ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πώς να μην στεγνώνει το κοτόπουλο στο ψήσιμο: To τρικ των chef

Πώς να μην στεγνώνει το κοτόπουλο στο ψήσιμο. Το ρωτάς και το ξαναρωτάς στις φίλες σου που έχουν μπει στο mood και τη διαδικασία της μαγειρικής εδώ και χρόνια. Όσες φορές και αν έχεις προσπαθήσει, πάντα το κοτόπουλο στεγνώνει. Ψυχραιμία. Σου έχουμε το μυστικό των chef.

Το τρικ είναι ένα, εύκολο και ανέξοδο. Αφού διαβάσεις το παρακάτω μυστικό, κάλεσε τους φίλους σου για γεύμα. Θα τους εντυπωσιάσεις με το πόσο ζουμερό είναι το κοτόπουλο που έχεις φτιάξεις για εκείνους.

Κάτω από το ταψί με το κοτόπουλο, τοποθέτησε μία πολύ μικρή κατσαρόλα με νερό και λάδι. Το επιπλέον νερό θα βοηθήσει ώστε το κοτόπουλό σου να μη στεγνώσει.

Extra tip: Για πιο νοστιμιά, βάλε ένα κομμάτι τυρί φέτα μέσα στο κοτόπουλο. Νόστιμο, πολύ. Άκουσέ μας και μόνο χαμένη δεν θα βγεις.

Και επειδή εμείς εμπιστευόμαστε -σχεδόν τυφλά- τον Άκη Πετρετζίκη ας δούμε πώς ψήνεται σωστά ένα κοτόπουλο.

Η διαδικασία:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ΟC στον αέρα. Μαρινάρουμε το φιλέτο κοτόπουλου με αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και το βάζουμε σε ένα ταψί με σχάρα. Ψήνουμε το φιλέτο μας για 30-35 λεπτά, μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει τους 72-75οC.

Μόλις ψηθεί, μεταφέρουμε το φιλέτο μας σε ένα πιάτο, το σκεπάζουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Σερβίρουμε το κοτόπουλό μας  συνοδεύοντάς το με τη γαρνιτούρα της αρεσκείας μας.

Οπωσδήποτε τηρούμε τους χρόνους ψησίματος και σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε το κρέας μας ξεσκέπαστο όσο περιμένουμε να ξεκουραστεί.

Extra Tip: Κάθε φορά που βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο, είναι σημαντικό να του δίνουμε λίγο χρόνο να ξεκουραστεί προτού το κόψουμε για να το φάμε. Έτσι, θα προλάβει να γίνει ανακατανομή των χυμών του σε όλο το κομμάτι και το κρέας μας θα παραμείνει ζουμερό και νόστιμο.

Πώς να μην στεγνώνει το κοτόπουλο στο ψήσιμο: Το ψήνουμε σε τηγάνι & φούρνο, όπως ο Άκης Πετρετζίκης

Η διαδικασία:

Αλείφουμε το φιλέτο του κοτόπουλου με ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και περιμένουμε να κάψει καλά. Μεταφέρουμε το φιλέτο μας στο τηγάνι και του δίνουμε χρώμα και από τις δύο πλευρές. Παράλληλα, παίρνουμε ένα μικρό ταψάκι, ίσα-ίσα να χωράει το φιλέτο μας μέσα, και βάζουμε στον πάτο του ταψιού 2 κλ. δεντρολίβανο, 2 κλ. ρίγανη και 5 κλ. θυμάρι. Όταν το κοτόπουλο πάρει χρώμα, προσθέτουμε στο τηγάνι 1 σκ. σκόρδο και 1 κ.σ. βούτυρο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το φιλέτο στο ταψάκι πάνω από τα μυρωδικά. Με τον τρόπο αυτό, όταν θα ψήνεται, θα περάσουν όλα τα αρώματα μέσα στο κοτόπουλο. Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά

Extra Tip: Η ποσότητα των μυρωδικών και των υπόλοιπων μυρωδικών που έχουμε δώσει αντιστοιχούν σε 350 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου. Στην περίπτωση που επιθυμούμε να μαγειρέψουμε περισσότερο κρέας, μπορούμε να αυξήσουμε τα υλικά μας.

Επίσης, αν θέλουμε, μπορούμε να παραλλάξουμε λίγο τη διαδικασία επιστρατεύοντας ένα κομμάτι λαδόκολλα.

Πώς τη χρησιμοποιούμε;

Προτού βάλουμε τα μυρωδικά και το φιλέτο μας στο ταψάκι, καλύπτουμε τη βάση του ταψιού με τη λαδόκολλα, απλώνουμε στη λαδόκολλα τα μυρωδικά, ακουμπάμε το κοτόπουλο από πάνω και κλείνουμε τη λαδόκολλα στριφογυρίζοντας τις άκρες της σαν να δημιουργούμε μια καραμέλα. Αυτό, είναι το λεγόμενο ψήσιμο “en papillote”. Έτσι, τα αρώματα και η γεύση των μυρωδικών φυλακίζονται ακόμα περισσότερο στο κρέας, ενώ παραμένει ιδιαίτερα ζουμερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος χάρη στους υδρατμούς του φυλακίζονται μέσα στη λαδόκολλα.

Οι πιο τέλειες sauce για το κοτόπουλο:

Sauce 1

  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 1 κούπα ξηρό λευκό κρασί
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι
  • 200γρ. τυρί μπλε θρυμματισμένο
  • αλάτι

 

Sauce 2

  • 1 καρότο τριμμένο
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κουταλιές της σούπας κοφτές μαγιονέζα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λάδι
  • ξύδι
  • φέτα κομμένη σε κυβάκια

 

Sauce 3

  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
  • 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος ή πλήρες γάλα
  • 1/3 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι και πιπέρι

 

Sauce 4

  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο γλυκό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 5 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
  • 1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι ξύδι
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους σέλινου
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι

Τέλος, μπορείς να συνοδεύσεις το κοτόπουλο με τραγανές τηγανιτές πατάτες light αν δεν θες τις κλασσικές του φούρνου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...

Exit mobile version