Τι μπορεί να συνέβη και να αδιαθέτησες για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις λίγες ημέρες;
Αρχικά, πάρε βαθιές ανάσες γιατί δεν είσαι μόνη εκεί έξω. Οι αναζητήσεις «αδιαθέτησα δύο φορές μέσα στον ίδιο μήνα» αυξήθηκαν δραματικά κατά τη διάρκεια των lockdown. Στην πραγματικότητα, αυξήθηκε κατά 2.400% – με πολλούς να αναρωτιούνται ποιος μπορεί να είναι ο πιθανός λόγος για να βιώσουμε μια «διπλή περίοδο» και αν πρέπει να μας προκαλεί ή όχι ανησυχία.
Ενώ είναι πάντα καλύτερο να ζητάς ιατρική συμβουλή από τον γιατρό σου, εμείς σου μεταφέρουμε την άποψη της Dr Sarah Jarvis. Πρώτον, ο Δρ Τζάρβις λέει ότι είναι σημαντικό να επιβεβαιώσεις ότι έχεις όντως αδιαθετήσει δύο φορές μέσα στον ίδιο μήνα και δεν έχεις απλά μερικά σημάδια σαν σταγόνες. Αυτό δηλαδή που εννοεί είναι να υπάρχει απαραίτητα η χρήση σερβιέτας ή ταμπόν λόγω αιμορραγίας.
Ο εντοπισμός κηλίδων ή κάθε είδους αιμορραγία, μεταξύ των περιόδων σου πρέπει πάντα να ελέγχεται, καθώς μπορεί να υποδηλώνει σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια ή σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, καρκίνο της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας”, λέει ο Δρ Τζάρβις.
“Ωστόσο, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που η άστατη αυτή περίοδος μπορεί να είναι αναμενόμενη. Τι ακριβώς εννοούμε; Λόγω κάποιας νέας αγωγής για λόγους αντισύλληψης, χάπι της επόμενης ημέρας ή κάτι άλλο. Και πάλι θα πρέπει να το συζητήσεις με τον γυναικολόγο σου για να σε ενημερώσει επαρκώς και να σε καθησυχάσει για τον λόγο που είδες αίμα ξανά
Είναι φυσιολογικό να αδιαθετούμε δύο φορές σε ένα μήνα;
Δεν είναι πολύ συχνό αλλά από την άλλη συμβαίνει σε πολλές γυναίκες οπότε μην πανικοβάλλεσαι. Οι αιτίες είναι αρκετές όπως λέει ο Δρ Τζάρβις.
“Πρώτον, οι περισσότερες γυναίκες υποθέτουν ότι η μόνη” φυσιολογική “διάρκεια μεταξύ των περιόδων είναι 28 ημέρες, ενώ στην πραγματικότητα, οτιδήποτε από περίπου 21 έως 40 ημέρες θεωρείται φυσιολογικό.” Προσθέτει ότι ορισμένες γυναίκες που είχαν προηγουμένως μεγαλύτερους κύκλους (28 ημέρες ή περισσότερο) μπορεί να βιώσουν δύο περιόδους σε ένα μήνα εάν ο κύκλος τους γίνει μικρότερος. Εάν παίρνεις αντισυλληπτικό χάπι και χάσεις μερικές ημέρες, μπορεί επίσης να εμφανίσεις αιμορραγία που φαίνεται σαν επιπλέον περίοδος. “Μπορεί επίσης να έχεις αιμορραγία τύπου περιόδου μετά τη λήψη του χαπιού της επόμενης ημέρας”, σημειώνει ο Δρ Jarvis, προσθέτοντας ότι ορισμένες μορφές ορμονικής αντισύλληψης, ειδικά τα αντισυλληπτικά, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε συχνότερες περιόδους, καθώς και στις προηγούμενες αναφερόμενη κηλίδωση.
Όσο για το εάν πρέπει ή όχι να επικοινωνήσεις επειγόντως με γιατρό, εάν έχεις αλλάξει πρόσφατα τον τύπο αντισύλληψης που χρησιμοποιείς ή παίρνεις μια μορφή αντισύλληψης που μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους (π.χ. οι περισσότερες μορφές ορμονικής αντισύλληψης, εκτός από συνδυασμένο από του στόματος αντισυλληπτικό χάπι), ο Δρ Jarvis λέει ότι είναι γενικά αρκετά ασφαλές να παρακολουθείς τις περιόδους σου για λίγο.
Ωστόσο, εάν εμφανίζεις και άλλα συμπτώματα ή αισθάνεσαι ανήσυχη, τότε σίγουρα πρέπει να κλείσεις ένα ραντεβού με τον γιατρό σου. “Η ίδια (συμβουλή) ισχύει για μια” on -off”επιπλέον περίοδο χωρίς άλλα συμπτώματα”, συνεχίζει.
