Σου έχουμε τη συνταγή για τέλειες καριόκες με βάση μελομακάρονο.
Απήλαυσες πολλά πολλά μελομακάρονα αυτές τις μέρες, ε; Αν περίσσεψαν μερικά και δεν θέλεις να τα φας, σου έχουμε τη λύση. Λαχταριστές καριόκες από τα χεράκια σου και τίποτα δεν θα πάει χαμένο.
Υλικά
400 γρ. μελομακάρονα, στραγγισμένα από τα πολλά σιρόπια (αν έχουν)
60 γρ. μπισκότα πτι μπερ, αλεσμένα
50 γρ. καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη
100 γρ. (περίπου 1/2 κούπα) λιωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο αγελάδας
30 γρ. (1/3 κούπας) κακάο
500 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη (σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων)
Διαδικασία
Για τις καριόκες με μελομακάρονα, σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε με τα χέρια μας όλα τα υλικά εκτός από τη σοκολάτα.
Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μια λαδόκολλα ή μεμβράνη
Βάζουμε τη ζύμη για τις καριόκες με μελομακάρονα στη λαδόκολλα και την πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα (σαν κορμό), τυλίγοντάς τη με τη λαδόκολλα, και στρίβουμε τις άκρες της σαν καραμέλα.
Συνεχίζουμε να δίνουμε σχήμα στη ζύμη ρολάροντάς την όπως είναι τυλιγμένη στον πάγκο.
Βάζουμε τη ζύμη για τις καριόκες με μελομακάρονα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να σφίξει καλά.
Ξετυλίγουμε, κόβουμε στρογγυλές φέτες πάχους περίπου 0,5 εκ. και στη συνέχεια κόβουμε κάθε φέτα στη μέση.
Βουτάμε τις καριόκες στη λιωμένη κουβερτούρα, τις αφήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί μέχρι να στεγνώσουν και, αν θέλουμε, τις τυλίγουμε μία μία με αλουμινόχαρτο.
Μυστικά
Διατηρούμε τις καριόκες σε μπολ, σφιχτά καλυμμένο με διάφανη μεμβράνη, σε ένα δροσερό μέρος.
Για τα υγρά υλικά
-
250 γρ. βούτυρο
-
6 μεγάλα αυγά
-
100 γρ. γάλα
-
1 κ.γ. αλάτι
Για τα στερεά υλικά
-
700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
-
2 κύβοι νωπή μαγιά (50γρ) ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
-
140 γρ. ζάχαρη
-
2 βανίλιες ή 1 κ.γλ υγρή βανίλια ή 1 κλωναράκι βανίλιας
-
100 γρ. σταφίδες
-
100 γρ. κόντιτα (ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ)
-
50 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι
-
Λίγο βούτυρο για το μπολ