Αλμυρό κέικ που θα σου τρέχουν τα σάλια ετοιμάζουμε σήμερα. Μπορεί όταν ακούς τη λέξη κέικ στο μυαλό σου να έρχεται συνήθως μία εικόνα με σοκολάτα αλλά εμείς θα κάνουμε τη διαφορά. Θα μιλήσουμε όχι για την γλυκιά εκδοχή του αλλά για την αλμυρή. Μπορείς να το φας για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.
Θα δούμε μια συνταγή για ένα αλμυρό κέικ, υγρό και μαλακό με πιπεριά. Μπορείς να το φτιάξεις εύκολα και γρήγορα. Μην διστάσεις να το φτιάξεις και μέσα σε θήκες για μάφινς και φυσικά εάν δεν σου αρέσει η πιπεριά να βάλεις τα υλικά που προτιμάς, όπως μπέικον, ελιά ή φέτα.
Η συνταγή της ημέρας: Αλμυρό κέικ
Υλικά:
- 100 γραμμάρια ηλιέλαιο
- 2-3 πιπεριές (κόκκινη, πράσινη, κίτρινη)
- 2 μεγάλα αυγά
- 300 γραμμάρια τυριά που λιώνουν
- 200 γραμμάρια γιαούρτι
- πιπέρι
- 240 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Εκτέλεση:
Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μπολ (ή στο μπολ του μίξερ) πρόσθεσε τα αυγά, το γιαούρτι, το ηλιέλαιο και χτύπησέ τα καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Πλύνε και κόψε τις πιπεριές πρώτα σε λωρίδες και μετά σε μικρούς κύβους. Πρόσθεσε τις πιπεριές στο μείγμα, το τριμμένο τυρί και το πιπέρι.
Σταδιακά πρόσθεσε το αλεύρι και ανακάτεψε πολύ καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί με το υπόλοιπο μείγμα. Βουτύρωσε και αλεύρωσε μια μακρόστενη φόρμα 10×30 εκατοστά. Άδειασε το μείγμα στην φόρμα.
Ψήσε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να κοκκινίσει.
Όταν είναι έτοιμο, αφαίρεσέ το από το φούρνο και άφησέ το να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά. Αφαιρέστε το κέικ από τη φόρμα.
Κόψε σε φέτες με πριονωτό μαχαίρι και σέρβιρε.
Συνταγή Για Πιροσκί Σπανακόπιτα Με Φύλλο Ολικής Στον Φούρνο
Πιροσκί σπανακόπιτα. Πιροσκί με τυρί έχεις φάει ξανά. Με γέμιση γαλοπούλας επίσης. Με σπανάκι όμως δεν έχει τύχει και να που η αγαπημένη μας food blogger Chrissa is cooking σου δίνει την τέλεια και πανεύκολη (αυτό κυρίως) συνταγή για να φτιάξεις τα δικά σου αλμυρά πιροσκί.
Για 10 τεμάχια πιροσκί
Υλικά:
350 γρ ολικής
150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή καλαμποκάλευρο
Αλάτι
4 γρ μαγιά
1/2κγ ζάχαρη
250~300 ml νερό
Για τη γέμιση:
1 κρεμμύδι
200γρ σπανάκι
1 πράσο
3 κουταλιές της σουπας άνηθο
& ό,τι άλλα χόρτα έχετε
100~120 γρ, φέτα
Πιπέρι
1.5 κγ σιμιγδάλι ψιλό
1 κρόκος
1/2 κγ βούτυρο
Παπαρουνόσπορος
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μισό νερό και τη μισή ποσότητα αλεύρι σε μπολ. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 40’ να φουσκώσει.
Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι που έχει μείνει και το υπόλοιπο νερό. Πλάθουμε τη ζύμη μας και αφήνουμε για ακόμα μισή ώρα.
Σε αντικολλητικό τηγανάκι, προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης μέχρι να μαλακώσουν, μεταφέρουμε σε μπολ και προσθέτουμε τη φέτα και το σιμιγδάλι.
Μοιράζουμε τη ζύμη μας σε 10 ίσες μπάλες. Θα χρειαστούμε λίγο αλεύρι σε αυτό το σημείο και ανοίγουμε τα πιροσκί. Προσθέτουμε τη γέμιση, κλείνουμε καλά από κάτω την κάθε πλευρά και σχηματίζουμε ορθογώνια «ψωμάκια». Αλείφουμε με κρόκο- βούτυρο & πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε για 30~40’ μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν και απο τις 2 πλευρές! Το πιροσκί σπανακόπιτα είναι πανέτοιμο.
Τι άλλο μπορείς να φτιάξεις αν σου περισσέψει σπανάκι; Χορτόπιτα
Θα χρειαστείς για την χορτόπιτα:
Για το φύλλο:
5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 3 κούπες αλεύρι γοχ + 2 κούπες αλευρι ολικής
2 κουταλιές λάδι
Σχεδόν 2 κούπες νερό ( να το βάζετε σιγά σιγά να βλέπετε αν το χρειάζεται η ζύμη)
2 κουταλιές ξύδι
Για το άνοιγμα των φύλλων: κορν φλάουρ
Γέμιση:
450γρ σπανάκι
7 κρεμμύδια φρέσκα
1 ξερό κρεμμύδι
1 ματσάκι άνιθο
1/2 ματσάκι δυόσμο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι μάραθο
2 πράσα
Και ό,τι άλλα χόρτα βρείτε
3 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
150γρ φέτα χαμηλών λιπαρών
150γρ μυζήθρα
Αλάτι/ πιπέρι
Φύλλο για την χορτόπιτα:
Βάζουμε το αλεύρι σε ενα μπολ κκαι κάνουμε μια τρύπα στη μέση.
Προσθέτουμε τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί το ζυμάρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40λεπτά. Έπειτα, χωρίζουμε σε 6-8 μπάλες. Ανοίγουμε το κάθε φύλλο αρκετά λεπτό- σχεδόν να βλέπουμε από μέσα-. Θα στρώσουμε 3-4 φύλλα και τα υπόλοιπα πάνω. Σε κάθε στρώση θα αλείψουμε με ελαιόλαδο.
Για τη γέμιση:
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα χόρτα μας. Έπειτα τα τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Μεταφέρουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε για αρκετή ώρα μέχρι να κρυώσουν και να διώξουν το νερό καλά. Αμέσως, προσθέτουμε τη φέτα και τη μυζήθρα και αλάτι πιπέρι.
Σε ενα τετράγωνο ταψί, στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Ραντίζουμε με λίγο λάδι και επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο και το τρίτο. Έπειτα, προσθέτουμε το μείγμα μας. Κλείνουμε με το κάθε φύλλο το μείγμα μας και ραντίζουμε με λάδι. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα φύλλα με την ίδια διαδικασία, στριφογυρίζοντας λίγο παραπάνω φύλλο στις άκρες για να δημιουργήσουμε τις αγαπημένες μας γωνίες!
Χαράζουμε ελαφρώς σε κομμάτια με μυτερό μαχαίρι και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι!
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα μέχρι να χρυσαφίσει!