Connect with us

Hi, what are you looking for?

thegals.gr – Ειδήσεις και νέα για τη γυναίκα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η νηστίσιμη συνταγή της ημέρας: Κουνουπίδι με sauce από μέλι και σουσάμι

συνταγή
Pexels

Δες τη συνταγή για Κουνουπίδι με sauce από μέλι και σουσάμι.

Αν νηστεύεις και αναζητάς συνταγές κάπως πιο νόστιμες για να μην τρως συνέχεια ψωμιά αλλά και να βάλεις τα λαχανικά στο πρόγραμμά σου, σου έχουμε την ιδανική. Σε αυτό το πιάτο, το κουνουπίδι από συνοδευτικό γίνεται το κυρίως υλικό και το κυρίως πιάτο.

Εύκολο και γευστικό, γλυκό, αλμυρό και λίγο πικάντικο. Σερβίρεται σε ένα μπολ με ρύζι στον ατμό.

Κουνουπίδι με sauce από μέλι και σουσάμι: Η συνταγή

Για 2 μερίδες χρειάζεσαι 40 λεπτά και τα παρακάτω:

1 μεγάλο κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκίτσες (περίπου 6 φλιτζάνια)

¼ φλιτζάνι λάδι αβοκάντο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού λευκό σουσάμι, συν περισσότερο για γαρνίρισμα

1 κουταλάκι του γλυκού καβουρδισμένο σησαμέλαιο

1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα ψαριού

κουταλάκι του γλυκού 1 ξύδι ρυζιού

¼ φλιτζάνι μέλι

¼ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κουταλιά corn flour

φρέσκο ​​τζίντζερ, ξεφλουδισμένο και τριμμένο

¼ φλιτζάνι τσίλι (περίπου 2 μικρά τσίλι)

Ρύζι στον ατμό, προαιρετικά για το σερβίρισμα

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​κόλιανδρο ή βασιλικό Ταϊλάνδης, για το σερβίρισμα

Πώς θα φτιάξεις τη συνταγή

Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C. Στρώσε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Άπλωσε το κουνουπίδι στο ταψί. Περίχυσε με το λάδι αβοκάντο και πασπάλισε με το αλάτι. Ανακάτεψε μέχρι να καλυφθεί καλά το κουνουπίδι. Ψήσε για 10 λεπτά.

Στο μεταξύ, μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάλε το σουσάμι και σόταρε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι οι σπόροι να μυρίσουν και να ψηθούν ελαφρά, περίπου 2 λεπτά. Πρόσθεσε το σησαμέλαιο, τη σάλτσα ψαριού (αν χρησιμοποιήσεις), το ξύδι ρυζιού, το μέλι, το ζωμό λαχανικών, το σκόρδο και το τζίντζερ και ανακάτεψε να ενωθούν.

Σε ένα μικρό μπολ φτιάξε έναν χυλό αναμειγνύοντας το corn flour και 1 κουταλιά της σούπας νερό. Χτύπησε μέχρι να ενωθούν καλά. Ενώ ανακατεύεις, πρόσθεσε σιγά σιγά στην κατσαρόλα και άφησε μέχρι να δέσει η σάλτσα, περίπου 5 λεπτά. Απόσυρε από τη θερμοκρασία και άφησέ το στην άκρη.

Βάλε τα τσίλι στο τηγάνι με το ψητό κουνουπίδι και ανακάτεψε. Ρίξε τη σάλτσα πάνω από το μείγμα του κουνουπιδιού και ανακάτεψε απαλά μέχρι να καλυφθεί καλά το κουνουπίδι. Άπλωσε σε μια ομοιόμορφη στρώση και ψήσε για άλλη μια φορά ώστε να καραμελώσει η σάλτσα πάνω από το κουνουπίδι, περίπου 3 λεπτά.

Σέρβιρε με ρύζι και πασπάλισε με σουσάμι και κόλιανδρο.

