Connect with us

Hi, what are you looking for?

thegals.gr – Ειδήσεις και νέα για τη γυναίκα

ΟΜΟΡΦΙΑ

Μήπως το botox επηρεάζει τον ερωτισμό σου;

Μήπως το botox επηρεάζει τον ερωτισμό σου;
PEXELS

Τι δείχνουν οι έρευνες για το botox και τον ερωτισμό όσων το δοκιμάζουν;

Οι έρευνες συνδέουν το botox με μια πιθανή επιδείνωση των ανθρώπινων σχέσεων την ίδια ώρα που οι περισσότερες γυναίκες συνεχίζουν να καταφεύγουν σε αυτές τις ανώδυνες ενεσούλες για να «κόψουν» χρόνια από την εμφάνισή τους, να ξεκουράσουν το βλέμμα τους και να διώξουν την κούραση από το πρόσωπο.
H πρώην beauty editor Jessica DeFino, που αλλαξοπίστησε και έχει γίνει σφοδρή πολέμια της κυρίαρχης κουλτούρας της ομορφιάς μέσα από ένα «αιρετικό» newsletter που διαβάζω πάντα με ενδιαφέρον, εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό: υποστηρίζει ότι η βιομηχανία ομορφιάς «πουλάει» μια αναζήτηση της αισθητικής που είναι αποσυνδεδεμένη από την πραγματική ανθρώπινη έλξη.

Σύμφωνα με την DeFino, βάζουμε στη ζυγαριά το κοινωνικο-οικονομικό status που μας προσφέρει η κατάκτηση της ομορφιάς και τις υπαρξιακές συνέπειες σε τομείς της ζωής μας που αφορούν το νόημα, τη σύνδεση και την επικοινωνία. Η ζυγαριά γέρνει στο πρώτο, γιατί, σύμφωνα με την DeFino, «δεν αντιλαμβανόμαστε τις έννοιες της ομορφιάς, της επιθυμίας και της έλξης με τον πολυδιάστατο τρόπο που υπάρχουν στη ζωή μας».

Η DeFino έχει μια ακραία ίσως, αλλά βάσιμη θεωρία ότι το botox ευθύνεται για τον «θάνατο» του ερωτισμού, σε μια εποχή όπου οι ειδικοί παρατηρούν μια επιδημία μοναξιάς: αναρωτιέται «αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αύξησης των αισθητικών επεμβάσεων με την αύξηση των συναισθημάτων της αποσύνδεσης και της σεξουαλικής απογοήτευσης».

Την ειρωνεία ότι το κυνήγι της ομορφιάς μπορεί να καταλήξει σε καταστροφή της ερωτικής ζωής αναλύει χωρίς μισόλογα η αρθρογράφος και συγγραφέας RS Benedict στο άρθρο της με τίτλο Everyone is beautiful but no one is horny (Όλοι είναι όμορφοι αλλά κανείς δεν είναι καυ@@@@@@ς).

Η Benedict υποστηρίζει ότι άλλοτε οι άνθρωποι, προσπαθούσαν να δείχνουν σέξι ώστε να ελκύουν άλλους σέξι ανθρώπους και να κάνουν σεξ μαζί τους. Ο απώτερος στόχος ήταν πάντα η ευχαρίστηση και η σύνδεση. Σήμερα, όμως, δεν βλέπουμε το σώμα μας σαν μέσο για ευχαρίστηση, αλλά σαν επένδυση που χρειάζεται βελτιστοποίηση… Θέλουμε απεγνωσμένα να κατακτήσουμε ένα πρότυπο εμφάνισης που το έχει ορίσει ένας αόρατος Άλλος.

«Σταμάτησα να κάνω botox για να μπορεί να διαβάζει τα συναισθήματά μου»

Η αισθητικός Georgia Woodard, μπήκε σε μια νέα σχέση 6 μήνες αφότου ξεκίνησε να κάνει botox. Κατά τη διάρκεια της σχέσης το σταμάτησε και θυμάται τον φίλο της να λέει «Ουάου, έχεις γίνει πολύ πιο εκφραστική!». Φαίνεται ότι ήταν αλήθεια:

«Όταν έκανα botox, μπορεί να ήμουν ενθουσιασμένη ή χαρούμενη με κάτι, αλλά αυτό δεν αποτυπωνόταν στο πρόσωπό μου, με αποτέλεσμα να μην παίρνω το ίδιο feedback από τους γύρω μου», λέει η Woodard. Αυτό το παρατήρησε και στην επαγγελματική της ζωή, όπου ένιωθε ότι οι πελάτες της τη θεωρούσαν πολύ πιο αυστηρή και λιγότερο φιλική απ’ ό,τι προηγουμένως. Το ακινητοποιημένο από το botox πρόσωπό της δεν τους βοηθούσε να καταλάβουν τι ένιωθε εκείνη και ποιο μήνυμα προσπαθούσε να τους περάσει.

