ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πατάτες τηγανιτές στον φούρνο: Τα μυστικά για να βγουν πολύ τραγανές

Πατάτες τηγανιτές, τραγανές του ονείρου, στον φούρνο!

Γίνεται να τρως απολαυστικές, τραγανές πατάτες τηγανιτές με λιγότερες, όμως, θερμίδες; Φυσικά γίνεται, αν κόψεις το τηγάνι και προτιμήσεις τον φούρνο. Αν προσέχεις, λοιπόν, τη διατροφή σου και αποφεύγεις γενικά το τηγάνισμα και τα περιττά λάδια, τότε οι πατάτες τηγανιτές στον φούρνο είναι η ιδανική λύση για εσένα. Συνοδεύονται άψογα με όλα τα κρέατα και χαρίζουν απόλαυση στο μάξιμουμ. Αν θέλεις να πετύχεις έξτρα τραγανό αποτέλεσμα στον φούρνο, τα παρακάτω μυστικά θα σου λύσουν τα χέρια. Πάμε να δούμε πώς θα πετύχεις τραγανές πατάτες τηγανιτές στον φούρνο.

Τα tips για να βγουν οι πατάτες τηγανιτές στον φούρνο τραγανές

1. Το σωστό κόψιμο

Όπως η σωστή τηγανητή πατάτα έτσι κι αυτή που θα φτιάξεις στον φούρνο πρέπει να είναι μαλακή στο εσωτερικό και τραγανή απέξω. Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να είναι κομμένες σωστά, σε στικς πάχους περίπου μισού εκατοστού. Αν τις κόψεις πιο λεπτές θα καούν πριν ψηθούν σωστά. Αν τις κόψεις πιο χοντρές δεν θα γίνουν όσο τραγανές θέλεις και να μοιάζουν με ψητές.

2. Να τις στεγνώσεις πριν τις βάλεις στο ταψί

Η υγρασία που υπάρχει στην επιφάνεια κάθε πατάτας δεν θα επιτρέψει στο λάδι να καλύψει την επιφάνειά της με αποτέλεσμα να μη γίνει όσο τραγανή θέλουμε. Γι’ αυτό, μόλις κόψεις τις πατάτες, χρησιμοποίησε χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσεις την υγρασία.

3. Το “μυστικό” συστατικό για τέλειες πατάτες τηγανιτές

Αφού στεγνώσεις τις πατάτες, πασπάλισέ τις με λίγο κορν φλάουρ! Είναι ίσως το συστατικό της συνταγής που δεν γνώριζες, το οποίο όμως θα κάνει τεράστια διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Το κορν φλάουρ απορροφά ακόμα περισσότερη υγρασία από την επιφάνεια της πατάτας. Προσοχή: δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα, δύο κουταλιές της σούπας για ένα κιλό πατάτες είναι αρκετό!

4. Η σωστή ποσότητα λαδιού

Δεν υπάρχει λόγος να κάνεις τις πατάτες σου να “κολυμπάνε” μέσα σε μια λίμνη από λάδι (εξάλλου, το νόημα είναι να γίνουν πιο light από τις τηγανητές, οπότε έχουμε λόγους να θέλουμε να αποφύγουμε το πολύ λάδι), όμως είναι είναι απαραίτητο κάθε στικ να καλυφθεί από ένα λεπτό στρώμα λαδιού που θα εξασφαλίσει την τραγανή υφή στο τελικό αποτέλεσμα. Εάν δεν βάλεις καθόλου, η υφή της πατάτας θα γίνει μαλακή -σαν να είναι βραστή. Χρησιμοποίησε περίπου 2-4 κουταλιές της σούπας για ένα κιλό πατάτες και ανακάτεψέ τις καλά για να είσαι σίγουρη ότι πήγε παντού.

5. Το σωστό ψήσιμο

Οι πατάτες σου θα πρέπει να είναι καλά απλωμένες σε μία στρώση στο ταψί (κάθε κομμάτι που ακουμπάει σε άλλο θα μαγειρευτεί στον ατμό και δεν θα γίνει τραγανό) και να ψηθούν σε υψηλή θερμοκρασία που θα τις κάνει τραγανές εξωτερικά και μαλακές στο εσωτερικό τους. Η ιδανική θερμοκρασία είναι οι 230 βαθμοί Κελσίου. Προθέρμανε καλά το φούρνο πριν βάλεις μέσα το ταψί και άφησε τις πατάτες σου μέσα για 20-25 λεπτά, γυρίζοντάς τες μία φορά περίπου στο μισό χρόνο. Όταν έχουν πάρει όλες έντονο χρυσαφί χρώμα, σέρβιρέ τις πασπαλίζοντας με λίγο αλάτι και… καλή όρεξη!

6. Η σωστή… πατάτα

Ξεκινάμε από την ποιότητα, που φυσικά πρέπει να είναι καλή. Όπως ισχύει και για τις τηγανητές πατάτες, έτσι κι εδώ πρέπει να προμηθευτείς πατάτες σωστές. Οι πατάτες Νάξου είναι από τις καλύτερες. Καλό είναι πάντως οι πατάτες να είναι λεπτόφλουδες.

7. Όχι νερά

Είναι σημαντικό να μην έχουν νερά οι πατάτες, γιατί αν έχουν δεν θα βγουν τραγανές.

 

Συνταγή για τραγανές πατάτες τηγανιτές στον φούρνο

Υλικά
2-3 πατάτες, σε μπαστουνάκια
2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
ρίγανη
πάπρικα
αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 220οC. Στρώνεις ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Βήμα 2
Απλώνεις τις πατάτες στεγνές πάνω στο ταψί, τις αλατίζεις και πασπαλίζεις με πάπρικα και ρίγανη.

Βήμα 3
Ραντίζεις με το ελαιόλαδο και ανακατεύεις. Ψήνεις στον φούρνο για 20-25 λεπτά.

Έτοιμες οι τηγανιτές πατάτες!

 

Τέλειες sauces για να συνοδεύσεις τις πατάτες τηγανιτές σου

Υλικά:

  • 1 κ.γ. γιαούρτι 0%-2%
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ. σ. ξύδι
  • ½ σφηνάκι νερό
  • 1 ½ σφηνάκι ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
  • Λίγο αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: Ρίχνεις στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα χτυπάς καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Αν το θες ακόμη πιο δροσερό, τοποθέτησέ το για λίγη ώρα στο ψυγείο!

Υλικά:

  • ½ κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. της σούπας τυρί τύπου cottage (λιωμένο)
  • ½ κουτ. της σούπας γιαούρτι
  • λίγο τριμμένο τζίντζερ
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση: Ρίχνεις στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα χτυπάς καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Αν το θες ακόμη πιο δροσερό, τοποθέτησέ το για λίγη ώρα στο ψυγείο!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...

Exit mobile version