Connect with us

Hi, what are you looking for?

thegals.gr – Ειδήσεις και νέα για τη γυναίκα

WELL – BEING

«Γιατί δεν έχω σταθερή περίοδο»; Ιδού τι συμβαίνει

γιατί δεν έχω σταθερή περίοδο
PEXELS

«Γιατί δεν έχω σταθερή περίοδο»; Ιδού τι συμβαίνει. Μπορούμε να σου εξηγήσουμε γιατί είναι άστατη και να αρχίζεις να αποβάλλεις μερικές κακές σκέψεις από το μυαλό σου.

Περίοδος, μια λέξη χίλια συναισθήματα, τις περισσότερες φορές μελαγχολικά συναισθήματα. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι τα συμπτώματα της περιόδου που δεν είναι τόσο φυσιολογικά; Όσα πρέπει να ξέρεις για μια από τις πιο φυσικές λειτουργίες του γυναικείου σώματος. Θεωρητικά, πρόκειται για το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Κάθε μήνα, οι ωοθήκες παράγουν ένα ωάριο που κατεβαίνει στις σάλπιγγες για να συναντήσει ένα σπερματοζωάριο. Όταν δεν καταφέρνει να συμβεί αυτή η λειτουργία, καταλήγει στην μήτρα και από κεί στον κόλπο παρασύροντας μαζί του και την επιφανειακή στιβάδα του ενδομητρίου.

Κάποιες φορές αυτή η διαδικασία μπορεί να έρθει λίγο νωρίτερα ή κάπως αργότερα. Όταν όμως όλα τα παραπάνω συμπτώματα συμβαίνουν παραπάνω από μια φορά μέσα στο μήνα, πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό σου.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Καλό όμως είναι να έχεις το νου σου για τα συμπτώματα περιόδου που μπορεί να σημαίνουν ότι ο κύκλος σου δεν είναι φυσιολογικός και να συζήσεις με το γυναικολόγο σου τυχόν απορίες.

«Γιατί δεν έχω σταθερή περίοδο»; Ιδού τι συμβαίνει

Όταν έρχεται σε ακανόνιστα διαστήματα

Μάλλον πρόκειται για το γνωστό σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών: εκδηλώνεται στο 20% των γυναικών σε παραγωγική ηλικία. Πολλές φορές, η αιτία αφορά την υπερβολική παραγωγή τεστοστερόνης που οδηγεί σε ακανόνιστες ωορρηξίες. Συνήθως, όμως, συνοδεύεται και από άλλα χαρακτηριστικά: έντονη ακμή, τριχοφυΐα και απότομο βάρος (που δεν οφείλεται σε τσιμπολογήματα!). Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται η παρακολούθηση και του διαβήτη, γιατί το σύνδρομο συνδέεται με την υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης και τον αυξημένο κίνδυνο για κάποιο καρδιολογικό νόσημα. Εάν αποκλειστεί το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, τότε θα πρέπει να ελέγξεις την ύπαρξη διαταραχής του θυρεοειδούς αδένα ή των ποσοστών προλακτίνης.

Μία πλήρη εξέταση ορμονών (τόσο του θυρεοειδούς όσο της προλακτίνης, των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης). – Μία εξέταση σακχάρου για να διαπιστωθούν τα ποσοστά της ινσουλίνης. – Εάν γίνει διάγνωση για σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, θα χρειαστεί ένα υπερηχογράφημα το οποίο θα διευκρινίσει τον αριθμό και τη θέση τους.

Η λύση είναι στις περισσότερες περιπτώσεις, η χορήγηση αντισυλληπτικών ορμονών μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα εξισορροπώντας τον κύκλο και μειώνοντας την ένταση των συμπτωμάτων. Εάν το πρόβλημα εντοπίζεται στην παραγωγή της ινσουλίνης, τότε θα χρειαστεί ειδική αγωγή με παροχή μετφορμίνης, η οποία περιορίζει σημαντικά το γυναικολογικό πρόβλημα και εξισορροπεί την ινσουλίνη. Καλό είναι να γνωρίζεις ότι αν έχεις διαβήτη, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις αντισυλληπτικά. Στο εξωτερικό μάλιστα κυκλοφορεί το mini pill που διευκολύνει ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εάν, τέλος, υπάρχουν υψηλά ποσοστά προλακτίνης, τότε η λύση βρίσκεται στη χορήγηση βρωμοκρυπτίνης που θα μειώσει την παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης.

