Πώς θα διατηρήσεις τα λαχανικά και τα φρούτα σου ολόφρεσκα; Καλή ερώτηση! Πόσες φορές δεν έχει λιγουρευτεί ένα κόκκινο μήλο ή μια κατακίτρινη μπανάνα και τελικά δεν είναι φρέσκα; Κρατάς στα χέρια σου ένα ζαρωμένο μήλο που δεν σου αρέσει ή μια μαυρισμένη μπανάνα που σε ανατριχιάζει. Επειδή το ίδιο συμβαίνει και με τα λαχανικά, σου έχουμε τη λύση.
Παρακάτω έχουμε κάποια μυστικά για να κρατάς πάντα φρέσκα τα λαχανικά σου και τα φρούτα σου, για να τα απολαμβάνεις πάντα όπως σου αρέσουν.
Πώς θα διατηρήσεις τα λαχανικά και τα φρούτα σου ολόφρεσκα;
Κατάψυξε τις ώριμες μπανάνες
Υπάρχει μια διχογνωμία για το αν μπαίνουν οι μπανάνες στο ψυγείο ή όχι, αφού η φλούδα τους μαυρίζει αμέσως αν και το εσωτερικό παραμένει φρέσκο. Αν ωστόσο οι μπανάνες σου παραωριμάσουν, καθάρισέ τες και βάλε τες σε ένα πλαστικό σακουλάκι που κλείνει με ζιπ.
Κάνε ένα ζεστό μπάνιο στα φρούτα του δάσους
Όλα τα φρούτα του δάσους (μύρτιλλα, βατόμουρα κ.λπ.) είναι πολύ ευπαθή και μπορεί να μουχλιάσουν πανεύκολα. Ένας τρόπος για να τα διατηρήσεις λίγο περισσότερο είναι να τους κάνεις ένα… ζεστό μπάνιο πριν τα φυλάξεις. Αυτό ονομάζεται “θερμοθεραπεία”. Βυθίζεις τα φρούτα σε ένα μπολ με ζεστό νερό (γύρω στους 50 βαθμούς), το οποίο σκοτώνει τα σποράκια της μούχλας. Βγάλε αμέσως τα φρούτα και άπλωσέ τα σε μια πετσέτα για να μπορούν να αναπνέουν και φύλαξέ τα έτσι στο ψυγείο.
Κράτα τις ντομάτες έξω από το ψυγείο
Ακόμη και αυτή την εποχή βρίσκουμε ντομάτες στην αγορά. Ανεξάρτητα όμως από την εποχή του χρόνου, ένα πράγμα μένει σταθερό: δεν βάζουμε τις ντομάτες στο ψυγείο! Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα λάθη, αφού με τη χαμηλή θερμοκρασία καταστρέφεται το άρωμα και μέσα σε μια δυο μέρες αλλάζει η υφή της σάρκας τους. Ο καλύτερος τρόπος συντήρησης είναι να τις βάλεις σε ένα μπολ που θα έχεις στρώσει με χαρτί κουζίνας με τα κοτσάνια προς τα πάνω. Το πιο τρυφερό μέρος του φρούτου (ναι, η ντομάτα είναι φρούτο) είναι γύρω από το κοτσάνι κι αυτό είναι το πρώτο σημείο που θα χαλάσει.
Η θερμοκρασία είναι άλλως ένας παράγοντας για τη συντήρηση της ντομάτας. Κράτησέ τις ντομάτες σου σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλά μακριά από πηγές θερμότητας ή απευθείας ηλιακή έκθεση. Και αν δεν τις καταναλώσεις αρκετά γρήγορα, άλλαξέ τους θέση μέσα στο μπολ.
Τύλιξε τα φυλλώδη λαχανικά
Τα φυλλώδη λαχανικά θα πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 1-2 ημέρες από την αγορά για να είναι φρέσκα και να διατηρούν όλα τους τα θρεπτικά συστατικά. Αν όμως θέλεις να τα συντηρήσεις, ο καλύτερος τρόπος για να επεκτείνεις το χρόνο ζωής τους είναι να τα τυλίξεις, χωρίς να τα πλύνεις, σε χαρτί κουζίνας ώστε το χαρτί να απορροφήσει την επιπλέον υγρασία τους – εάν τα φύλλα έχουν υγρασία θα σαπίσουν πιο γρήγορα.
Αναζωογόνησε το μαρούλι και τα μυρωδικά με ένα παγωμένο μπάνιο
Αν οι πρασινάδες σου έχουν αρχίσει να μαραίνονται, είτε λόγω της θερμοκρασίας του ψυγείου είτε επειδή έμειναν στον πάγκο λίγο παραπάνω, μπορείς να τα ξαναζωντανέψεις κάνοντάς τους ένα παγωμένο μπάνιο. Βάλε απλά τα φύλλα του μαρουλιού σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό και κούνησέ τα λίγο μέσα για να φρεσκαριστούν. Ένα ή δύο λεπτά αρκούν για να “ξυπνήσουν” και να δείχνουν φρέσκα και τραγανά!
Λαχανικά και φρούτα: Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι σου λείπουν βιταμίνες
Μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητάς σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχείο μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα, μερικά από τα οποία είναι πιο κοινά από άλλα.
