ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή για παραδοσιακή λαδένια Κιμώλου: Πώς θα τη φτιάξεις

Λαδένια Κιμώλου. Πώς θα τη φτιάξεις; Τι υλικά θα χρειαστείς για τη συνταγή;

Μυρίζει Ελλάδα, φέρνει εικόνες νησιού, μνήμες καλοκαιριού και γεύσεις αυθεντικές, αγνές, μεσογειακές. Είναι από αυτές τις απλές συνταγές, που απογειώνουν ολους τους γευστικούς μας κάλυκες!

Βρήκαμε αυτή τη συνταγή μέσα από τον λογαριασμό της food blogger chrissaiscooking.

Συνταγή για παραδοσιακή λαδένια Κιμώλου

Υλικά:

550 αλεύρι γοχ & 150γρ κίτρινο αλεύρι
φακελάκι μαγιά
6 κσ λάδι
Λίγη ζάχαρη
1κγ αλάτι
1κγ ρίγανη/ θυμάρι
Νερό χλιαρό

Γέμιση
4 ντομάτες
2 μεγάλα κρεμμύδια
70-80 γρ, ελιές
Φέτα (κατα βούληση)
Λάδι
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Ενεργοποιούμε την μαγιά με τη ζάχαρη & το χλιαρό νερό σε ένα μπολ. Σε άλλο μπολ βάζουμε τα αλεύρια μας, το αλάτι, τα μυρωδικά μας & το λάδι μας. Σε μίξερ αναμειγνύουμε τα 2 μείγματα για 7-8 λεπτά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη. Αφήνουμε στην ακρη τη ζύμη σκεπασμένη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 4 ωρες περίπου είναι καλά!

Όταν είναι έτοιμη, χωρίζουμε σε 2 ζυμάρια & σε στρογγυλό ταψί ( ταρτιερας ) , λαδώνουμε καλά αρχικά το ταψί και προσθέτουμε το ζυμάρι μας ανοίγοντάς το να απλωθεί σε όλο το ταψί μας. Έχουμε κόψει σε σχετικά μεγάλα – όχι τεράστια κομμάτια- τη ντομάτα & το κρεμμύδι τα οποία και προσθέτουμε στη ζύμη μας.

Πασπαλίζουμε με ελιές, φέτα, ρίγανη, λάδι, λίγο αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45’ περίπου.

Η συνταγή είναι πανέτοιμη!

Στο blog της Chrissa is cooking βρήκαμε και μία άλλη τέλεια συνταγή:

Flatbread αρωματισμένο με θυμάρι, ντοματίνια με μέλι, τσίλι, ελαιόλαδο, φρέσκο βασιλικό & burrata

Ζύμη για flatbread:
300 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
10 κσ ελαιόλαδο
180-200 ml νερό
Λίγο αλάτι
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο θυμάρι

Υλικά για γέμιση:
150-200γρ ντοματίνια
1κ σούπας μέλι
1κ γλυκού τσίλι
2κ σούπας φρέσκο βασιλικό
1/2 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι, πιπέρι
200 γρ burrata
Λίγο θυμάρι
50γρ παρμεζάνα

 

Εκτέλεση:

Ενώνουμε όλα τα υλικά μας και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθείη ζύμη μας. Καλό θα ήταν να την αφήσουμε για 40’ να ξεκουραστεί και μετά να συνεχίσουμε την διαδικασία.

Ταυτόχρονα, κόβουμε τα ντοματίνια μας στη μέση( μπορείτε να τα αφήσετε και ολόκληρα). Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μέλι, αλάτι-πίπερι, τσίλι, λάδι, σκόρδο,βασιλικό μαζί με τα ντοματίνια. Σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνουμε τα ντοματίνια μας μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Περίπου 10-12’ στους 200.

Όταν είναι έτοιμα επειδή θα έχουν «κατεβάσει» υγρά, τα στεγνώνουμε και μετά τα μεταφέρουμε στη ζυμή μας.

Έχουμε ανοίξει τη ζύμη μας -όχι πολύ λεπτή αλλά όχι και ιδιαίτερα χοντρό το ζυμάρι μας γιατί θα φουσκώσει. Αλείφουμε με λίγο λάδι και προσθέτουμε φύλλα βασιλικού στη βάση μαζί με την παρμεζάνα. Βάζουμε τα ντοματίνια μας και τρίβουμε λίγο θυμάρι από πάνω .Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20-30’. Ιδανικά την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Τέλος, προσθέτουμε απο πάνω χοντρά κομμάτια απο την burrata μας, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, λίγο χοντρό αλάτι και… καλή απόλαυση!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...

Exit mobile version