Αλμυρές γαλλικές κρέπες από φαγόπυρο. Μπορεί το φαγόπυρο να είναι «νέα μόδα» στη διατροφή, αλλά στη Βρετάνη έφτιαχναν με αυτό παραδοσιακές κρέπες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε νοστιμιά από τις κλασικές! Δοκιμάστε τες με γέμιση σπανάκι και μανιτάρια, ή δημιουργήστε τις δικές σας εκδοχές, αλμυρές ή ακόμα και γλυκές.
Οι «Galettes Bretonnes» ή «Galettes de Blé Noir» είναι παραδοσιακές γαλλικές κρέπες από την περιοχή της Βρετάνης. Με βασικό υλικό το φαγόπυρο, είναι χωρίς γλουτένη, πολύ ελαφριές, και μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τις κλασικές. Εκτός από αλμυρές γίνονται και γλυκιές, αν χρησιμοποιήσουμε στο μείγμα αντί για αλάτι λίγη ζάχαρη.
Αλμυρές γαλλικές κρέπες από φαγόπυρο
Το αλεύρι φαγόπυρου είναι προτιμότερο να είναι ολικής άλεσης. Ως προς το υγρό στοιχείο της συνταγής για το μείγμα της ζύμης, υπάρχουν τρεις εκδοχές: κάποιοι βάζουν παραδοσιακά γάλα, άλλοι νερό –όπως έκανα εγώ–, αλλά για έξτρα λεπτές κρέπες (κάτι που προτιμώ κυρίως σε γλυκές εκδοχές, ή σε αλμυρή γέμιση χωρίς πολλά ζουμιά και σάλτσες) μπορούμε να αντικαταστήσουμε το απλό νερό με ανθρακούχο.
Αγαπημένη γέμιση για αυτές τις διαφορετικές κρέπες είναι το φρέσκο σπανάκι και τα μανιτάρια. Προσθέτω κρεμμύδι για τη γεύση, και αρωματίζω με θυμάρι, φρέσκο μάραθο και λίγο μοσχοκάρυδο.
Ένα πλεονέκτημα αυτής της συνταγής είναι ότι μπορούμε να έχουμε ετοιμάσει τις κρέπες και τη γέμιση από την προηγούμενη ημέρα και να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο ξεχωριστά, σε σκεύη κλεισμένα αεροστεγώς. Όταν θέλουμε να τις σερβίρουμε, ζεσταίνουμε τη γέμιση μόνη της, ξαναζεσταίνουμε προσεκτικά στο τηγάνι την κάθε κρέπα, βάζουμε τη γέμιση και το τυρί στο κέντρο μέχρι να αρχίσει να λιώνει, τυλίγουμε και έτοιμη!
Για παιδιά μπορούμε να τις γεμίζουμε με τυρί και γαλοπούλα, για κάτι πιο απλό που σίγουρα θα αρέσει! Συνηθίζεται επίσης να σερβίρονται και για πρωινό, με τηγανητό αυγό.
Υλικά για 8-10 κρέπες
- 250 γρ. αλεύρι ή νιφάδες φαγόπυρου
- 400 ml νερό
- 2 αβγά
- ½ κ.γ. αλάτι ψιλό
- λίγο βούτυρο για το τηγάνι
Για τη γέμιση
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 300 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. θυμάρι
- 350 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
- 3 κ.σ. φρέσκος μάραθος, ψιλοκομμένος
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 200 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Αν δεν έχουμε αλεύρι φαγόπυρου, βάζουμε τις νιφάδες φαγόπυρου στο μπλέντερ και τις κάνουμε σκόνη.
Ανακατεύουμε τα υλικά της κρέπας με σύρμα (ή στο μπλέντερ), προσθέτοντας το νερό σταδιακά, μέχρι το μείγμα να είναι λείο. Καλύπτουμε και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30-60 λεπτά, να ξεκουραστεί.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση: Κόβουμε τα μανιτάρια σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για δυο περίπου λεπτά, ανακατεύοντας.
Τα μανιτάρια, λίγο αλάτι και πιπέρι, το θυμάρι, και ανακατεύουμε μέχρι να τραβήξει τα πολλά υγρά, αλλά να μην στεγνώσει τελείως.
Βάζουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε να μαραθεί και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να τραβήξει τα πολλά υγρά.
Προς το τέλος, ανακατεύουμε μέσα τον μάραθο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για ακόμα 2-3 λεπτά.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αφού ζεσταθεί καλά, το αλείφουμε με λίγο βούτυρο (το περνάμε με χαρτί ώστε να είναι λίγο το βούτυρο) και βάζουμε περίπου μισή κουτάλα της σούπας από το μείγμα, ενώ σηκώνουμε το τηγάνι και κουνάμε κυκλικά στον αέρα για να απλωθεί ομοιόμορφα η κρέπα.
Ψήνουμε μέχρι να σχηματιστούν μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια της κρέπας. Με μια σπάτουλα, τη γυρνάμε ανάποδα και ψήνουμε για ακόμα 3 περίπου λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα.
Αν πρόκειται να φάμε τις κρέπες αμέσως, τότε μπορούμε ενώ ψήνεται η δεύτερη πλευρά, να βάλουμε από πάνω περίπου 2 κ.σ. γέμιση και 3-4 κ.γ. τυρί τριμμένο. Όταν αρχίσει να λιώνει το τυρί, την τυλίγουμε και σερβίρουμε.
Μπορούμε επίσης να τις τυλίξουμε όλες και να τις βάλουμε στη σειρά σε ένα πυρέξ. Στην περίπτωση αυτή, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, περιχύνουμε τις κρέπες με περίπου ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον τυρί τριμμένο από πάνω. Τις ψήνουμε καλυμμένες για περίπου 10 λεπτά, και στη συνέχεια τις ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε ακόμα 10 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρουν λίγο χρώμα.