ΣΧΕΣΕΙΣ

Χωρισμός: Πώς θα βρεις ξανά τον εαυτό σου

Pexels

O χωρισμός αυτός σε έριξε στα πατώματα και αυτοί είναι οι τρόπο για να βρεις ξανά τον εαυτό σου

Εάν αναρωτήθηκες ποτέ πως να προχωρήσεις τη ζωή σου μετά από έναν χωρισμό και έχεις βιώσει τι θα πει να νιώθεις έντονη στενοχώρια, τότε θα έχεις ακούσει σίγουρα και τις ακόλουθες φράσεις από τους οικείους σου: «Δεν μου άρεσε ούτως ή άλλως αυτός για εσένα», «Θα τα καταφέρεις πολύ καλύτερα μόνος σου» ή το κλασικό «Ο χρόνος γιατρεύει όλες τις πληγές».

Ως ένας άνθρωπος που μονίμως αναζητά απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τις ερωτικές σχέσεις, έχει τύχει να περάσουμε στη ζωή αρκετές από τις πιο σκοτεινές  ώρες, παρακολουθώντας ειδικούς και διαβάζοντας βιβλία για τις σχέσεις που πονάνε βαθιά, και ξέρεις κάτι; Η καρδιά τελικά αν το θέλει, επουλώνεται.

Για να σε βοηθήσουμε να ενώσεις τα ‘ραγισμένα’ κομμάτια σου, συγκεντρώσαμε 5 συμβουλές – κλειδιά. Μπορείς να φας λοιπόν όσα junk food θέλεις, αλλά αν ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα, τότε θα βγεις πολύ πιο δυνατά από όσο φαντάζεσαι.

Συμβουλές για να μην σου στοιχίσει αυτός ο χωρισμός

#1 Άσε τον εαυτό σου να πενθήσει

Εάν προσπαθήσεις να ξεχάσεις τον χωρισμό σoυ, κάνοντας πως δεν συνέβη ποτέ, απλώς καθυστερείς τη διαδικασία επούλωσης. Στο Ted Talk του ‘’How to Get Over The End of a Relationship, o Antonio Pascual – Leone, Κλινικός Ψυχολόγος και ερευνητής, προτρέπει το κοινό του να επικεντρωθεί στα άβολα συναισθήματα της λύπης, του κενού, της μοναξιάς και της μελαγχολίας.

Ενώ λοιπόν η διαδικασία αντιμετώπισης ενός χωρισμού ποικίλλει για τον καθένα, η έρευνα του ειδικού αποδεικνύει ότι πολλά από τα βήματα που χρειάζονται είναι κοινά για όλους μας και πως το πρώτο και πιο βασικό είναι να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να νιώθει όλο το φάσμα των συναισθημάτων του.

Pexels

#2 Προσδιόρισε τι χρειάζεσαι από αυτή τη σχέση

Ενώ πιθανόν νιώθεις όλα τα συναισθήματα που προκύπτουν από το τέλος μιας σχέσης, σημαντικό είναι να τα χρησιμοποιήσεις ως μια ευκαιρία για να μάθεις τι είναι αυτό που χρειάζεσαι μέσα από αυτά. Τι ήλπιζες να βγει από αυτή τη σχέση; Ήταν μήπως η επιθυμία σου να νιώθεις πολύτιμος ή αγαπητός; O ειδικός αναφέρει πως η αλλαγή και η πραγματική θεραπεία αρχίζει να συμβαίνει όταν αναγνωρίζεις όλες τις βαθιές σου συναισθηματικές ανάγκες, ακόμα κι αν χρειάζονται διεξοδική παρατήρηση.

Ακόμη κι αν δεν ήσουν εσύ λοιπόν αυτός ή αυτή που αποφάσισε να χωρίσει, η σχέση τελείωσε για κάποιο λόγο και το αποτέλεσμα ήταν πως οι ανάγκες σας δεν ικανοποιούνταν. Αφιέρωσε ένα λεπτό για να σκεφτείς τι πραγματικά αναζητούσες από αυτή τη σχέση. Στη συνέχεια, σκέψου πως μπορείς να αρχίσεις να δίνεις τα ίδια πράγματα στον εαυτό σου.

Πώς μπορείς να κάνεις τον εαυτό σου να νιώθει ότι σε υποστηρίζουν και ότι σε αγαπούν άνευ όρων; Ένας χωρισμός μπορεί στα αλήθεια να αποτελέσει το εισιτήριο για να επαναξιολογήσουμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε από μια σχέση ώστε να ξέρουμε πως θα συμπεριφερθούμε σε μια επόμενη αλλά το πιο σημαντικό, πως θα δώσουμε το καλύτερο δυνατό στον εαυτό μας, με ή χωρίς σύντροφο.

