ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή για την πιο κρεμώδη πατατοσαλάτα που έχεις φτιάξει ποτέ

food_aki/instagram

Συνταγή για λαχταριστή πατατοσαλάτα.

Και ποιος δεν αγαπά την πατατοσαλάτα. Είναι εύκολη, γρήγορη και σούπερ χορταστική. Αν ψάχνεις την απόλυτη συνταγή, στην έχουμε. Ο Άκης Πετρετζίκης είναι εδώ για εσένα. Ακολούθησε τα βήματα και καλή σου όρεξη!

Η συνταγή για νόστιμη πατατοσαλάτα

Υλικά

1 1/2 κιλά πατάτες, μέτριες
2 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
200 γρ. μαγιονέζα
ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 κ.σ. μέλι
αλάτι
πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
50 γρ. κάππαρη
50 γρ. ελιές
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κλ. σέλερι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή

Μέθοδος Εκτέλεσης

Κρατάμε τις πατάτες με τη φλούδα τους και τις πλένουμε πολύ καλά.
Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, προσθέτουμε αλάτι και τις βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Βράζουμε για 30-40 λεπτά.
Μπορούμε να τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι για να ελέγξουμε αν έχουν βράσει.
Στη συνέχεια τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για 10 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα, το ξύσμα από τα λεμόνια, τον χυμό από το λεμόνι, το μέλι, πιπέρι, αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μόλις κρυώσουν τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε ακανόνιστα, σε μεγάλα κομμάτια.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, το ξίδι και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια, βάζουμε τις πατάτες στη μαρινάδα και προσθέτουμε την κάππαρη, τις ελιές κομμένες σε ροδέλες.
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σέλερι, τον μαϊντανό και τα προσθέτουμε στο μπολ με τις πατάτες.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και μεταφέρουμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος.
Σερβίρουμε με καπνιστή πάπρικα.
Διατηρείται στο ψυγείο. Όσο περισσότερο μένει στο ψυγείο τόσο πιο νόστιμη γίνεται.

Συνταγή για λαχταριστή καρμπονάρα από τα χεράκια σου!

H καρμπονάρα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ιταλικά πιάτα που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Η Αργυρώ Μπαρμπαρήγου μάς δίνει την αυθεντική συνταγή.

Μπορεί να κυκλοφορούν δεκάδες εκδοχές για την προέλευσή της, αλλά και εναλλακτικές προτάσεις ως προς την εκτέλεσή της, ωστόσο η αυθεντική συνταγή «προστάζει» λίγα υλικά, που όμως είναι εξίσου απαραίτητα, προκειμένου να έχουμε μια carbonara originale.

Για την ιστορία, αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε για την εμφάνιση της καρμπονάρα σύμφωνα με τη «La Repubblica», είναι πως γεννήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο, ενώ δεν εντοπίζεται συνταγή της σε κανένα βιβλίο μαγειρικής πριν από το 1952.

Η πρώτη γραπτή συνταγή εντοπίζεται στις ΗΠΑ, στο βιβλίο -Vittles and Vice- της δημοσιογράφου Patricia Brontè, που πρόκειται για έναν οδηγό στα εστιατόρια του Σικάγο, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το εστιατόριο Armando για το πιάτο «pasta alla carbonara». Η πρώτη συνταγή της στην Ιταλία, από την άλλη πλευρά, χρονολογείται το 1954 και βρίσκεται στο ιστορικό γαστρονομικό περιοδικό «La Cucina Italiana».

Όσον αφορά, λοιπόν, το πως δημιουργήθηκε το πρώτο πιάτο μπορεί να υπάρχει ένα μυστήριο, ωστόσο, σίγουρα μυστήριο δεν αποτελούν τα υλικά της αυθεντικής καρμπονάρα. Τα υλικά είναι: Σπαγγέτι, αβγά, Pecorino Romano, αλάτι, μαύρο πιπέρι και guanciale. Guanciale, λοιπόν, θέλει η αυθεντική καρομπονάρα και όχι πανσέτα όπως νομίζουν πολλοί στην Ελλάδα. Για αυτό πρέπει να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό το αλλαντικό και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Τι είναι το guanciale;

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο γεύσης Θάλεια Τσιχλάκη, το guanciale των Ιταλών είναι το απαραίτητο αλλαντικό για την καρμπονάρα. Στην πραγματικότητα είναι ένα μπέικον που φτιάχνεται από τα χοιρινά μάγουλα. Αντίστοιχο του είναι αγγλικό jowl bacon, ψυχρού καπνίσματος μπέικον επίσης από χοιρινά μάγουλα.

