Σου έχουμε την απόλυτη συνταγή για να φτιάξεις το δικό σου τζατζίκι και τη σπιτική σου τυροκαυτερή χωρίς γλουτένη.
Μπορεί σήμερα να νηστεύουμε αλλά την Κυριακή του Πάσχα το τραπέζι μας θα γεμίσει με διάφορες λιχουδιές, κρέατα, πατάτες και άλλα πολλά. Σίγουρα πολλές και πολλοί από εμάς έχουμε μια μικρή αδυναμία στο τζατζίκι και την τυροκαυτερή. Είτε έχεις δυσανεξία στη γλουτένη είτε απλά θες να τα δοκιμάσεις σε μια εκδοχή χωρίς γλουτένη, σου έχουμε τη λύση (aka τη συνταγή).
Αλοιφές χωρίς γλουτένη: Πώς θα φτιάξεις τζατζίκι και τυροκαυτερή
Μπορούμε να τα κάνουμε αυτές τις αλοιφές vegan (ή χωρίς γλουτένη), αντικαθιστώντας το γιαούρτι και τη φέτα με vegan υποκατάστατα. Άλλος ένας εύκολος τρόπος είναι να πειραματιστούμε με μυρωδικά, με μπαχαρικά ή ακόμη και με λαχανικά που μπορούμε να προσθέσουμε στις συνταγές. Μπορούμε για παράδειγμα στο τζατζίκι να βάλουμε κουρκουμά και να γίνει κίτρινο, ή αντί για αγγούρι να βάλουμε παντζάρι τριμμένο και να γίνει φούξια (όπως έχουμε κάνει στη σκορδαλιά με παντζάρι). Στην τυροκαυτερή μπορούμε να βάλουμε πελτέ ή γλυκιά κίτρινη πιπεριά, ακόμα και μελιτζάνα.
Αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και παίζουμε δημιουργικά με τις αγαπημένες μας αλοιφές!
Συνταγή για τυροκαυτερή χωρίς γλουτένη
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Vegetarian | Gluten-free
Υλικά
200 γρ. φέτα
2 κ.σ. γεμάτες γιαούρτι στραγγιστό
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 πιπεριά καυτερή
1 κ.γ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ντύνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Τρυπάμε τις πιπεριές με μια οδοντογλυφίδα και τις τοποθετούμε στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα, να μαλακώσουν και να ξεφλουδίζονται εύκολα.
Λιώνουμε καλά τη φέτα με πιρούνι.
Αφαιρούμε τα σπόρια και τη φλούδα από τις πιπεριές.
Βάζουμε σε μπλέντερ ή μούλτι τα φιλέτα πιπεριάς, το γιαούρτι, το 1/3 ποσότητας φέτας και τα χτυπάμε σε κρέμα.
Μεταφέρουμε σε μπολ και ανακατεύουμε μέσα με κουτάλι την υπόλοιπη φέτα, το ελαιόλαδο και τη ρίγανη.
Συνταγή για τζατζίκι χωρίς γλουτένη
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Vegetarian | Gluten-free
Υλικά
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (χρησιμοποίησα αγελαδινό και πρόβειο)
1 αγγούρι (130 γρ.), τριμμένο με τη φλούδα
3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
6 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μηλόξιδο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος, ή μάραθος ή άλλο μυρωδικό της επιλογής μας (έβαλα μάραθο)
Εκτέλεση
Βάζουμε το τριμμένο αγγούρι σε σουρωτήρι και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Το αφήνουμε να σταθεί έτσι για 10-15 λεπτά. Είναι σημαντικό να στραγγίσει σωστά για να βγει ωραίο και κρεμώδες το τζατζίκι.
Βάζουμε το γιαούρτι σε μπολ. Στύβουμε καλά το αγγούρι να χάσει όλα του τα υγρά και το προσθέτουμε στο μπολ με το γιαούρτι μαζί με το σκόρδο. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το μηλόξιδο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, το μυρωδικό της επιλογής μας, και ανακατεύουμε καλά.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα τέταρτο, να βγουν ωραία οι γεύσεις.