Πεντανόστιμα ντόνατς με γλάσο από matcha! Παρασκευή απόγευμα, γυρίζεις σπίτι, πετάς τα ρούχα του γραφείου και καλωσορίζεις επίσημα το… weekend. Περιμένεις πώς και πώς να ξυπνήσεις το Σάββατο, να φτιάξεις ένα ζεστό καφεδάκι και να χαλαρώσεις στο σπίτι. Τι λείπει από τα πλάνα σου, λοιπόν; Αυτό δεν είναι άλλο από ένα μικρό γλυκάκι (ακα ντόνατς με γλάσο από matcha) που θες για να συνοδεύσεις τον πρωινό καφέ στο καναπέ μαζί με φίλους ή και μόνη.
Είμαστε εδώ, λοιπόν, εμείς για να σου προτείνουμε το πιο τέλειο και ιδιαίτερο ντόνατς που ταιριάζει τέλεια με μια μεγάλη κούπα καφέ! Μπορείς να τα φτιάξεις τώρα το Σαββατοκύριακο και να τα τρως και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Είσαι έτοιμη για τη συνταγή;
Πεντανόστιμα ντόνατς με γλάσο από matcha
Υλικά
-
1 κούπα αλεύρι ολικής
-
1/4 της κούπας αλεύρι καρύδας
-
1 κούπα ζάχαρη καρύδας
-
1/4 κακάο σκόνη
-
2 κ.γλ μπέικιν πάουντερ
-
1/4 κ.γ. αλάτι
-
1 αυγό
-
2/3 της κούπας γάλα (vegan ή απλό)
-
1/4 της κούπας λάδι καρύδας
-
1 κ.γλ εκχύλισμα βανίλιας
Γλάσο
-
3/4 της κούπας σταγόνες λευκής σοκολάτας
-
3/4 της κούπας άχνη
-
3 κ.σ γάλα
-
1 κ.γ σκόνη matcha
Εκτέλεση:
Ανακατεύεις σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά και σε ένα άλλο όλα τα υγρά. Έπειτα, ρίχνεις τα υγρά στα στερεά και ανακατεύεις, όχι για πολύ.
Αμέσως μετά, μοιράζεις το μείγμα σε φόρμα για ντόνατς (γεμίζοντας τα 2/3 της θήκης).
Τέλος, ψήνεις στους 180 βαθμούς για 12-15 λεπτά.
Τα αφήνεις να κρυώσουν και φτιάχνεις το γλάσο λιώνοντας τη σοκολάτα με το γάλα.
Όταν κρυώσει ελαφρώς ρίχνεις την άχνη και την σκόνη μάτσα και ανακατεύεις. Βουτάς τα ντόνατς μέσα από την μία πλευρά.
Τα ντόνατς με γλάσο από matcha είναι… πανέτοιμα!
5 ιδέες για υγιεινό πρωινό τις ημέρες που τρέχεις
French Toast με φράουλα σε κούπα
Αν έχεις χρόνο στο γραφείο, ετοίμασε το συγκεκριμένο πρωινό στην κουζίνα και μην διστάσεις να κεράσεις και τους υπόλοιπους. Γέμισε την κούπα σου με φρέσκες φράουλες. Μούλιασε ένα κομμάτι ψωμί σε ένα μείγμα ενός αυγού, εκχυλίσματος βανίλιας και κανέλας. Κόψε το μουλιασμένο ψωμί και τοποθέτησε το πάνω από τις φράουλες στην κούπα. Βάλε την στο φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα. Δεν χρειάζεσαι σιρόπι, οι φράουλες παρέχουν όλη τη γλυκιά γεύση που θα χρειαστείς.
Tomato Avocado Toast
Το τοστ αβοκάντο είναι τόσο απλό, που μπορείτε να το φτιάξετε και στην κουζίνα του γραφείου σας. Το ψωμί βεβαιώσου ότι είναι σιτάρι ολικής αλέσεως για να σου δώσει τους σύνθετους υδατάνθρακες που χρειάζεσαι και το αβοκάντο σου δίνει το υγιεινό λίπος. Για να προσθέσεις έξτρα γεύση ρίξε από πάνω λίγο βαλσάμικο και νιφάδες τσίλι για αψάδα.
Banana και Peanut Butter Smoothie
Τα smoothies είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε το πρωί με μια κίνηση. Προετοίμασε αυτό το γλυκό και κρεμώδες παρασκεύασμα το προηγούμενο βράδυ, ώστε να μπορέσεις να το χτυπήσεις στο μπλέντερ το πρωί.
Υλικά που πρέπει να έχεις:
- 2 φλιτζάνια παγωμένες μπανάνες σε φέτες
- 1/2 φλιτζάνι άπαχο γιαούρτι
- 1/2 κουταλιά της σούπας σπόρους λιναριού
- 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κουταλιές φυστικοβούτυρο.
Blueberry Porridge με φαγόπυρο
Αυτή είναι μια άλλη υπέροχη συνταγή που πρέπει να φτιάξεις το προηγούμενο βράδυ, ώστε να μπορείς να την αρπάξεις πριν βγεις από την πόρτα. Το φαγόπυρο σίγουρα αξίζει τον τίτλο της «υπερτροφής». Είναι μια φθηνή, ευέλικτη. Είναι, επίσης, πλούσιο σε σίδηρο και είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, κάτι που είναι καλό για την καρδιά.