Με την προσωπική της εμπειρία, η Woodard δεν θέλει να αποτρέψει τις γυναίκες από το να κάνουν botox, παρόλο που πιστεύει ότι είναι πολύ εύκολο να εθιστείς σε αυτό. Θέλει όμως να προειδοποιήσει τις πελάτισσες της και όλες τις γυναίκες για τις ψυχολογικές συνέπειες αυτής της επέμβασης που δεν θα διαβάσουν στο χαρτί με τις παρενέργειες. Και ίσως να τους βάλει στη διαδικασία να αποδεχτούν και να αγαπήσουν περισσότερο το (ελαφρώς ζαρωμένο) φυσικό και πιο εκφραστικό πρόσωπό τους.

Τι είναι το notox και «πολεμάει» το botox;

Η εικόνα του εαυτού μας και η αυτοπεποίθηση

Υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία οι άνθρωποι επιλέγουν το νυστέρι. Είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση μιας πάθησης είτε απλώς για τη βελτίωση της εμφάνισής τους, η πλαστική χειρουργική είναι δημοφιλής για διάφορους λόγους. Τώρα, υπάρχει ένας ακόμη: Σε μακροχρόνια μελέτη, ο Dr. Jürgen Margraf, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο RUB (Ruhr University Bochum), σε συνεργασία με συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας ερεύνησε τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πλαστικής χειρουργικής σε περίπου 550 ασθενείς. Στα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Clinical Psychological Science αναφέρεται ότι όσοι κάνουν μια πλαστική επέμβαση μπορεί να βιώσουν περισσότερη χαρά στη ζωή τους, υψηλότερη αίσθηση ικανοποίησης και μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση.

«Το αίσθημα αυτοεκτίμησης προκύπτει και σταθεροποιείται μέσα από εμπειρίες αναγνώρισης, επιβεβαίωσης, αγάπης ή θαυμασμού. Η ύπαρξη ή η απουσία αυτοπεποίθησης μπορεί να επηρεάσει τόσο τη διάθεση όσο και τη συμπεριφορά μας. Όταν κάποιος έχει αυτοπεποίθηση, εκφράζει πιο εύκολα υγιή συναισθήματα, όπως υπευθυνότητα, τόλμη, πρωτοβουλία, αξιοπρέπεια, αυτοέλεγχο, εσωτερική ισορροπία, ανθεκτικότητα στην κριτική, σεβασμό απέναντι στους άλλους, επιδίωξη στόχων, δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, ικανότητα να λέει ”όχι” και, κυρίως, αγάπη και φροντίδα του εαυτού», λέει ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης.

Η Πλαστική, Επανορθωτική & Αισθητική Χειρουργική μπορεί να φέρει εκπληκτικά αποτελέσματα στην αρμονία της σωματικής διάπλασης ή των χαρακτηριστικών του προσώπου, να μειώσει ή να ελαχιστοποιήσει τα σημάδια της γήρανσης και να διορθώσει τις βλάβες και τις παραμορφώσεις των ιστών. Επιπλέον, οι αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στον τρόπο ζωής, όπως το ότι δίνουμε περισσότερη έμφαση στην υγιεινή διατροφή, γυμναζόμαστε και δεν μας ενδιαφέρει να μοιάσουμε με τα μοντέλα της Victoria’s Secret, έχουν οδηγήσει στο να αγαπάμε τον εαυτό μας λίγο περισσότερο και να επιζητούμε φυσικές και καλαίσθητες επεμβάσεις ή θεραπείες, που μας κάνουν να νιώθουμε ομορφότερα και να σχετιζόμαστε με τους άλλους καλύτερα. Όταν κάποιος αισθάνεται ωραία, η συμπεριφορά του εκπέμπει ακριβώς αυτό, ανεξάρτητα από τον σωματότυπό του.

«Η πλαστική χειρουργική δεν στοχεύει στο να φαινόμαστε όλοι ίδιοι, αλλά στο να αγκαλιάσουμε αυτό που μας κάνει μοναδικούς και όμορφους ως άτομα. Για κάποιους σημαίνει να τονίσουν κάτι για το οποίο είναι ήδη πολύ περήφανοι και για άλλους να βελτιώσουν κάτι που τους κάνει χαρούμενους. Δεν υπάρχει μία προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους και είμαστε εδώ ως γιατροί για να βοηθήσουμε αυτούς τους ασθενείς με το μοναδικό μας σύνολο δεξιοτήτων στο ταξίδι τους προς την υγεία και την ευεξία».

