Μεταξύ μας ποια θα έλεγε όχι σε μαλακά pancakes με σοκολάτα, μπανάνα. μπισκότο, φράουλες και διάφορα άλλα toppings; Σίγουρα καμία! Μπορεί στο περίπου να γνωρίζουμε όλες τον τρόπο παρασκευή τους ωστόσο υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά που θα οδηγήσουν στην απόλυτη επιτυχία και γεύση. Εμείς σήμερα βρήκαμε και συγκεντρώσαμε για εσένα τα tips για να σου πετυχαίνουν πάντα τα pancakes χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
Τα μυστικά για να σου πετύχουν τα pancakes
1) Προσοχή στο baking powder. Έλεγξε εάν είναι ανοιγμένο εδώ και αρκετό καιρό και προτίμησε μια κλειστή συσκευασία. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα και τη σύσταση του μείγματος.
2) Ανακάτεψε πρώτα όλα τα στερεά υλικά μεταξύ τους πριν προσθέσεις οποιοδήποτε υγρό για να αποφύγεις τους ανεπιθύμητους σβώλους.
3) Μην ανακατεύεις υπερβολικά. Σιγουρέψου πως έχεις ένα ομειογενές μείγμα και στη συνέχεια άφησέ το για λίγα λεπτά στην άκρη πριν το ρίξεις στο τηγάνι.
4) Άφησε το μείγμα να κάτσει για λίγα λεπτά πριν ψήσεις τα pancakes. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για να γίνουν πιο αφράτα και μαλακά.
5) Προτίμησε ένα αντικολλητικό τηγάνι στο οποίο θα έχεις ρίξει λίγο βούτυρο ή λάδι.
6) Καθάρισε σχολαστικά το τηγάνι μετά από κάθε τηγανιά. Διαφορετικά κινδυνεύεις με το να απορροφήσουν υπολείμματα τα επόμενα pancakes σου και σαν αποτέλεσμα να έχουν περίεργη γεύση.
7) Έχε τα μάτια σου στο τηγάνι για όση ώρα φτιάχνεις τα pancakes. Κάθε μερίδα χρειάζεται το δικό της χρόνο ψησίματος.
Συνταγή για λαχταριστά pancakes
-
125 γρ. αλεύρι μαλακό
-
2 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
-
1/3 κ.γ. σόδα μαγειρικής
-
1/4 κ.γ. αλάτι
-
1 κ.σ. ζάχαρη
-
1 αυγό
-
125 γρ. ξινόγαλο (σε θερμ. δωμ.)
-
125 γρ. γάλα (σε θερμ. δωμ.)
-
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο και κρύο (40 γραμ.)
-
Λίγο βούτυρο για το ψήσιμο
Εκτέλεση
Προετοιμασία
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μπολ κοσκινιζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το baking powder .
Μείγμα
Με αυγοδάρτη χτυπάμε το αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι έως ότου διαλυθούν.
Προσθέτουμε το ξινόγαλο και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Τέλος προσθέτουμε το λιωμένο και κρύο βούτυρο.
Ρίχνουμε το μίγμα του ξινόγαλου με το γάλα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθουν.
Στο τηγάνι
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βουτυρώνουμε ελάχιστα.
Κουταλιά κουταλιά ρίχνουμε μέσα το μίγμα και το αφήνουμε να ροδίσει για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Σερβίρουμε με maple syrup, με μέλι, ή ό,τι άλλο μας αρέσει.
Συνταγή για pancakes με λιγότερες θερμίδες:
Υλικά
1 γλυκοπατάτα μεσαίου μεγέθους
2 αυγά
1 κούπα αλεύρι βρόμης
½ κούπα φυτικό γάλα
1 βανίλια
λίγο αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού κανέλλα
1 κουταλιά του γλυκού baking powder
Εκτέλεση:
Αρχικά, βράσε τη γλυκοπατάτα για να μαλακώσει.
Έπειτα, ρίξε όλα τα υλικά σ’ ένα μούλτι και χτύπα καλά μέχρι να γίνει ένα μείγμα. Ύστερα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίξε ισόποσες ποσότητες από το μείγμα των pancakes.
Ψήσε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Μπορείς να τα σερβίρεις με γλυκά toppings όπως μύρτιλλα, μέλι, φυστικοβούτυρο ή με αλμυρά όπως τυρί, μπέικον, γιαούρτι ή τηγανητά αυγά.
Pancakes με λιγότερες θερμίδες: Η Vegan εκδοχή
Οι καλύτερες συνταγές για vegan pancakes. Για πολλά χρόνια το να είσαι vegan αυτόματα σε περιόριζε ή τουλάχιστον πίστευες ότι θα σε περιόριζε στις διατροφικές σου επιλογές. Τώρα πλέον ξέρεις ότι το να επιλέξεις να είσαι vegan δεν χρειάζεται να σε φοβίζει, αφού δεν θα στερηθείς τίποτα, πλέον όλες οι συνταγές έχουν και vegan εκδοχή.
