ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή για πεντανόστιμο χριστουγεννιάτικο μωσαϊκό

Unsplash

Η συνταγή για χριστουγεννιάτικο μωσαϊκό, του Άκη Πετρετζίκη, είναι κόλαση!

Αν λατρεύεις το χριστουγεννιάτικο μωσαϊκό και θέλεις να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στη ζαχαροπλαστική, φόρα ποδιά και ξεκίνα.

Συνταγή για λαχταριστό μωσαϊκό

Συστατικά

Για το παντεσπάνι
3 ασπράδια
3 κρόκους
1 πρέζα αλάτι
80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
140 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη
Για την γκανάζ
600 γρ. κουβερτούρα
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, σε θερμοκρασία δωματίου
Για τον κορμό
30 γρ. κονιάκ
άχνη ζάχαρη
κεράσια, kirsch
φυσαλίδες

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το αλάτι και τα 30 γρ. ζάχαρη. Αυξάνουμε ταχύτητα μέχρι να σφίξει η μαρέγκα.
Χτυπάμε τους κρόκους με τα 50 γρ. ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν πολύ και να ασπρίσουν για 8-10 λεπτά.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και αφού κρυώσει λίγο και φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου την ενσωματώνουμε στο μείγμα των κρόκων με τη βοήθεια μιας μαρίζ.
Ενσωματώνουμε και τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων.
“Θυσιάζουμε” το 1/4 από αυτήν για να αφρατέψει το μείγμα ανακατεύοντας τη γρήγορα με μια μαρίζ και μετά σιγά-σιγά προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.
Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι φούρνου 30×40 εκ., που έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα. Είναι σημαντικό να βουτυρώσουμε και να πασπαλίσουμε με κακάο τη λαδόκολλα, γιατί αλλιώς μπορεί να κολλήσει το μείγμα επάνω της.
Ψήνουμε στον φούρνο για 15-17 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει σκεπάζοντάς το με μια πετσέτα για 2-3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει.
Για τη γκανάς
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αφήνουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση.
Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
Με το που πάρει βράση η κρέμα αφαιρούμε από τη φωτιά και την ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα.
Αφήνουμε για 1 λεπτό μέχρι να πάρει θερμοκρασία η σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια λεία γκανάς.
Απλώνουμε σε ένα ταψί 30×40 εκ. και με την βοήθεια μιας μαρίζ ανακατεύουμε τη γκανάς ώστε να μπορέσει να κρυώσει για περίπου 15-20 λεπτά.
Για τον κορμό
Στήνουμε μια καθαρή λαδόκολλα πάνω στον πάγκο εργασίας.
Αφαιρούμε το παντεσπάνι από τη λαδόκολλα και το αναποδογυρίζουμε πάνω στη λαδόκολλα.
Ραντίζουμε με το κονιάκ το παντεσπάνι με τη βοήθεια ενός πινέλου.
Απλώνουμε από πάνω με μια μαρίζ τα 2/3 από τη γκανάς. Κρατάμε λίγη στο μπολ για να διακοσμήσουμε το ρολό στο τέλος.
Τυλίγουμε το παντεσπάνι από την μεγάλη πλευρά που είναι κοντά μας στον πάγκο μέχρι το τελείωμά του στην απέναντι πλευρά και το τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα.
Απλώνουμε την υπόλοιπη γκανάς πάνω στο ρολό που έχει σχηματιστεί.
Διακοσμούμε με τα κερασάκια και τις φυσαλίδες.
Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για 2 περίπου ώρες.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Η συνταγή για λαχταριστά μελομακάρονα

Υλικά

Κομμάτια: 50-60

Σιρόπι

Πασπάλισμα

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.

Σιρόπι

  1. Βράζουμε όλα τα υλικά σε βαθιά κατσαρόλα για 5 λεπτά (μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει) και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Αφήνουμε να κρυώσει.

 Μελομακάρονα

  1. Βάζουμε σε βαθύ μπολ το λάδι με τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ποτό και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
  2. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τη σόδα και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας απαλά και για λίγη ώρα, μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό ζυμάρι.
  3. Παίρνουμε μία γενναιόδωρη κουταλιά ζύμης και την πλάθουμε σε σχήμα οβάλ.
  4. Τακτοποιούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
  5. Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  6. Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι ζεστά, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι και τα βυθίζουμε για 3 λεπτά.
  7. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τακτοποιούμε σε πιατέλα.

Πασπάλισμα

  1. Αλέθουμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά και πασπαλίζουμε με το μείγμα τα μελομακάρονα στην επιφάνεια.

