WELL – BEING

COVID-19: Πότε επιστρέφει η όσφρηση;

COVID-19 πότε επιστρέφει η όσφρηση. Ο covid-19 έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας τα τελευταία 2 χρονιά και δεν λέει να φύγει. Τα ποσοστά ανθρώπων που έχουν μολυνθεί όλο αυτό το διάστημα είναι πολλά. Τέσσερις στους πέντε ασθενείς ανακτούν τη χαμένη όσφρηση και γεύση τους μέσα σε ένα εξάμηνο, αλλά το υπόλοιπο 20%, δηλαδή ο ένας στους πέντε, συνεχίζει να εμφανίζει μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα με αυτές τις δύο αισθήσεις του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Επιπλέον, οι άνθρωποι έως 40 ετών είναι πιθανότερο να επανέλθουν σε φυσιολογική γεύση και όσφρηση, από ό,τι οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.

Η απώλεια της γεύσης ή και της όσφρησης είναι ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα στον covid.

COVID-19: Πότε επιστρέφει η όσφρηση;

Ερευνητές, με επικεφαλή τον καθηγητή ωτορινολαρυγγολογίας Ίβαν Ράιτερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό “American Journal of Otolaryngology”, ανέλυσαν στοιχεία για 798 άτομα άνω των 18 ετών που είχαν διαγνωστεί θετικοί για κορονοϊό και είχαν αναφέρει διαταραχές όσφρησης και γεύσης.

Βρήκανε ποσοστό ανάκτησης περίπου 80% αισθήσεων σε περίοδο έξι μηνών ή κάπως περισσότερο. Παρόλα αυτά, το υπόλοιπο 20% είναι πολλοί άνθρωποι, με δεδομένο πόσα εκατομμύρια έχουν αρρωστήσει με Covid-19, όπως ανέφερε ο καθηγητής.

Η νέα μελέτη βρήκε ότι όσοι ασθενείς είχαν δύσπνοια όταν αρρώστησαν με Covid-19, όπως και εκείνοι με προηγούμενο τραύμα στο κεφάλι, είχαν μεγαλύτερη δυσκολία ανάκτησης της όσφρησης. Επίσης κανένα από τα συνήθως χρησιμοποιούμενα φάρμακα κατά της Covid-19 δεν φάνηκε να βελτιώνει την ανάκτηση της όσφρησης. Από την άλλη, όσοι είχαν συχνά βουλωμένη μύτη πριν μολυνθούν από τον κορονοϊό, τείνουν να ανακτήσουν ταχύτερα την – ούτως ή άλλως μέτρια – όσφρησή τους.

Κορονοϊός: 10 Απορίες Που Οι Περισσότεροι Έχουμε Αυτές Τις Ημέρες

Κορονοϊός. Ήρθε έτσι κάπως απρόβλεπτα στις ζωές μας τον Φεβρουάριο του 2020 και συνεχίζει να υπάρχει ανάμεσά μας. Όλοι αυτοί οι μήνες ήταν και είναι αρκετά δύσκολοι αφού ο ιός μας έχει αλλάξει στο εκατό τοις εκατό. Τίποτα πλέον δεν θυμίζει τις ξέγνοιαστες και ανέμελες στιγμές μας χωρίς μάσκες και το φόβο ενός ιού. Στις αγκαλιές πατήσαμε το pause, τα φιλιά μπήκαν στον «πάγο» και οι αποστάσεις θεωρούνται απαραίτητες.

Ο κορονοϊός άλλαξε συνήθειες, τρόπους ζωής και σκέψης και μας στέρησε πολλά. Και ακόμα μας στερεί. Ο κορονοϊός έχει εμπλουτίσει το λεξιλόγιό μας με λέξεις όπως : μάσκα προστασίας, καραντίνα, εμβόλιο, pcr test, self test κτλ.

Παρακάτω αποφασίσαμε να σου λύσουμε μερικές από τις πιο συχνές απορίες που έχουμε όλοι τον τελευταίο καιρό γύρω από τον κορονοϊό.

Κορονοϊός: 10 Απορίες Που Οι Περισσότεροι Έχουμε Αυτές Τις Ημέρες

1. Μπορoύμε να ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα του κορονoϊού από της κοινής γρίπης (κρυολογήματος);

Τα συμπτώματα της  ήπιας προσβολής μοιάζει με αυτή των άλλων ιώσεων(πχ πυρετός βήχας, δύσπνοια, μυαλγίες κόπωση και διάρροιες) με χαρακτηριστικό εργαστηριακό εύρημα τον χαμηλό αριθμό λεμφοκυττάρων.  Η έλλειψη όσφρησης είναι σύμπτωμα. Τα συμπτώματα της σοβαρής προσβολής  που εκδηλώνονται με δύσπνοια (δεν μπορείς να πάρεις ή δεν χορταίνεις ανάσα) είναι η  πνευμονία,  οξύ αναπνευστικό σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρεια (ARDS) με ή χωρίς shock( χαμηλή ή καθόλου πίεση).  Η διάκριση στην αρχή δεν μπορεί να γίνει.

