Ποιοί είναι οι κανόνες που πρέπει να τηρήσουν όσοι πάνε στο προσκύνημα της σορού, λίγο πριν την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ;
Το λαϊκό προσκύνημα στο Παλάτι του Westminster ξεκίνησε. Όποιος επιθυμεί να πει το ύστατο αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ μπορεί αφού θα είναι ανοιχτό 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Το προσκύνημα της σορού θα ολοκληρωθεί στις 6μιση τα χαράματα της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου 2022, λίγες μόνο ώρες πριν την κηδεία της βασίλισσας.
Στην ιστοσελίδα της Κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας, δημοσιεύτηκαν όλοι οι κανόνες που αφορούν στο τετραήμερο προσκύνημα. Είναι λογικό και αναμενόμενο που θα βρεθεί εκεί εκατομμύρια κόσμος. Η ουρά, λοιπόν, θα είναι μεγάλη και στο προσκύνημα θα πρέπει να έρθουν μόνο όσοι μπορούν να περιμένουν στην ουρά. Βέβαια, έχει αποφασιστεί πως όσοι δηλώσουν πρόβλημα κίνησης, προηγούνται σε ειδική λίστα αναμονής στο ξεκίνημα του προσκυνήματος. Στον Τάμεση έχουν ήδη στηθεί σκηνές και sleeping bags από το κοινό για την ολονύχτια αναμονή.
Οι αυστηροί κανόνες πριν την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ
Αρχικά, πρέπει να φτάσεις και να ελέγξεις σε ποιο σημείο έχει φτάσει η ουρά του κόσμου. Μόλις, λοιπόν, φτάσεις στο αρχή της σειράς αυτής, θα πρέπει να πάρεις ένα ειδικό βραχιολάκι. Όποιος το πάρει δεν μπορεί να το δώσει σε κανένα άλλο πρόσωπο. Επίσης, δεν μπορεί να το βγάλει, αφού έχει χρώμα και αριθμό και είναι το αρχείο για να γνωρίζει κάθε αστυνομικός πως είσαι μέρος της ουράς. Όσο το φοράς, μπορείς να φύγεις για λίγο από το σημείο σου για να επισκεφτείς την τουαλέτα για παράδειγμα.
Ο έλεγχος προτού πλησιάσουν οι Βρετανοί το φέρετρο της Ελισάβετ είναι μεγάλος, Υπάρχει περιορισμός ακόμα και στην τσάντα που θα έχει κάποιος μαζί του ενώ ακόμα και στο φαγητό ή το ποτό οι οδηγίες είναι σαφείς. Ασφαλές είναι μόνο το διάφανο μπουκάλι νερού, το οποίο και θα αδειάζεται πριν την είσοδο στο Westminster.
Η Κυβέρνηση τονίζει πως κάθε προσκυνητής θα πρέπει να έχει φορητό φορτιστή, αλλά προσοχή, φωτογραφίες και βίντεο δεν θα επιτρέπονται μέσα στο Westminster. Τα κινητά θα κλείνουν κατά την είσοδο στο χώρο όπου υπάρχει το φέρετρο.
Οι οδηγίες τονίζουν ότι οι τσάντες πάνω από 40 επί 30 επί 20 εκατοστά θα αποσύρονται από την αστυνομία όπως και τα φλασκιά, τα λουλούδια, τα αιχμηρά αντικείμενα, οι μπογιές, τα πυροτεχνήματα, οι κόρνες, τα λέιζερ, οι αλυσίδες, οι κουβέρτες, τα είδη κάμπινγκ και ό,τι άλλο χαρακτηρίσει η αστυνομία ως επικίνδυνο.
Επιπλέον, απαγορεύονται όλα τα ζώα πλην των σκύλων οδηγών και να προσπαθούν όλοι για την επικράτηση ησυχίας. Οι προσκυνητές οφείλουν να είναι ευπρεπώς ντυμένοι λόγω της συνθήκης και απαγορεύεται να κρατήσεις τη σειρά σου και για άλλους.