 

Συνταγή για κέικ καρότου χωρίς μίξερ

Υλικά για κέικ καρότου

3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο ακόμη για τη φόρμα
1/3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κούπα αραβοσιτέλαιο + λίγο ακόμη για τη φόρμα
1 κούπα ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κονιάκ
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους, ακέρωτο
1 κούπα χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
1 κούπα καρότα, τριμμένα στη χοντρή μεριά του τρίφτη ή αλεσμένα στο μούλτι
1/3 κούπας καρύδια, ψιλοκομμένα

Διαδικασία

Για το ψήσιμο του κέικ καρότου προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια κλασική φόρμα για κέικ.
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, το κονιάκ, την κανέλα και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε τον χυμό, τα καρότα, το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και στο τέλος τα καρύδια και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 50-55 λεπτά.
Μυστικά

Tip: Δεν είναι απαραίτητο να βάλουμε τα καρύδια αν δεν μας αρέσουν. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγες σταφίδες, που ταιριάζουν πολύ.

 

Συνταγή για εύκολο κέικ με παπαρουνόσπορο

Το κέικ είναι ένας από τους καλύτερους μας φίλους στο snacking αφού είναι η λύση για κάθε πρωινό, είναι πάντα δίπλα στον απογευματινό καφέ μας και μέσα στο ταπεράκι για το γραφείο.

Αν νιώθεις και εσύ πως όσες συνταγές για κέικ και να έχεις δεν είναι αρκετές, είσαι στο σωστό σημείο.

Αυτό το κέικ με παπαρουνόσπορο είναι ιδανικό για κάθε περίσταση, εύκολο στην παρασκευή του και φυσικά έχει υπέροχη εμφάνιση.
Εύκολο κέικ με παπαρουνόσπορο

Υλικά:

4 αβγά

1 λεμόνι χυμό και ξύσμα

1 ζαχαρούχο γάλα

1 βανιλίνη

50 γραμμάρια παπαρουνόσπορο

250 γραμμάρια φαρίνα

Εκτέλεση:

Σε μια μπασίνα βάλε πρώτα τα υγρά στοιχεία και ανακάτεψε. Προσθέτετε τη βανιλινη, το ξύσμα, τον παπαρουνόσπορο και τη φαρίνα και συνέχισε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τοποθέτησε σε μακρόστενη φόρμα, αφού την έχεις βουτυρώσει και αλευρώσει ή τοποθετώντας πρώτα μια λαδόκολλα. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά ή έως ότου το ξυλάκι που θα βάζεις ως δείκτη ψησίματος, ή μια οδοντοδλυφίδα, να βγαίνει στεγνό.

Η Συνταγή Της Ημέρας: Αλμυρό Κέικ

Αλμυρό κέικ που θα σου τρέχουν τα σάλια ετοιμάζουμε σήμερα. Μπορεί όταν ακούς τη λέξη κέικ στο μυαλό σου να έρχεται συνήθως μία εικόνα με σοκολάτα αλλά εμείς θα κάνουμε τη διαφορά. Θα μιλήσουμε όχι για την γλυκιά εκδοχή του αλλά για την αλμυρή. Μπορείς να το φας για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.

Θα δούμε μια συνταγή για ένα αλμυρό κέικ, υγρό και μαλακό με πιπεριά. Μπορείς να το φτιάξεις εύκολα και γρήγορα. Μην διστάσεις να το φτιάξεις και μέσα σε θήκες για μάφινς και φυσικά εάν δεν σου αρέσει η πιπεριά να βάλεις τα υλικά που προτιμάς, όπως μπέικον, ελιά ή φέτα.
Η συνταγή της ημέρας: Αλμυρό κέικ

Υλικά:

100 γραμμάρια ηλιέλαιο
2-3 πιπεριές (κόκκινη, πράσινη, κίτρινη)

2 μεγάλα αυγά
300 γραμμάρια τυριά που λιώνουν

200 γραμμάρια γιαούρτι
πιπέρι

240 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση:

Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μπολ (ή στο μπολ του μίξερ) πρόσθεσε τα αυγά, το γιαούρτι, το ηλιέλαιο και χτύπησέ τα καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Πλύνε και κόψε τις πιπεριές πρώτα σε λωρίδες και μετά σε μικρούς κύβους. Πρόσθεσε τις πιπεριές στο μείγμα, το τριμμένο τυρί και το πιπέρι.

Σταδιακά πρόσθεσε το αλεύρι και ανακάτεψε πολύ καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί με το υπόλοιπο μείγμα. Βουτύρωσε και αλεύρωσε μια μακρόστενη φόρμα 10×30 εκατοστά. Άδειασε το μείγμα στην φόρμα.

Ψήσε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να κοκκινίσει.

Όταν είναι έτοιμο, αφαίρεσέ το από το φούρνο και άφησέ το να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά. Αφαιρέστε το κέικ από τη φόρμα.

Κόψε σε φέτες με πριονωτό μαχαίρι και σέρβιρε.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...

Exit mobile version