Και όμως, δες τη συνταγή για να φτιάξεις τα δικά σου σπιτικά τυροπιτάκια με φύλλο σε χρόνο dt!
Θυμάσαι αυτές τις ημέρες που επισκεπτόσουν το σπίτι της γιαγιάς σου και την έβλεπες να φτιάχνει τυροπιτάκια, έπειτα να τα τηγανίζει και εσείς όλοι τριγύρω από το τραπέζι της κουζίνας να τσακώνεστε για το ποιος θα φάει τα πρώτα – καυτά ακόμη – τυροπιτάκια με το λιωμένο τυρί στο εσωτερικό τους.
Μήπως ήρθε η ώρα να γίνεις εσύ αυτή που θα φτιάξει τα τυροπιτάκια για όλους;
Συνταγή για τυροπιτάκια με φύλλο κρούστας
Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι λίγα και η διαδικασία πανεύκολη. Εκτός από τη φέτα, προσθέτουμε στη γέμιση και λίγη γραβιέρα Κρήτης τριμμένη, που θα την κάνει ακόμη πιο εύγεστη και θα της δώσει ωραιότερη υφή. Ο δυόσμος προσθέτει στη συνταγή άρωμα και γεύση, ενώ δεν ξεχνάμε ότι συμβάλλει και στη χώνεψη!
Η μόνη δουλειά που έχουμε να κάνουμε στην ουσία είναι το τύλιγμα. Το φύλλο κρούστας το κόβουμε σε λωρίδες πάχους περίπου 8 εκατοστών. Μπορούμε να κάνουμε τα τυροπιτάκια και λίγο μικρότερα ή μεγαλύτερα, ανάλογα με τα γούστα μας, αρκεί να προσαρμόσουμε αναλόγως την ποσότητα της γέμισης.
Όταν χρησιμοποιούμε φύλλο κρούστας, το κρατάμε καλυμμένο με νωπή πετσέτα μέχρι να το δουλέψουμε, γιατί αλλιώς στεγνώνει και θρυμματίζεται. Λαδώνουμε τα τυλιγμένα τυροπιτάκια με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στον φούρνο. Αν προτιμάμε, μπορούμε και να τα τηγανίσουμε σε λίγο λάδι, αλλά το ψήσιμο στον φούρνο τα κάνει πιο ελαφριά.
Δίνουμε λίγο προσοχή αφού τυλίξουμε τα τυροπιτάκια να τα τοποθετούμε στο ταψί με την ένωση του φύλλου προς τα κάτω, ώστε να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. Τα αλείφουμε απλά με λίγο ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, για να είναι πιο ελαφριά.
Η δόση αυτή είναι μικρή, δηλαδή βγάζει γύρω στα 15 τυροπιτάκια. Είναι τόσο εύκολη η διαδικασία, που πάντα προτιμώ να κάνω λίγα και να είναι φρέσκα και περιποιημένα. Αν θέλουμε να τα ετοιμάσουμε για κάποια μάζωξη ή παιδικό πάρτι, μπορούμε να διπλασιάσουμε ή να τριπλασιάσουμε τη δόση ανάλογα με τις ανάγκες μας.
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Vegetarian
Υλικά για 15 τυροπιτάκια
- 150 γρ. φέτα
- 50 γρ. γραβιέρα Κρήτης γλυκιά, τριμμένη
- 50 γρ. γιαούρτι πρόβειο (στραγγισμένο από τυχόν υγρά και χωρίς την πέτσα του)
- 1 αβγό
- 1 κ.σ. γεμάτη φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
- μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)
- ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
- 8-10 φύλλα κρούστας (ανάλογα με το μέγεθος τους)
Εκτέλεση
Βάζουμε τη φέτα σε ένα σχετικά μεγάλο μπολ και τη λιώνουμε καλά με πιρούνι.
Προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα, το αβγό, το γιαούρτι, τον δυόσμο και λίγο πιπέρι, αν θέλουμε.
Ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Ντύνουμε μία μεγάλη λαμαρίνα με λαδόκολλα.
Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Με ένα πινέλο το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετούμε ακριβώς από πάνω του ένα δεύτερο φύλλο να κολλήσει και το αλείφουμε κι αυτό με ελαιόλαδο. Κόβουμε σε λωρίδες πάχους περίπου οκτώ εκατοστών.
Στην άκρη της κάθε λωρίδας βάζουμε περίπου 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση.
Διπλώνουμε την άκρη του φύλλου πάνω από τη γέμιση ώστε να σχηματιστεί ένα τριγωνάκι.
Στη συνέχεια πιάνουμε το τριγωνάκι και το τυλίγουμε γυρνώντας το εναλλάξ διαγώνια έτσι, ώστε να παραμείνει τριγωνικό το σχήμα και να τυλιχτεί σε όλο το μήκος του φύλλου.
Τοποθετούμε κάθε τυροπιτάκι πάνω στο ταψί με την λαδόκολλα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα, μέχρι να τελειώσει όλη η γέμιση.