Συχνά, η αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε κατάλληλες βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ή στη μείωση των συμπτωμάτων αυτών. Ποια είναι όμως τα πιο κοινά σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να μπουστάρεις τον οργανισμό σου με βιταμίνες;
Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι σου λείπουν βιταμίνες
Εύθραυστα μαλλιά και νύχια
Διάφοροι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν εύθραυστα μαλλιά και νύχια. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη βιοτίνης.
Η βιοτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β7, βοηθά το σώμα να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια. Η ανεπάρκεια βιοτίνης είναι πολύ σπάνια, αλλά όταν εμφανίζεται, τα εύθραυστα μαλλιά, η αραίωση ή το σπάσιμο των νυχιών είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα.
Άλλα συμπτώματα ανεπάρκειας βιοτίνης περιλαμβάνουν χρόνια κόπωση, μυϊκούς πόνους, κράμπες και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια.
Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι καπνιστές και τα άτομα με πεπτικές διαταραχές όπως η νόσος του Crohn, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ανεπάρκεια βιοτίνης.
Επίσης, η παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών και ορισμένων αντισπασμωδικών φαρμάκων αποτελεί παράγοντα κινδύνου.
Τροφές πλούσιες σε βιοτίνη περιλαμβάνουν κρόκους αυγών, ψάρι, κρέας, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, γλυκοπατάτες, μαγιά, δημητριακά ολικής αλέσεως και μπανάνες.
Οι ενήλικες με εύθραυστα μαλλιά ή νύχια, μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δοκιμάσουν ένα συμπλήρωμα που παρέχει περίπου 30 μικρογραμμάρια βιοτίνης την ημέρα.
Απώλεια μαλλιών
Η τριχόπτωση είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα. Μάλιστα, έως και το 50% των ενηλίκων αναφέρουν απώλεια μαλλιών μέχρι την ηλικία των 50 ετών.
Μια διατροφή πλούσια στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της τριχόπτωσης.
Σίδηρος
Ο σίδηρος εμπλέκεται στη σύνθεση του DNA, συμπεριλαμβανομένου του DNA που υπάρχει στα τριχοθυλάκια. Πολύ λίγος σίδηρος μπορεί να κάνει τα μαλλιά να σταματήσουν να αναπτύσσονται ή να πέσουν.
Ψευδάργυρος
Αυτό το ιχνοστοιχείο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση πρωτεϊνών και τη διαίρεση των κυττάρων, απαιτούνται δύο διαδικασίες για την ανάπτυξη των μαλλιών. Ως εκ τούτου, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα όσπρια, τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι καλές πηγές σιδήρου και ψευδαργύρου.
Λινολεϊκό οξύ (LA) και άλφα-λινολενικό οξύ (ALA).
Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα απαιτούνται για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των μαλλιών (34Αξιόπιστη πηγή). Τα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φυτικά έλαια είναι πλούσια σε LA, ενώ τα καρύδια, οι λιναρόσποροι, οι σπόροι chia και οι ξηροί καρποί σόγιας είναι πλούσια σε ALA.
Νιασίνη (βιταμίνη Β3)
Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών. Αλωπεκία, μια κατάσταση κατά την οποία τα μαλλιά πέφτει σε μικρές κηλίδες, είναι ένα πιθανό σύμπτωμα έλλειψης νιασίνης. Στις τροφές πλούσιες σε νιασίνη είναι το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα φυλλώδη λαχανικά. Αυτά τα τρόφιμα είναι επίσης πλούσια σε βιοτίνη.
Αιμορραγία ούλων
Μερικές φορές μια σκληρή τεχνική βουρτσίσματος των δοντιών, είναι η ρίζα της αιμορραγίας των ούλων, αλλά μπορεί επίσης να ευθύνεται μια δίαιτα που δεν περιέχει βιταμίνη C.
Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών και στην ανοσία, ενώ δρα ακόμη και ως αντιοξειδωτικό, βοηθώντας στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων.
Το σώμα δεν παράγει τη βιταμίνη C από μόνο του, επομένως ο μόνος τρόπος για να διατηρήσεις επαρκή επίπεδα είναι μέσω της διατροφής.
Οι ανεπάρκειες βιταμίνης C είναι σπάνιες σε άτομα που καταναλώνουν αρκετά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Η κατανάλωση πολύ λίγης βιταμίνης C μέσω της διατροφής για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ανεπάρκειας, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας των ούλων, ακόμη και της απώλειας δοντιών. Μια άλλη σοβαρή συνέπεια της ανεπάρκειας βιταμίνης C, είναι το σκορβούτο που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αποδυναμώνει τους μύες και τα οστά και κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι.
Άλλα κοινά σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης C περιλαμβάνουν εύκολους μώλωπες, αργή επούλωση πληγών, ξηρό φολιδωτό δέρμα και συχνές ρινορραγίες. Φρόντισε να καταναλώνεις αρκετή βιταμίνη C τρώγοντας τουλάχιστον 2 κομμάτια φρούτων και 3-4 μερίδες λαχανικών κάθε μέρα.