Οι φράουλες έχουν κάνει join στη διατροφή μας αφού πλέον είναι η εποχή τους. Πώς θα τις διατηρήσεις φρέσκες για περισσότερες ημέρες;
Φράουλες με ζάχαρη. Φράουλες με γιαούρτι και μέλι. Αβοκάντο, φράουλες, φρυγανιά σικάλεως και μέλι. Οι διατροφικές μας επιλογές τώρα την άνοιξη είναι πάρα πολλές με το συγκεκριμένο φρούτο. Φράουλες μπορεί να έχει το πρωινό μας, να τις τσιμπολογάμε ως σνακ ή ακόμη καλύτερα να τις βρίσκουμε πάνω σε μία τάρτα με κρέμα.
Αφού σου ανοίξαμε την όρεξη με διάφορους τρόπους, ήρθε η ώρα να μοιραστούμε μαζί σου τα μυστικά για το πώς θα διατηρήσεις τις φράουλες περισσότερο καιρό. Πώς να μην χαλάσουν, δηλαδή, οι φραουλίτσες σου.
Πώς να διατηρήσεις τις φράουλες στο ψυγείο
Το μυστικό της σωστής συντήρησης στο ψυγείο κρύβεται στο να τις αποθηκεύσουμε όπως ακριβώς τις αγοράσαμε, με το κεσεδάκι τους, χωρίς να τις κόψουμε ή να τις πλύνουμε. Το πλύσιμο τις εκθέτει σε υγρασία, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας. Γι’ αυτό τις πλένουμε με νερό μόνο όταν πρόκειται να τις φάμε.
Βέβαια, να έχετε υπόψη ότι αν τις αφήσετε στο κεσεδάκι τους πολλές ημέρες, η μούχλα που μπορεί να εμφανιστεί στη μία φράουλα θα εξαπλωθεί γρήγορα και στις υπόλοιπες με τις οποίες βρίσκεται σε επαφή.
Οι ειδικοί λένε ότι οι φράουλες μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και 7 ημέρες αλλά σίγουρα τις πρώτες μέρες θα είναι πιο φρέσκες και ενδεχομένως πιο νόστιμες.
Πώς να διατηρήσεις τις φράουλες στην κατάψυξη
Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τις φράουλες για μήνες προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές ή ροφήματα όπως smoothies ή παγωμένα κοκτέιλ, μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη. Μπορεί να μην είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος, αφού όπως είπαμε είναι καλύτερο να καταναλώνουμε τα φρούτα στην εποχή τους, αλλά τουλάχιστον θα μπορέσουμε να τις απολαμβάνουμε χωρίς πολλές τύψεις και άλλους μήνες του χρόνου.
Τις τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι στον νεροχύτη και τις πλένουμε καλά αφήνοντας να τρέξει αρκετό κρύο νερό. Έπειτα, τις αφήνουμε να στραγγίξουν και στη συνέχεια, τις μεταφέρουμε σε έναν δίσκο στον οποίο έχουμε βάλει χαρτί κουζίνας το οποίο θα τραβήξει τα υγρά τους. Μόλις στεγνώσουν, αφαιρούμε με ένα μαχαίρι το κοτσάνι τους και τις κόβουμε στη μέση ή στα τέσσερα, κατά βούληση. Αν θέλουμε, μπορούμε να τις αφήσουμε και ολόκληρες.
Βάζουμε τις φράουλες σε ένα ταψί με λαδόκολλα, απλώνοντάς τες έτσι ώστε να μην ακουμπούν η μία την άλλη. Έπειτα, τοποθετούμε το ταψί στην κατάψυξη για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να παγώσουν. Μόλις παγώσουν, τις βάζουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο ή σε μια σακούλα κατάψυξης, την οποία πιέζουμε με τρόπο ώστε να βγει όσο το δυνατόν περισσότερος αέρας. Έτσι, οι φράουλές μας θα διατηρηθούν στην κατάψυξη για μήνες!
Φράουλες με μέλι για να αντέξουν περισσότερο καιρό
Ένα άλλο κόλπο για να διατηρήσουμε τις φράουλες περισσότερο καιρό στο ψυγείο (ιδιαίτερα αν δεν είναι πολύ γλυκές) είναι να τις κόψουμε κομματάκια, να τις βάλουμε σε ένα τάπερ που κλείνει καλά και να προσθέσουμε μερικές κουταλιές μέλι. Αφήνουμε το τάπερ για λίγες ώρες στο ψυγείο και είναι έτοιμο για κατανάλωση! Έτσι, και θα έχουμε φτιάξει ένα υγιεινό, πολύ γρήγορο γλυκό και δεν θα αναγκαστούμε να πετάξουμε τις φράουλες που περίσσεψαν.
Πώς θα πλύνεις σωστά τις φράουλες
Μέχρι τώρα έπλενες τις φράουλες με άφθονο νερό. Ωστόσο, σύμφωνα με διατροφολόγους και ειδικούς δεν θα πρέπει να μένεις μόνο σε αυτό, καθώς στο φρούτο ζουν πολλοί μικροοργανισμοί.
Ο καλύτερος τρόπος είναι αυτός που περιλαμβάνει το χοντρό αλάτι. Τι πρέπει να κάνεις:
Σε μία κούπα νερό, ρίξε μία κουταλιά χοντρό αλάτι (αν δεν έχεις και το απλό αρκεί) και ανακάτεψε καλά. Βάλε τις φράουλες σε ένα μπολ και ρίξε από πάνω το αλατόνερο. Αφησέ τες για λίγα λεπτά και ξέπλυνε με πολύ νερό.
Μπορείς αν θες να χρησιμοποιήσεις και ξύδι, αλλά υπάρχει πιθανότητα έτσι να αλλοιωθεί η γεύση του φρούτου.