Οι αστυνομικές αρχές τονίζουν ότι τα άτομα που θα έχουν απρεπέ συμπεριφορά, θα απομακρύνονται από την ουρά.
Αυτή είναι η διαθήκη της βασίλισσας Ελισάβετ
Ό,τι θα κληρονομήσει ο 73χρονος διάδοχος της, Κάρολος ήταν γνωστό από την ημέρα που γεννήθηκε. Απλά από τότε άλλαξαν τα ποσά. Υπήρξαν ανατιμήσεις, αλλαγές στα μέλη της Κοινοπολιτείας και άλλα γενικότερα θέματα. Για όσα ανήκαν αποκλειστικά στην Ελισάβετ (και όχι στη Βασίλισσα), πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ τι ισχύει, αν κρίνουμε από την όχι και τόσο νόμιμη απόφαση της να ‘σφραγίζει’ διαθήκες μελών της βασιλικής οικογένειας -τελευταία φορά το έκανε με εκείνη του συζύγου της, Φίλιππου.
Τι θα συμβεί με τον φόρο;
Ξεκάθαρα ο Κάρολος δεν κληρονομεί μόνο τον -πολυπόθητο- θρόνο από τη μητέρα του. Κατά πάσα πιθανότητα, θα πάρει και την ιδιωτική της περιουσία.
Σύμφωνα με την Sunday Times Rich List για το 2022 (παρακολουθεί και καταγράφει τα οικονομικά των πλουσιότερων κατοίκων της Μεγάλης Βρετανίας), αυτή είναι μεγαλύτερη από 425.834.850 ευρώ. Ήταν 5.7 εκατομμύρια περισσότερα από όσα ήταν πέρυσι.
Η Ελισάβετ ήταν ο 257ος πιο πλούσιος άνθρωπος του ‘νησιού’. Είχε κληρονομήσει περιουσία ύψους 57 με 80 εκατ. σημερινά ευρώ από τη μητέρα της (Βασιλομήτωρ), για την οποία δεν φορολογήθηκε. Ούτε ο γιος της θα φορολογείται.
Οποιοσδήποτε άλλος κάτοικος της Μεγάλης Βρετανίας πληρώνει και φόρο κληρονομιάς. Είναι της τάξης του 40% για κτήμα αξίας μεγαλύτερης των 374.382 ευρώ. Ο Κάρολος (των 99.400.000 ευρώ προσωπικής περιουσίας) απαλλάσσεται, βάσει των κανόνων που θεσπίστηκαν το 1993.
Έκτοτε τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται από έναν κυρίαρχο ή σύζυγο ενός κυρίαρχου στον επόμενο μονάρχη, εξαιρούνται από τον κανόνα.
Γιατί; Επισήμως “για να αποφευχθεί η εξάλειψη του ιδιωτικού πλούτου των βασιλικών, σε περίπτωση που μια σειρά από μονάρχες πεθάνουν γρήγορα και διαδοχικά και κάθε φορά η περιουσία τους μειώνεται κατά 40%”.
Η κληρονομιά στον Κάρολο
Η Ελισάβετ είχε το δικό της ATM στο Μπάκιγχαμ –της το ετοίμασε η τράπεζα Coutts που είχε την υποχρέωση να μην το αφήνει ποτέ χωρίς χρήματα. Τώρα και αυτό ανήκει στον Κάρολο. Για την ιστορία, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα άλλα μέλη της οικογενείας.
Στα πράγματα που ανήκαν στην Ελισάβετ ήταν στρέμματα γης στο Σάντρινγχαμ και το Μπάλμοραλ και το Δουκάτο του Λάνκαστερ, ιδιωτικό κτήμα εμπορικών, γεωργικών και οικιστικών περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στη βασιλεία από τον Μεσαίωνα. Πρόκειται για 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης σε Λάνκασαϊρ, Γιορκσάιρ και στο κέντρο του Λονδίνου.
