WELL – BEING

Πώς γίνεται να μην παχαίνεις ενώ τρως ζυμαρικά;

Pexels

Είναι δυνατόν να καταναλώνεις ζυμαρικά και να μην παχαίνεις; Αυτά είναι τα μυστικά των Ιταλίδων για να διατηρούνται αδύνατες.

Τα ζυμαρικά αποτελούν το αγαπημένο φαγητό των Ιταλίδων αλλά εκείνες παραμένουν – κατά κύριο λόγο – αδύνατες. Και κάπου εκεί εμείς ερχόμαστε να ρωτήσουμε «πώς γίνεται να τρώνε διαρκώς ζυμαρικά και να μην παχαίνουν;»

Η Ιταλίδα food blogger, Elena Davis, έρχεται να λύσει το μυστήριο, αποκαλύπτοντας πέντε – καλούς – λόγους που τα ζυμαρικά ίσως τελικά να μην είναι τόσο επιβλαβή για τη σιλουέτα μας όπως συχνά νομίζουμε.

#1 Δώσε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας

Όπως επισημαίνει η Davis οι μερίδες ζυμαρικών που σερβίρουν στα αυθεντικά ιταλικά εστιατόρια δεν ξεπερνούν συνήθως το ένα τρίτο της μερίδας φαγητού που σερβίρεται σε άλλου είδους εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Το κρέας, το ψάρι ή τα λαχανικά που έρχονται ως συνοδευτικό, σερβίρονται ανεξαρτήτως της μερίδας των ζυμαρικών.

#2 Διάβασε τις οδηγίες βρασμού των ζυμαρικών

Τα ζυμαρικά που μαγειρεύονται “Al Dente” έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Όσο περισσότερο μαγειρεύετε τα ζυμαρικά, τόσο λιγότερο πυκνά γίνονται και τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση του γλυκαιμικού φορτίου μετά την κατανάλωση τους. Το al dente αναφέρεται στη στιγμή του βρασμού κατά την οποία τα ζυμαρικά έχουν μια κάπως σκληρότερη υφή, πριν γίνουν εντελώς μαλακά.

#3 Επίλεξε το σωστό συνοδευτικό

Προτίμησε να συνοδεύεις τα μακαρόνια σου με μεσογειακές πινελιές, οι οποίες συχνά είναι και πιο ελαφριές. Μερικές προτάσεις είναι τα λαχανικά, τα θαλασσινά, τα όσπρια (π.χ. φασόλια), τα αρωματικά βότανα, το ελαιόλαδο ακόμα και τα μπαχαρικά. Απέφυγε το επιδόρπιο μετά από ένα πλούσιο και χορταστικό πιάτο με pasta για να γλιτώσεις τη βαριά αίσθηση στο στομάχι.

Pexels

#4 Μην ξαπλώσεις αμέσως μόλις τα καταναλώσεις

Οι Ιταλοί έχουν μια αγαπημένη παραδοσιακή συνήθεια, γνωστή και στα ιταλικά ως “fare una passeggiata”, που σημαίνει κάνε μια βόλτα μετά ή/και πριν από το γεύμα σου. Με το περπάτημα η διαδικασία της πέψης γίνεται πιο ομαλή, αποφεύγοντας το αίσθημα της υπνηλίας που συνήθως προκαλούν οι υδατάνθρακες.

#5 Απόλαυσε τα ζυμαρικά με μέτρο

Κάθε απόλαυση στη ζωή χρειάζεται ένα μέτρο, ώστε να παραμένει πάντοτε απόλαυση. Έτσι δεν έχεις παρά να επιλέγεις τα αγαπημένα σου ζυμαρικά για μεσημεριανό ή δείπνο μέσα στην εβδομάδα, αρκεί να μην το παρακάνεις.

Μήπως βράζεις λάθος τα ζυμαρικά σου;

Το ζυμαρικά είναι μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες μας. Όταν μετακομίσαμε για πρώτη φορά μόνες μας σε ένα σπίτι, βράσαμε αμέτρητες φορές μακαρόνια. Μακαρόνια με κιμά, με κόκκινη σάλτσα ή και πέστο. Τα ζυμαρικά είναι πάντα η εύκολη και γρήγορη λύση για μαγειρική.

Αν ρίχνεις το νερό μέσα από ένα σουρωτήρι στον νεροχύτη, αφότου τα έχεις βράσει, στην πραγματικότητα πετάς στην αποχέτευση ένα πολύτιμο προϊόν που οι έμπειροι σεφ θεωρούν «υγρό χρυσό».

Επειδή τα ζυμαρικά φτιάχνονται από αλεύρι, όταν βράζουν διαποτίζουν το νερό με άμυλο. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούν ένα λευκό, αδιαφανές υγρό που συνήθως θεωρούμε απόβλητα και το ρίχνουμε στον νεροχύτη. Και αυτό είναι μεγάλο λάθος.

Pexels

Γιατί δεν πρέπει να κάνεις ποτέ ξανά αυτό το λάθος στο βράσιμο των ζυμαρικών; Ποια είναι η πραγματική αξία αυτού του υγρού;

Να κάνεις γαλακτωματοποίηση της σάλτσας. Γιατί να αποθηκεύσεις, λοιπόν, αυτό το υγρό;

Επειδή θα βοηθήσει να γαλακτωματοποιηθεί και να πήξει η σάλτσα. Προκύπτει ένα λογικό ερώτημα, όμως. Τι διαφορετικό θα πετύχουμε με αυτόν τον τρόπο;

Η επιστημονική έρευνα και οι γευστικοί μας κάλυκες έχουν αποδείξει τη σημασία της γαλακτωματοποίησης. Συχνά συμβαίνει τα μακαρόνια στο πιάτο να περιβάλλονται από μια κόκκινη λακκούβα. Αυτό χαλάει την ορεκτική εμφάνιση του πιάτου. Μια τέτοια λακκούβα δημιουργείται όταν το νερό και το λάδι από τα ζυμαρικά και τη σάλτσα δεν ομογενοποιηθούν.

