Γιατί οι επιστήμονες σε «καλούν» να σταματήσεις αν ρουφάς την κοιλιά και το στομάχι σου; Δες τι δείχνουν οι νέες έρευνες
Έχεις αυτή την κακή συνήθεια να ρουφάς διαρκώς την κοιλιά ή το στομάχι σου; Δυστυχώς, όσο και αν εσύ θεωρείς πως είναι κάτι ανούσιο, οι έρευνες δείχνουν κάτι εντελώς διαφορετικό για την υγεία σου. Βασικά για το μέλλον της υγείας σου.
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως αυτή η συνήθεια, το να ρουφάς δηλαδή την κοιλιά ή το στομάχι σου είναι μελλοντικά επικίνδυνη για την υγεία σου. Δηλαδή, αποκαλύπτουν πως το να ρουφάμε την κοιλιά μας και να σφίγγουμε τους κοιλιακούς μας μπορεί να προκαλέσει αναποτελεσματική αναπνοή και αποδυνάμωση του πυελικού εδάφους, οδηγώντας σε ακράτεια και σεξουαλική δυσλειτουργία. Θες κάτι τέτοιο; Φυσικά και όχι!
«Ενώ ο πειρασμός να σφίξετε το στομάχι σας για να φαίνεστε πιο αδύνατοι είναι δελεαστικός, μία από τις σημαντικότερες ιατρικές επιπτώσεις της εμπλοκής σε αυτή τη συμπεριφορά είναι η περιορισμένη ικανότητα να αναπνέετε αποτελεσματικά», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα The Post ο Δρ Glatter, επίκουρος καθηγητής επείγουσας ιατρικής στο νοσοκομείο Lenox Hill στο Upper East Side του Μανχάταν.
«Το να ρουφάτε την κοιλιά σας έχει ως αποτέλεσμα το διάφραγμά σας να κινείται προς τα πάνω, αντί προς τα κάτω, επηρεάζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του», δήλωσε ο 58χρονος Glatter.
«Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστα μοτίβα αναπνοής, οδηγώντας σε ζαλάδα και κόπωση. Η συνήθεια αυτή δημιουργεί επίσης μια δύναμη που πιέζει τους μύες του πυθμένα της λεκάνης, αποδυναμώνοντάς τους», προσθέτει ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ, η Erika Weiss, ειδική σε θέματα ευεξίας στην ISSA Yoga, δήλωσε ότι το συνεχές ρούφηγμα του στομάχου μας προκαλεί προβλήματα με τη στάση του σώματος, καθώς και σοβαρούς πόνους στην πλάτη και τον αυχένα.
«Η κοιλιά σας παίζει βασικό ρόλο στο πώς παραμένετε ισορροπημένοι όταν κινείστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά το να σφίγγετε τους μυς του στομάχου σας σημαίνει ότι όλη η ενέργειά σας πηγαίνει σε μια περιοχή, προκαλώντας ανισορροπία», πρόσθεσε η Weiss, λέγοντας ότι η μυϊκή ανισορροπία δημιουργεί πτυχές στον πυρήνα μας.
«Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να αλλάξει ακόμη και την καμπυλότητα της σπονδυλικής σας στήλης, καθώς οι κοιλιακοί σας μύες κονταίνουν λόγω της αυξημένης έντασης. Αυτός είναι ο ίδιος τρόπος με τον οποίο σχηματίζεται η καμπούρα, ως αποτέλεσμα της χρόνιας κακής στάσης του σώματος» προσθέτει η ίδια.
Και σύμφωνα με την Weiss, το πρόβλημα είναι πως πρόκειται για μία συνήθεια που πολλοί άνθρωποι κάνουν υποσυνείδητα. «Πολλοί άνθρωποι το κάνουν χωρίς να το σκέφτονται, καθώς είναι σχεδόν αντανακλαστικό σε αυτό το σημείο».
Το συνεχές ρούφηγμα στο στομάχι έχει ως αποτέλεσμα αυτό που είναι γνωστό ιατρικά ως «σύνδρομο κλεψύδρας». Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έναν «ελαφρώς ανασηκωμένο αφαλό», «μία ή περισσότερες αξιοσημείωτες ρυτίδες γύρω ή πάνω από τον αφαλό σας» και «καλό, σταθερό ορισμό στους άνω κοιλιακούς σας, αλλά μια σημαντικά πιο μαλακή περιοχή κάτω από τους κοιλιακούς σας», γνωστή ως «πουτς».
