WELL – BEING

Πώς θα καταλάβεις αν το παγωτό που έχεις στην κατάψυξη χάλασε

www.pexels.com

Το καλοκαίρι είναι η κατ’ εξοχήν εποχή του παγωτού. Ακόμα κι αν δεν τρώμε ένα την ημέρα, στην κατάψυξή μας υπάρχει πάντα ένα κυπελάκι ή ξυλάκι.

Μπορεί το αγαπημένο μας παγωτό να μην μένει για πολύ στο ψυγείο μας, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρεπει να γνωρίζουμε πότε δεν πρέπει να το καταναλώνουμε.

Σημάδια ότι το παγωτό χάλασε στην κατάψυξη

Το παγωτό, σε αντίθεση με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, συνήθως αναγράφει στην συσκευασία «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…» και όχι «ημερομηνία λήξης». Λόγω αυτής της διάκρισης, μπορείς να το καταναλώσεις με ασφάλεια ακόμα και μετά την πάροδο της ημερομηνία στην ετικέτα.

Πώς, όμως, θα καταλάβεις ότι δεν μπορείς να το φας πια;

Επειδή είναι δύσκολο να καταλάβεις πότε χαλάει ένα παγωτό, πρέπει να τηρείς με ευλάβεια τους κανόνες φύλαξης και μεταφοράς. 

Για παράδειγμα, αν το παγωτό έχει μείνει αρκετή ώρα έξω από το ψυγείο και έχει αρχίσει να λιώνει καλύτερα να μην το ξαναβάλεις πίσω στο ψυγείο. Έχει πιθανότατα χαλάσει.

Επίσης, ένα σημάδι του χαλασμένου παγωτού είναι ότι σχηματίζονται μικροσκοπικοί κρύσταλλοι πάγου πάνω από το παγωτό και κάτω από το καπάκι του δοχείου.

Ακόμα ένα σημάδι που δείχνει χαλασμένο παγωτό είναι ο όγκος του. Αν το παγωτό έχει χάσει τον όγκο του ή έχει αποκολληθεί από τη συσκευασία, τότε καλύτερα να μην το καταναλώσεις.

Το ίδιο ισχύει και με τη συσκευασία την ίδια. Αν είναι χτυπημένη ή παραμορφωμένη, σημαίνει πως το παγωτό σου δεν είναι και το καλύτερο προς κατανάλωση.

Ο καιρός που υπάρχει στην κατάψυξη είναι επίσης ένα καλό δείγμα για την ποιότητα του παγωτού. Τα παγωτά διατηρούνται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των -18 βαθμών Κελσίου.

Στην κατάψυξη του απλού ψυγείου οι θερμοκρασίες δεν είναι πάντα οι σωστές. Επειδή, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για το καλό τους πάγωμα, καλύτερα να τα μην τα κρατάμε στο ψυγείο για πάνω από 3 μήνες.

Πώς θα αποθηκεύσεις το παγωτό σωστά

Η σωστή συντήρηση είναι το κλειδί για να παραμείνει το παγωτό σας ιδανικό για κατανάλωση για περισσότερο. Ο καλύτερος τρόπος είναι η αποθήκευση του παγωτού σε ένα αεροστεγές σκεύος στην κατάψυξη.

Να θυμάστε να αποθηκεύετε το παγωτό στο πίσω μέρος της κατάψυξης, ειδικά αν ανοιγοκλείνετε συχνά την πόρτα και να ρυθμίσετε στη σωστή θερμοκρασία το ψυγείο σας.

Να Φας Ή Να Μην Φας; Οι Πραγματικές Θερμίδες Ενός Παγωτού

Οι πραγματικές θερμίδες ενός παγωτού είναι κάτι που συνήθως μας τρομάζει. Ίσως να αποτελούν και έναν από τους καλοκαιρινούς μας εφιάλτες. Τα απογεύματα στο νησί πάντα επιθυμούμε μερικές μπάλες παγωτού σε ένα χωνάκι. Αλλά και όταν είμαστε στην πόλη. Air condition, καναπές και ένα μπολ… παγωτό.

Οι θερμίδες ενός παγωτού

Ορισμένοι τύποι μπορεί να έχουν λιγότερο λίπος, αλλά περισσότερη ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι χάνονται θερμίδες από το λίπος, αλλά αντικαθίστανται με εκείνες από τη ζάχαρη.

Συνολικές θερμίδες

Μία μπάλα παγωτού αντιστοιχεί σε μισό “κυπελλάκι” και θεωρείται ότι είναι η βασική μονάδα μέτρησης της μερίδας. Μία μπάλα φράουλα έχει 127 θερμίδες. Η ίδια ποσότητα από βανίλια φτάνε μέχρι και τις 137 θερμίδες, ενώ το παγωτό σοκολάτα έχει τις περισσότερες θερμίδες (143).

Οι λεγόμενες “πλούσιες ποικιλίες”, οι οποίες περιέχουν περισσότερη κρέμα γάλακτος, κυμαίνονται από 189 έως 266 θερμίδες για κάθε μπάλα. Οι μαλακές ποικιλίες έχουν επίσης περισσότερες θερμίδες από ό,τι το απλό, με 191 θερμίδες ανά μπάλα.