#3 Ανακάλυψε ξανά τον εαυτό σου

Παραδόξως, ένας από τους λόγους που οι χωρισμοί είναι τόσο δύσκολοι δεν είναι πάντα επειδή μας λείπει αυτό το άτομο που ερωτευθήκαμε ή αγαπήσαμε, αλλά επειδή μας λείπει το ποιοι ήμασταν με αυτό το άτομο ή τι θα μπορούσαμε να είμαστε αν ήμασταν ακόμη μαζί.

Όταν μια σχέση τελειώνει είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως ένα μέρος αυτού που είσαι ως άτομο συνοδεύεται από αυτήν. Πώς, λοιπόν, θα απαλύνεις το χτύπημα ενός δύσκολου χωρισμού; Χρησιμοποιήστε το ως μια ευκαιρία για να ανακαλύψεις και πάλι τον εαυτό σου.

Ο ειδικός Lewandowski Junior ορίζει την εκ νέου ανακάλυψη του εαυτού ως την ανάκτηση εκείνων των πραγμάτων που μπορεί να έχεις θυσιάσει ή μειώσει όσο βρισκόσουν στην εκάστοτε σχέση. Μπορεί λοιπόν να σε πονάει η απώλεια της ιδέας που ονειρευόσουν μαζί της ή μαζί του αλλά η συνειδητοποίηση ότι η σχέση σας, σας εμπόδισε να γίνεται αυτό προορίζεσαι να είσαι, θα σε βοηθήσει σημαντικά να μειώσεις το αίσθημα της απώλειας.

#4 Σταμάτα να ψάχνεις για απαντήσεις

Ακόμα κι αν γνωρίζεις τον λόγο που χώρισες, συχνά δημιουργείς ιστορίες στο μυαλό σου για το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί διαφορετικά. Οι άνθρωποι κυριολεκτικά μπορούν να εθιστούν στο να παίζουν σε επανάληψη τις αναμνήσεις μιας σχέσης που τελείωσε στη προσπάθεια τους να εντοπίσουν τι πήγε λάθος.

Μελέτες που εξετάζουν το πως αντιδρά ο εγκέφαλος μας στην απόσυρση της ρομαντικής αγάπης, έδειξαν πως ενεργοποιείται ο ίδιος μηχανισμός στον εγκέφαλό μας που ενεργοποιείται όταν οι εθισμένοι αποσύρονται από ουσίες όπως η κοκαΐνη ή τα οπιοειδή. Συνήθως ψάχνουμε για απαντήσεις λοιπόν επειδή προσπαθούμε ‘εθιστικά’ να κρατήσουμε τη σχέση αυτή ζωντανή και όχι επειδή μια απάντηση θα μας βοηθήσει να την ξεπεράσουμε.

#5 Γέμισε τα «κενά»

Ακούγεται ασαφές, αλλά τώρα που προσδιορίσαμε ποια «κενά» υπάρχουν στη «ραγισμένη» καρδιά σου, ήρθε η ώρα και να τα γεμίσουμε. Τι σου λείπει πραγματικά από αυτή τη σχέση; Προσδιόρισε στο εδώ και στο τώρα πώς θέλεις να γεμίσεις αυτά τα «κενά» με αποτελεσματικότερους τρόπους.

Ίσως αυτό να είναι να καλέσεις τους φίλους σου και να κάνετε σχέδια για μια βραδινή έξοδο ή το να μιλήσεις στο τηλέφωνο με ένα πολύ κοντινό σου άνθρωπο. Ίσως να σου λείπει η ρομαντική σύνδεση ή η οικειότητα και να νιώθεις έτοιμος και έτοιμη να κάνεις εγγραφεί σε μια εφαρμογή γνωριμιών για την εμπειρία ή ακόμα και από περιέργεια.

Όποια κενά χρειάζεσαι να καλύψεις και όπως κι αν επιλέξεις να το κάνεις, προσπάθησε να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου. Να είσαι ειλικρινείς με τον εαυτό σου σχετικά με το τι πραγματικά χρειάζεσαι. Βάλε λοιπόν το ένα πόδι μπροστά από το άλλο και αναγνώρισε τι πραγματικά σου λείπει για να θεραπευτείς πλήρως. Κι αν αισθάνεσαι πως τώρα δεν μπορείς, να θυμάσαι πως κάθε στιγμή το αξίζεις.

Τα σημάδια πως ο χωρισμός δεν είναι οριστικός

#1 Είναι χωρίς λόγο θυμωμένος μαζί σου

«Ο θυμός είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ότι μπορεί να υπάρχουν πληγωμένα συναισθήματα και ότι εξακολουθείς να επηρεάζεις τον πρώην σου». Μετά από έναν χωρισμό, είναι φυσιολογικό η μία ή και οι δύο πλευρές να νιώθουν θυμό ή αγανάκτηση, ειδικά αν δεν ήταν φιλικός χωρισμός. Ωστόσο, αν ο πρώην σου επιλέγει μικροκαβγάδες ή φέρνει ανεπίλυτες συγκρούσεις, είναι πιθανό να μην έχει προχωρήσει». Και αυτός είναι ο τρόπος τους να σου το δείξει!