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, περισσότερες από 10 εκατομμύρια αισθητικές επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν πέρυσι μόνο στις Η.Π.Α., ενώ στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, πίσω από την Ταϊλάνδη, βρίσκεται η Ελλάδα στις κατά κεφαλήν μη επεμβατικές αισθητικές παρεμβάσεις, όπως προκύπτει από τις δόσεις των σχετικών προϊόντων που καταναλώνονται σε σχέση με τον πληθυσμό, σύμφωνα με στοιχεία της Allergan Aesthetics. Όταν η πλαστική χειρουργική χρησιμοποιείται για τη διόρθωση ενός προβλήματος που επηρεάζει την ψυχολογική και κοινωνική ευημερία του ατόμου, τα αποτελέσματα μπορεί να αλλάξουν τη ζωή του. Ακόμη κι όταν κάποιος είναι ήδη σχετικά ικανοποιημένος με την εμφάνισή του, αλλά θέλει απλώς να βελτιώσει μια συγκεκριμένη περιοχή, όπως το στήθος, η αισθητική χειρουργική μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο αυτοπεποίθησης, υπερηφάνειας και ικανοποίησης.

Ωστόσο αυτό ισχύει για εκείνους που έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα μιας επέμβασης. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είναι ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα της πλαστικής της επέμβασης και αναφέρει αύξηση σε αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, ποιότητα ζωής και θετική εικόνα σώματος. Αναφέρουν, επίσης, μείωση της ντροπής και του άγχους για την εμφάνισή τους.

Μερικές από τις πιο απαιτητικές διαδικασίες στις οποίες υποβάλλονται τα άτομα για να βελτιώσουν την εικόνα τους και να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους είναι:
• Αύξηση ή/και ανόρθωση στήθους
• Κοιλιοπλαστική
• Mommy makeover
• Lifting προσώπου
• Λιποαναρρόφηση
• Ρινοπλαστική
• Αποκατάσταση μαλλιών
• Γυναικομαστία

Οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα, με 9,1 εκατομμύρια από τα 10 εκατομμύρια που έκαναν επεμβάσεις το 2021. «Ωστόσο είναι σημαντικό, πριν βελτιώσουμε ή αλλάξουμε τα χαρακτηριστικά που μας ενοχλούν με μία επέμβαση ή θεραπεία, να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με συμπόνοια τον εαυτό μας», τονίζει ο ψυχολόγος.

Φυσικό botox: Ποιο φρούτο θα σε «σώσει» από τις ρυτίδες;

Είναι φάρμακο το botox;

Η βοτουλινική τοξίνη Α είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από το βακτήριο clostridium botulinum. Είναι φάρμακο και χρησιμοποιείται στην ιατρική από το 1970 σε διάφορες παθήσεις, όπως οι μυϊκές δυστονίες και οι μυϊκοί σπασμοί. Γι’ αυτές τις παθήσεις χρησιμοποιείται σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και σε μικρά παιδιά, σε πολλαπλάσιες ποσότητες και σε συχνότερη χορήγηση απ’ ό,τι στις αισθητικές θεραπείες. Γνωρίζουμε ακριβώς τη δράση του και τις ανεπιθύμητες παρενέργειές του. Δεν καταστρέφει νεύρα ούτε μύες. Αυτό που κάνει είναι να μειώνει παροδικά την ένταση της κίνησης των μυών. Η δράση του περνάει στους τέσσερις μήνες περίπου και η κινητικότητα του μυ επανέρχεται.

Το 1992 πήρε έγκριση από τον FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) για αισθητικές εφαρμογές στη Δερματολογία και την Πλαστική Χειρουργική. Είναι η δημοφιλέστερη αισθητική πράξη, γιατί προλαμβάνει και αντιμετωπίζει ρυτίδες, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την έκφραση του προσώπου, δίνει ήρεμη και ξεκούραστη όψη. Είναι επίσης η ασφαλέστερη θεραπεία με πολύ λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες είναι πάντα εντελώς αναστρέψιμες.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο τύποι με τις εμπορικές ονομασίες Botox ή Vistabel και Dysport ή Dysline.

