WELL – BEING

Πόσο ασφαλές είναι το κρέας που έχει μείνει εκτός ψυγείου για πάνω από 2 ώρες;

Πόσο ασφαλές είναι το κρέας που έχει μείνει εκτός ψυγείου για πάνω από 2 ώρες;Έχετε ξυπνήσει ποτέ για να διαπιστώσετε ότι τα μακαρόνια με κιμά ή τα μπιφτέκια που φτιάξατε το προηγούμενο βράδυ έχουν ξεχαστεί στον πάγκο της κουζίνας; Είναι μια απογοητευτική ανακάλυψη. Ειδικά αν ανατριχιάζετε στη σκέψη της σπατάλης του φαγητού ή έχετε μείνει χωρίς μεσημεριανό γεύμα.

Αλλά προτού πάρετε κάποια απόφαση, ας δούμε αν η κατανάλωση κρέατος που αφήνεται έξω κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ασφαλής επιλογή.

Πόσο ασφαλές είναι το κρέας που έχει μείνει εκτός ψυγείου για πάνω από 2 ώρες;

Σύμφωνα με μελέτες οι τροφιμογενείς ασθένειες ή οι δηλητηριάσεις εξακολουθούν να είναι αρκετά συχνές και πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, καθώς συνήθως εκδηλώνονται με τη μορφή ναυτίας, διάρροιας και εμέτου.

Κάθε χρόνο, συμβαίνουν περίπου 128.000 νοσηλεία και 3.000 θάνατοι λόγω τροφιμογενών συνθηκών.

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να προστατευτείτε από μολυσμένα τρόφιμα είναι να γνωρίζετε τις ημερομηνίες λήξης και να τα αποθηκεύετε σωστά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το κρέας. Το μαγείρεμα του κρέατος στη σωστή θερμοκρασία και η αποθήκευσή του στο ψυγείο μέσα σε λίγες ώρες από το μαγείρεμα συμβάλλουν στην πρόληψη των τροφιμογενών ασθενειών.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο εύκολα τα υπολείμματα φαγητού μπορούν να ξεχαστούν στο αυτοκίνητο ή να μείνουν έξω στον πάγκο της κουζίνας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν συμβεί αυτό, μην χρησιμοποιήσετε την όσφρηση για να δείτε αν μπορείτε ή όχι να τα καταναλώσετε.

Σύμφωνα με το USDA , ακόμα κι αν το κρέας εξακολουθεί να μυρίζει και να φαίνεται φρέσκο, μπορεί να έχει αλλοιωθεί. Στην πραγματικότητα, το κρέας που έχει μείνει έξω σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες, θεωρείται επικίνδυνο και πρέπει να απορριφθεί, καθώς τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα.

Επίσης αν πιστεύετε ότι αν το ξαναζεστάνετε θα εξαλειφθούν τα επιβλαβή βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί, είναι λαθος και καλύτερα να μην το δοκιμάσετε καν.

Εξάλλου σύμφωνα με μελέτες, τα επιβλαβή βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος, είναι πιθανό να αναπτύξουν μια ανθεκτική στη θερμότητα τοξίνη, με αποτέλεσμα η αναθέρμανση του ξεχασμένου κρέατος να μην μπορεί να τα καταστρέψει.

Ενώ λοιπόν τα σπαγγέτι Bolognese που περίσσεψαν θα ήταν ένα νόστιμο μεσημεριανό γεύμα, αν δεν συντηρήθηκαν στο ψυγείο, σας προτρέπουμε να μην τα καταναλώσετε, γιατί μια τροφική δηλητηρίαση είναι πολύ πιθανή.

Πως Να Κάνεις Το Τέλειο Εορταστικό Τραπέζι

Πως να κάνεις το τέλειο εορταστικό τραπέζι. Οι γιορτές είναι μια περίοδος χαρούμενη. Καλέσματα σε σπίτια, μεγάλες βραδιές με φίλους, ενδοοικογενειακές στιγμές θαλπωρής και γκρίνιας (μαζί πάνε αυτά) και φαγοπότια κατα τη διάρκεια των οποίων, τουλάχιστον μια φορά, θα ακουστεί το αιώνιο “κι απο Δευτέρα δίαιτα, έτσι;”. Το σκέφτεσαι, το ξανασκέφτεσαι και όλο δεν το αποφασίζεις. Φέτος θέλεις επιτέλους να καλέσεις τους φίλους ή τους δικούς σου σε τραπέζι ανήμερα των Χριστουγέννων.

Όμως πιστεύεις ότι τα οικονομικά σου θα πάρουν τον κατήφορο, γιατί τα εορταστικά τραπέζια είναι πανάκριβα. Μπορείς όμως να το παίξεις αλλιώς. Υπάρχει τρόπος να γλιτώσεις πολλά έξοδα και οι καλεσμένοι σου να ευχαριστηθούν τόσο που θα σε θυμούνται για καιρό.

