Connect with us

Hi, what are you looking for?

thegals.gr – Ειδήσεις και νέα για τη γυναίκα

WELL – BEING

Διαλειμματική νηστεία: Η δίαιτα που τις αδυνατίζει όλες

Διαλειμματική νηστεία
Pexels

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η διαλειμματική νηστεία, γνωστή και ως fasting.

Με τον όρο fasting (διαλειμματική νηστεία) χαρακτηρίζουμε τη διατροφική τάση όπου οι περίοδοι αποχής ή περιορισμένης κατανάλωσης τροφής και ποτών για ορισμένες ώρες, εναλλάσσονται από περιόδους σίτισης. Με λίγα λόγια, υπάρχουν περίοδοι που τρως και αυτές που δεν τρως.

Μπορεί να έχει διάφορες μορφές όπως με το να νηστεύεις ή να μειώνεις σημαντικά τις θερμίδες σου για κάποιες μέρες και να τρως κανονικά τις επόμενες – δίαιτα 5/2- (άμα τα καταφέρεις στείλε μας μήνυμα). Υπάρχει και η εναλλακτική του 16:8, στο οποίο μπορείς να φας ό,τι θες μόνο όμως κατά την διάρκεια μίας καθορισμένης χρονικής περιόδου. Γθα παράδειγμα μπορείς να τρως από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Δεκαέξι ώρες χωρίς φαγητό και οκτώ ώρες με φαγητό.

Η διαλειμματική νηστεία φαίνεται να επιταχύνει στο ρυθμό απώλειας λίπους και να διατηρεί αποδοτικότερα την μυική μάζα, λόγω της αύξησης της αυξητικής ορμόνης (GROWTH HORMONE) που προκαλεί. Βελτιώνει περαιτέρω και την αντίσταση στην ινσουλίνη, την δυσλιπιδαιμία και την υπέρταση. Τα αποτελέματα είναι σημαντικότερα από εκείνα του απλού ενεργειακού περιορισμού.

Τι δείχνουν οι έρευνες για τη διαλειμματική νηστεία;

Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι τα κύτταρα ανταποκρίνονται στη νηστεία με προσαρμοστικούς μηχανισμούς. Βελτιώνουν τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης, αυξάνουν την αντίσταση στο στρες και καταστέλλουν τη φλεγμονή. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της άμυνας του οργανισμού απέναντι στο οξειδωτικό και μεταβολικό στρες και άλλων μηχανισμών που απομακρύνουν ή επιδιορθώνουν τα κατεστραμμένα μόρια. Επειδή η πλειονότητα των ανθρώπων κατανέμουν τις θερμίδες τους σε πολλαπλά γεύματα μέσα στην ημέρα, δεν επωφελούνται τελικά από τα οφέλη αυτά.

Τα συχνά γεύματα δεν φαίνεται να είναι τελικά τόσο ευεργετικά για όλους.  Αυτές οι περιοδικές εναλλαγές νηστεία/σίτισης ενισχύουν την πνευματική, τη φυσική απόδοση. Επίσης οφελούν και την αντίσταση στις ασθένειες. Η αποτελεσματικότητα της διαλείπουσας νηστείας φαίνεται επίσης να επιδρά στην παχυσαρκία, το διαβήτη, τα καρδιαγγειακά, τον καρκίνο και σε νευροεκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου (άνοια, νόσος Πάρκινσον κ.α).

Γιατί αδυνατίζουν όλες με τη διαλειμματική νηστεία(fasting);

Οι περισσότεροι που την έχουν ακολουθήσει έχουν δει όντως αποτελέσματα. Βέβαια να σημειώσουμε κάπου εδώ πως καλό είναι να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς. Δηλαδή, πάντα να ρωτάμε έναν ειδικό πριν επιλέξουμε αυτόν τον τρόπο διατροφής. Ειδικά αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας ήπιας ή πιο βαριάς μορφής.

Κατά τη διάρκεια της διαλειμματικής νηστείας είμαστε ελεύθερες να καταναλώνουμε ό,τι τροφές επιθυμούμε. Αυτό μπορεί να προβεί βέβαια και… μοιραίο. Ναι μεν έχουμε «ελεύθερα γεύματα» αλλά καλό θα ήταν να τρώμε υγιεινά. Να αποφεύγουμε τα λιπαρά. Να μειώνουμε τους υδατάνθρακες και να τρούμε πολλά λαχανικά και φρούτα.