#2 Όταν σε αναφέρει συνέχεια!

Το να σε αναφέρουν σε συζητήσεις που φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση με εσένα ή να μιλάνε για εσένα σε κοινούς φίλους είναι άλλο ένα σημάδι ότι δυσκολεύεται να σε ξεπεράσει. Εάν μάλιστα, το κόλλημά τους είναι μεγάλο, μπορεί να δημοσιεύσουν ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πράγματα που σας αφορούν. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να κάνετε μια συζήτηση που θα θέσει όρια. Να του εξηγήσετε με λίγα λόγια πως ο χωρισμός σας είναι κάτι που πρέπει να αποδεχθεί.

#3 Ζητά να του επιστρέψεις ότι άκυρο αντικείμενο έχει στο μυαλό του

Δεν λέω, μπορεί ο πρώην σου να θέλει αυτό το φούτερ που του έχεις κρατήσει (που μεταξύ μας δεν είναι μόνο ένα) αλλά εάν σου ζητάει πράγματα που δεν χρειάζεται πραγματικά και δεν τον ενδιέφεραν όσο ήσαστε μαζί, μπορεί αυτό που σου λέει πραγματικά να είναι: «Έλα, θέλω εκείνο τον συνδετήρα που έχω ξεχάσει στο γραφείο σου γιατί θέλω να σε δω». Αν ο πρώην σου δεν ήθελε πραγματικά να σε δει, δεν θα προσπαθούσε να πάρει πίσω αντικείμενα τα οποία δεν έχει ανάγκη. Εσύ το ίδιο δεν θα έκανες;

#4 Προσπαθεί πολύ να μείνετε φίλοι

Εάν δεν μπορείτε να είστε με κάποιον σε σχέση, μια φιλία μπορεί να φαίνεται σαν καλή εναλλακτική. Είναι πιο εύκολο από το να κόψεις τον άλλον μαχαίρι. «Η διατήρηση μιας φιλίας μπορεί μερικές φορές να κάνει τον άλλο να αισθάνεται καλύτερα, αλλά στην πραγματικότητα είναι δικαιολογία και αποφυγή της αλήθειας ότι δεν θες να αφήσεις τον άλλο να φύγει!», λέει η Simonian.

Αλλά η φιλία δεν είναι μια ρεαλιστική επιλογή για πολλούς πρώην, και δεν είναι κακό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε ποτέ να μιλήσετε ξανά, αλλά ίσως να πρέπει να αφήσετε περισσότερο χώρο ο ένας στον άλλο, τουλάχιστον στην αρχή. «Αν έχετε χωρίσει και πραγματικά έχει τελειώσει, μην κρατάτε ανοιχτή την πόρτα, σας δυσκολεύει στο να προχωρήσετε!», λέει η σεξοθεραπεύτρια, Caitlin Cantor.

#5 Επεμβαίνει πολύ στην ερωτική σου ζωή

Αν ο πρώην σου φαίνεται ότι ενδιαφέρεται λίγο περισσότερο να μάθει με ποιον βγήκες, που πήγατε, τι φάγατε, τι κάνατε μετά κ.λπ., ή εάν έχεις εγγραφεί σε dating app, οκ -τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Ότι δεν έχει προχωρήσει τι και αν ο χωρισμός σας μετρά μήνες. Με την ίδια λογική, αν δώσουν πολλές αχρείαστες λεπτομέρειες για το πόσο έχουν προχωρήσει, κι αυτό είναι ένα σημάδι για το αντίθετο.

#6 Αρνείται να αποδεχθεί ότι ο χωρισμός αυτός είναι γεγονός

Η άρνηση είναι ένα άλλο ενδεικτικό σημάδι ότι ένας πρώην δεν σ’ έχει ξεπεράσει. Ο πρώην σου μπορεί να σου χτυπήσει την πόρτα για να αράξετε παρέα σαν να μην συνέβη τίποτα ή να προσπαθήσει να κάνει μελλοντικά σχέδια μαζί σου, παρόλο που δεν είστε πλέον σε σχέση με την ελπίδα να αναζωπυρώσετε τον έρωτά σας.

#7 Σου φαίνεται πολύ σύντομα πολύ καλά

Ειδικά αν επρόκειτο για μακροχρόνια σχέση, το να βλέπεις τον πρώην σου να προχωρά αμέσως και να είναι «όλα καλά», θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι κάθε άλλο παρά συμβαίνει αυτό. «Θέλουν να φαίνονται σαν να έχουν τακτοποιήσει τα πάντα και δεν θέλουν να είναι εκείνοι οι ευάλωτοι που θα έχουν την πόρτα ανοιχτή για επανασύνδεση», εξηγεί η Emily Simonian, ειδικός ψυχολόγος σχέσεων. «Βασικά αυτό που λένε είναι: ‘Είμαι εντάξει. Αυτό δεν με επηρέασε και ελπίζω να το δεις και να με θέλεις πίσω».

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...

Exit mobile version