Προσοχή στη ζάχαρη

Η περιεκτικότητα μίας μπάλας παγωτού σε ζάχαρη μπορεί να είναι πολύ χαμηλή (4 γραμμάρια), ή πολύ υψηλή (22 γραμμάρια) ανάλογα με την ποικιλία. Η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε 72 θερμίδες.

Μια μπάλα απλού παγωτού βανίλια χωρίς προσθήκη ζάχαρης εξακολουθεί να έχει 4 γραμμάρια φυσικών σακχάρων και 115 θερμίδες. Συγκριτικά, οι κανονικές ποικιλίες παγωτού έχουν περίπου 14 γραμμάρια ζάχαρης.

Πρόσεξε τα παγωτά που έχουν λιγότερο λίπος, αλλά αυξάνουν την ποσότητα σακχάρου, επειδή θα καταλήξεις με τον ίδιο αριθμό θερμίδων με το κανονικό παγωτό.

Το παγωμένο γιαούρτι (frozen yogurt) έχει μόνο 110 θερμίδες σε κάθε μπάλα. Είναι επιδόρπια χαμηλά σε λιπαρά, αλλά όχι κατ’ ανάγκη με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Το απλό παγωμένο γιαούρτι σύμφωνα με τη βάση δεδομένων USDA Nutrient έχει 17 γραμμάρια ζάχαρης ανά μπάλα.

Μπορείς, λοιπόν, για να γλιτώσεις τις περιττές θερμίδες να φτιάξεις σπίτι σου το δικό σου σπιτικό παγωτό. Υγιεινό, εξίσου δροσιστικό και με πολύ λιγότερες θερμίδες. Τι λες, θα το δοκιμάσεις;

Θα Γίνει Το Αγαπημένο Σου: Παγωτό Σοκολάτα Με Δύο Υλικά Και Καθόλου Ζάχαρη

Στην ερώτηση ποιο γλύκισμα προτιμάς το καλοκαίρι, νομίζω πως όλοι και όλες θα απαντήσουμε παγωτό. Και αν τεθεί δίλημμα για τις γεύσεις, τότε οι περισσότεροι θα επιλέξουμε τη σοκολάτα.

Δυστυχώς, η αρκετή ζάχαρη και τα συντηρητικά που περιέχει το παγωτό σοκολάτα του εμπορίου, συχνά δεν μας επιτρέπει να το καταναλώνουμε όσο συχνά θα θέλαμε. Κι αν σου λέγαμε πως τώρα μπορείς να καταναλώνεις παγωτό σοκολάτα καθημερινά, χωρίς δεύτερες σκέψεις;

Πώς;

Με τη συνταγή για σπιτικό παγωτό σοκολάτα χωρίς ζάχαρη 

Τι θα χρειαστείς:

  • 3 μπανάνες
  • 1,5 κ.σ. κακάο σε σκόνη

Πώς θα το φτιάξεις:

Κόψε τις μπανάνες σε μικρά κομμάτια και βάλε τηςστην κατάψυξη για ένα βράδυ. Δεν έχει σημασία πόσο ώριμες είναι.

Όταν θέλεις να φτιάξεις το παγωτό σου, απλώς βγάλε τις μπανάνες από την κατάψυξη και σε ένα μπλέντερ χτύπησέ τις στο μπλέντερ με το κακάο.

Όταν το μείγμα σου γίνει μαστιχωτό, τότε μπορείς να το απολαύσεις. Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις σταγόνες σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή λιγες σταγόνες από το αγαπημένο σου σιρόπι.

Συνταγή Για Σπιτικό Παγωτό Καρύδα Με Σοκολάτα: Θα Αντισταθείς;

Σπιτικό παγωτό καρύδα με σοκολάτα. Και πώς θα γυρίσουμε το κεφάλι σε μία τόσο εύκολη και νόστιμη σπιτική συνταγή. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε μπει ποτέ στη διαδικασία να φτιάξουμε το δικό μας παγωτό, αλλά τα καταφέραμε. Σου επιβεβαιώνουμε πως η συνταγή είναι πανεύκολη.

Σπιτικό παγωτό καρύδα με σοκολάτα

Υλικά

  • 400 γρ γάλα καρύδας σε κονσέρβα
  • 5κ.σ μέλι
  • 2κσ σκόνη κακάο με καρύδα (μπορείς και χωρίς γεύση)

Εκτέλεση

  • Ρίχνεις όλα τα υλικά σε ενα μπολ..
  • Τα ανακατεύεις πολύ καλά με ένα σύρμα και το τοποθετείς μέσα σε μια φόρμα σιλικόνης.
  • Σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο τη φόρμα σιλικόνης και το βάζεις στην κατάψυξη. Μια ώρα μετά ανακατεύεις πολύ καλά ξανά.
  • Το τοποθετείς ξανά στην κατάψυξη.
  • Αυτό γίνεται για να αποφύγουμε τα κρυσταλλάκια.
  • Το παγωτό σου είναι έτοιμο σε 5 ώρες και έχοντάς
  • Σερβίρεις με τριμμένη καρύδα ή αμύγδαλο…

Στον instagram λογαριασμό της nikisfood βρήκαμε μία εξίσου εύκολη συνταγή για παγωτό, οπότε μπορείς να επιλέξεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...

Exit mobile version