WELL – BEING

Πώς θα καταλάβω ότι με τσίμπησαν κοριοί;

PIXABAY

Κοριοί ή κουνούπια; Πώς θα ξεχωρίσεις αυτά τα δύο τσιμπήματα και τι πρέπει να κάνεις αν σε τσιμπήσουν κοριοί;

Τι και αν παλιά μιλούσαμε για κοριούς στα τηλέφωνα ώστε να παρακολουθούνται οι γραμμές, πλέον στην Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την έλευση των άλλων κοριών. Από το Παρίσι φαίνεται πως δεχόμαστε τα τελευταία 24ωρα απρόσκλητους και ανεπιθύμητους επισκέπτες που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας αρκετά δύσκολη.

Τα προβλήματα και η ανησυχία που έχει προκαλέσει στη Γαλλία και στην Αγγλία η επιδημία κοριών φαίνεται ότι έφτασε και στη χώρα μας, αλλά ψυχραιμία. Εξάλλου, όπως είχε τονίσει ο Γιώργος Λάμπρου, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ), το πρόβλημα με τους κοριούς σε τουριστικές περιοχές, όπως η Αθήνα δεν είναι καινούριο. Απλά, τώρα πήρε δημοσιότητα λόγω της έξαρσης στο Παρίσι.

Πώς τσιμπάνε οι κοριοί, πού τσιμπάνε και ποια τα συμπτώματα

Ένας ενήλικος κοριός μπορεί να τσιμπά έως και 10 λεπτά ή και περισσότερο και να καταναλώνει έως και έξι φορές το βάρος του σε αίμα χωρίς να καταλάβουμε ότι μας τσιμπά εκείνη τη στιγμή, όπως μπορεί να συμβεί με το κουνούπι που λόγω μεγέθους γίνεται αντιληπτό.

Οι κοριοί επιτίθενται σε εκτεθειμένο δέρμα (όπου δηλαδή δεν είναι καλυμμένο με ρούχα): λαιμό, πρόσωπο, χέρια, πόδια.

Το τσίμπημά τους δεν είναι πότε ένα κι αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά του τσιμπήματος του κοριού από εκείνο του ψύλλου, με το οποίο πολλές φορές συγχέεται.

Εμφανίζονται τρία με πέντε τσιμπήματα που έχουν την όψη πρησμένων κόκκινων εξογκωμάτων, που δημιουργούν μία νοητή γραμμή, ένα μοτίβο ζιγκ ζαγκ -σαν γάζωμα-, δείχνοντας τη διαδρομή που ακολούθησε ο κοριός πάνω στο δέρμα. Σε κάποιους εντοπίζονται αμέσως το επόμενο πρωί, ενώ σε άλλους μπορεί να περάσουν μέρες για να κάνουν την εμφάνισή τους.

Τα συμπτώματα είναι ο κνησμός, η κόπωση και ο πυρετός.

Ο εντοπισμός των κοριών μέσα στο σπίτι συνήθως γίνεται από τα περιττώματά τους, τα οποία μοιάζουν με μικρές καφέ κηλίδες και παρατηρούνται σε σεντόνια ή έπιπλα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τσιμπήματα των κοριών αντιμετωπίζονται με κρέμες υδροκορτιζόνης και αντισταμινικά για την ανακούφιση από τη φαγούρα, καθώς και με κομπρέσες παγωμένου νερού πάνω στην ερεθισμένη περιοχή.

Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τους κοριούς

#1 Το πόσο καθαροί είμαστε, δεν είναι κάτι που απασχολεί τους κοριούς. Συνηθέστερα, εμφανίζονται στο χώρο μας από άλλο μέρος που έχουν μολύνει.

#2 Είναι είδος εντόμων που τρέφονται με αίμα ανθρώπων και ζώων. Ζουν από 10 μήνες έως 1 χρόνο.

#3 Συνήθως μας δαγκώνουν όταν κοιμόμαστε. Χρειάζονται από 3 έως 10 λεπτά για να χορτάσουν. Μετά απομακρύνονται.