Έτσι βράζουμε κουνούπιδι χωρίς να μυρίσει το σπίτι: Το κόλπο της γιαγιάς

Θέλουμε πολλές φορές να εντάξουμε το κουνουπίδι στη διατροφή μας αλλά στη σκέψη και μόνο πως το σπίτι θα μυρίσει άσχημα αν το βράσουμε, αλλάζουμε γνώμη. Όταν μπαίνουμε στη διαδικασία του βρασίματος, ανοίγουμε πόρτες, παράθυρα, εξαερισμούς και απλά αναμένουμε να φύγει η δυσάρεστη οσμή.

  • Πρώτο και σημαντικότερο, μην παραμαγειρεύεις το κουνουπίδι. Σπάσε το με τα χέρια σε κομμάτια πριν το βάλεις στην κατσαρόλα και βράσε το, τόσο ώστε ίσα που να μαλακώσει. Το πολύ βράσιμο σχηματίζει την πολύ έντονη μυρωδιά.
  • Μαγείρεψέ το στον ατμό ή κάνε το σοτέ στο τηγάνι. Γίνεται πολύ νόστιμο και δεν αναδύεται η γνωστή μυρωδιά.
  • Στύψτε μισό λεμόνι μέσα στο νερό που βράζει το κουνουπίδι και ρίξε και την λεμονόκουπα μέσα στην κατσαρόλα.
  • Πρόσθεσε ένα κομμάτι μπαγιάτικο ψωμί μέσα στην κατσαρόλα που το βράζεις. Αυτό θα απορροφήσει μεγάλο μέρος της μυρωδιάς.
  • Άλλοι προτείνουν να προσθέσεις ένα κομμάτι σέλινο μέσα στην κατσαρόλα.
  • Ακόμα ένας άλλος τρόπος είναι να βράσεις το κουνουπίδι με σκεπασμένη την κατσαρόλα και να τοποθετήσεις πάνω στο καπάκι ένα βαμβάκι το οποίο προηγουμένως έχεις ποτίσει με ξίδι.

Κουνουπίδι: Ποια είναι τα οφέλη στην υγεία μας;

Αντικαρκινικό

Η σουλφοραφάνη που εμπεριέχεται στο κουνουπίδι έχει σημειώσει αντικαρκινική δράση σκοτώνοντας τα κύτταρα που προκαλούν καρκίνο και μπλοκάροντας την ανάπτυξη των όγκων. Σε ορισμένες μελέτες μάλιστα φάνηκε ότι ο συνδυασμός  κουνουπίδι με κουρκουμά μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικός για τη καταπολέμηση και την θεραπεία του καρκίνου στον προστάτη.

Διαιτητικό

Εκτός του ότι είναι πλούσιο σε νερό, το κουνουπίδι,  αποτελεί και πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών και βιταµινών όπως A, B1, B2, B3, B6. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και ισχυρό αντιοξειδωτικό ενώ η χαμηλή του περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες το κάνει ιδανικό για δίαιτες.  Επιπλέον, τα 150 γραµµάρια κουνουπίδι περιέχουν µόλις 25 θερµίδες, γεγονός που το κάνει και µια εξαιρετική τροφή για περιόδους δίαιτας.

Αποτοξινωτικό

Μελέτες έχουν δείξει ότι εκτός από τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, το κουνουπίδι έχει ένα σημαντικό ρόλο στον καθαρισμό του οργανισμού από βλαβερές ουσίες (αποτοξίνωση), που είναι αποτέλεσμα της ανθυγιεινής και κακής διατροφής, καθώς και λόγω της ρύπανσης και της ακτινοβολίας.

Θωρακίζει την καρδιά

Περιέχει αλλικίνη που βοηθά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων και βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς. Το σελήνιο και η βιταμίνη C που περιέχει, ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου χοληστερόλης. Το φολικό οξύ βοηθά την κυτταρική ανάπτυξη και τον ταχύ πολλαπλασιασμό της, ενώ οι φυτικές ίνες, προάγουν την καλή υγεία του εντέρου και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέως εντέρου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...