WELL – BEING

Δεν κολλάς εύκολα κορονοϊό; Μήπως φταίει το χέρι που έκανες το εμβόλιο;

Pexels

Γιατί θεωρείται σημαντικό το χέρι στο οποίο επέλεξες να κάνεις το εμβόλιο για κορονοϊό; Διάβασε τι λέει μια νέα μελέτη…

Έχεις έρθει σε επαφή με κρούσματα και ενώ φοβόσουν πως αργά ή γρήγορα θα έβγαινες θετική στον κορονοϊό, τα τεστ έδειχναν διαρκώς αρνητικά. Σχεδόν τρία χρόνια μετά τις καραντίνες και τα πρώτα κρούσματα του ιού αυτού, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που ήταν δεν έχουν κολλήσει ποτέ κορονοϊό, είτε έχουν βγει θετικοί μια φορά και μόνο. Τα αντισώματά τους ήταν τόσα ώστε να κρατήσουν μακριά τους τον ιό. Γιατί όμως; Παίζει ρόλο αν έχεις κάνει τα εμβόλια (τις αναμνηστικές δόσεις) για τον κορονοϊό στο ίδιο χέρι;

«Το ερώτημα φαίνεται τόσο κοινότοπο, που κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε σκεφτεί να το θέσει», δήλωσε η εκ των συγγραφέων της μελέτης Martina Sester, βιολόγος και επικεφαλής του τμήματος του Ινστιτούτου Ιατρικής των Λοιμώξεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Saarland στη Γερμανία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 303 άτομα που έλαβαν το εμβόλιο mRNA, καθώς και μια αναμνηστική ένεση στο πλαίσιο της εκστρατείας εμβολιασμού της Γερμανίας.

Δύο εβδομάδες μετά την αναμνηστική δόση, ο αριθμός των κυττάρων δολοφόνων Τ ήταν σημαντικά υψηλότερος σε όσους είχαν κάνει και τις δύο ενέσεις στο ίδιο χέρι, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτά τα κύτταρα, τα οποία επιτίθενται και καταστρέφουν τα κύτταρα που στοχεύουν, υπήρχαν στο 67% των περιπτώσεων του ίδιου βραχίονα και μόνο στο 43% των ατόμων που έκαναν τις ενέσεις τους σε διαφορετικούς βραχίονες, σύμφωνα με την Laura Ziegler, διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Saarland.

Τα κύτταρα που παρέχουν την ανοσολογική απόκριση βρίσκονται στους τοπικούς λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες βρίσκονται σε όλο το σώμα σε σημεία όπως ο λαιμός, το στήθος, η κοιλιά και οι μασχάλες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Εάν τα ανοσοποιητικά κύτταρα σε αυτούς τους λεμφαδένες διεγείρονται εκ νέου στο ίδιο μέρος, υπάρχει μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση, ανέφερε η μελέτη.

Αν και η μελέτη έδειξε μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση, οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι η λήψη της αναμνηστικής δόσης στο ίδιο χέρι, οδηγεί σε καλύτερη ή μεγαλύτερης διάρκειας προστασία. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σημαντικά για τη γρήγορη καταστροφή του ιού, αλλά τα αντισώματα είναι επίσης σημαντικά για την πρόληψη περαιτέρω βλάβης. Και οι ερευνητές δεν βρήκαν μεγαλύτερο αριθμό αντισωμάτων.

Ωστόσο, τα αντισώματα στα άτομα που έκαναν την αναμνηστική δόση στο ίδιο χέρι, ήταν πιο αποτελεσματικά στο να δεσμεύουν τις πρωτεΐνες αιχμής του ιού, έδειξε η μελέτη. Οι πρωτεΐνες αυτές είναι υπεύθυνες για την είσοδο του κορονοϊού στα κύτταρα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό eBioMedicine.

Πώς θα καταλάβεις αν έχεις κολλήσει Κορονοϊό; Τα συμπτώματα

Γνωστός, πλέον, σε όλους τους πολίτες, αφού μονοπώλησε την παγκόσμια κοινότητα επί δύο χρόνια, ο κορονοϊός έχει συμπτώματα κοινής ίωσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχει ιδιαίτερα επηρεασμένη εικόνα και έχει ήπια συμπτωματολογία, κυρίως στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες. Επίσης, δεν έχει εμπλοκή με το κατώτερο αναπνευστικό στον παιδικό πληθυσμό, δεν προκαλεί δηλαδή βρογχίτιδες και πνευμονίες. Είναι σημαντικό ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας είναι εμβολιασμένη. Παρ’ όλα αυτά, νέα στελέχη αναδύονται, τα οποία διαφεύγουν της ανοσίας, με αποτέλεσμα οι μολύνσεις και οι επαναλοιμώξεις να είναι πολλαπλές.

  • Πυρετός
  • Μπούκωμα
  • Βήχας
  • Πονόλαιμος

Pexels

Πώς θα καταλάβεις αν έχεις κολλήσει γρίπη: Συμπτώματα

Πιο έντονη εικόνα και περισσότερο «θορυβώδη» συμπτώματα έχει η εποχική γρίπη.

«Η γρίπη επιπλέκεται με καταλήξεις όπως βρογχοπνευμονίες, ωτίτιδες, βρογχίτιδες», σημειώνει στον «Ε.Τ.» μια παιδίατρος. Μάλιστα, όπως λέει, στα μωρά η εικόνα μπορεί να είναι ακόμη πιο βαριά, να είναι νωθρά, να μην τρώνε και να εμφανίζουν δύσπνοια.

