ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χωριάτικο φύλλο της γιαγιάς: Η απόλυτη συνταγή

Pexels

Δεν θα έχεις δοκιμάσει ποτέ ξανά πιο νόστιμο χωριάτικο φύλλο. Μάθε τη συνταγή και μπες «άμεσα» στην κουζίνα!

Δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξουμε πίτα με ένα κλασικό, χωριάτικο, σπιτικό φύλλο και να μην γίνει πεντανόστιμη και τραγανή. Αν δεν έχεις «κληρονομήσει» κάποια συνταγή από γιαγιά σου ή γενικώς κάποιον συγγενή, σου έχουμε την καλύτερη!

Με αυτό εδώ το υπέροχο φύλλο, μπορούμε να να φτιάξουμε ό,τι πίτα θέλουμε, με οποιαδήποτε γέμιση και όποια στιγμή το θέλουμε, εύκολα και πολύ γρήγορα.

Χωριάτικο φύλλο για πίτες της γιαγιάς

Υλικά

  • 450 γραμ. αλεύρι σκληρό (τύπου Μ)
  • 300 γραμ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι
  • 1½ ποτ. νερού περίπου χλιαρό νερό
  • 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • αλεύρι για τα φύλλα

Pexels

Εκτέλεση για χωριάτικο φύλλο:

Αρχικά, σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

Έπειτα, το τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεμένη άμμος.

Ύστερα, προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο – λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. (Αν χρειάστει νερό, προσθέτουμε λίγο).

Έπειτα τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5΄.

Θέλουμε μια ζύμη με απαλή υφή και εύπλαστη.

Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί (να ξεκουραστεί) για 30΄ περίπου, εκτός ψυγείου.

Στη συνέχεια, την χωρίζουμε σε 4 ίσια κομμάτια και τα κάνουμε μπάλες.

Παίρνουμε μία – μία τις μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο, τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα, λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παραδοσιακό φύλλο, για οποιαδήποτε πίτα μας αρέσει.

— Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη ζύμη αμέσως, τη διατηρούμε στη συντήρηση για 2 μέρες ή στην κατάψυξη τουλάχιστον για 3 μήνες.

–Αν την αφήσουμε σκεπασμένη καλά σ’ ένα μπολ στο ψυγείο για 1 μέρα, γίνεται λίγο πιο αφράτη και ανοίγει πιο εύκολα.

πηγή

Τι υλικά θα χρειαστείς για τη χορτόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο:

Για το φύλλο:

5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 3 κούπες αλεύρι γοχ + 2 κούπες αλευρι ολικής
2 κουταλιές λάδι
Σχεδόν 2 κούπες νερό ( να το βάζετε σιγά σιγά να βλέπετε αν το χρειάζεται η ζύμη)
2 κουταλιές ξύδι

Για το άνοιγμα των φύλλων: κορν φλάουρ

Γέμιση για χορτόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο:

450γρ σπανάκι
7 κρεμμύδια φρέσκα
1 ξερό κρεμμύδι
1 ματσάκι άνιθο
1/2 ματσάκι δυόσμο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι μάραθο
2 πράσα
Και ό,τι άλλα χόρτα βρείτε

3 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
150γρ φέτα χαμηλών λιπαρών
150γρ μυζήθρα
Αλάτι/ πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής για τη χορτόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο

Φύλλο για τηχορτόπιτα:

Βάζουμε το αλεύρι σε ενα μπολ κκαι κάνουμε μια τρύπα στη μέση.

Προσθέτουμε τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί το ζυμάρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40λεπτά. Έπειτα, χωρίζουμε σε 6-8 μπάλες. Ανοίγουμε το κάθε φύλλο αρκετά λεπτό- σχεδόν να βλέπουμε από μέσα-. Θα στρώσουμε 3-4 φύλλα και τα υπόλοιπα πάνω. Σε κάθε στρώση θα αλείψουμε με ελαιόλαδο.

Χορτόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο: Γέμιση

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα χόρτα μας. Έπειτα τα τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Μεταφέρουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε για αρκετή ώρα μέχρι να κρυώσουν και να διώξουν το νερό καλά. Αμέσως, προσθέτουμε τη φέτα και τη μυζήθρα και αλάτι πιπέρι.

Σε ενα τετράγωνο ταψί,  στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Ραντίζουμε με λίγο λάδι και επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο και το τρίτο. Έπειτα, προσθέτουμε το μείγμα μας. Κλείνουμε με το κάθε φύλλο το μείγμα μας και ραντίζουμε με λάδι. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα φύλλα με την ίδια διαδικασία, στριφογυρίζοντας λίγο παραπάνω φύλλο στις άκρες για να δημιουργήσουμε τις αγαπημένες μας γωνίες!

Χαράζουμε ελαφρώς σε κομμάτια με μυτερό μαχαίρι και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι!
Ψήνουμε στους 180 για 1 ωρα μέχρι να χρυσαφίσει!

Τη συνταγή για τη χορτόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο τη βρήκαμε στον λογαριασμό της food blogger chrissa is cooking

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...

Exit mobile version