Η λέξη «απώλεια» από μόνη της φέρνει στο μυαλό του καθένα ένα άτομο για το οποίο πόνεσε πολύ και αισθάνθηκε το συναισθηματικό κενό. Αδιαμφισβήτητα, είναι το πιο οδυνηρό συναίσθημα.
Απώλεια, θάνατος, χωρισμός, αποβολή, οτιδήποτε θεωρούμε δικό μας όταν χαθεί για οποιοδήποτε λόγο και με οποιονδήποτε τρόπο η βαθιά θλίψη είναι αναπόφευκτη. Το βίωμα μιας απώλειας ακολουθείται από πέντε στάδια.
Ο καθένας όμως διακρίνεται από την ένταση του συναισθήματος, τον τρόπο που το βιώνει, και το χρόνο που χρειάζεται για να το βιώσει. Στην αρχή παρατηρείται η άρνηση της πραγματικότητας και του γεγονότος, ακολουθεί ο θυμός, και μετά η εσωτερική διαπραγμάτευση για όλα όσα το άτομο θα μπορούσε να διαχειριστεί διαφορετικά, έπειτα η κατάθλιψη και στο τέλος αποδέχεται τη κατάσταση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος για να περάσει κανείς αυτά τα στάδια και επίσης αρκετές φορές, το άτομο που φαίνεται να προχωράει μπορεί να κάνει βήματα πίσω και να γυρίζει σε προηγούμενο στάδιο. Παρατηρείται, ότι κάθε τομέας στη ζωή του ατόμου ταράσσεται και αισθάνεται να αιωρείται σε ένα σχοινί ή να παραπατά αναζητώντας τον εαυτό του. Όσο φοβερό είναι να αποδεχτούμε ότι μια απώλεια επιφέρει ένα προσωπικό όφελος άλλο τόσο το ότι αν δεν βιώσουμε τα πιο επώδυνα συναισθήματα δεν μεγαλώνουμε.
Όταν πλέον η νέα κατάσταση γίνει αποδεκτή και δει το άτομο την εμπειρία των δύσκολων συναισθημάτων σαν ευκαιρία για μια νέα ζωή τότε αλλάζει και ο κόσμος του αλλά και ο τρόπος σκέψης του. Το φάρμακο για όλα αυτά είναι ο χρόνος που χρειάζεται ο καθένας και το κλειδί για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι να μην αντιστέκεται στο συναίσθημα του. Η απονέκρωση αυτών άλλωστε θα επιφέρει μόνο εσωτερική σύγκρουση με τον εαυτό και ο πόνος θα έρχεται στην επιφάνεια κατά καιρούς με θυμό,φόβο,θλίψη και ανεξήγητες συμπεριφορές. Πέραν του χρόνου που μπορεί να προσφέρει ο καθένας στον εαυτό του είναι και η ψυχοθεραπεία, η συμβουλευτική, η αλλαγή στις συνήθειες, οι δραστηριότητες αλλά και η εξάσκηση με τον εαυτό.
Η άσκηση που μας βοηθάει να διαχειριστούμε μια απώλεια
Παρακάτω σου δίνουμε μια άσκηση με φράσεις που μπορείς να συμπληρώσεις και να τις χρησιμοποιήσεις σαν πρώτη άσκηση για τον εαυτό σου, σκεπτόμενος/η το άτομο που έχασες.
”Η απώλεια σου με έκανε να μάθω……… ”
”Η απώλεια σου με έκανε να καταλάβω……..”
”Η απώλεια σου με έκανε να νιώσω……….”
”Μέσα από την αγάπη μου για σένα ΜΠΟΡΩ να……….”
”Θα είσαι πάντα δίπλα μου γιατί………”
”Δεν θα ξεχάσω ………..”
”Σου Υπόσχομαι……….”
”Σε ευχαριστώ……………”
Καταληκτικά, το συναίσθημα της απώλειας δεν έχει να κάνει τόσο με το άτομο όσο με την αδυναμία που αισθάνεται τη στιγμή εκείνη. Μέσα σε όλο αυτό το σκοτάδι της θλίψης είναι πολύ δύσκολο να δεχτεί κανείς ότι όλα έχουν ένα τέλος και ότι αυτό από μόνο του αποτελεί μια αρχή. Γι αυτό η καλύτερη αντιμετώπιση σε αυτές τις καταστάσεις είναι :
1) να αγκαλιάσουμε το συναίσθημα και να επιτρέψουμε στον εαυτό να έχει το χρόνο που χρειάζεται για να θεραπευτεί.
2) Αφήνοντας κάτι πίσω δίνουμε χώρο στο καινούριο που θα έρθει. Δεν λέει κανείς ότι σταματάμε να θυμόμαστε αλλά όπως αναφέρει και ο Freud ΄΄το να θυμάσαι είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεχάσεις΄΄.
3) Μία απώλεια αποτελεί το ”χαστούκι” για αφύπνιση ώστε να εξελιχθούμε σαν άνθρωποι και σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δεχτούμε ότι ο δρόμος για την επούλωση περνά μέσα από το πόνο και το μόνο σίγουρο είναι ότι πίσω από κάθε μεγάλη αλλαγή κρύβεται μια σημαντική απώλεια που πρέπει να επεξεργαστεί κανείς..
Έχεις τόση δύναμη που δεν φαντάζεσαι, για να γίνεις ο άνθρωπος που πρέπει να είσαι στην επόμενη φάση της ζωής σου..
Tip:Αρκεί να κάνεις λέξεις αυτό που αισθάνεσαι..
Χαρίτου Κατερίνα Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας –Life Coach