, περίπου 20×15 εκατοστά.

Αφού κόψουμε όλες  (τις αφήνουμε πάνω σε πετσέτα απλωμένες μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες), ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι.

Ρίχνουμε μέσα ένα ένα τα κομμάτια.

Μόλις σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια, μετά από 30 δευτερόλεπτα, με τη βοήθεια 2 πιρουνιών τις ρολάρουμε κατά μήκος διπλώνοντας τες.

Αφήνουμε να ροδίσουν.

Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Για το μέλωμα

Αραιώνουμε το μέλι με 1 φλ. νερό και τις περιχύνουμε  με προσοχή να μελωθούν όλες.

Πασπαλίζουμε με καρύδια και κανελογαρύφαλλο.

Unsplash

 

H συνταγή και τα μυστικά για να φτιάξεις το πιο αφράτο και νόστιμο panettone

Υλικά

Για τα υγρά υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 100 γρ. γάλα
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τα στερεά υλικά

  • 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 2 κύβοι νωπή μαγιά (50γρ) ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες ή 1 κ.γλ υγρή βανίλια ή 1 κλωναράκι βανίλιας
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 100 γρ. κόντιτα (ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ)
  • 50 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι
  • Λίγο βούτυρο για το μπολ

Εκτέλεση

Για το panettone

Βάζουμε πρώτα στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τη βανίλια.

Τα ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε το βούτυρο, λιώνουμε τα 150 γρ. και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

Το υπόλοιπο βούτυρο το κόβουμε σε κομματάκια και το αφήνουμε να μαλακώσει.

Ζεσταίνουμε τα 50 γρ. αλκοόλ και προσθέτουμε μέσα τις σταφίδες και τα γλασέ φρούτα.

Τα σκεπάζουμε και αφήνουμε τα φρούτα να ρουφήξουν το αλκοόλ.

Τα κρατάμε στην άκρη για αργότερα.

Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το αλάτι σε μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα.

Τα προσθέτουμε στο αλεύρι.

Ζυμώνουμε για 7- 8′ μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό, σαν τσίχλα.

Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε τα κομμάτια μαλακό βούτυρο που κρατήσαμε στην αρχή.

Αφήνουμε το μείγμα να δουλευτεί στο μίξερ μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο, για περίπου 1′.

Βάζουμε τη μαλακή ζύμη σε μεγάλο βουτυρωμένο μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί.

Ξαναβάζουμε τη ζύμη στο μίξερ και προσθέτουμε μέσα τα φρούτα.

Δουλεύουμε για 2-3′ σε μεσαία ταχύτητα.

Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και αδειάζουμε την ζύμη στον πάγκο να ξεφουσκώσει.

Με γρήγορες κινήσεις αναδιπλώνουμε τη ζύμη.

Ισομοιράζουμε σε δυο μικρές καλά βουτυρωμένες χάρτινες φόρμες μίας χρήσεως για πανετόνε 15×13εκ. ή σε μια μεγάλη φόρμα για πανετόνε.

Η ζύμη πρέπει να καλύπτει στο 1/3 του σκεύους.

Αφήνουμε να διπλασιαστεί και πάλι για περίπου 1.30 ώρα σε σβηστό φούρνο.

Αλείφουμε με ασπράδι αυγού την επιφάνεια απαλά.

Μετά γυρίζουμε το φούρνο στους 170 ºC στον αέρα και τον ζεσταίνουμε πολύ καλά.

Μόλις η λυχνία φτάσει στους 170ºC και πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, φουρνίζουμε τα 2 πανετόνε χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο και ψήνουμε για 40′ περίπου, μέχρι να ξεχειλίσουν από τη φόρμα και να ροδίσει καλά η επιφάνειά τους.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα αλείφουμε με φρέσκο βούτυρο για να διατηρηθούν μαλακά.

Ιδανικά, για να στεγνώσουν και να κρυώσουν σωστά, πρέπει να τα κρεμάσουμε ανάποδα.

Unsplash

 

Συνταγή για λαχταριστά τρουφάκια

Υλικά 

  • 200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 1 συσκ. γάλα ζαχαρούχο (400 γραμ.)
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. κακάο
  • 1 φλ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 1 συσκ. μπισκότα πτι μπερ (225γραμ.)
  • 2-3 κ.γ. κονιάκ (ή ρούμι ή άλλο λικέρ της αρεσκείας σας)
  • Χαρτάκια για τρουφάκια
  • Για την επικάλυψη
  • Λίγη Τρούφα σοκολάτας
  • Λίγο Τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
  • Λίγη Τριμμένο καρύδι
  • Λίγη Τριμμένη καρύδα (ινδοκάρυδο)
  • Λίγη Λιωμένη κουβερτούρα

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα, το ζαχαρούχο, τη σοκολάτα, το βούτυρο και το κακάο.