Από αυτήν την ‘πηγή’, πήρε από το Μάρτιο του 2019 έως το Μάρτιο του 2020, το ποσό των 26.900.000 ευρώ.
Η ίδια ήθελε και πλήρωνε φόρους, για τα του Λάνκαστερ που περνούν στον γιο της -ο οποίος επίσης εθελοντικά πλήρωνε έως τώρα φόρους για ό,τι είναι δικό του.
Βέβαια, αμφότεροι έκαναν πάρα πολλά για να κρύψουν την περιουσία τους, όπως είχε αποκαλύψει το 2021 η Guardian.
Συγκεκριμένα, ‘πείραξαν’ τουλάχιστον 1.602 νομοσχέδια πριν αυτά φτάσουν στο Κοινοβούλιο, ώστε να διασφαλίσουν πως θα παραμείνει μυστική η ακριβής τους περιουσία.
Διατύπωσαν και ενστάσεις για το εμπόριο μετά το Brexit, τους διορισμούς ανώτατων στελεχών του BBC, διορισμό αρχιεπισκόπων, τα ενοίκια, τις συντάξεις, τη φορολογία, τις πολιτικές ιδιοκτησίες και ό,τι άλλο μπορεί να έπληττε συμφέροντα τους.
Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα αυτής της κατηγορίας είναι η σιδηροδρομική γραμμή υπερταχείας μεταξύ του Λονδίνου και του Μπέρμινγχαμ που δεν έγινε ποτέ.
Ο Κάρολος είχε αλλάξει τρεις νόμους, ώστε να σταματήσει τους ενοίκους των σπιτιών και των διαμερισμάτων που του ανήκουν (συνολικής αξίας κοντά στο 1.000.000.000 ευρώ), από το να τα αγοράζουν.
Η συμβολική περιουσία
Θέλω να διατηρήσεις τη ψυχραιμία σου, όπως διαβάζεις πως σε κανόνες που θεσπίστηκαν στο κυβερνητικό μνημόνιο κατανόησης του 2013, διασφαλίστηκε και ότι ο μονάρχης μπορεί να έχει τα δικά του ιδιωτικά χρήματα και επομένως οικονομική ανεξαρτησία από το κράτος.
Την ίδια ώρα, ο πραγματικός βασιλικός πλούτος ήταν και παραμένει
το Crown Estate (βλ. συλλογή εκτάσεων γης, εμπορικών και λιανικών ακινήτων, αγροτικές και παράκτιες εκτάσεις σε Σκωτία, Αγγλία, Ουαλία και Βόρειο Ιρλανδία, αξίας 16.5 δισεκατομμυρίων ευρώ ΚΑΙ τα νερά γύρω από την Αγγλία και την Ουαλία),
η Βασιλική Συλλογή τέχνης (η Ελισάβετ είχε από τις μεγαλύτερες συλλογές στον κόσμο, εκτιμώμενης αξίας 11.52 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα έργα να υπάρχουν σε 13 βασιλικές κατοικίες και το μεγαλύτερο μέρος να της ανήκει. Η βασιλική συλλογή έχει περισσότερα από 10.000 αντικείμενα σε μακροχρόνιο δανεισμό, σε περισσότερα από 130 μουσεία και γκαλερί σε διάφορες χώρες).
η Βασιλική Συλλογή κοσμημάτων (η αξία εκτιμάται στα 3.5 δισεκατομμυρίων ευρώ) και
τα Βασιλικά Αρχεία (μοναδική συλλογή εγγράφων που σχετίζονται με την ιστορία της μοναρχίας, τα τελευταία 250 χρόνια -από προσωπικές επιστολές, αλληλογραφία και ημερολόγια έως ομιλίες).