Πού αλλού μπορεί να χρησιμοποιηθεί το guanciale;
Σύμφωνα με τη www.lacucinaitaliana.com, το guanciale πέρα από την καρμπονάρα χρησιμοποιείται και στις μακαρονάδας Amatriciana και Gricia. Μπορεί επίσης, να χρησιμοποιηθεί, αν είναι κομμένο σε λεπτές φέτες πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί ή και να μπει μαζί και με άλλα κομμάτια κρέατος, κάνοντας τα πιο γευστικά.

Πώς αποθηκεύει κάποιος το guanciale και τι διάρκεια έχει;

Ολόκληρο το κομμάτι guanciale είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί το προϊόν στο ψυγείο. Απλώς κόψτε όση ποσότητα χρειάζεστε από το guanciale που έχετε στα χέρια σας και τυλίξτε το υπόλοιπο κομμάτι που έμεινε σε λαδόκολλα και βάλτε το πίσω στο ψυγείο. Προτιμάται η λαδόκολλα, καθώς η πλαστική μεμβράνη και τα δοχεία έχουν την τάση να «αιχμαλωτίζουν» υγρασία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη γρηγορότερη δημιουργία μούχλας.
Όσον αφορά τη διάρκεια είναι καλύτερο να το καταναλώσετε μέσα 6 μήνες από την ημερομηνία παραγωγής για να έχετε τη καλύτερη δυνατή ποιότητα, αλλά και μετά από ένα χρόνο είναι απολύτως ασφαλές ακόμη και αν είναι δύσκολο να κοπεί σε φέτες.

Συνταγή για κλασική καρμπονάρα

Υλικά για καρμπονάρα

  • 500 γρ. σπαγγέτι μπουκατίνι ή φετουτσίνι
  • 150 γρ. guanciale (εναλλακτικά πανσέτα ή μπέικον)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 ολόφρεσκα αυγά
  • 150 γρ. παρμεζάνα και πεκορίνο ανάμεικτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανο

Εκτέλεση συνταγής για καρμπονάρα

Βράζουμε πρώτα τα ζυμαρικά μας σε αλατισμένο νερό.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε την ψιλοκομμένη πανσέτα για 5 λεπτά..

Σπάμε τη σκελίδα σκόρδο και την προσθέτουμε και αφήνουμε να αρωματίσει για 1 με 2 λεπτά.

Το αφαιρούμε.

Χτυπάμε τα αυγά σε μπολ με το μισό τριμμένο τυρί.

Προσθέτουμε αλατοπίπερο.

Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν.

Τα ξαναβάζουμε καυτά όπως είναι στην κατσαρόλα.

Η φωτιά πρέπει να είναι στο πιο χαμηλό.

Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά να λιώσει και αρωματίσει τα ζυμαρικά με άρωμα και γεύση βουτύρου.

Προσθέτουμε την ψημένη πανσέτα  καθώς και τα χτυπημένα αυγά.

Όπως είναι όλα καυτά ανακατεύουμε με τσιμπίδα να ενωθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί και αποσύρουμε από την φωτιά.

Βαζουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.

 

Συνταγή: Ζυμαρικά με σάλτσα πέτσο & παρμεζάνα

Αυτή η συνταγή της τελευταίας στιγμής που αναζητάς όταν γυρνάς αργοπορημένη στο σπίτι και θες να φας κάτι νόστιμο μέσα στο επόμενο δεκαπεντάλεπτο. Να μη χρειάζεται να βγάλεις τίποτα από την κατάψυξη και γενικώς να μην μπεις στη διαδικασία να ανακατέψεις τα πάντα μέσα στην κουζίνα για να φας.

Την παρακάτω συνταγή για σπαγγέτι τη βρήκαμε στον προσωπικό λογαριασμό στο instagram της nikisfood.