2.Εάν εκθέτουμε το σώμα μας στον ήλιο σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 32oC δεν κολλάμε τον Covid-19;

Μπορούμε να κολλήσουμε τον Covid-19 ανεξάρτητα από το πόσο ζεστός είναι ο καιρός ή πόσο ηλιόλουστη είναι η ημέρα. Ακόμη και σε χώρες με ζεστό καιρό καταγράφονται κρούσματα κορωνοϊού. Για να προστατευτούμε πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε καθαρά χέρια και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη μας.

3.Μεταδίδεται ο κορονοϊός με τα κουνούπια;

Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα στοιχεί ότι ο νέος κορoνοϊός μεταδίδεται με τα τσιμπήματα από κουνούπια. Είναι ένας ιός του αναπνευστικού που μεταδίδεται κυρίως με σταγονίδια που παράγονται και διασπείρονται όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται ή διαμέσου σταγονιδίων από το σάλιο ή την έκκριση της μύτης. Προσοχή, λοιπόν, να αποφεύγουμε τη στενή επαφή με άτομα που βήχουν ή φταρνίζονται.

4.Υπάρχουν παρενέργειες από το εμβόλιο;

Η πιθανότητα σοβαρής παρενέργειας από τον εμβολιασμό είναι 1-2 στο εκατομμύριο. Αντίθετα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης αν είσαι ανεμβολίαστος είναι πολύ πιο πιθανός

5.Επηρεάζει ο εμβολιασμός τη γονιμότητα;

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου δεν υφίσταται τέτοιο θέμα ούτε για τις γυναίκες ούτε για τους άνδρες. Παράλληλα, συνίσταται και για τις εγκύους σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους αλλά και για τις θηλάζουσες. Σε πρόσφατη μελέτη, μάλιστα, διαπιστώθηκε πλέον ότι το γενετικό υλικό του εμβολίου δε μεταφέρεται, δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα.

6.Ποιες είναι οι διαφορές της τεχνολογίας mRNA σε σχέση με την «παραδοσιακή» τεχνολογία παραγωγής εμβολίων; Υπάρχει σχέση με το DNA;

Η τεχνική του mRNA δοκιμάζεται πολλά χρόνια αλλά για πρώτη φορά χρησιμοποιείται σε εμβόλια, αφού μετά από 30 χρόνια έρευνας βρέθηκαν τρόποι να αξιοποιηθεί. Είναι μύθος ότι το εμβόλιο θα αλλάξει τον γενετικό μας κώδικα.  Τα εμβόλια mRNA δεν μας μεταφέρουν τον κορονοϊό και δεν επηρεάζουν ούτε αλληλοεπιδρούν με το DNA μας.

7.Λόγω της πανδημίας υπήρξε επιτακτική ανάγκη τα συγκεκριμένα εμβόλια να παρασκευαστούν πολύ γρηγορότερα σε σχέση με άλλα. Σημαίνει αυτό ότι μπορεί να μην είναι το ίδιο ασφαλές;

Πράγματι, η πανδημία άσκησε μεγάλη πίεση για την όσο το δυνατόν ταχύτερη παρασκευή ενός εμβολίου κατά του νέου ιού. Για το λόγο αυτό επιταχύνθηκαν, όσο το δυνατόν περισσότερο, οι διαδικασίες παρασκευής και έγκρισής του. Ωστόσο, τα στάδια εκτίμησης της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του εμβολίου και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν παρακάμπτονται ποτέ καθώς πάντα η παραγωγή των εμβολίων συνάδει με τις δύο αυτές απαρέγκλιτες παραμέτρους: την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους.

8.Μπορώ να εμβολιαστώ αν έχω χρόνιο νόσημα;

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται δεν περιέχουν  ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια. Επομένως, το εμβόλιο μπορεί να γίνεται σε όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα ή ανοσογονικότητα του εμβολίου να υπολείπεται, αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται.

9.Με δεδομένο ότι νοσούν και οι εμβολιασμένοι γιατί να κάνω το εμβόλιο;

Αυτό που πρέπει όλοι να θυμόμαστε είναι ότι το 99% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι άτομα ανεμβολίαστα.

10.Μήπως να περιμένω το φάρμακο;

Οι μελέτες και οι έρευνες που γίνονται δεν έχουν αποδώσει ακόμα αποτελεσματικό φάρμακο και η ανάγκη να χτιστεί το τείχος της ανοσίας είναι επιτακτική.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι προ των πυλών και θα είναι σφοδρότερο από τα προηγούμενα λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα. Μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του κορονοϊού είναι το εμβόλιο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, και ότι οι δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 είναι απαραίτητες για την προστασία από την ταχέως διαδεδομένη αυτή παραλλαγή.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί στην Ελλάδα στέλνουν σήμα κινδύνου για την κατάσταση στη χώρα με τις εκτιμήσεις να είναι δυσοίωνες για τη σφοδρότητα του τέταρτου κύματος, με τον εμβολιασμό να αποτελεί βασικό όπλο για να μετριαστούν οι συνέπειες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...

Exit mobile version