WELL – BEING

Αιμοδοσία: Πότε μπορώ να δώσω αίμα και πότε όχι;

Pexels

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την αιμοδοσία και το αν μπορείς ή όχι να δώσεις αίμα. 

Η χώρα βυθίστηκε στο πένθος εχθές το βράδυ λίγο πριν τις δώδεκα τα μεσάνυχτα. Το τραγικό ατύχημα στα Τέμπη οδήγησε πολλούς τραυματίες στα νοσοκομεία, προκάλεσε αρκετούς θανάτους ενώ ακόμη και 24 ώρες μετράμε αγνοουμένους. Η έκκληση για αίμα είναι μεγάλη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οι γνώσεις μας γύρω από την αιμοδοσία είναι λιγοστές οπότε ας δούμε μερικά πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε.

Αιμοδοσία: Δεν έχεις προσφέρει ποτέ αίμα, αλλά θέλεις οπωσδήποτε να το κάνεις;

Εάν έχεις ήδη πάρει την απόφαση να προσφέρεις αίμα και δεν μπορείς να περιμένεις τότε επικοινώνησε μαζί μας τώρα για να βρεις που είναι το πιο κοντινό σε εσένα μέρος για να αιμοδοτήσεις. Πριν από αυτό μάθε τα βασικά κριτήρια επιλογής των αιμοδοτών, φάε κάτι ελαφρύ μέσα στις επόμενες τρείς ώρες πριν δώσεις αίμα και φέρε μαζί σου την ταυτότητα σου.
Θα σε δούμε σύντομα!

Θα ήθελες να προσφέρεις αίμα, αλλά ακόμη δεν έχεις αποφασίσει;

Έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος μόνο ένα μικρό ποσοστό περίπου 1,5% είναι αιμοδότες. Δεν φαίνεται σωστό, έτσι δεν είναι; Εάν είσαι υγιής, το πιθανότερο είναι ότι μπορείς να προσφέρεις αίμα και έτσι να βοηθήσεις και εσύ να βγουν τα νούμερα. Με μία μόνο αιμοδοσία μπορείς να σώσεις τρείς ζωές, χωρίς να σου κοστίσει τίποτα. Μάθε περισσότερες λεπτομέρειες διαβάζοντας τα κριτήρια επιλογής αιμοδότη και μετά βρες το πλησιέστερο σημείο σε σένα προκειμένου να προσφέρεις αίμα.

Pexels

Η μήπως φοβάσαι τις βελόνες;

Εάν δεν το έχεις κάνει ποτέ, το να προσφέρεις αίμα μπορεί να ακούγεται τρομακτικό. Τα καλά νέα είναι ότι πολλοί άνθρωποι σαν εσένα ξεπέρασαν τους φόβους τους και ανακάλυψαν ότι το να προσφέρεις αίμα δεν είναι και τόσο τρομερό. Στην χειρότερη περίπτωση πρόκειται για ένα μικρό και γρήγορο τσίμπημα, είναι αυτό τόσο σημαντικό ώστε να μην σου επιτρέπει να σώσεις τρείς ανθρώπους; Μάθε τι ακριβώς θα συμβεί ξεκινώντας από την συμπλήρωση του ιστορικού μέχρι την στιγμή που θα σε κεράσουμε φρυγανιά και πορτοκαλάδα.

Πριν πας για αιμοδοσία, φρόντισε για τα παρακάτω:

  1. Σιγουρέψου ότι πληροίς τα κριτήρια αποδοχής του αιμοδότη και δεν ισχύει για σένα κάποιο από τα κριτήρια αποκλεισμού.
  2. Να έχεις φάει ένα ελαφρύ γεύμα 3 με 4 ώρες πριν δώσεις αίμα.
  3. Την ημέρα που θα δώσεις αίμα να παίρνεις πολλά υγρά, τόσο πρίν όσο και μετά την αιμοδοσία.

Τι θα συμβεί μόλις φτάσεις στην αιμοδοσία

  1. Μόλις φθάσεις στην αίθουσα αναμονής θα πρέπει να συμπληρώσεις το ερωτηματολόγιο του αιμοδότη.
  2. Αυτό συμπληρώνεται κάθε φορά που δίνεις αίμα.
  3. Μετά θα ελέγξουν την αιμοσφαιρίνη σου (με ένα μικρό τσίμπημα στο δάκτυλο).
  4. Μετά, θα ελέγξουμε την πίεση και τις σφίξεις σου. Μπορεί να χρειαστεί να ερωτηθείς για μερικά πράγματα που αφορούν το ιατρικό σου ιστορικό.
  5. Εάν όλα είναι καλά, θα περάσεις στην αίθουσα αιμοληψιών, όπου θα ξεκινήσεις να δίνεις αίμα.
  6. Στην διάρκεια της αιμοδοσίας θα ξαπλώσεις στις ειδικές καρέκλες, και θα χαλαρώσεις για 10 λεπτά. Σε αυτόν τον χρόνο θα δώσεις περίπου 450 ml αίμα, ούτε καν μισό λίτρο. Μόνο με αυτό θα έχεις καταφέρει να σώσεις τρείς ζωές. Δεν είναι καταπληκτικό!
  7. Μετά την αιμοδοσία δεν θα πρέπει να βιαστείς. Θα σου προσφέρουμε φρυγανιά, τυράκια και πορτοκαλάδα. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αισθάνεσαι τελείως καλά πριν φύγεις.
    Θα σε ξαναδούμε σε 90 ημέρες!

Πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά την αιμοδοσία

  1. Χαλάρωσε και πιες αρκετά υγρά. Τα υγρά θα βοηθήσουν να αντικατασταθεί ο όγκος αίματος που χάθηκε. Καλό είναι την υπόλοιπη μέρα να πιείς αρκετά υγρά (όχι αλκοολούχα).
  2. Κράτα τον επίδεσμο στο χέρι σου καθαρό και στεγνό για λίγη ώρα.
  3. Εάν ο επίδεσμος στο χέρι σου ματώσει, σήκωσε το χέρι ψηλά και πίεσε με δύναμη μέχρι να σταματήσει το αίμα.
  4. Να αποφύγεις να σηκώσεις βαριά αντικείμενα με το χέρι που έδωσες αίμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
  5. Εάν αισθανθείς αδυναμία ή ζάλη, ξάπλωσε ανάσκελα και σήκωσε ψηλά τα πόδια σου.
  6. Εάν σε ανησυχεί ελαφρύς πόνος στο χέρι που έδωσες αίμα ή δεις μελανιά σε αυτό το σημείο, μην ανησυχείς αλλά επικοινώνησε μαζί μας και ζήτα να μιλήσεις με τον υπεύθυνο ιατρό.

Η διαδικασία αναπλήρωσης του αίματος

  • Το σώμα σου θα αντικαταστήσει το πλάσμα (το υγρό στοιχείο του αίματος) μέσα σε 24 ώρες. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια θα χρειαστούν τρείς με τέσσερεις μέρες για να αποκατασταθούν, ενώ ο σίδηρος θα έχει αναπληρωθεί μέσα σε έξι με οκτώ εβδομάδες.

Pexels

H αιμοδοσία δεν μπορεί να γίνει αν:

-δεν πληροίς τα βασικά κριτήρια για αιμοδοσία
-δεν έχεις φάει κάτι τρείς –τέσσερεις ώρες πριν αιμοδοτήσεις
-έχεις κάποια λοίμωξη (έστω και απλό κρυολόγημα !) – χρειάζεται να είσαι ελεύθερος συμπτωμάτων- τουλάχιστον για 7 ημέρες
-εάν παίρνεις κάποια αντιβιοτικά, πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον για μία εβδομάδα αφού τελειώσεις τη θεραπεία
-είχες κάποιο μεγάλο χειρουργείο τους τελευταίους έξι μήνες
-έχεις προγραμματίσει κάποια χειρουργική επέμβαση μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες
-είσαι έγκυος ή έχεις γεννήσεις τους προηγούμενους τρείς μήνες
-θηλάζεις το μωρό σου
-έχεις επισκεφτεί περιοχή με ελονοσία
-είχες σεξουαλική επαφή τους τελευταίους έξι μήνες με κάποιον που δεν γνωρίζεις καλά
-υποπτεύεσαι ότι μπορεί να έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη
-εάν γνωρίζεις ότι έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη
-παίρνεις αγωγή με αντιβιοτικά ή έχεις κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια.

Η αιμοδοσία μπορεί να γίνει εάν:

-είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών. Μπορείς σε ειδικές περιπτώσεις και εφόσον ο ιατρός το επιτρέπει να δώσεις αίμα εάν είσαι 17 ετών ή πάνω από 65, μάθε λεπτομέρειες.

-ζυγίζεις πάνω από 50kg. Στις περισσότερες περιπτώσεις εάν είσαι κάτω από 50 Kg, μπορεί να μην είναι ασφαλές να προσφέρεις αίμα.
-είσαι υγιής . Το αίμα από έναν άρρωστο άνθρωπο ή κάποιον που παίρνει φάρμακα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπιες για αυτόν που θα το πάρει. Δεν θα μπορέσεις να προσφέρεις αίμα εάν είχες στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα, ή εάν είχες κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία η κάποια αιμορραγική διαταραχή. Εάν έχεις ερωτήσεις για κάποια συγκεκριμένα φάρμακα που παίρνεις επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας
-έχεις ασφαλή τρόπο ζωής. Πράγματα και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες. Για την δική σου ασφάλεια δεν μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός ή εάν κάνεις κάποιο επικίνδυνο επάγγελμα.
-Παρά τις καλύτερες προθέσεις που μπορείς να έχεις, δυστυχώς υπάρχουν καταστάσεις που δεν σου επιτρέπουν να δώσεις αίμα για κάποιο χρονικό διάστημα. Διάβασε για αυτές πριν επισκεφτείς κάποια αιμοδοσία και βεβαιώσου ότι δεν ισχύει τίποτε από αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...

Exit mobile version