Έχεις περίοδο συχνότερα από το κανονικό

Μια διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα, ένα ινομύωμα ή κάποιος κύκλος χωρίς ωορρηξία, δηλαδή, έχεις περίοδο, αλλά δε σπάει το ωοθυλάκιο για να βγει το ωάριο. Αυτό θα πρέπει να σου κινήσει την υποψία για σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η μητρορραγία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, διαφέρει από τη μηνορραγία στην οποία το σύμπτωμα είναι η μεγάλη ποσότητα αίματος.

Μία κλινική εξέταση, έναν πλήρη αιματολογικό έλεγχο και έναν τεστοστερόνης και θυρεοειδούς ώστε να διαπιστώσει αν εμφανίζεις κανονική ωορρηξία.

Αν και η εφαρμογή θεραπείας εξαρτάται από τη διάγνωση, την πρώτη λύση στο πρόβλημα συνιστούν τα αντισυλληπτικά. Αν, πάλι, υπάρχει διαταραχή θυρεοειδούς, ο γιατρός θα σου χορηγήσει τα αντίστοιχα ορμονικά σκευάσματα για να επανέλθει η ισορροπία στον οργανισμό σου.

Μεγάλη ροή αίματος

Ο επιστημονικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το πρόβλημα, όταν αυτό εμφανίζεται σε μόνιμη βάση, είναι μηνορραγία. Η αιτία μπορεί να εντοπιστεί σε πιθανές διαταραχές στην πήξη του αίματος, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις πρόκειται για το σύνδρομο Von Willebrand που αφορά το 2-3% γυναικών. Αν, πάλι, το πρόβλημα εμφανίζεται περιστασιακά, οι πιθανές αιτίες ποικίλλουν: μπορεί, λοιπόν, να ευθύνεται ένα ινομύωμα στη μήτρα, κάποιοι πολύποδες στον τράχηλο ή στη μήτρα, ακόμη και μια διαταραχή στην ορμονική ισορροπία του θυρεοειδούς αδένα. Ωστόσο, στο 60-70% των περιπτώσεων δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αιτιολογία.

Μια κολπική εξέταση για να ψηλαφίσει τους τυχόν πολύποδες. Επειδή, όμως, συνήθως έχουν πολύ μικρό μέγεθος, πιθανόν ο γιατρός να χρησιμοποιήσει υστεροσκόπιο, ώστε να αποκτήσει πλήρη εικόνα. Μη φοβάσαι! Η διαδικασία θεωρείται εντελώς ανώδυνη. – Μια πλήρη εξέταση αίματος για να διαπιστώσει την παρουσία αναιμίας (αποτέλεσμα της αιμορραγίας) και έναν ορμονικό έλεγχο για να ελέγξει τις τιμές των ορμονών του θυρεοειδούς. Σε περίπτωση προβλήματος πηκτικότητας μπορεί να χρειαστεί και αιμορραγικός έλεγχος.

Εξαρτάται από τη διάγνωση: στους πολύποδες συστήνεται αφαίρεση με απόξεση, ιδιαίτερα αν αυτοί έχουν αναπτυχθεί σε περιοχή που μπορούν να εμποδίσουν τη σωστή λειτουργία του συστήματος. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για καλοήθεις όγκους, οπότε δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας.

«Γιατί δεν έχω σταθερή περίοδο»; 8 είδη γυμναστικής για τις δύσκολες μέρες του μήνα

Yoga

Χαλάρωσε και φτιάξε τη διάθεσή σου κάνοντας ασκήσεις yoga, όπως stretching και αναπνοές. Η yoga ενισχύει τη ροή του αίματος και σε βοηθά να μετριάσεις τους πόνους της περιόδου, αλλά και τις κράμπες και το πρήξιμο.

Stretching

Τα απλά stretches στο σπίτι μπορεί να μην σου ακούγονται σημαντικά, βοηθούν ωστόσο ιδιαίτερα όταν το μόνο που χρειάζεσαι είναι να χαλαρώσεις το σώμα και τους μύες σου.

Περπάτημα

Ένας απλός περίπατος είναι η καλύτερη μορφή άσκησης τις ημέρες της περιόδου σου. Αυτή η ήπια άσκηση βοηθά τους πνεύμονές σου να λειτουργούν καλύτερα και σε ηρεμεί, όσο εσύ καις ταυτόχρονα θερμίδες. Επιπλέον, ενισχύονται οι ενδορφίνες στον οργανισμό σου.