Εδώ θα βρείς 3 συνταγές για vegan pancakes που θα σου αναβαθμίσουν το πρωινό στο λεπτό. Μην περιμένεις το ΣΚ για να τα φτιάξεις. Κάθε μέρα πρέπει να ΣΕ περιποιείσαι όπως σου αξίζει.
Συνταγή #1
Υλικά
2 ώριμες μπανάνες
120 γρ βρόμη
150 γρ γάλα αμυγδάλου ή βρόμης ( καλύτερα βρόμης)
3 κσ βούτυρο αμυγδάλου για το τηγάνι
Για το σερβίρισμα
100 γρ marple syrup
100 γρ φράουλες
50 γρ μύρτιλα
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μπλέντερ τις μπανάνες μαζί με την βρόμη και το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Παίρνουμε 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας από το μείγμα και τις βάζουμε στο τηγάνι.
Μόλις ροδοκοκκινίσουν, αναποδογυρίζουμε τη ζύμη.
Όταν πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα που πρέπει και από τις δύο πλευρές είναι έτοιμες για σερβίρισμα.
Συνταγή #2
Υλικά
250 γραμμάρια αλεύρι χωρίς γλουτένη
Μισό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 μπανάνες
250 ml γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη
ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα
ένα φλυτζάνι goji berries, μουλιασμένα για να έχουν μαλακώσει
λάδι καρύδας για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Ανακάτεψε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ. Πολτοποίησε τις μπανάνες και πρόσθεσέ τις στα goji berries. Πρόσθεσε σιγά σιγά το γάλα. Ζέστανε σε ένα τηγάνι το λάδι καρύδας σε μέτρια θερμοκρασία. Πάρε 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας από το μείγμα και βάλε τις στο τηγάνι. Άφησε για 2 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το μείγμα και αναποδογύρισέ τις με μια σπάτουλα. Χρειάζεσαι επιπλέον 2 λεπτά και είναι έτοιμα. Πρόσθεσε στο τέλος κανέλα ή τα αγαπημένα σου φρούτα.
Συνταγή #3
Υλικά:
2 ώριμες μπανάνες
100 γραμμάρια φυστικοβούτυρο
100 γραμμάρια αλεύρι αμυγδάλου
μισό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
δύο κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου
150ml γάλα σόγιας
λάδι καρύδας για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Πολτοποίησε τη μια μπανάνα σε ένα μπολ χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι και στη συνέχεια ρίξε 50 γραμμάρια φυστικοβούτυρο και το σιρόπι σφενδάμου. Πρόσθεσε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και στη συνέχεια πρόσθεσε σταδιακά το γάλα σόγιας και ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ζέστανε σε ένα τηγάνι το λάδι καρύδας σε μέτρια θερμοκρασία. Πάρε 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας από το μείγμα και βάλε τις στο τηγάνι. Άσε για 2 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το μείγμα και αναποδογύρισέ τις με μια σπάτουλα. Άσε για άλλα 2 λεπτά και είναι έτοιμα.
Pancakes με ανθότυρο και λευκό πετιμέζι
Τι θα χρειαστείς:
100γρ ανθότυρο
1 αυγό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμό από 2 μανταρίνια
2 κ.σ. λευκό πετιμέζι
ψιλοκομμένη φλούδα μανταρινιού
1 κουταλι σούπας εκχύλισμα βανίλιας
ένα kg αλεύρι
1 κ.γ. baking powder
1/4 κ.γ. σόδα
ελάχιστο αλάτι
Πώς θα το φτιάξεις:
Αναμειγνύουμε τον ανθότυρο, το αυγό, το ελαιόλαδο, τον χυμό, την ψιλοκομμένη φλούδα και το εκχύλισμα βανίλιας με σύρμα, σε ένα μπολ, να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε λίγο, μέχρι να “βραχεί” το αλεύρι. Δεν πειράζει αν έχει σβόλους το μείγμα. Φτιάχνουμε τα pancakes και σερβίρουμε αμέσως με μπόλικο λευκό πετιμέζι και έξτρα ψιλοκομμένη φλούδα μανταρίνι (αν σου αρέσει η πικρή νότα που προσδίδει η φλούδα).
*Φλούδα από καλοπλυμένο, ακέρωτο μανταρίνι. *Ο ανθότυρος μπορεί να αντικατασταθεί από τυρί κρέμα.
