Λαχάνιασμα. Αυτό το αίσθημα που δεν μπορείς να συνεχίσεις την προπόνησή σου. Αυτό που κοιτάς δεξιά και αριστερά για το μπουκάλι με το νερό σου. Οι πρώτες προπονήσεις τρεξίματος ξεκίνησαν κατά την πρώτη καραντίνα. Εκεί που αποφάσισες να το ρίξεις στο… τρέξιμο. Σιγά σιγά γίνατε #team με την κολλητή σου και οι διαδρομές τρεξίματος όλο και αυξάνονται. Εσύ όμως έχεις παρατηρήσει πως λαχανιάζεις πολύ γρήγορα; Τι συμβαίνει;
Ιατρικά το λαχάνιασμα ονομάζεται δύσπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή. Θεωρείται σύμπτωμα και τα αίτια είναι παθολογικά όταν κάποιος θα αναπνέει 30 με 40 φορές το λεπτό. Όταν κουραστεί ή αγχωθεί κάποιος μπορεί να φτάσει να αναπνεύσει λαχανιασμένος από 15 μέχρι και 20 φορές και να θεωρείται φυσιολογικό.
Κανονικά, σε ήρεμες συνθήκες, έχουμε 10 αναπνοές το λεπτό. Έρευνες έδειξαν ότι οι 3 στους 10 αδυνατούν να ανέβουν μερικά σκαλιά χωρίς να λαχανιάσουν, οι 4 στους 10 λαχανιάζουν όταν τρέχουν να προλάβουν κάτι και 1 στους 4 λαχανιάζουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.
Όταν «κόβεται η αναπνοή» σε κάποιον, αυτόματα μπορεί να σημαίνει “καμπανάκι” για καταστάσεις παθολογικές. Το πρήξιμο σε πόδια και αστραγάλους ή τα προβλήματα στην αναπνοή όταν ξαπλώνουμε συνδέονται με πρόβλημα στην καρδιά, όταν υπάρχει υψηλός πυρετός ή βήχας αφορά λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.
Ο πόνος ή η πίεση στο στήθος σε συνδυασμό με ναυτία αφορά τη στηθάγχη. Τέλος, εάν κάποιος παρατηρεί επιδείνωση στο λαχάνιασμά του χρόνο με τον χρόνο κάτι δεν πάει καλά και οφείλει να το ελέγξει. Βέβαια σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι και η αύξηση του βάρους. Ακόμα και λίγα παραπάνω κιλά αρκούν για να προκαλέσουν δύσπνοια στον άνθρωπο.
Tips για να είναι πιο αποτελεσματική η προπόνηση
Βάλε χρονόμετρο
Βοηθά να έχεις χρονόμετρο στο ρολόι ή στο κινητό σου ώστε να έχεις τον έλεγχο του χρόνου σου. Το σωστό μοτίβο περπατήματος είναι χαλαρό περπάτημα για ζέσταμα, πιο επιθετικός ρυθμός, σύντομο διάλειμμα σε αργό ρυθμό. Όσο περνά η ώρα, τα διαλείμματα μειώνονται και το περπάτημα γίνεται σε γρήγορο ρυθμό.
Μην έχεις τα χέρια στις… τσέπες
Προσπάθησε τα χέρια σου να ακολουθούν την κίνηση του σώματός σου και των ποδιών σου. Έτσι θα δίνεις ρυθμό στο τρέξιμό σου και θα γυμνάζεις ταυτόχρον και το πάνω μέρος του κορμού σου.
Σωστή στάση σώματος
Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Πρέπει να θυμάσαι το εξής: ίσιος κορμός με τους ώμους στο ίδιο ύψος με τους γοφούς. Σαγόνι παράλληλα με το έδαφος, οι κοιλιακοί σφιγμένοι και το βλέμμα ευθεία μπροστά, να ατενίζει με αισιοδοξία και σιγουριά. Αφού τελειώσεις, μην ξεχνάς το stretching.