Κολύμβηση

Η κολύμβηση ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου σου είναι μια ιδανική άσκηση και μπορείς να την δοκιμάσεις φορώντας ταμπόν κατά τη διάρκειά της. Είναι ιδιαίτερα χαλαρωτική και ενδυναμωτική για το σώμα, ενώ κάνει θαύματα και ως προς την εμφάνισή του.

Pilates

Οι pilates είναι μια εξαιρετική μορφή γυμναστικής για να χαλαρώσεις το σώμα σου και να διατηρηθείς υγιής. Αυτή η μορφή άσκησης ενισχύει συγκεκριμένους μύες του σώματος, ενδυναμώνει και μετριάζει τις κράμπες της περιόδου.

Τρέξιμο

Τις τελευταίες μέρες της περιόδου σου, όταν η ροή του αίματος είναι μικρότερη, το τρέξιμο είναι μια ιδανική άσκηση. Δεν χρειάζεται να υπερβάλεις στην ένταση αν δεν πιστεύεις ότι το ‘χεις! Θυμήσου να ενυδατώνεσαι συχνά κατά τη διάρκεια της άθλησής σου.

Ελαφρά βάρη

Αν δεν προλαβαίνεις κάτι εκτός σπιτιού, δοκίμασε τα ελαφρά βάρη που μπορείς να σηκώνεις από την άνεσή του, ενδυναμώνοντας τους μύες σου και ενισχύοντας την ευλυγισία σου.

Χορός

Ο χορός είναι μια fun δραστηριότητα, που φτιάχνει αμέσως το κέφι όσο εσύ καις δεκάδες θερμίδες. Σκέψου τη Zumba ή και το μπαλέτο και απόλαυσε την ευεξία που αυτά θα σου χαρίσουν όσο εσύ θα διασκεδάζεις με τις φίλες σου.

 

«Γιατί δεν έχω σταθερή περίοδο»;

Αδιαθέτησες για δεύτερη φορά και δεν ξέρεις γιατί συνέβη όλο αυτό; Δεν είσαι μόνη εκεί έξω. Οι αναζητήσεις «αδιαθέτησα δύο φορές μέσα στον ίδιο μήνα» αυξήθηκαν δραματικά κατά τη διάρκεια των lockdown. Στην πραγματικότητα, αυξήθηκε κατά 2.400% – με πολλούς να αναρωτιούνται ποιος μπορεί να είναι ο πιθανός λόγος για να βιώσουμε μια «διπλή περίοδο» και αν πρέπει να μας προκαλεί ή όχι ανησυχία.

Ενώ είναι πάντα καλύτερο να ζητάς ιατρική συμβουλή από τον  γιατρό σου, εμείς σου μεταφέρουμε την άποψη της Dr Sarah Jarvis. Πρώτον, ο Δρ Τζάρβις λέει ότι είναι σημαντικό να επιβεβαιώσεις ότι έχεις όντως αδιαθετήσει δύο φορές μέσα στον ίδιο μήνα και δεν έχεις απλά μερικά σημάδια σαν σταγόνες. Αυτό δηλαδή που εννοεί είναι να υπάρχει απαραίτητα η χρήση σερβιέτας ή ταμπόν λόγω αιμορραγίας.

Ο εντοπισμός κηλίδων ή κάθε είδους αιμορραγία, μεταξύ των περιόδων σου πρέπει πάντα να ελέγχεται, καθώς μπορεί να υποδηλώνει σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια ή σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, καρκίνο της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας”, λέει ο Δρ Τζάρβις.

“Ωστόσο, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που η άστατη αυτή περίοδος μπορεί να είναι αναμενόμενη. Τι ακριβώς εννοούμε; Λόγω κάποιας νέας αγωγής για λόγους αντισύλληψης, χάπι της επόμενης ημέρας ή κάτι άλλο. Και πάλι θα πρέπει να το συζητήσεις με τον γυναικολόγο σου για να σε ενημερώσει επαρκώς και να σε καθησυχάσει για τον λόγο που είδες αίμα ξανά

 

Είναι φυσιολογικό να έχουμε περίοδο δύο φορές σε ένα μήνα;

Δεν είναι πολύ συχνό αλλά από την άλλη συμβαίνει σε πολλές γυναίκες οπότε μην πανικοβάλλεσαι. Οι αιτίες είναι αρκετές όπως λέει ο Δρ Τζάρβις.