Το άμυλο στο νερό των ζυμαρικών τυχαίνει να είναι πηκτικό και γαλακτωματοποιητής. Λειτουργεί τέλεια «δουλεύοντας» στη σάλτσα. Έτσι, αν κρατήσεις λίγο νερό μετά το βράσιμο των ζυμαρικών και στη συνέχεια ανακατέψεις σιγά-σιγά το μισό από αυτό στη σάλτσα, θα δεσμεύσεις τα υγρά και τα έλαια μεταξύ τους. Έτσι, λοιπόν, θα πετύχεις μια κρεμώδη παχύρρευστη μάζα για τα ζυμαρικά σου.

Σπαγγέτι Με Σάλτσα Πέστο & Παρμεζάνα: Η Συνταγή Της Τελευταίας Στιγμής

Αυτή η συνταγή της τελευταίας στιγμής που αναζητάς όταν γυρνάς αργοπορημένη στο σπίτι και θες να φας κάτι νόστιμο μέσα στο επόμενο δεκαπεντάλεπτο. Να μη χρειάζεται να βγάλεις τίποτα από την κατάψυξη και γενικώς να μην μπεις στη διαδικασία να ανακατέψεις τα πάντα μέσα στην κουζίνα για να φας.

Την παρακάτω συνταγή για σπαγγέτι τη βρήκαμε στον προσωπικό λογαριασμό στο instagram της nikisfood.

Υλικά

  • ½ κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ κούπα κουκουνάρια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ κ.γ αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 κούπες φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
  • 60γρ. τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

Αρχικά, σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το λάδι. Έπειτα, βάζουμε τα κουκουνάρια και τα αφήνουμε για 2 λεπτά, να κάψουν. Ύστερα, ρίχνουμε στο μπλέντερ τα καβουρδισμένα κουκουνάρια, το σκόρδο το αλάτι και τα χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αμέσως μετά, προσθέτουμε τον βασιλικό και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφη πάστα.

Μετά, ρίχνουμε το μείγμα πάνω στα ζεστά ζυμαρικά, προσθέτουμε και το τυρί και απολαμβάνουμε. Η σπαγγέτι μας με σάλτσα πέστο & παρμεζάνα είναι έτοιμη.

Pexels

Πώς να βράσεις σωστά τα ζυμαρικά

Tι, χρειαζόμαστε ειδικό τρόπο για να βράζουμε τα μακαρόνια; Ένας δεν είναι; Τι άλλο πρέπει να κάνουμε δηλαδή; Κι όμως, υπάρχει ένα μικρό λάθος που κάνουμε πολλές φορές χωρίς καν να το καταλάβουμε, ακριβώς επειδή το βράσιμο των ζυμαρικών είναι μια εντελώς αυτόματη και απλή διαδικασία ακόμα και στην πιο αρχάρια μαγείρισσα. Δεν χρησιμοποιούμε το σωστό μέγεθος κατσαρόλας. Και γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό, αναρωτιέστε;

Καταρχάς, αν χρησιμοποιείς μακριά μακαρόνια, μπορεί να μην χωρέσουν εκτός κι αν τα σπάσεις. Αλλά ανεξαρτήτως μεγέθους και σχήματος, τα ζυμαρικά σου είναι καταδικασμένα να γίνουν κολλώδη και λασπωμένα. Όταν βάζεις ζυμαρικά να βράσουν σε μια μικρή ποσότητα νερού, η θερμοκρασία του νερού χαμηλώνει και έτσι αργεί περισσότερο να βράσει.

Στο μεταξύ, τα ζυμαρικά θα κάτσουν στον πάτο της κατσαρόλας και θα λασπώσουν, εκτός κι αν είσαι συνέχεια από πάνω και ανακατεύεις ασταμάτητα για όση ώρα χρειαστεί (πιάστηκε το χέρι μας στη σκέψη και μόνο).

Για αυτό, εκτός κι αν βράζεις μακαρόνια για ένα άτομο οπότε μια μικρή κατσαρόλα φτάνει, ακολουθήστε την τακτική των Ιταλίδων γιαγιάδων.

Γέμισε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και άφησέ το να πάρει μια βράση. Τότε ρίξε μέσα 2κ.σ. αλάτι (μην φοβάσαι την ποσότητα). Οι επαγγελματίες σεφ λένε πως το νερό για τα μακαρόνια πρέπει να είναι τόσο αλμυρό όσο το θαλασσινό.

Τέλος ρίξε τα ζυμαρικά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να γίνουν al dente.

Ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος βρασίματος

Τα ξερά ζυμαρικά τα βράζουμε ανάλογα με τον προτεινόμενο χρόνο στο πακέτο.

Τα φρέσκα ζυμαρικά χρειάζονται πολύ λιγότερη ώρα.

Το μόνο πραγματικά αντικειμενικό κριτήριο για τον προσδιορισμό του απαραίτητου χρόνου βρασμού, είναι η δοκιμή στο στόμα. Δαγκώνουμε ένα ζυμαρικό και κρίνουμε αν η υφή του είναι ικανοποιητική. O γνωστός όρος «al dente» αναφέρεται ακριβώς σε αυτό και προτείνει να βρίσκουμε συγκεκριμένη αντίσταση στο «δάγκωμα» του ζυμαρικού.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...

Exit mobile version