Τι πρέπει να ξέρεις και να προσέχεις αν θέλεις να κάνεις botox

Το πιο σημαντικό σε αυτήν τη θεραπεία είναι η σωστή ανάλυση κάθε προσώπου ξεχωριστά, της κινητικότητας και της αλληλεπίδρασης των μυών. Έτσι, διασφαλίζεται ότι τοποθετείται η απαιτούμενη ποσότητα του φαρμάκου στη συγκεκριμένη περιοχή ανάλογα με τις ανάγκες του προσώπου. Επίσης, απαιτείται άρτια τεχνική και άριστη γνώση της ανατομίας των μυών, των αγγείων, των νεύρων και των επιπέδων του προσώπου (από το δέρμα ως τα κόκκαλα υπάρχουν πέντε επίπεδα ζωτικών ιστών στο πρόσωπό μας). Όταν βάζουμε μια βελόνα στο δέρμα πρέπει να γνωρίζουμε σε πoιο επίπεδο βρισκόμαστε και ποιες είναι οι επικίνδυνες περιοχές. Μόνο εξειδικευμένοι γιατροί μπορούν να πραγματοποιούν τη θεραπεία με botox με ασφάλεια. Είναι μια ιατρική πράξη που πρέπει να γίνεται πάντα στο ιατρείο.

Πρόσφατα πήραν δημοσιότητα περιστατικά με ανεπιθύμητες ενέργειες από ενέσιμες θεραπείες που έγιναν από μη ιατρούς σε κομμωτήρια και μαγαζιά που παρέχουν υπηρεσίες περιποίησης νυχιών. Ωστόσο, οι ενέσιμες θεραπείες δεν είναι απλά «ενεσούλες», αλλά ιατρικές πράξεις και ενέχουν σοβαρούς κινδύνους όταν δεν γίνονται από γιατρούς.

Το κόστος του Botox στο φαρμακείο είναι 179,40 ευρώ και του Dysport 242,68 ευρώ. Επομένως το ελάχιστο που μπορεί κάποιος να χρεώσει είναι 150 ευρώ για λίγες μονάδες και 250-300 ευρώ για πλήρη θεραπεία σε μάτια, μεσόφρυο και μέτωπο. Αν γίνουν και σε άλλες περιοχές, όπως περιστοματικά ή στον λαιμό τότε είναι ακριβότερο.

Κάθε φορά λοιπόν που βλέπεις μια φθηνή τιμή καλό είναι να αναρωτηθείς:

Μήπως γίνεται υποθεραπεία;

Μήπως είναι υπεραραιωμένο το φάρμακο;

Μήπως χρησιμοποιείται μη εγκεκριμένο φάρμακο, π.χ. με προέλευση από την Κίνα;

Γιατί και πότε να μην κάνω botox;

Η χρήση του αντενδείκνυται σε ασθενείς με μυασθένεια και με αλλεργία στη συγκεκριμένη ουσία. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της κύησης. Αν υπάρχει κάποια φλεγμονή ή μόλυνση στην περιοχή που θα μπει το φάρμακο πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί και στη συνέχεια να γίνει η θεραπεία μας.

Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσες φορές θα κάνουμε τη θεραπεία, αφού σε τέσσερις μήνες το φάρμακο έχει αποβληθεί εντελώς από τον οργανισμό μας και το αποτέλεσμά του είναι παροδικό, χωρίς να προκαλεί κάποια μόνιμη αλλαγή σε μύες ή νεύρα.

–Έχει παρενέργειες;

Το botox δεν προκαλεί αλλεργίες. Οι παρενέργειες είναι σπάνιες και πλήρως αναστρέψιμες. Συνήθως, οφείλονται σε παραπάνω δόση ή στη διάχυση του φαρμάκου σε γειτονικούς μύες. Το σημαντικό πάντως είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η οποιαδήποτε παρενέργεια αποκαθίσταται και δεν αφήνει μόνιμο πρόβλημα.

Η βλεφαρόπτωση, που είναι η πιο σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια, συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια και οφείλεται στη διάχυση του φαρμάκου στον ανελκτήρα μυ του βλεφάρου.

Ωστόσο, αποκαθίσταται σε 4-8 εβδομάδες. Υπάρχει ειδικό κολλύριο (iopidine) που βοηθά την ανόρθωση του βλεφάρου, ώσπου να αποκατασταθεί.

Τα υπερβολικά σηκωμένα φρύδια διορθώνονται πολύ εύκολα και άμεσα με λίγες έξτρα μονάδες φαρμάκου.

Αν γίνουν περισσότερες μονάδες από αυτές που απαιτούνται στο μέτωπο μπορεί να παρατηρηθεί αυτό που ονομάζουμε οφρυόπτωση, με φρύδια που δεν σηκώνονται και βαριά βλέφαρα. Αυτό είναι κάτι που αποκαθίσταται γρήγορα με ειδικές ασκήσεις και ζεστά επιθέματα ή θεραπεία με ραδιοσυχνότητες, γιατί η ζέστη «τρώει» το φάρμακο. Μπορούμε, όμως, να το αποφύγουμε αν βάλουμε λιγότερη ποσότητα φαρμάκου κι ας θυσιάσουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει παροδικά πονοκέφαλος που αντιμετωπίζεται με ήπια αναλγητικά, όπως η παρακεταμόλη.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...