Κουρκουμάς: Γιατί πρέπει να τον εντάξεις στη διατροφή σου; Τα superfoods είναι κάτι που πρέπει να εντάξουμε όλοι στην διατροφή μας. Και αν από τα πιο γνωστά είναι η chia και τα goji berries, ένα άλλο superfood που είναι ο κουρκουμάς. Είναι γνωστός και ως «κρόκος της Ινδίας» από το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του που μοιάζει πολύ με αυτό του σαφράν. Ο κουρμουμάς είναι μία ρίζα, όπως το τζίντζερ, με καφέ φλούδα που μέσα κρύβει μια λαμπερή πορτοκαλί σάρκα.
Oι περισσότεροι έχουμε δοκιμάσει τον κουρκουμά, αν έχουμε φάει κάτι που περιέχει κάρυ. Αποτελεί βασικό συστατικό του μείγματος κάρυ (από εκεί έχει γίνει περισσότερο γνωστό), αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, όπως στα ψητά λαχανικά και τις πατάτες ή ακόμη και για το χρωματισμό κάποιων βουτύρων και τυριών.
Κουρκουμάς: Γιατί πρέπει να το εντάξεις στη διατροφή σου;
Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό κουρκούμη (turmeric). Ο κουρκουμάς αποτελεί βασικό συστατικό της ινδικής κουζίνας, αλλά και άλλων κουζινών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Έχει μια ζεστή, πικρή γεύση και χαρακτηρίζεται «βόμβα υγείας» και «βασιλιάς των φαρμακευτικών βοτάνων της Ανατολής».
Αυτό το μπαχαρικό έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα χάρη στα πολύ σημαντικά και ευεργετικά του οφέλη στην υγεία. Για τα περισσότερα απ’ αυτά τα οφέλη «ευθύνεται» η κουρκουμίνη που είναι το βασικό συστατικό του κουρκουμά.
Η κοσμετολογία έχει εμπιστευτεί τις δράσεις του για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής (είναι αντιβακτηριδιακό και αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό), για τα προβλήματα της πιτυρίδας και του ξηρού δέρματος στην περιοχή της κεφαλής, για τη μείωση των ρυτίδων και των μαύρων κύκλων, για την ενυδάτωση, την αντιγήρανση, τη λάμψη του δέρματος.
Στα υπέρ της κατανάλωσης του κουρκουμά εντοπίζεται και η βελτίωση της πέψης, γιατί βοηθάει στην καταπολέμηση του φουσκώματος, λειτουργώντας και σαν φυσικό αδυνατιστικό, μιας και μειώνει την αύξηση των λιποκυττάρων και επιταχύνει το μεταβολικό ρυθμό. Όταν προστεθεί σε πιάτα με όσπρια και ρύζι, ο κουρκουμάς μειώνει τα αέρια και το φούσκωμα και βελτιώνει την πέψη.
Μια μικρή συμβουλή είναι όταν χρησιμοποιείς κουρκουμά σε φαγητά και ροφήματα, να προσθέτεις και λίγο μαύρο πιπέρι, καθώς η πιπερίνη αυξάνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης.
Σου έχουμε μερικά tips για το πως μπορείς να το εντάξεις στην διατροφή σου.
- Σαν τσάι (βράζουμε 4 φλυτζάνια νερό με 1 κουτ. του γλυκού κουρκουμά για 10 λεπτά και μετά το σουρώνουμε με λεπτό σουρωτήρι)
- Προσθέστε κάρυ στα όσπρια
- Κάντε νόστιμα ντιπ για σαλάτες με γιαούρτι, τυρί κρέμα ή κεφίρ, ελαιόλαδο και μυρωδικά
- Ανακατέψτε τον κουρκουμά με άλλα φρούτα ή λαχανικά, ωμά, σε μπλέντερ
- Δοκιμάστε το με αυγά σε μια ομελέτα
- Σαν «χρυσό γάλα» (μπορούμε να βρούμε διάφορες συνταγές που έχουν ως βάση τους 1 φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου ή ρυζιού ή καρύδας το οποίο βράζουμε με ½ κουτ. του γλυκού κουρκουμά και στη συνέχεια μπορούμε να προσθέσουμε κανέλα ή πιπέρι ή τζίντζερ ή μέλι ανάλογα με τις γευστικές μας προτιμήσεις).
Σπιτικό vegan καφές από κάσιους
Όταν είσαι λάτρης του καφέ και το θεωρείς ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σου, ψάχνεις συνεχώς να βρεις τον πιο ιδιαίτερο, γευστικό και απολαυστικό. Εμείς δηλώνουμε coffee lovers που ψάχνουν πάντα κάτι νέο να δοκιμάσουν.
Αν, λοιπόν, είσαι και εσύ σαν και εμάς, δηλαδή δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς καφέ, ήρθε η ώρα να σου πούμε ένα συναρπαστικό νέο. Μπορείς να φτιάξεις τον δικό σου καφέ από κάσιους. Πραγματικά θα είναι ο πιο κρεμώδης και γευστικός καφές που έχει δοκιμάσει ποτέ.