Τις τελευταίες ημέρες, η γρίπη κυκλοφορεί έντονα στις σχολικές αίθουσες και ολοένα και περισσότερα τεστ προκύπτουν θετικά. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των ειδικών για πρώιμη έναρξη της γρίπης φέτος και έντονη κυκλοφορία τους χειμερινούς μήνες. Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ αποτυπώνουν την εικόνα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία. Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσίασαν αύξηση κατά 41,5% την εβδομάδα από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου. Την ίδια εβδομάδα, επιπλέον 23 δείγματα βρέθηκαν θετικά στη γρίπη Α, και συγκεκριμένα στο στέλεχος Η3Ν2. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυκλοφορία της γρίπης είναι πολύ πιο έντονη και τα πραγματικά κρούσματα πολύ περισσότερα. Ωστόσο, δεν δηλώνονται όλα, για αυτό και η έκθεση περιλαμβάνει έναν μικρό αριθμό. Από την αρχή της επιτήρησης της γρίπης έχουν καταγραφεί πέντε σοβαρά περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, εκ των οποίων ένα απεβίωσε.

 

  • Εντονος πονόλαιμος
  • Υψηλός πυρετός
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Βήχας
  • Μυϊκή αδυναμία, αδυναμία βάδισης
  • Συμμετοχή από το γαστρεντερικό με εμετούς, κυρίως για τα μικρά παιδιά
  • Αίσθημα δύσπνοιας

Πώς θα καταλάβεις αν έχεις κολλήσει ιό RSV: Συμπτώματα

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι πολύ γνωστός στους παιδιάτρους, ωστόσο φέτος έχει γίνει ευρύτερα γνωστός καθώς έχει δημιουργήσει αυξημένες νοσηλείες σε παιδιατρικά νοσοκομεία των ΗΠΑ, αλλά και ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία. Είναι το συχνότερο αίτιο αναπνευστικής δυσχέρειας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε παιδιά, κυρίως κάτω των 2 ετών.

Μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια και σοβαρές βρογχιολίτιδες σε μικρά παιδιά και είναι αιτία για νοσηλεία σε νοσοκομείο. Σε πρόωρα νεογνά χορηγούνται έτοιμα αντισώματα σαν πρόληψη σε μηνιαία βάση για 4-5 μήνες. Υπάρχουν τεστ για τον RSV, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένα. Δεν γίνονται σε φαρμακεία και σε πολλά εργαστήρια.

  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Καταρροή
  • Ταχύπνοια
  • Συριγμός στην αναπνοή

Πώς θα καταλάβεις αν έχεις αμυγδαλίτιδα και φαρυγγίτιδα

Πολύ συνηθισμένες καταστάσεις είναι οι αμυγδαλίτιδες και οι φαρυγγίτιδες. Η κυρία Παρδάλη αποσαφηνίζει ότι δεν αποτελούν διάγνωση, αλλά ευρήματα που οφείλονται σε κάποιον ιό ή βακτήριο. Για παράδειγμα, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει αμυγδαλίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση θέλει αντιβίωση, εφόσον επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο μικρόβιο.

Μια αμυγδαλίτιδα, όμως, μπορεί να οφείλεται σε έναν απλό ιό ή ακόμη και πιο σοβαρό όπως αυτόν που προκαλεί τη λοιμώδη μονοπυρήνωση. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση αντιβιοτικών αντενδείκνυται για ιούς. Επομένως, η πολύ συχνή σκέψη «έχω τις αμυγδαλές μου, πρέπει να πάρω αντιβίωση για να περάσουν» δεν ευσταθεί. Αντίστοιχα, η φαρυγγίτιδα είναι η προσβολή ενός ιού ή ενός βακτηρίου στο ανώτερο αναπνευστικό, για αυτό και στην περίπτωσή της η αντιμετώπιση είναι ανάλογη με το αίτιο που την προκαλεί.

Τι πρέπει να κάνεις αν έχεις τα παραπάνω συμπτώματα

Θεωρείται χρήσιμο να γίνονται τεστ και εξετάσεις, προκειμένου ο κάθε ασθενής να γνωρίζει τι έχει, καθώς μπορεί να χρειάζεται διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση και διαφορετικές συμβουλές από τον γιατρό. «Πολλές φορές η διάγνωση είναι κλινική. Δηλαδή, κάνεις τεστ στρεπτόκοκκου, βγαίνει αρνητικό, ξέρεις ότι δεν είναι μικρόβιο, ωστόσο δεν μπορείς να ξέρεις ποιος ιός είναι. Εχει, όμως, σημασία στη διαχείριση», σημειώνει η παιδίατρος.

Η ίδια δίνει κάποιες χρηστικές πληροφορίες περί πυρετού, έτσι ώστε να γνωρίζουν και οι γονείς παιδιών – που πάντοτε βέβαια πρέπει να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον παιδίατρο- πότε πρέπει να αναζητείται ιατρική βοήθεια. Οπως λέει, 2-3 ημέρες πυρετού είναι αποδεκτές, εφόσον η γενική κλινική κατάσταση είναι καλή.

Έως 37 βαθμούς θεωρείται φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος

Από 37 έως 37,9 βαθμούς θεωρείται δεκατική πυρετική κίνηση

Από 38 βαθμούς και πάνω θεωρείται πυρετός

39-40 βαθμοί είναι αρκετά υψηλός πυρετός

Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντικές για να σταματήσει η εξάπλωση οποιασδήποτε λοίμωξης. Όποια καλή πρακτική, δηλαδή, υιοθετήθηκε στον κορονοϊό πρέπει να εφαρμόζεται και για άλλες ιώσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...

Exit mobile version