Αλείφουμε τα τυροπιτάκια με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Αποσύρουμε από τον φούρνο και τα τοποθετούμε σε πιάτο. Μπορούμε να τα σερβίρουμε αμέσως ζεστά, που είναι και πιο απολαυστικά, αλλά φυσικά τρώγονται ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου.
Χωριάτικο φύλλο για πίτες της γιαγιάς
Δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξουμε πίτα με ένα κλασικό, χωριάτικο, σπιτικό φύλλο και να μην γίνει πεντανόστιμη και τραγανή. Αν δεν έχεις «κληρονομήσει» κάποια συνταγή από γιαγιά σου ή γενικώς κάποιον συγγενή, σου έχουμε την καλύτερη!
Με αυτό εδώ το υπέροχο φύλλο, μπορούμε να να φτιάξουμε ό,τι πίτα θέλουμε, με οποιαδήποτε γέμιση και όποια στιγμή το θέλουμε, εύκολα και πολύ γρήγορα.
Υλικά
- 450 γραμ. αλεύρι σκληρό (τύπου Μ)
- 300 γραμ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
- 1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξύδι
- 1½ ποτ. νερού περίπου χλιαρό νερό
- 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
- ελαιόλαδο για τα φύλλα
- αλεύρι για τα φύλλα
Εκτέλεση για χωριάτικο φύλλο:
Αρχικά, σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Έπειτα, το τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεμένη άμμος.
Ύστερα, προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο – λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. (Αν χρειάστει νερό, προσθέτουμε λίγο).
Έπειτα τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5΄.
Θέλουμε μια ζύμη με απαλή υφή και εύπλαστη.
Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί (να ξεκουραστεί) για 30΄ περίπου, εκτός ψυγείου.
Στη συνέχεια, την χωρίζουμε σε 4 ίσια κομμάτια και τα κάνουμε μπάλες.
Παίρνουμε μία – μία τις μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο, τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα, λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παραδοσιακό φύλλο, για οποιαδήποτε πίτα μας αρέσει.
— Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη ζύμη αμέσως, τη διατηρούμε στη συντήρηση για 2 μέρες ή στην κατάψυξη τουλάχιστον για 3 μήνες.
–Αν την αφήσουμε σκεπασμένη καλά σ’ ένα μπολ στο ψυγείο για 1 μέρα, γίνεται λίγο πιο αφράτη και ανοίγει πιο εύκολα.
Τι υλικά θα χρειαστείς για τη χορτόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο:
Για το φύλλο:
5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 3 κούπες αλεύρι γοχ + 2 κούπες αλευρι ολικής
2 κουταλιές λάδι
Σχεδόν 2 κούπες νερό ( να το βάζετε σιγά σιγά να βλέπετε αν το χρειάζεται η ζύμη)
2 κουταλιές ξύδι
Για το άνοιγμα των φύλλων: κορν φλάουρ
Γέμιση για χορτόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο:
450γρ σπανάκι
7 κρεμμύδια φρέσκα
1 ξερό κρεμμύδι
1 ματσάκι άνιθο
1/2 ματσάκι δυόσμο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι μάραθο
2 πράσα
Και ό,τι άλλα χόρτα βρείτε
3 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
150γρ φέτα χαμηλών λιπαρών
150γρ μυζήθρα
Αλάτι/ πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής για τη χορτόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο
Φύλλο για τηχορτόπιτα:
Βάζουμε το αλεύρι σε ενα μπολ κκαι κάνουμε μια τρύπα στη μέση.
Προσθέτουμε τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί το ζυμάρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40λεπτά. Έπειτα, χωρίζουμε σε 6-8 μπάλες. Ανοίγουμε το κάθε φύλλο αρκετά λεπτό- σχεδόν να βλέπουμε από μέσα-. Θα στρώσουμε 3-4 φύλλα και τα υπόλοιπα πάνω. Σε κάθε στρώση θα αλείψουμε με ελαιόλαδο.
Χορτόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο: Γέμιση
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα χόρτα μας. Έπειτα τα τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Μεταφέρουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε για αρκετή ώρα μέχρι να κρυώσουν και να διώξουν το νερό καλά. Αμέσως, προσθέτουμε τη φέτα και τη μυζήθρα και αλάτι πιπέρι.
Σε ενα τετράγωνο ταψί, στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Ραντίζουμε με λίγο λάδι και επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο και το τρίτο. Έπειτα, προσθέτουμε το μείγμα μας. Κλείνουμε με το κάθε φύλλο το μείγμα μας και ραντίζουμε με λάδι. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα φύλλα με την ίδια διαδικασία, στριφογυρίζοντας λίγο παραπάνω φύλλο στις άκρες για να δημιουργήσουμε τις αγαπημένες μας γωνίες!
Χαράζουμε ελαφρώς σε κομμάτια με μυτερό μαχαίρι και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι!
Ψήνουμε στους 180 για 1 ωρα μέχρι να χρυσαφίσει!
Τη συνταγή για τη χορτόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο τη βρήκαμε στον λογαριασμό της food blogger chrissa is cooking