“Εάν αισθάνεσαι πόνο, τα παυσίπονα μπορεί να είναι αποτελεσματικά. Η ηλικία μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας όταν εξετάζεις γιατί μπορεί να έχεις δύο περιόδους σε ένα μήνα, εξηγεί ο Δρ Jarvis.
“Καθώς προχωρά μια γυναίκα προς την εμμηνόπαυση σταματά η τόσο τακτική ωορρηξία και ο κύκλος σου μπορεί να γίνει μεγαλύτερος, μικρότερος ή πιο ασταθής.” Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν θυροειδή, απώλεια ή αύξηση του σωματικού βάρους γρήγορα ή σοβαρή ασθένεια ή άγχος. “Η ύπαρξη ινομυωμάτων ή κύστεων ωοθηκών μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα συχνότερων περιόδων”, λέει.
Μπορεί το άγχος ή η διατροφή να σε κάνει να έχεις δύο περιόδους σε ένα μήνα; Πιθανώς, ναι.
“Το υπερβολικό στρες μπορεί να καταστρέψει τη λεπτή ορμονική ισορροπία που απαιτείται για την ωορρηξία και τις περιόδους που συμβαίνουν τακτικά”, λέει ο Δρ Τζάρβις. “Εάν έχεις περάσει στρες, στεναχώρια ή άγχος ή έχεις κάνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου (π.χ. αυξάνεις ξαφνικά την άσκηση ή χάνεις ή κερδίζεις πολύ βάρος), μπορεί να διαπιστώσεις αλλαγές στο πρόγραμμα της περιόδου σου.
” Όσον αφορά άλλες σκέψεις, ο Δρ Jarvis προσθέτει ότι είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ο εντοπισμός κηλίδων μπορεί να συμβεί στην εγκυμοσύνη (και πρέπει πάντα να ειδοποιείς το γιατρό σου εάν συμβεί αυτό).
Η αποβολή μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία. «Θα πρέπει πάντα να μιλάς με τον γιατρό σου εάν έχεις κηλίδες ή ακανόνιστη αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, πόνο ή αιμορραγία όταν κάνεις σεξ (ή αμέσως μετά), κολπική έκκριση (ειδικά αν μυρίζει), επίμονο ή έντονο πόνο στη χαμηλή κοιλιά ή σημαντική αλλαγή στο πρότυπο της εμμήνου ρύσεως, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων κραμπών.
Πόνοι Περιόδου: Με Αυτά Τα Tips Ξέχνα Το Κουλούριασμα Στο Κρεβάτι
Πόνοι περιόδου. Κάθε μήνα το ίδιο «μαρτύριο». Και μπορεί οι άντρες να θεωρούν πως είμαστε γκρινιάρες και ευαίσθητες αλλά εμείς ως γυναίκες κατανοούμε απόλυτα τί ακριβώς περνάς τις ημέρες αυτές. Πόνοι περιόδου, αίσθημα ναυτίας, ημικρανία και ένα ατελείωτο… κουλούριασμα στο κρεβάτι. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει πάει όλο σου το πρόγραμμα πίσω αφού η αιμορραγία και οι ενοχλήσεις σε κράτησαν όλη μέρα στο κρεβάτι.
Υπάρχουν όμως αυτά τα tips που θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις την καθημερινότητά σου σε ένα πρόγραμμα ακόμα και όταν έχεις περίοδο.
Πόνοι περιόδου: Πώς να τους αντιμετωπίσεις
Μείωσε το αλάτι: Καλό θα ήταν για αυτές τις ημέρες να απαρνηθείς τους ξηρούς καρπούς, τις πατάτες τηγανιτές και γενικότερα ό,τι περιέχει πολύ αλάτι. Και να πίνεις πολύ νερό. Πολύ. Ακούς;
Aντιστάσου στην υπερβολική καφεΐνη: Εντάξει, δε χρειάζεται να στερηθείς τον πρωινό σου καφέ, απλά μην το παρακάνεις για το υπόλοιπο της μέρας. Ξέρουμε πως πια η καθημερινότητα χαρακτηρίζεται από πολλούς καφέδες στο χέρι, αλλά για αυτές τις ημέρες… συγκρατήσου. Please!
Κάνε λίγο yoga: Εντάξει, δεν εννοούμε να κάνεις όλα αυτά τα ακροβατικά που βλέπεις από τις master του είδους, αλλά υπάρχουν πολλές ασκήσεις που χαλαρώνουν τους μύες. Θα δεις πως θα νιώσεις πολύ καλύτερα.
Ώρα για λίγη σοκολάτα (Yeahhhh): Οι πόνοι έχουν και τα καλά τους. Για αυτές τις ημέρες, λοιπόν, μπορείς να τσιμπάς με απόλυτη ελευθερία και δίχως τύψεις μερικά κομματάκια μαύρης σοκολάτας. Είδες που πάντα υπάρχει και η θετική πλευρά;
Πόνοι περιόδου: Τι γυμναστική να κάνεις
Μπορεί παραπάνω να σε προτρέψαμε να κάνεις yoga αλλά δεν είναι η μοναδική γυμναστική που μπορείς να ακολουθήσεις. Υπάρχουν και άλλα προγράμματα που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τους πόνους περιόδου.