Κατά το οικονομικό έτος έως τον Μάρτιο του 2022, σημείωσε καθαρά κέρδη 36.021.338 ευρώ, από 31.021.800 που ήταν πέρυσι.
Το Crown Estate (το ‘τρέχει’ ανεξάρτητη αρχή που έχει ως υποχρέωση τη βελτίωση της αξίας του) λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο. Είναι υποχρεωμένο να παρουσιάζει ετήσια έκθεση στη Μονάρχη και τη Βουλή των Κοινοτήτων.
‘Ο,τι υπάρχει εκεί ανήκει στο θεσμό της μοναρχίας από το Βασιλιά Γεώργιο τον 3ο (1760) που συμφώνησε να παραδώσει τα έσοδα του από το Crown Estate, με αντάλλαγμα ότι ο ίδιος και οι διάδοχοι του θα λάμβαναν fixed ετήσιο μισθό.
Έως το 2010 όλα αυτά λέγονταν Civil List. Από το 2010 είναι το Sovereign Grant.
Η συνολική κυβερνητική επιχορήγηση (το Sovereign Grant που λέγαμε) χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους στη βασιλική οικογένεια (κάθε πολίτης δίνει 1.50 ευρώ) και φέτος ανέρχεται στα 99.410.000 ευρώ.
Τα 59.67 εκατομμύρια δολάρια της κυβερνητικής επιχορήγησης πηγαίνει σε μισθούς υπαλλήλων, ταξίδια, συντήρηση των παλατιών και άλλα έξοδα του προσωπικού. Τα υπόλοιπα πηγαίνουν στα έξοδα συντήρησης του Μπάκιγχαμ.
Οι επίσημες δαπάνες της μοναρχίας υπολογίστηκαν για φέτος σε 117.960.000 ευρώ. Ποσό αυξημένο κατά 17.16 εκατομμύρια ευρώ από πέρυσι -καθώς το Παλάτι βρίσκεται σε διαδικασία δεκαετούς σχεδίου ανακαίνισης.
Το Sovereign Grant καταβάλλεται μια φορά τον κόσμο και το 15% της τελευταίας διετίας το παίρνει ο μονάρχης. Δηλαδή, μέχρι χθες η Ελισάβετ και από σήμερα ο Κάρολος.
Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνοντα τα έξοδα για την ασφάλεια των μελών του Παλατιού -εκτιμώνται σε 397.421.000 ευρώ.
Ο μονάρχης δικαιούται να χρησιμοποιεί τα έσοδα και το κάνει για να καλύπτει τα έξοδα των υποχρεώσεων που έχει. Το οικονομικό έτος 2021-22, παρέδωσε καθαρό πλεόνασμα 27.6 εκατομμυρίων ευρώ. Αν το ποσό δεν εξαφανιστεί σε ένα ημερολογιακό έτος, ό,τι μείνει πηγαίνει στο αποθεματικό ταμείο.
Κάθε πέντε χρόνια, η επιχορήγηση επανεξετάζεται από τους βασιλικούς διαχειριστές. Είναι ο πρωθυπουργός, ο καγκελάριος των χρηματοοικονομικών και ο φύλακας του Privy Purse.
Το Privy Purse είναι το ιδιωτικό εισόδημα του μονάρχη (περνά από τον έναν βασιλιά, στον άλλον). Δηλαδή, την ιδιωτική περιουσία -δηλαδή όσα είχε η Ελισάβετ στο Λανκάστερ. Με το στέμμα στο κεφάλι, ο Κάρολος κληρονομεί το Δουκάτο του Λάνκαστερ. Χάνει το Δουκάτο της Κορνουάλης, ένα άλλο ιδιωτικό κτήμα, στη νοτιοδυτική Αγγλία με έσοδα 26.5 εκατομμύρια ευρώ, το 2021-22. Αυτό πηγαίνει στον πρωτότοκο γιο του νέου Βασιλιά (και επόμενο στη διαδοχή), Ουίλιαμ.