ΟΜΟΡΦΙΑ

Εσύ γνωρίζεις κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις την οδοντόβουρτσα σου;

Pexels

Ποιο είναι το σωστό timing για να «πετάξεις» την παλιά σου οδοντόβουρτσα;

Πριν, ανοίξουμε το κεφάλαιο υγιεινή και σου εξηγήσουμε το πώς και γιατί πρέπει να αλλάξεις την οδοντόβουρτσα σου, ας εξηγήσουμε πως οι μετέπειτα χρήσεις της είναι πολλές. Όλοι έχουμε στο σπίτι μας μια παλιά οδοντόβουρτσα που κάνει μια άλλη δουλειά αφού πλέον δεν είναι κατάλληλη για τη στοματική μας υγιεινή.

Πότε πρέπει να αλλάζεις οδοντόβουρτσα

Κάθε 3 με 4 μήνες. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να θυμάσαι πότε άλλαξες την κεφαλή της ηλεκτρικής ή πότε ξεκίνησες να χρησιμοποιείς τη χειροκίνητη οδοντόβουρτσα. Αν δεν έχεις χώρο στη μνήμη σου και γι’ αυτήν τη λεπτομέρεια, γράψε την ημερομηνία σε ένα post it και άφησέ το στο ντουλάπι του μπάνιου ή βάλε μια υπενθύμιση στο κινητό σου.

Η αλλαγή της οδοντόβουρτσας είναι απαραίτητη γιατί οι ίνες της φθείρονται με την καθημερινή χρήση, αλλοιώνονται με την τριβή και μαζεύουν μικρόβια. Ακόμη κι αν δεν έχει περάσει το τρίμηνο ή τετράμηνο, μόλις δεις τις τρίχες της οδοντόβουρτσας σου σαν… ξεμαλλιασμένες, χωρίς ελαστικότητα και με στραβή φορά, έχει έρθει η ώρα της αλλαγής. Μία ακόμη ένδειξη αλλαγής είναι το ξεθωριασμένο χρώμα.

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι δεν αλλάζουν την οδοντόβουρτσά τους έγκαιρα παρουσιάζουν περισσότερη πλάκα, που είναι η αιτία της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας.

Πρέπει να αλλάζεις την οδοντόβουρτσα έπειτα από ένα κρυολόγημα;

Οι ειδικοί αναφέρουν πως αυτό αποτελεί έναν μύθο καθώς δεν χρειάζεται να πετάς κάθε τρεις και λίγο την οδοντόβουρτσά σου αυτήν την περίοδο που βρίσκονται σε έξαρση οι ιώσεις και ο COVID-19. Μόλις όμως γίνεις καλά, μπορείς να την καθαρίσεις με σόδα και νερό για να σου φύγουν οι ιδέες. Κατά κάποιο τρόπο, της κάνεις μια μίνι απολύμανση.

Πώς να διαλέξεις τη σωστή;

Οι περισσότεροι οδοντίατροι θα σε συμβουλεύσουν να χρησιμοποιείς ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, γιατί καθαρίζει ευκολότερα και σχολαστικότερα τα δόντια σε σύγκριση με τις χειροκίνητες, δίνοντάς σου επίσης μεγαλύτερο έλεγχο. Λογικό δεν είναι; Η μία δική σου κίνηση ισούται με εκατό κινήσεις της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, που αναλαμβάνει εκείνη τη βαριά δουλειά.

Μάλιστα οι νέας γενιάς, που κάνουν παλμικές αντί για περιστρεφόμενες κινήσεις, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, γιατί προσφέρουν βαθύ καθαρισμό στα πιο δυσπρόσιτα σημεία και ταυτόχρονα είναι λιγότερο επεμβατικές. Αυτό σημαίνει ότι δεν τρίβουν υπερβολικά και δεν τραυματίζουν το σμάλτο των δοντιών αλλά ούτε και τα ούλα. Γι’ αυτό είναι κατάλληλες για παιδιά και ενήλικες, καθώς και για άτομα με εμφυτεύματα.-0:00

Αν πάλι προτιμάς τις χειροκίνητες οδοντόβουρτσες, για οικονομικούς λόγους ή γιατί βαριέσαι να αποθηκεύεις άλλον έναν φορτιστή,προτίμησε μια μαλακή αν έχεις κάποια φλεγμονή ή μια μέτρια για να μη φθείρεται το σμάλτο. Με τη χειροκίνητη οδοντόβουρτσα, βέβαια, κάνεις όλη τη δουλειά εσύ!

Τοποθέτησέ τη σε θέση 45 μοιρών, ώστε η μισή επιφάνειά της να είναι πάνω στα δόντια και η άλλη μισή πάνω στα ούλα. Στη συνέχεια, ξεκίνα να κάνεις μικρές κυκλικές κινήσεις ασκώντας ελάχιστη πίεση και προσπαθώντας να φτάσεις σε όλα τα σημεία.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...

Exit mobile version