Σε πολύ χαμηλή φωτιά, αφήνουμε τα υλικά να λιώσουν, ανακατεύοντας τακτικά.

Μόλις το μίγμα γίνει ομοιογενές, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. 

Σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια με το χέρι μας, τρίβοντάς τα μέσα στο μείγμα.

Προσθέτουμε το καρύδι και το κονιάκ και ανακατεύουμε πολύ καλά. 

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει στο ψυγείο για λίγο.

Αφού κρυώσει και μπορούμε να το πλάσουμε, παίρνουμε κουταλιές και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. 

Τα κυλάμε σε όποια επικάλυψη προτιμάμε.

Τα βάζουμε σε χαρτάκια, και τα διατηρούμε στο ψυγείο. 

Με το ίδιο ακριβώς μείγμα, μπορούμε να φτιάξουμε και κορμό μωσαϊκό.

Αντί να πλάσουμε τρουφάκια, βάζουμε όλο το μείγμα σε μεμβράνη και του δίνουμε σχήμα ρολού.

Το τυλίγουμε σφιχτά και το παγώνουμε στο ψυγείο για να σφίξει και να κόβεται.

instagram/pieces_of_greece

 

Συνταγή για μυρωδάτους και αφράτους κουραμπιέδες.

Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά αποτελούν λατρεία. Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί γιατί να μην τα καταναλώνουμε όλο το έτος. Αφού σου δείξαμε συνταγή για τραγανά μελομακάρονα, ώρα να δοκιμάσεις και τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου για βουτυρένιους κουραμπιέδες.

Η συνταγή για λαχταριστούς κουραμπιέδες

Υλικά

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 500 γρ. βούτυρο
  • 2 κρόκοι
  • 1 αυγό
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 60 γρ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
  • 150 γρ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
  • 850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο)

Για το άχνισμα

  • 1 kg άχνη ζάχαρη
  • 2 βανίλιες

Η διαδικασία

Για να φτιάξεις τους ωραιότερους  με βούτυρο μην αλλάξεις τίποτα στη συνταγή από όσα γράφω.

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (21-23 ºC).

Αρχικά πριν ξεκινήσουμε τη ζύμη καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα για να κρυώσουν τελείως.

Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα ή τα αμύγδαλα με τη φλούδα (ότι σας αρέσει) σε λαμαρίνα να είναι αραιά τα αμύγδαλα μεταξύ τους και τα ψήνουμε για 10′, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 ºC στον αέρα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα αφού κρυώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη.

 

Για τη ζύμη

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο και την άχνη.

Με το φουέ – σύρμα τα χτυπάμε για 1’ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν.

Δυναμώνουμε σταδιακά σε δυνατή ταχύτητα και χτυπάμε βούτυρο και ζάχαρη για 8-10′ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν μια κατάλευκη κρέμα. Αυτό το στάδιο είναι πολύ βασικό γιατί όσο περισσότερο αέρα εγκλωβίσει το βούτυρο τόσο αφρατενοι θα γίνουν.

Ενδιάμεσα στο χτύπημα σταματάμε το μίξερ και σκάβουμε τον κάδο και τα τοιχώματα με μαλακή σπάτουλα.

Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μείγμα κάθε φορά.

Προσθέτουμε και το ολόκληρο αυγό.

Χτυπάμε το μίγμα μέχρι να ενσωματωθεί το αυγό και να μη φαίνεται για 1’

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 γεμάτες κ.σ. από το συνολικό αλεύρι.

Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο κονιάκ και τα ρίχνουμε μαζί στη ζύμη του κουραμπιέ.

Αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ και συνεχίζουμε την ανάδευση με το εξάρτημα Κ.

Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.

Εναλλάξ, προσθέτουμε στη ζύμη το χοντροκομμένο αμύγδαλο και το κοσκινισμένο αλεύρι.

Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μίγμα. Η ζύμη του κουραμπιέ πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη. Σαν μαλακή πλαστελίνη.

Πριν πλάσουμε  προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 ºC στον αέρα.

Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης 30 γραμ. και πλάθουμε  σε ό,τι σχήμα θέλουμε.

 

Για το ψήσιμο

Τους αραδιάζουμε αραιά μεταξύ τους, στο ταψι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Τους ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 35’ μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν καλά.

Είναι καλύτερα να ψήνετε ένα ένα ταψί.

Αν βάλετε 2 ταψιά μαζί στο φούρνο πρέπει να ανεβοκατεβάσετε τα ταψιά στα μισά του ψησίματος για ομοιόμορφο ψήσιμο.

Όμοια πλάθουμε και ψήνουμε τους υπόλοιπους.

Τους αφήνουμε για 5′ να κρυώσουν ελαφρά, για να μην τραβήξει υγρασία το άχνισμα.

 

Για το άχνισμα

Κοσκινίζουμε καταρχήν την άχνη με τη βανίλια σε ένα μπολ.