Υλικά:
- ½ φλιτζάνι ωμό φαγόπυρο (άφησέ το στο νερό για τουλάχιστον 8 ώρες)
- ½ ώριμη μπανάνα σε φέτες
- Μισό φλιτζάνι φρέσκα βατόμουρα
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- ½ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
- 2 κουταλιές βούτυρο αμυγδάλου
- 1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia εμποτισμένους για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Και για toppings: 2 κουταλιές σταφίδες χωρίς κουκούτσια, 2 κουταλιές αποξηραμένα μούρα γκότζι, 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα αμύγδαλα, 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κακάο
Αρχικά, τοποθέτησε το μισό από το φαγόπυρο μαζί με όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ και κράτησε το υπόλοιπο μισό για το σερβίρισμα.
Έπειτα, χτύπησε το μείγμα μέχρι να επιτευχθεί μια πηχτή υφή και μετέφερε το σε ένα μεγάλο μπολ.
Ύστερα, πρόσθεσε το υπόλοιπο φαγόπυρο, προσάρμοσε τη γλυκύτητα ανάλογα με την προτίμηση σου και ανακάτεψε μέχρι να δεις ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Τέλος, ,μοίρασε το μείγμα και βάλε από πάνω σταφίδες, μούρα γκότζι, αμύγδαλα και πασπάλισε με σκόνη κακάο.
Ψητό Γκρέιπφρουτ
Αρχικά μάθε πως ο εγκέφαλός σου λειτουργεί με γλυκόζη. Αλλά τα επεξεργασμένα σάκχαρα που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα αρτοσκευάσματα θα σε ρίξουν πάλι όπως πλησιάζει το μεσημέρι. Αυτό που θες πραγματικά είναι σύνθετοι υδατάνθρακες. Και αυτό το απλό, νόστιμο πρωινό τους έχει. Κόψε το γκρέιπφρουτ στη μέση. Ανακάτεψε 1,5 κουταλιά της σούπας ζάχαρη καρύδας με 1 κουταλάκι κανέλα. Άπλωσε ένα λεπτό στρώμα λαδιού καρύδας πάνω από το γκρέιπφρουτ και πασπάλισε με μείγμα κανέλας. Τοποθέτησε το γκρέιπφρουτ σε φύλλο ψησίματος και ψήσε το για 2-3 λεπτά μέχρι να φουσκώσει η ζάχαρη. Απόλαυσε το!
Cinnamon Puffs: Η συνταγή
Τα cinnamon puffs ή αλλιώς φουσκωμένα κανελοκεκάκια μας έχουν ξετρελάνει και δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τα τσιμπάμε! Μπορείς να τα απολαύσεις σαν πρωινό, σαν σνακ ή ακόμα καλύτερα δίπλα από μια κούπα καφέ. Οπότε, σήμερα που είναι Παρασκευή είναι ευκαιρία να μπούμε ξανά στην κουζίνα και να φτιάξουμε κεκάκια για τον καφέ μας.
Στην εμφάνιση θυμίζουν κάτι μεταξύ λουκουμά, donuts και κέικ. Στην γεύση πάλι κάτι από cinnamon rolls. Εμείς βρήκαμε τη συνταγή και θα στην δώσουμε ευθύς αμέσως για να απολαύσεις και εσύ σήμερα τα πιο νόστιμα γλυκάκια. Μην διστάσεις να τα πας αύριο στο γραφείο ως κέρασμα.
Ανυπομονούμε, λοιπόν, να τα δοκιμάσεις και να μας πεις πώς σου φάνηκαν.
Υλικά για τη συνταγή:
- 1½ κούπα αλεύρι
- 1 ½ κουταλιές baking powder
- ½ κουταλιά αλάτι
- ¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό
- ¼ κουταλάκι allspice
- Γαρύφαλλο (1 πρέζα)
- Τζίντζερ σκόνη (ελάχιστη)
- 1 κουταλάκι πορτοκάλι ξύσμα
- ½ κούπα γάλα
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 6 κουταλιές βούτυρο
- ½ κούπα ζάχαρη
Εκτέλεση:
Αρχικά, ζέστανε καλά σε ένα μπολ το 1/3 της κούπας βούτυρο. Ύστερα, ρίξε το σε ένα μπολ να κρυώσει λίγο.
Προθέρμανε το φούρνο στους 220 βαθμούς και βουτύρωσε ένα ταψί για muffins.
Έπειτα, ανακατεύεις τη ζάχαρη μαζί με το αυγό και το βούτυρο. Χτυπάς το μείγμα σου απαλά μέχρι να δεις μία κρεμώδη υφή. Περίπου 5 λεπτά.
Έπειτα, σε ένα ξεχωριστό μπολ ένωσε το αλεύρι, με το baking powder, το αλάτι, τα μπαχαρικά και το ξύσμα. Ανακάτεψε τα δύο μείγματα απαλά ρίχνοντας διαδοχικά και το γάλα.
Ύστερα, ρίξε το μείγμα στο ταψί των muffins και ψήσε για 15-20 λεπτά.
Σε ένα άλλο μπολ, λοιπόν, ανακάτεψε τη ζάχαρη με την κανέλα.
Τέλος, ρόλαρε κάθε κεκάκι στο βούτυρο και μετά στο μείγμα με τη ζάχαρη και την κανέλα.