Παρακάτω σου έχουμε όλες τις ιδέες που χρειάζεσαι!

Πως να κάνεις το τέλειο εορταστικό τραπέζι

Φτιάξε τα δικά σου μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες

Τις μέρες των εορτών κάθε σπίτι “στολίζεται” από μια πιατέλα περήφανα μελωμένα μελομακάρονα και άλλη μια πιατέλα με χιονισμένους κουραμπιέδες. Εάν τα αγοράσεις από φούρνο ή ζαχαροπλαστείο, να ξέρεις ότι θα σου βγουν πολύ ακριβά τα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Ενώ αν λίγες μέρες πριν, ψωνίσεις τα υλικά σου, βάλεις μουσική, σηκώσεις μανίκια και μπεις στην κουζίνα να τα φτιάξεις με τα χεράκια σου, θα γλιτώσεις πολλά ευρώ και το σπίτι σου θα γεμίσει μεθυστικά αρώματα από τον φούρνο.

Στολισμός τραπεζιού

Σχεδόν τίποτα δεν χρειάζεται να αγοράσεις για να στολίσεις το πιο εορταστικό τραπέζι που είδαν ποτέ οι τοίχοι του σπιτιού σου. Όλο και κάποιο σερβίτσιο θα σου έχει μείνει από κάποια γιαγιά, αλλά κι αν έχεις ξεμείνει με τα καθημερινά πιάτα, πάλι καλά θα είναι. Φρόντισε να υπάρχουν ποτήρια νερού και κρασιού για όλους κι αν δεν σου βρίσκονται, μπορείς να το αντιμετωπίσεις σαν πάρτυ και να παρέχεις χρωματιστά ποτήρια μιας χρήσης για το αλκοόλ. Υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία από εορταστικές χαρτοπετσέτες σε διάφορα χρώματα και πολύ οικονομικές. Όσο για το ντεκόρ, μάζεψε μερικά κουκουνάρια ή ρόδια και βάλτα σε ένα μπολ στο κέντρο του τραπεζιού. Ή μερικά αναμμένα ρεσό που πλέουν σε ένα μπολ γεμάτο νερό.

Το μενού σου

Τα παλιότερα χρόνια, όταν ακόμα υπήρχε διάχυτο το κόμπλεξ κατωτερότητας (όχι πως δεν υπάρχει ακόμα), πολλοί συνήθιζαν να γεμίζουν τα τραπέζια τους με καπνιστούς σολομούς, χαβιάρι, λιπαρά γαλλικά τυριά κ.λ.π., σε μια προσπάθεια να δείξουν πόσο καλλιεργημένη είναι η γευστική τους παλέτα και πόσα πολλά χρήματα διέθεσαν για το εορταστικό δείπνο. Μπορείς άνετα να στήσεις ένα γευστικό μενού με άποψη, από σχετικά ταπεινά υλικά και με όλη τη φινέτσα του foodie στον οποίο έχεις εξελιχθεί.

Τα ορεκτικά σου δεν χρειάζεται να είναι τεράστιες πιατέλες με ιταλικά και ισπανικά αλλαντικά ούτε καναπεδάκια με πατέ ή αυγοτάραχο. Μπορείς να ξεκινήσεις το μενού σου με μια βελουτέ σούπα λαχανικών, που θα φτιάξεις πανεύκολα και θα σου κοστίσει ελάχιστα χρήματα. Αν το φαγητό που σερβίρεις είναι σε στυλ μπουφέ, μπορείς να έχεις ετοιμάσει μια τάρτα λαχανικών ή με κάποιο αλλαντικό ή μια παραδοσιακή πίτα, τα οποία θα εξαφανιστούν μέχρι να πεις κύμινο

Το κυρίως πιάτο, που συνηθίζεται να είναι κάποιο μεγάλο ψητό κομμάτι κρέας όπως μοσχάρι, χοιρινό ή γαλοπούλα σίγουρα θα σου βγει πολύ ακριβό. Αντί για εντυπωσιασμό, μπορείς να στοχεύσεις στο comfort στοιχείο της ημέρας. Φτιάξε είτε ένα πολύ πιο οικονομικό κλασικό κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες ή με γέμιση και σάλτσα gravy. Αν πάλι θες να το παίξεις παραδοσιακά, μπορείς να ανατρέξεις στο συνταγολόγιο της γιαγιάς και να φτιάξεις ωραιότατους λαχανοντολμάδες (άκρως χριστουγεννιάτικο πιάτο στην Θράκη, τη Μακεδονία και τα Δωδεκάνησα) ή χοιρινό πρασοσέλινο.