Υλικά

½ κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

½ κούπα κουκουνάρια

2 σκελίδες σκόρδο

½ κ.γ αλάτι

Πιπέρι

2 κούπες φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα

60γρ. τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

Σε ένα τηγανακι ζεσταίνουμε το λάδι . Βάζουμε τα κουκουνάρια και τα αφήνουμε για 2 λεπτά,να κάψουν. Έπειτα, ρίχνουμε στο μπλέντερ τα καβουρδισμένα κουκουνάρια, το σκόρδο το αλάτι και τα χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε τον βασιλικό και το ελαιόλαδο.

Χτυπάμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφη πάστα.

Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στα ζεστά ζυμαρικά, προσθέτουμε και το τυρί και απολαμβάνουμε. Η σπαγγέτι μας με σάλτσα πέστο & παρμεζάνα είναι έτοιμη.

Συνταγή για λαχταριστά λαζάνια με κιμά

Υλικά

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1.250 γρ. κιμά μοσχαρισιο
  • 1 φέτ. μπέικον
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 2 κλων. σέλερι
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 συσκ. ντομάτες
  • 1 φλ. κρασί
  • 1 φλ. γάλα
  • 2 δαφνόφυλλα
  • Θυμάρι
  • 2 κλων. μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το ταψί

  • 1 συσκ. λαζάνια
  • 1 φλ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
  • 2 τεμάχιο/ια φρέσκια μοτσαρέλα
  • Λίγο ελαιόλαδο
Για την κρέμα
  • 1½ lt γάλα
  • 6 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/4 φλ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
  • 1 αυγό

Εκτέλεση

Για αυτη την εκτελεση θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή μακρόστενο βαθύ ταψί 30×40 εκ.

Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί.

Η σάλτσα

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Σοτάρουμε τον κιμά με το μπέικονγια περίπου 7-8 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να αλλάξει χρώμα.

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο και σέλερι) και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας τακτικά, για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε το σκόρδο συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτάκαι στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας.

Τρίβουμε με κουτάλα στην βάση της κατσαρόλας και αφήνουμε τον πελτέ να ψηθεί για 1 λεπτό και να βγάλει τα αρώματά του.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ

.Με τον τρόπο αυτό θα κρατήσουμε όλα τα αρώματα του  και θα εμπλουτίσουμε με γεύση τη σάλτσα.

Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι, τα κοτσάνια μαϊντανού, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το γάλα.

Την αφήνουμε  να έρθει σε σημείο βρασμού.

Τότε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, βάζουμε καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μελώσει  και να βγάλουν τα υλικά όλα τα αρώματα τους.

Ανακατεύουμε τ 3-4 φορές καθ´ όλη τη διάρκεια του βρασμού.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος.

Η κρέμα

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα εκτός από το τυρί (και το αυγό για όσους το θέλουν).

Αφήνουμε να δέσει, ανακατεύοντας με σύρμα τακτικά, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Στο τέλος, πασπαλίζουμε μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε το αυγό (προαιρετικά) και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει.

Παραμένει βελούδινη τρεμουλιαστή κι αφράτη ακόμα και μετά από ώρες.

Στο ταψί

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Γινεται σε στρωσεις

Ρίχνουμε και απλώνουμε στο ταψί μία κουταλιά γεμάτη, κρεμα.

Κάνουμε μία στρώση με ξερά λαζάνια,

Μία στρώση σάλτσα.

Πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί.

Συνεχίζουμε να κάνουμε στρώσεις των υλικών μέχρι να γεμίσουμε το ταψί.

Στο τέλος, ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρεμα.

Αραδιάζουμε λεπτές φέτες μοτσαρέλας στην επιφάνεια.

Ψήσιμο – χρόνος

Καλύπτουμε το φαγητό με βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο,στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40 λεπτά.

Προς το τέλος του ψησίματος, ξεσκεπάζουμε  και ψήνουμε για 10 λεπτά, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

Αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά επάνω στον πάγκο της κουζίνας.

 

Συνταγή για την πιο λαχταριστή σούπα κολοκύθας που έχεις φάει ποτέ

Σούπα κολοκύθας από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου!