Η Nikki Garza, μια body-positivity TikToker με 1,2 εκατομμύρια followers που πάσχει από το σύνδρομο, μίλησε με την «The Post» πέρσι, αποκαλύπτοντας ότι η φυσική της κατάστασή ήταν συνέπεια των πιέσεων για την εικόνα του σώματος που της ασκήθηκαν από νεαρή ηλικία στο πλαίσιο της οικογένειάς της.
Η 29χρονη Garza παρατήρησε ότι είχε αρκετά από τα συμπτώματα του «συνδρόμου της κλεψύδρας» αφού έμαθε για το φαινόμενο στο διαδίκτυο.
«Έκανα μια βαθιά έρευνα στο Google», δήλωσε στην The Post. «Αυτό είναι πραγματικά χάλια που κάτι που ήταν τόσο ασήμαντο στον εγκέφαλό μου ως παιδί – ξέρετε, έχοντας τη μητέρα μου και τη γιαγιά μου να μου λένε συστηματικά να “ρουφήξω, ρουφήξω” σε όλη μου τη ζωή – οδήγησε στο να έχω αυτό στο σώμα μου τώρα».
Πού οφείλεται το «σύνδρομο της κλεψύδρας»
Υπάρχουν τέσσερις βασικές αιτίες και όλες οδηγούν σε ανισορροπία της λειτουργίας των κοιλιακών μυών. Η πρώτη αφορά ορισμένες συγγενείς παθήσεις, όπως π.χ. η γαστροσχισία, που προκαλούν πρόβλημα στην ανάπτυξη των κοιλιακών μυών. Η κακή στάση σώματος είναι μια ακόμα αιτία, καθώς επηρεάζει αρνητικά την φυσιολογική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα αλλαγές στην ένταση και τη λειτουργία των κοιλιακών μυών. Ο πόνος στην κοιλιά, που οφείλεται σε προβλήματα στο στομάχι, το συκώτι ή τη χοληδόχο κύστη μπορεί, επίσης, να προκαλέσει εκούσια ή ακούσια σύσπαση των συγκεκριμένων μυών.
Τέλος, η αιτία του συνδρόμου μπορεί να βρίσκεται στην ψυχολογία μας και ειδικότερα στην εικόνα μας. Αν αισθανόμαστε ανασφαλείς με το σώμα μας ή θέλουμε να έχουμε κι εμείς επίπεδη κοιλιά, τότε μπορεί να οδηγηθούμε στη συμπεριφορά αυτή.
4 λόγοι να σταματήσεις να ρουφάς την κοιλιά ή το στομάχι σου
Καταρχάς, όταν ρουφάμε το στομάχι μας, προκαλούμε σύσπαση του ορθού κοιλιακού (το γνωστό “six-pack”). Επειδή, όμως, τείνουμε να αποθηκεύουμε περισσότερο λίπος στο κάτω μέρος της κοιλιάς, οι μύες στο πάνω μέρος τείνουν να είναι πιο ενεργοί. Έτσι, σε βάθος χρόνου, δημιουργείται μια πτυχή στην κοιλιά, όπου ο αφαλός τραβιέται προς τα πάνω.
Επίσης, εξαιτίας της πρακτικής αυτής ασκείται μεγαλύτερη πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης και του αυχένα, που προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις αλλαγές στη σταθερότητα του πυρήνα.
Παράλληλα, αυξάνεται η πίεση που δέχονται οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης, καθώς οι κοιλιακοί μύες είναι λιγότερο αποτελεσματικοί στην απορρόφηση του όποιου κραδασμού.
Φυσικά, μειώνεται ο χώρος που είναι διαθέσιμος για τα κοιλιακά όργανα και δημιουργείται πίεση στο πάνω και το κάτω μέρος της κοιλιάς. Αυτό σημαίνει ότι στην πρώτη περίπτωση επηρεάζεται η αναπνοή (το διάφραγμα δεν μπορεί να κατέβει προς την κοιλιακή κοιλότητα) και στη δεύτερη επιβαρύνονται οι μύες του πυελικού εδάφους, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει τη λειτουργία της κύστης, της μήτρας και του ορθού.
Υ.γ
Τα καλά νέα είναι ότι για να προκληθεί το σύνδρομο της κλεψύδρας απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται να ρουφάμε το στομάχι μας συνεχώς για εβδομάδες. Το περιστασιακό ρούφηγμα για να βγάλουμε μια φωτογραφία, πιθανότατα δεν θα προκαλέσει προβλήματα.