Μετά σταδιακά λίγη λίγη κοσκινίζουμε μπόλικη άχνη σε ένα ταψί (να κάνει γερή στρώση ζάχαρη άχνη στο ταψί).

Ακουμπάμε επάνω στην αχνη όσο ακόμα είναι ζεστοί αλλά όχι καυτοί.

Τους πασπαλίζουμε ξανά με μπόλικη άχνη.

Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, δεν τους μετακινούμε όσο είναι ζεστοί γιατί  που διαλύονται.

Τους βάζουμε σε πιατέλα σειρά σειρά και πασπαλίζουμε ξανά με άχνη ζάχαρη.

Unsplash

 

Συνταγή για λαχταριστό μωσαϊκό

Συστατικά

Για το παντεσπάνι
ασπράδια
κρόκους
1 πρέζα αλάτι
80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
140 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη
Για την γκανάζ
600 γρ. κουβερτούρα
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, σε θερμοκρασία δωματίου
Για τον κορμό
30 γρ. κονιάκ
άχνη ζάχαρη
κεράσια, kirsch
φυσαλίδες

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το αλάτι και τα 30 γρ. ζάχαρη. Αυξάνουμε ταχύτητα μέχρι να σφίξει η μαρέγκα.
Χτυπάμε τους κρόκους με τα 50 γρ. ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν πολύ και να ασπρίσουν για 8-10 λεπτά.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και αφού κρυώσει λίγο και φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου την ενσωματώνουμε στο μείγμα των κρόκων με τη βοήθεια μιας μαρίζ.
Ενσωματώνουμε και τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων.
“Θυσιάζουμε” το 1/4 από αυτήν για να αφρατέψει το μείγμα ανακατεύοντας τη γρήγορα με μια μαρίζ και μετά σιγά-σιγά προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.
Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι φούρνου 30×40 εκ., που έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα. Είναι σημαντικό να βουτυρώσουμε και να πασπαλίσουμε με κακάο τη λαδόκολλα, γιατί αλλιώς μπορεί να κολλήσει το μείγμα επάνω της.
Ψήνουμε στον φούρνο για 15-17 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει σκεπάζοντάς το με μια πετσέτα για 2-3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει.
Για τη γκανάς
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αφήνουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση.
Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
Με το που πάρει βράση η κρέμα αφαιρούμε από τη φωτιά και την ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα.
Αφήνουμε για 1 λεπτό μέχρι να πάρει θερμοκρασία η σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια λεία γκανάς.
Απλώνουμε σε ένα ταψί 30×40 εκ. και με την βοήθεια μιας μαρίζ ανακατεύουμε τη γκανάς ώστε να μπορέσει να κρυώσει για περίπου 15-20 λεπτά.
Για τον κορμό
Στήνουμε μια καθαρή λαδόκολλα πάνω στον πάγκο εργασίας.
Αφαιρούμε το παντεσπάνι από τη λαδόκολλα και το αναποδογυρίζουμε πάνω στη λαδόκολλα.
Ραντίζουμε με το κονιάκ το παντεσπάνι με τη βοήθεια ενός πινέλου.
Απλώνουμε από πάνω με μια μαρίζ τα 2/3 από τη γκανάς. Κρατάμε λίγη στο μπολ για να διακοσμήσουμε το ρολό στο τέλος.
Τυλίγουμε το παντεσπάνι από την μεγάλη πλευρά που είναι κοντά μας στον πάγκο μέχρι το τελείωμά του στην απέναντι πλευρά και το τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα.
Απλώνουμε την υπόλοιπη γκανάς πάνω στο ρολό που έχει σχηματιστεί.
Διακοσμούμε με τα κερασάκια και τις φυσαλίδες.
Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για 2 περίπου ώρες.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Η συνταγή για λαχταριστά μελομακάρονα

Υλικά

Κομμάτια: 50-60

Σιρόπι

Πασπάλισμα

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.

Σιρόπι

  1. Βράζουμε όλα τα υλικά σε βαθιά κατσαρόλα για 5 λεπτά (μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει) και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Αφήνουμε να κρυώσει.

 Μελομακάρονα

  1. Βάζουμε σε βαθύ μπολ το λάδι με τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ποτό και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
  2. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τη σόδα και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας απαλά και για λίγη ώρα, μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό ζυμάρι.
  3. Παίρνουμε μία γενναιόδωρη κουταλιά ζύμης και την πλάθουμε σε σχήμα οβάλ.
  4. Τακτοποιούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
  5. Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  6. Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι ζεστά, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι και τα βυθίζουμε για 3 λεπτά.
  7. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τακτοποιούμε σε πιατέλα.

Πασπάλισμα

  1. Αλέθουμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά και πασπαλίζουμε με το μείγμα τα μελομακάρονα στην επιφάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...

Exit mobile version