Ο χειμώνας είναι ένα βήμα μακριά και δεν υπάρχει κάτι καλύτερο να απολαύσουμε από μία ζεστή, μυρωδάτη σούπα κολοκύθας. Τώρα που είναι η εποχή της, εκμεταλλεύσου τη και καλή σου απόλαυση!

Υλικά

Για τη σούπα κολοκύθας

  • 1½ kg κίτρινη κολοκύθα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 800 ml νερό ή ζωμό κότας ή κρέατος
  • 500 ml φρέσκο γάλα ή κρέμα γάλακτος light
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
  • 200 γρ. γραβιέρα (η μισή τριμμένη, η άλλη μισή κομμένη σε καρέ)
  • 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

Διατροφική Αξία ανά μερίδα

  • 380 Θερμίδες
    (kcal)
  • 45% Λιπαρά
  • 35% Υδατ/κες
  • 20% Πρωτεΐνες

* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Ξεκινάμε συγκεντρώνοντας τα υλικά στον πάγκο μας.

Για την σούπα, καθαρίζουμε πρώτα την κολοκύθα.

Κόβουμε την κίτρινη κολοκύθα στη μέση με ένα μεγάλο κουτάλι, ξύνοντας και σκάβοντας στο εσωτερικό της κολοκύθας αφαιρούμε τις ίνες μαζί με τους σπόρους.

Κόβουμε σε φέτες (σαν πεπόνι) την κολοκύθα.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε μέσα τις φέτες κολοκύθας.

Με ένα πινέλο λαδώνουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια της κολοκύθας.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι.

Ψήνουμε την κολοκύθα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC  στο αέρα, για 40 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.

Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5΄ να μαλακώσει (χωρίς να πάρει χρώμα).

Ρίχνουμε το νερό (ή το ζωμό) και το γάλα και βράζουμε.

Με κουτάλι βγάζουμε την ψημένη κολοκύθα από τη φλούδα, ρίχνουμε τα κομμάτια στα υγρά που βράζουν και σιγοβράζουμε για 15΄.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.

Σε αυτή τη φάση μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο ginger τζίντζερ, ταιριάζει απίστευτα.

Την πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός (και αν θέλουμε τέλεια υφή την περνάμε από σουρωτήρι ή από ψιλή σίτα.

Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τους κύβους της γραβιέρας.

Αφήνουμε 1΄, έπειτα ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε σουπιέρα ή σερβίρουμε σε ζεστά μπολ.

Βάζουμε γιαούρτι στο κέντρο κάθε μπολ, πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και λίγο πιπέρι καγιέν (προαιρετικά).

Αν είσαι βίγκαν μπορείς να κάνεις νηστίσιμη κολοκυθόσουπα βελουτέ, αντικαθιστώντας τα υγρά με ζωμό λαχανικών ή νερό και αντικαθιστώντας το γάλα με φυτικό. Έχει λίγες θερμίδες και είναι πεντανόστιμη.

Συνταγή για μαγιονέζα διαίτης

Και ποιος άνθρωπος δεν έχει έστω και μια μικρή αδυναμία στο junk food. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα είναι συνώνυμα των cheat meals. Πίτσες, σουβλάκια, burgers, γλυκά και τα λοιπά και τα λοιπά. Αν, λοιπόν, υπάρχουν στο πρόγραμμα κάποια burgers, τότε σου βρήκαμε την απόλυτη συνταγή για sauce. Μαγιονέζα διαίτης για εσένα που θες λιγότερες θερμίδες και πιο υγιεινές επιλογές.

Μαγιονέζα διαίτης: Τα υλικά και ο τρόπος παρασκευής

Υλικά:

  • 2 αυγά βραστά
  • Xυμός μισού λεμονιού
  • 150 γρ. ελληνικό γιαούρτι
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

Αρχικά, χρύπα τα βραστά αυγά με το χυμό λεμονιού, το γιαούρτι και το αλάτι.

Έπειτα, αν προτιμάς μια πιο κρεμώδη υφή, πρόσθεσε ένα κουταλάκι του γλυκού σπορέλαιο.

Tip: Αν θες να δώσεις στη μαγιονέζα ένα πιο κίτρινο χρώμα, μπορείς να προσθέσεις μια πρέζα κουρκουμά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...

Exit mobile version