Η χριστουγεννιάτικη ταινία «It’s a wonderful life» λογοκρίθηκε από το FBI. Η αγαπημένη χριστουγεννιάτικη ταινία «It’s a wonderful life» δεν είχε πάντα την απήχηση και τους θαυμαστές που έχει σήμερα. Πάνω από επτά δεκαετίες από τότε που κυκλοφόρησε έχουν περάσει και πλέον θεωρείται συνώνυμη των Χριστουγέννων και προβάλλεται κάθε χρόνο από το NBC. Ωστόσο, στην εποχή της δεν έτυχε της ίδιας επιτυχίας και μέχρι το 1956 θεωρούνταν από το FBI μία ταινία που προάγει τον κομμουνισμό.
Η χριστουγεννιάτικη ταινία «It’s a wonderful life» λογοκρίθηκε από το FBI
Η δικαιολογία για αυτήν την αντίληψη σύμφωνα με το FBI ήταν πώς μέσα στην ταινία γινόταν προσπάθεια δυσφήμισης των τραπεζιτών τοποθετώντας τον ηθοποιό Lionel Barrymore ως έναν από αυτούς και παρουσιάζοντάς τον ως τον πιο μισητό και τσιγκούνη άνθρωπο της ταινίας. Για τους ίδιους αυτή ήταν συνήθης τρόποι κομμουνιστικής προπαγάνδας.
Η υπόθεση
Ο Frank Capra με αυτή την ταινία κάνει μία ποιο σκοτεινή διασκευή στο κλασικό «A Christmas Carol». Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο πανίσχυρος τραπεζίτης κύριος Potter (Lionel Barrymore) που δεν επιτρέπει στον George Bailey (James Stewart) να επιτύχει στα οικονομικά εξαιτίας ενός δανείου. Εκείνος απελπισμένος σκέφτεται να αυτοκτονήσει την παραμονή των Χριστουγέννων.
Ο George παράτησε τα όνειρά του για να βοηθήσει τους κατοίκους του Bedford Falls. Ήθελε να ταξιδέψει να σπουδάσει να γνωρίσει τον κόσμο, αλλά ποτέ του δεν τα κατάφερε. Αντιθέτως, έμεινε με τους γονείς του για να τους βοηθήσει να σώσουν τη μικρή τους επιχείρηση από τον Potter. Μετά από ένα έλλειμμα που δημιουργήθηκε στην τράπεζα από λάθος του θείου του και την πονηριά του Potter αναλογίζεται τη ζωή του αλλά και τη ζωή της οικογένειάς του. Τότε καταλαβαίνει πως θα ήταν καλύτερο για εκείνους αν ήταν νεκρός. Πριν προλάβει όμως να προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα ο φύλακας-άγγελος του Clarence (Henry Travers) φτάνει για να τον πείσει πώς το Bedford Falls θα ήταν απαίσιο χωρίς αυτόν.
Η δυσφήμιση
Ο πληροφοριοδότης του FBI δήλωσε πώς κατά τη γνώμη του η ταινία σκόπιμα και κολλούσε την ανώτερη τάξη για να δείξει πως οι άνθρωποι που είχαν χρήματα ήταν κακοί. Επιπλέον κατά τον ίδιο ο τραπεζίτης θα έπρεπε να ακολουθείται η διαδικασία που ορίζεται από τον εξεταστή δανείων των Ηνωμένων Πολιτειών αν όντως δεν επρόκειτο για κομμουνιστική προπαγάνδα. Όλα αυτά παρόλο που ο πρωταγωνιστής George αλλά και ο πατέρας του Peter είναι επίσης τραπεζίτες. Η επιχείρηση που προσπαθούσαν να σώσουν ήταν μία τράπεζα με το όνομα «Bailey Bros. Building and Loan» την οποία ο Potter προσπαθούσε να καταστρέψει για να μπορέσει να αγοράσει ολόκληρη την πόλη.
Το 1947 η επιτροπή αντιαμερικανικών δραστηριοτήτων έκανε ακρόαση για την εν λόγω ταινία στην οποία ο κρητικός John Charles Moffitt κλήθηκε να υπερασπιστεί τον Capra. Στην κατάθεσή του δήλωσε πώς δεν μπορούσε η ταινία να είναι κομμουνιστική παρόλο που ένας τραπεζίτης παρουσιάζεται ως κακός. Αντιθέτως, κατέδειξε πως τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλό αλλά και για κακό σκοπό.
Αξιοσημείωτο είναι πως ο Franke Capra ήταν ένας βαθιά ρεπουμπλικανός που ποτέ του δεν ψήφισε τον πρόεδρο Ρούσβελτ. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου εντάχθηκε στο στρατό, ενώ σκηνοθέτησε και την προπαγανδιστική σειρά «Why we fight».