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή «μοτίβα» διαλειμματικής νηστείας;

Μοτίβο 16:8

Αυτό το μοτίβο προβλέπει την κατανάλωση φαγητού μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, 8-10 ωρών μέσα στην ημέρα, για παράδειγμα μεταξύ 12:00 έως 20:00.

Στη φάση της νηστείας επιτρέπονται μόνο υγρά χωρίς θερμίδες (πχ νερό, καφές και αφεψήματα χωρίς γάλα ή ζάχαρη) ενώ στη φάση της περιόδου φαγητού, δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται. Το μοτίβο 16:8 είναι και το πιο δημοφιλές.

Μοτίβο 1:1

Αυτό το μοτίβο περιλαμβάνει συνεχόμενη νηστεία για 24 ώρες, η οποία ακολουθείται από 24 ώρες ελεύθερης διατροφής. Και σε αυτό το μοτίβο, οι μέρες νηστείας μπορεί να περιλαμβάνουν μόνο μη θερμιδικά ποτά ενώ οι μέρες φαγητού μπορούν να περιλαμβάνουν φαγητό από όλες τις κατηγορίες τροφίμων.

Μοτίβο 5:2

Αυτό το μοτίβο περιλαμβάνει περιλαμβάνει 5 ημέρες ελεύθερης διατροφής και 2 μέρες νηστείας.

Τι πρέπει να προσέξεις

  • Ακολουθώντας ένα τέτοιο πρόγραμμα δίαιτας, ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η ρύθμιση του μεταβολικού ρυθμού. Είναι αλήθεια ότι ο οργανισμός είναι μαθημένος σε μια φυσιολογική ενεργειακή πρόσληψη και με ένα πρόγραμμα διαλείπουσας νηστείας δημιουργείται μεγάλη καταπόνηση.
  • Τα τρόφιμα που καταναλώνεις εξακολουθούν να είναι σημαντικά. Προσπάθησε να τρως ως επί το πλείστον μη επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Οι θερμίδες εξακολουθούν να μετράνε. Προσπάθησε να τρως “κανονικά” κατά τη διάρκεια των περιόδων μη νηστείας. Όχι τόσο πολύ ώστε να αντισταθμίσεις τις θερμίδες που χάνεις με τη νηστεία.
  • Όπως και με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο απώλειας βάρους, πρέπει να τη διατηρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα αν θέλεις να λειτουργήσει. Το σώμα σου μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί σε ένα διαλείπον πρωτόκολλο νηστείας.

Και πολλοί αναρωτιούνται: Καφέ επιτρέπεται να πίνεις;

Ένα πολύ σημαντικό βήμα για να εφαρμόζεις σωστά το συγκεκριμένο πλάνο διατροφής είναι ότι πρέπει να περιμένεις λίγη ώρα το πρωί πριν καταναλώσεις το πρώτο γεύμα. Αυτό ίσως ακούγεται σκληρό για αυτούς που είναι εθισμένοι στην καφεΐνη και χρειάζονται ένα φλιτζάνι καφέ για να ξεκινήσουν την ημέρα τους.

Τα καλά νέα είναι ότι ο καφές όχι μόνο δεν απαγορεύεται αλλά επιτρέπεται άφοβα. Χωρίς ζάχαρη βέβαια και γάλα όσο καιρό κάνεις τη διαλειμματική νηστεία. Σύμφωνα με την Healthline, πίνοντας ένα φλιτζάνι σκέτο καφέ το πρωί πριν φας, ενισχύεις τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, μειώνεις τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και το σάκχαρο του αίματος.

Tα οφέλη του καφέ στην υγεία μας

  • Έχει διεγερτική επίδραση: Ο καφές μπορεί να ενισχύσει τις νοητικές αποδόσεις σε περιόδους έντονων πνευματικών απαιτήσεων.
  • Δεν έχει θερμίδες: Ο καφές από μόνος του δεν έχει θερμίδες. Το θερμιδικό του φορτίο αυξάνεται όταν προσθέσετε ζάχαρη, γάλα, κρέμες, σιρόπια.
  • Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά: Ανήκει στα ροφήματα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως είναι το χλωρογενικό και το καφεϊκό οξύ.
  • Προκαλεί κορεσμό: Ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να περιορίσει την όρεξη μέχρι το επόμενο γεύμα.
  • Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις: Η καφεΐνη αποτελεί φυσικό τονωτικό και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη βελτίωση της απόδοσης σε αθλήματα αντοχής.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...