#4 Μπορούν να ζήσουν αρκετούς μήνες χωρίς σίτιση.

#5 Το μέγεθος των ενηλίκων είναι αυτό ενός σπόρου μήλου (5-7 χιλιοστά). Οι θηλυκοί μπορούν να γεννήσουν εκατοντάδες αβγά, στο μέγεθος κόκκου σκόνης το καθένα.

#6 Δεν κάνουν φωλιές, όπως τα μυρμήγκια ή οι μέλισσες. Τείνουν ωστόσο, να ζουν σε ομάδες, στις κρυψώνες τους.

#7 Δεν εμφανίζονται τη μέρα. Δρουν μόνο τη νύχτα.

#8 Δεν πετούν. Κινούνται όμως, γρήγορα σε δάπεδα, τοίχους και οροφές.

#9 Η συγκέντρωση τους ευνοείται όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση ανθρώπων. Τους βοηθά και ο ζεστός καιρός.

#10 Τα αγαπημένα τους μέρη είναι τα σκοτεινά, κρυφά σημεία.

Σε ποια σημεία του σπιτιού κρύβονται οι κοριοί;

  • στις ραφές ή ανάμεσα στα μαξιλάρια καναπέδων και καρεκλών,
  • στις πιέτες των κουρτινών,
  • στις ενώσεις των συρταριών,
  • σε ηλεκτρικές πρίζες και συσκευές,
  • στα ρούχα,
  • στο κρεβάτι,
  • κάτω από μοκέτα κοντά σε σανίδες,
  • στις αποσκευές,
  • σε στρώματα,
  • σε καλύμματα στρωμάτων,
  • σε αντικείμενα κοντά στο κρεβάτι,
  • σε κεφαλάρια,
  • σε μεταχειρισμένα έπιπλα.

Μπορεί να τους μεταφέρεις στο πορτοφόλι σου (εφόσον το έχεις ακουμπήσει σε έπιπλο που έχει κοριούς).

Το πεπλατυσμένο σώμα τους, τους βοηθά να χωρούν σε μικροσκοπικούς χώρους και έτσι να φτάνουν όπου υπάρχει αίμα για να τραφούν.

PIXABAY

Τι πρέπει να κάνουμε για να μην «εισβάλλουν» οι κοριοί στο σπίτι μας;

  • Πλένουμε τα κλινοσκεπάσματα, τις κουρτίνες και τα ρούχα μας με ζεστό νερό και ιδανικά τα στεγνώνουμε στο στεγνωτήριο για τουλάχιστον μισή ώρα, σε τουλάχιστον 50 βαθμούς.
  • Αν έχει ήλιο, βάζουμε τα πάντα σε μια κλειστή τσάντα και την αφήνουμε στο αυτοκίνητο για να ‘ψηθεί’. Αν δεν έχει, βάζουμε την τσάντα στην κατάψυξη για 3 με 4 ημέρες.
  • Χρησιμοποιούμε μια βούρτσα με ‘σκληρές’ τρίχες’ για να τρίψουμε τις ραφές του στρώματος και μετά περνάμε την επιφάνεια με ηλεκτρική σκούπα.
  • Καθαρίζουμε με ηλεκτρική σκούπα το κρεβάτι μας και την περιοχή γύρω από αυτόκαθημερινά. Στη συνέχεια, βγάζουμε τη σακούλα, την τοποθετούμε σε μια πλαστική και την πετάμε στους κάδους που είναι στους δρόμους.
  • Απομακρύνουμε τυχόν σκουπίδια από την κρεβατοκάμαρα και το κρεβάτι από τους τοίχους ή τα άλλα έπιπλα του δωματίου.
  • Αν υπάρχουν ρωγμές στον τοίχο ή σε γυψοσανίδα ή φθορές σε ταπετσαρία, προχωράμε σε επιδιορθώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...

Exit mobile version