Πώς έχεις πιο τραγανές τηγανιτές πατάτες στο πιάτο σου;
Πόσο τέλειες είναι όταν τις τρως ως συνοδευτικό στο αγαπημένο σου burger; Και ενώ βάζεις όλη σου τη μαεστρία στο σπίτι, ποτέ δεν καταφέρνεις να τις πετύχεις τόσο… τραγανές. Μαυρίζουν και εσύ περιμένεις πώς και πώς να κλείσεις ξανά τραπέζι για burger.
Οι τραγανές τηγανιτές πατάτες δεν θέλουν κόπο αλλά τρόπο μας είπε ένας ‘’expert’’ της κουζίνας και εμείς του αποσπάσαμε μερικά tips.
Πώς θα καταφέρεις να φτιάξεις τραγανές τηγανιτές πατάτες, όπως στα fast food: Τα σωστά βήματα
– Η επιλογή της… σωστής πατάτας είναι πολύ βασική. Προτίμησε τις πατάτες με σφιχτή σάρκα.
– Κόψε τις πατάτες σε μικρές λωρίδες πάχους περίπου ενός εκατοστού. Όλες θα πρέπει να έχουν περίπου το ίδιο πάχος και σχήμα.
– Το ιδανικο λάδι για τηγάνισμα είναι το ηλιέλαιο ή το καλαμποκέλαιο. Για ένα όμως πιο υγιεινό αποτέλεσμα προτίμησε το ελαιόλαδο.
– Αφού τις κόψεις, ρίξε τις σε ένα μπολ το οποίο πρώτα θα το έχεις γεμίσει με κρύο αλατισμένο νερό. Άφησέ τις εκεί για περίπου μισή ώρα.
– Μόλις περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, σκούπισέ τις καλά με χαρτί κουζίνας και -αφού το λάδι στο τηγάνι έχει κάψει- ρίξε τις μέσα σε αυτό.
– Άφησέ τις να τηγανιστούν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια τοποθέτησέ τις πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
– Αφού απορροφηθεί το λάδι τους ρίξε τις ξανά στο τηγάνι. Δυνάμωσε τη φωτιά και άφησέ τις στο τηγάνι μέχρι να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα. Μην ξεχάσεις να ανακατεύεις.
– Τέλος, στράγγιξέ τις, τοποθέτησέ τις πάλι σε νέο απορροφητικό χαρτί και αν θες αλάτισέ τις.
Πώς θα καταφέρεις να φτιάξεις τραγανές τηγανιτές πατάτες, όπως στα fast food
Τις πιο υγιεινές και νόστιμες τηγανιτές πατάτες δεν θα τις ρίξεις στο… τηγάνι. Και τώρα εσύ αναρωτιέσαι πώς θα γίνει αυτό. Και όμως στον φούρνο μπορείς να φτιάξεις τις πιο γευστικές πατάτες και έτσι να γλιτώσεις τις θερμίδες του τηγανιού (ακα του λαδιού). Η γεύση της πατάτας αυτής στο φούρνο θα είναι ακριβώς ίδια με της τηγανιτής και εσύ θα τις τσιμπάς non stop. Και χωρίς τύψεις.
Δοκίμασε τη λύση της γλυκοπατάτας:
Οι γλυκοπατάτες ανήκουν στην κατηγορία των σύνθετων υδατανθράκων που δεν μετατρέπονται άμεσα σε σάκχαρα, και δεν αποδεσμεύουν έξτρα γλυκόζη μπορεί να αποθηκευτεί ως λίπος.
Κράτησε τη φλούδα:
Όχι μόνο είναι νόστιμη, θα κάνει τις πατάτες στο φούρνο εξίσου τραγανές με εκείνες στο τηγάνι. Ταυτόχρονα, είναι πολύ θρεπτική.
Θυμάσαι το ελαιόλαδο;
Ήρθε η ώρα να λαδώσεις τις πατάτες με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδου. Πρόσεξε η κάθε πατάτα να μην καλύπτεται από κάποια άλλη.
Το σωστό ψήσιμο:
Ψήσε τις πατάτες για 20 λεπτά, ανακάτεψέ τες προσεκτικά και άφησέ τες να ψηθούν για δέκα λεπτά ακόμα μέχρι να πάρουν χρώμα κι από την άλλη πλευρά.
Tip: Το σωστό ψήσιμο γίνεται στους 220 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις.
Συνταγές για light sauce για τις πατάτες σου
Υλικά:
• 1 κ.γ. γιαούρτι 0%-2%
• 1 κ.γ. μουστάρδα
• 1 κ.σ. μέλι
• 1 κ. σ. ξύδι
• ½ σφηνάκι νερό
• 1 ½ σφηνάκι ελαιόλαδο
• 1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
• Λίγο αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση: Ρίχνεις στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα χτυπάς καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Αν το θες ακόμη πιο δροσερό, τοποθέτησέ το για λίγη ώρα στο ψυγείο!
Υλικά:
- ½ κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. της σούπας τυρί τύπου cottage (λιωμένο)
- ½ κουτ. της σούπας γιαούρτι
- λίγο τριμμένο τζίντζερ
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση: Ρίχνεις στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα χτυπάς καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Αν το θες ακόμη πιο δροσερό, τοποθέτησέ το για λίγη ώρα στο ψυγείο!