“Πρώτον, οι περισσότερες γυναίκες υποθέτουν ότι η μόνη” φυσιολογική “διάρκεια μεταξύ των περιόδων είναι 28 ημέρες, ενώ στην πραγματικότητα, οτιδήποτε από περίπου 21 έως 40 ημέρες θεωρείται φυσιολογικό.” Προσθέτει ότι ορισμένες γυναίκες που είχαν προηγουμένως μεγαλύτερους κύκλους (28 ημέρες ή περισσότερο) μπορεί να βιώσουν δύο περιόδους σε ένα μήνα εάν ο κύκλος τους γίνει μικρότερος. Εάν παίρνεις αντισυλληπτικό χάπι και χάσεις μερικές ημέρες, μπορεί επίσης να εμφανίσεις αιμορραγία που φαίνεται σαν επιπλέον περίοδος. “Μπορεί επίσης να έχεις αιμορραγία τύπου περιόδου μετά τη λήψη του χαπιού της επόμενης ημέρας”, σημειώνει ο Δρ Jarvis, προσθέτοντας ότι ορισμένες μορφές ορμονικής αντισύλληψης, ειδικά τα αντισυλληπτικά, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε συχνότερες περιόδους, καθώς και στις προηγούμενες αναφερόμενη κηλίδωση.

Όσο για το εάν πρέπει ή όχι να επικοινωνήσεις επειγόντως με γιατρό, εάν έχεις αλλάξει πρόσφατα τον τύπο αντισύλληψης που χρησιμοποιείς ή παίρνεις μια μορφή αντισύλληψης που μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους (π.χ. οι περισσότερες μορφές ορμονικής αντισύλληψης, εκτός από συνδυασμένο από του στόματος αντισυλληπτικό χάπι), ο Δρ Jarvis λέει ότι είναι γενικά αρκετά ασφαλές να παρακολουθείς τις περιόδους σου για λίγο.

Ωστόσο, εάν εμφανίζεις και άλλα συμπτώματα ή αισθάνεσαι ανήσυχη, τότε σίγουρα πρέπει να κλείσεις ένα ραντεβού με τον γιατρό σου. “Η ίδια (συμβουλή) ισχύει για μια” on -off”επιπλέον περίοδο χωρίς άλλα συμπτώματα”, συνεχίζει.

“Εάν αισθάνεσαι πόνο, τα παυσίπονα μπορεί να είναι αποτελεσματικά. Η ηλικία μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας όταν εξετάζεις γιατί μπορεί να έχεις δύο περιόδους σε ένα μήνα, εξηγεί ο Δρ Jarvis.

“Καθώς προχωρά μια γυναίκα προς την εμμηνόπαυση σταματά η τόσο τακτική ωορρηξία και ο κύκλος σου μπορεί να γίνει μεγαλύτερος, μικρότερος ή πιο ασταθής.” Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν θυροειδή, απώλεια ή αύξηση του σωματικού βάρους γρήγορα ή σοβαρή ασθένεια ή άγχος. “Η ύπαρξη ινομυωμάτων ή κύστεων ωοθηκών μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα συχνότερων περιόδων”, λέει.

 

Μπορεί το άγχος ή η διατροφή να σε κάνει να έχεις δύο περιόδους σε ένα μήνα; Πιθανώς, ναι.

“Το υπερβολικό στρες μπορεί να καταστρέψει τη λεπτή ορμονική ισορροπία που απαιτείται για την ωορρηξία και τις περιόδους που συμβαίνουν τακτικά”, λέει ο Δρ Τζάρβις. “Εάν έχεις περάσει στρες, στεναχώρια ή άγχος  ή έχεις κάνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου (π.χ. αυξάνεις ξαφνικά την άσκηση ή χάνεις ή κερδίζεις πολύ βάρος), μπορεί να διαπιστώσεις αλλαγές στο πρόγραμμα της περιόδου σου.”  Όσον αφορά άλλες σκέψεις, ο Δρ Jarvis προσθέτει ότι είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ο εντοπισμός κηλίδων μπορεί να συμβεί στην εγκυμοσύνη (και πρέπει πάντα να ειδοποιείς το γιατρό σου εάν συμβεί αυτό).

Η αποβολή μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία. «Θα πρέπει πάντα να μιλάς με τον γιατρό σου εάν έχεις κηλίδες ή ακανόνιστη αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, πόνο ή αιμορραγία όταν κάνεις σεξ (ή αμέσως μετά), κολπική έκκριση (ειδικά αν μυρίζει), επίμονο ή έντονο πόνο στη χαμηλή κοιλιά ή σημαντική αλλαγή στο πρότυπο της εμμήνου ρύσεως, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων κραμπών.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...