Μιας και ζούμε στην εποχή των flexitarian, vegetarian, vegan κ.ο.κ., σε ένα τραπέζι σίγουρα θα σου τύχουν άνθρωποι που με τίποτα δεν τρώνε κρέας ή που δεν καίγονται να το φάνε. Επομένως μπορείς να ψήσεις το κοτόπουλο ξεχωριστά και να έχεις φτιάξει ένα ταψί τραγανές πατάτες φούρνου ή ένα μπολ με τον πιο νόστιμο πιρουνάτο πουρέ ώστε να μπορούν να τα απολαύσουν όλοι. Αν δε, έχεις ετοιμάσει και ένα vegetarian κυρίως, όπως το Στρούντελ μανιταριών ή τα Κανελόνια με σπανάκι και φέτα, θα είσαι στα μάτια όλων ο οικοδεσπότης της καρδιάς τους.

Όσο για το γλυκό; Άποψή μου είναι ότι η πιο οικονομική λύση για εσένα, είναι όταν προσκαλείς κόσμο και σου ζητάνε “τί να φέρω;”, να ζητάς ένα γλυκό. Άλλωστε ανοίγεις το σπίτι σου και κάνεις τόσες και τόσες προετοιμασίες για τους καλεσμένους σου, να μη συμβάλλουν κι εκείνοι κάπως; Ωστόσο αν είσαι μερακλής και θέλεις να συμπληρώσεις το μενού σου με σπιτικά γλυκά κεράσματα (φυσικά και θα τα φτιάξεις εσύ!), σου προτείνω τις μπουκίτσες κουρκουμπίνια ή ένα ζουμερό κέικ σοκολάτας με δαμάσκηνα. Κανείς δεν θα αρνηθεί λίγο γλυκό μετά το γεύμα.

Κι από αλκοόλ; Όπως και να το κάνουμε, τις μέρες των γιορτών το αλκοόλ πρέπει να ρέει άφθονο στα τραπέζια. Για το δικό σου τραπέζι δύο είναι οι λύσεις: η μία είναι να αγοράσεις μερικά μπουκάλια κόκκινο και λευκό (εμφιαλωμένο παρακαλώ, όχι χύμα) γιατί πλέον υπάρχει μεγάλη γκάμα ποιοτικών ελληνικών κρασιών σε προσιτές τιμές. Η άλλη είναι όπως και με το γλυκό, όταν σε ρωτάνε τι να φέρουν, να απαντάς κάποιο ποτό. Δεν χρειάζεται κάτι ακριβό. Ας φέρουν μια μαστίχα για το λικέρ της χώνεψης. Οι καλεσμένοι σου ξέρουν ότι δεν είσαι μπαρ. Ήρθαν για να περάσουν καλά.

Το κέρασμα για το ξεπροβόδισμα

Θυμάσαι όταν ήσουν μικρός, που στα παιδικά πάρτυ (σχεδόν) πάντα σου έδιναν ένα δωράκι με το που χαιρετούσες για να φύγεις; Δεν είναι μια παραδοσιακή τελετή στα τραπέζια των εορτών, όμως είναι μια πολύ όμορφη κίνηση που θα κάνει τη διαφορά. Μπορείς -αντί για τα ακριβά σοκολατάκια του ζαχαροπλαστείου- να ετοιμάσεις σπιτικά κεράσματα που θα παίρνει για το σπίτι όποιος καλεσμένος αποχωρεί. Μπορείς μάλιστα να δένεις στο πακεταρισμένο γλυκάκι, ένα μικρό χαρτάκι με το όνομά του και μια γλυκιά ευχή. Την επόμενη μέρα θα το ανοίγει και θα σε σκέφτεται για άλλη μια φορά, εσένα και το θεσπέσιο γεύμα που απόλαυσε στο σπίτι σου.

Η διάθεση μετρά και η ζεστασιά του οικοδεσπότη

Να θυμάσαι πάντα ότι οι καλεσμένοι σου δεν νοιάζονται για πλουσιοπάροχα γεύματα και φανφάρες. Ήρθαν στο σπίτι σου πρωτίστως για να σε δουν, να απολαύσουν μαζί σου ό,τι σπιτικό έδεσμα ετοίμασες με το μεράκι και την ψυχή σου, να γελάσουν και να μοιραστούν μαζί σου αυτή την εορταστική μέρα. Είναι ευγνώμονες που βρίσκονται εκεί και δεν τους νοιάζει αν τρώνε foie gras ή ψητά λουκάνικα απ’ το χωριό (εσύ τι προτιμάς;). Να έχεις καλή διάθεση, να το απολαμβάνεις ακόμα κι αν δεν σου βγήκαν όλα όπως τα ήθελες και να περνάς τον περισσότερο χρόνο στο τραπέζι μαζί τους και όχι στην κουζίνα. Και του χρόνου, να δεις που θα σε ρωτάνε τι οργάνωσες πάλι για φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...

Exit mobile version