Παρακάτω θα βρεις την συνταγή και ελπίζουμε να σε συναρπάσει όπως εμάς!
Σπιτικός vegan καφές από κάσιους
Υλικά:
- 1/4 του φλυτζανιού κάσιους (ψητό και ανάλατο)
- 1 φλιτζάνι έτοιμο δυνατό εσπρέσο
- μια μικρή πρέζα χοντρό αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
Εκτέλεση:
Αρχικά, χτύπα όλα τα υλικά για περίπου 45 δευτερόλεπτα σε ένα μπλέντερ. Έπειτα, ξεκίνα με την πιο χαμηλή ταχύτητα και σταδιακά χτύπα σε πιο υψηλή για να εξασφαλίσεις λεία και κρεμώδη υφή. Τέλος, απόλαυσε τον καφέ σου αμέσως ή βάλε τον στο ψυγείο για αργότερα!
Οι καλύτερες συνταγές για vegan pancakes
Για πολλά χρόνια το να είσαι vegan αυτόματα σε περιόριζε ή τουλάχιστον πίστευες ότι θα σε περιόριζε στις διατροφικές σου επιλογές. Τώρα πλέον ξέρεις ότι το να επιλέξεις να είσαι vegan δεν χρειάζεται να σε φοβίζει, αφού δεν θα στερηθείς τίποτα, πλέον όλες οι συνταγές έχουν και vegan εκδοχή.
Εδώ θα βρεις 3 συνταγές για vegan pancakes που θα σου αναβαθμίσουν το πρωινό στο λεπτό. Μην περιμένεις το ΣΚ για να τα φτιάξεις. Κάθε μέρα πρέπει να ΣΕ περιποιείσαι όπως σου αξίζει.
Συνταγή 1
Υλικά
2 ώριμες μπανάνες
120 γρ βρώμη
150 γρ γάλα αμυγδάλου ή βρώμης ( καλύτερα βρώμης)
3 κσ βούτυρο αμυγδάλου για το τηγάνι
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ marple syrup
- 100 γρ φράουλες
- 50 γρ μύρτιλα
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε στο μπλέντερ τις μπανάνες μαζί με την βρώμη και το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Έπειτα, ζεσταίνουμε το βούτυρο στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Ύστερα, παίρνουμε 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας απο το μείγμα και τις βάζουμε στο τηγάνι.
- Μόλις ροδοκοκκινίσουν, αναποδογυρίζουμε τη ζύμη.
- Τέλος, όταν πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα που πρέπει και από τις δύο πλευρές είναι έτοιμες για σερβίρισμα.
Οι καλύτερες συνταγές για vegan pancakes
Υλικά:
- 250 γραμμάρια αλεύρι χωρίς γλουτένη
- Μισό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 3 μπανάνες
- 250 ml γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη
- ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ένα φλυτζάνι goji berries, μουλιασμένα για να έχουν μαλακώσει
- λάδι καρύδας για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Αρχικά, ανακάτεψε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ. Έπειτα, πολτοποίησε τις μπανάνες και πρόσθεσέ τις στα goji berries. Πρόσθεσε σιγά σιγά το γάλα. Ύστερα, ζέστανε σε ένα τηγάνι το λάδι καρύδας σε μέτρια θερμοκρασία. Πάρε 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας από το μείγμα και βάλε τις στο τηγάνι. Ύστερα, άφησε για 2 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το μείγμα και αναποδογύρισέ τις με μια σπάτουλα. Χρειάζεσαι επιπλέον 2 λεπτά και είναι έτοιμα.
Τέλος, πρόσθεσε κανέλα ή τα αγαπημένα σου φρούτα.
Οι καλύτερες συνταγές για vegan pancakes
Υλικά:
- 2 ώριμες μπανάνες
- 100 γραμμάρια φυστικοβούτυρο
- 100 γραμμάρια αλεύρι αμυγδάλου
- μισό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- δύο κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου
- 150ml γάλα σόγιας
- λάδι καρύδας για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Αρχικά, πολτοποίησε τη μια μπανάνα σε ένα μπολ χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι.
Έπειτα, ρίξε 50 γραμμάρια φυστικοβούτυρο και το σιρόπι σφενδάμου.
Ύστερα, πρόσθεσε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και στη συνέχεια πρόσθεσε σταδιακά το γάλα σόγιας και ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Επίσης, ζέστανε σε ένα τηγάνι το λάδι καρύδας σε μέτρια θερμοκρασία. Πάρε 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας από το μείγμα και βάλε τις στο τηγάνι.
Τέλος, άφησε για 2 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το μείγμα και αναποδογύρισέ τις με μια σπάτουλα. Άσε για άλλα 2 λεπτά και είναι έτοιμα.