Αφράτα pancakes με βρόμη και γιαούρτι
Τα pancakes τα αγαπάμε γιατί είναι νόστιμα, φτιάχνονται εύκολα και μπορούν να συνδυαστούν με κάθε λογής toppings, ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα.
Οι συνταγές ποικίλουν, εάν όμως σας αρέσουν οι πιο αφράτες τηγανίτες, την παρακάτω θα τη λατρέψετε. Pancakes με γιαούρτι και βρόμη, λοιπόν, υγιεινά, εύκολα και χορταστικά.
Υλικά
1 φλιτζάνι βρόμη αλεσμένη στο multi
¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κανονική ή καρύδας
1 φλιτζάνι γιαούρτι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1-2 κουταλιές της σούπας γάλα αμυγδάλου ή καρύδa
Λίγο βούτυρο
Βήματα
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το γιαούρτι, τα αυγά και τη βανίλια. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέστε τη ζάχαρη, τη βρόμη, το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Εάν το μείγμα είναι πολύ πηκτό, προσθέστε λίγο γάλα.
Σε ένα τηγάνι προσθέστε λίγο βούτυρο και κουνίστε το τηγάνι κυκλικά ώστε να πάει το βούτυρο παντού.
Μόλις κάψει ρίξτε μία μεγάλη κουταλιά από το μείγμα. Μόλις ψηθεί η μία πλευρά, γυρίστε την τηγανίτα από την άλλη.
Στη συνταγή για αλμυρά pancakes με αυγό, ένα υλικό στη ζύμη κάνει τη διαφορά
Τα pancakes είναι αναμφίβολα αγαπημένος «πειρασμός» μικρών και μεγάλων. Φτιάχνοντα εύκολα, με απλά υλικά που έχουμε συνήθως στην κουζίνα μας και συνδυάζονται άψογα τόσο με γλυκά και αλμυρά συστατικά.
Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να τα τρώμε με σοκολάτα, μπανάνα ή φυστικοβούτυρο ωστόσο η αλμυρή εκδοχή τους είναι εξίσου νόστιμη και απολαυστική. Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σου την πιο καλύτερη συνταγή για pancakes με παρμεζάνα και αυγό. Αξίζει να τη δοκιμάσεις και να την προσαρμόσεις στις γευστικές σου προτιμήσεις.Ουσιαστικά για να φτιάξεις τα αλμυρά pancakes πρέπει να αφαιρέσεις ένα υλικό στη ζύμη και να προσθέσεις ένα άλλο.
Αφαιρούμε σίγουρα τη ζάχαρη από τη ζύμη και προσθέτουμε ένα αλμυρό τυρί, στην παρούσα συνταγή την παρμεζάνα.
Η παγοκύστη είναι το μυστικό που έψαχνες για τα τέλεια pancakes
Η πιο εύκολη συνταγή για αλμυρά pancakes
Υλικά:
1 μεγάλο αυγό
1 ¼ φλιτζάνι πλήρες γάλα
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
Λάδι για το άλειμμα του ταψιού
Για το σερβίρισμα
2 αυγά τηγανητά ή ποσέ
ντοματίνια σε φέτες
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το αυγό μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, τη σόδα, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε παρμεζάνα, φρέσκο κρεμμύδι, θυμάρι και σκόρδο. Ανακατεύουμε αργά. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Το αλείφουμε με λάδι και χρησιμοποιούμε ¼ φλιτζάνι από το κουρκούτι για να φτιάξουμε 1 τηγανίτα. Ψήνουμε τα pancakes μέχρι να ροδίσουν. Τοποθετούμε τις τηγανίτες σε πύργο και σερβίρουμε με αυγά, ντοματίνια και άλλα toppings της επιλογής μας.
Αν προσέχεις τη διατροφή σου μπορείς να δοκιμάσεις τη light εκδοχή των αλμυρών pancakes που ακολουθεί.
Light αλμυρά pancakes
Υλικά: 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2%
1 αβγό
60 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. θυμάρι
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
70 γρ. γαλοπούλα καπνιστή, σε φέτες
70 γρ. γκούντα, light
Για το σερβίρισμα
ρόκα
ντοματίνια
ελαιόλαδο
θυμάρι
Εκτέλεση: Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το αβγό, τα 50 γρ. ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και τα ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε τη γαλοπούλα και τα τυριά σε μικρά κυβάκια, τα βάζουμε στο μπολ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 1-2 λεπτά στη άκρη να δράσει η σόδα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε το μείγμα και το βάζουμε σε δόσεις στο τηγάνι και ψήνουμε για 3-4 λεπτά. Αφήνουμε κενό μεταξύ των pancakes γιατί όσο ψήνονται απλώνουν. Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε να ψήνουμε για 3-4 λεπτά επιπλέον. Σερβίρουμε με ρόκα, ντοματίνια, ελαιόλαδο και θυμάρι.