Αερόβια γυμναστική:
Η αερόβια γυμναστική, όπως είναι το τρέξιμο και το cycling, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ροής του αίματος προς τη μήτρα. Aκόμη αυξάνει τα επίπεδα ενέργειάς σου, που σ’εκείνη την φάση συνήθως είναι λίγο πεσμένα. Γι’ αυτό, διάλεξε το πρόγραμμα που σου ταιριάζει καλύτερα και δοκίμασε τα αποτελέσματα.
Pilates:
Ειδικά συγκεκριμένες ασκήσεις pilates (stretching, twists, lunges) έχουν τη δυνατότητα να γυμνάζουν τους γοφούς, να αυξάνουν τα επίπεδα του οξυγόνου και να βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Αυτά με τη σειρά τους, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των πόνων της περιόδου.
Yoga:
Η yoga είναι άλλο ένα είδος γυμναστικής που θα βοηθήσει στο να μειωθούν οι πόνοι και να νιώσεις καλύτερα. Tο αναφέραμε και παραπάνω άλλωστε. Αυτά θα τα καταφέρεις, γιατί με τη yoga θα χαλαρώσεις όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά, μέσω ασκήσεων χαλάρωσης και αναπνοής.
Βάρη:
Το ότι διανύεις αυτές της μέρες του μήνα, δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις την προπόνηση με βάρη, εάν αυτή είναι κάτι που ακολουθείς. Εάν επιλέξεις γυμναστική με βάρη τις πρώτες μέρες της περιόδου, ενδεχομένως να μη νιώσεις απαραίτητα καλύτερα, γιατί η φλεγμονή των μυών μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη κατακράτηση των υγρών. Όμως, αν αυτό δεν είναι κάτι που σε επηρεάζει μπορείς κάλλιστα να το κάνεις.
Οι SOS τροφές για τις ημέρες αυτές
Παρακάτω θα βρεις όλες αυτές τις τροφές που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου για να μειώσεις τους πόνους αυτές τις ημέρες.
Σολομός
Οι γυναίκες που καταναλώνουν ωμέγα 3 έχουν δηλώσει ηπιότερους πόνους περιόδου. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός (σκουμπρί, πέστροφα και σαρδέλες) είναι γεμάτα από αντιφλεγμονώδη λίπη. Αύξησε, λοιπόν, την πρόσληψη ωμέγα 3 καταναλώνοντας λιπαρά ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Για να ενισχύσεις περαιτέρω την κατανάλωση ωμέγα 3, δοκίμασε λιναρόσπορους, καρύδια ή συμπληρώματα ωμέγα 3.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Δεν έχουν και την νούμερο ένα γεύση, ωστόσο το λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, και αποδεδειγμένα μειώνουν τις κράμπες και επίσης δίνουν μία αίσθηση χαλάρωσης. Με τις βιταμίνες A, C, B5, E, ασβέστιο και κάλιο, τα λαχανικά αυτά βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της περιόδου.
Ηλιόσποροι
Μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Ε, η οποία βοηθά στην αποκατάσταση των πόνων στο στήθος και στις κράμπες της περιόδου. Αύξησε τη λήψη βιταμίνης Ε με αβοκάντο, αυγά, συκώτι και αμύγδαλα.
Τζίντζερ
Είτε φρέσκο είτε όχι, το τζίντζερ έχει βρεθεί ότι μειώνει τις επώδυνες κοιλιακές κράμπες. Η έρευνα δείχνει ότι το τζίντζερ μειώνει τον πόνο τόσο αποτελεσματικά όσο το μεφεναμικό οξύ (αντιφλεγμονώδες παυσίπονο) και η ιβουπροφαίνη. Ξεφλουδίζεις ένα κομμάτι της ρίζας τζίντζερ, το κόβεις και το τοποθετείς σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό. Προσθέτεις έπειτα το λεμόνι και το αφήνεις για 5 λεπτά. Πιες το και θα μας θυμηθείς.
Μαύρη Σοκολάτα
Οι έντονες επιθυμίες για σοκολάτα είναι πολύ συνηθισμένες, ενώ η υπερβολική ζάχαρη δεν είναι καλή ιδέα. Έτσι, δοκίμασε καλύτερα να φας μαύρη σοκολάτα. Έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε σύγκριση με τη λευκή σοκολάτα και τη σοκολάτα γάλακτος, αλλά παράλληλα ικανοποιεί τις γλυκές μας επιθυμίες. Α και το ξεχάσαμε. Είναι και μια πλούσια πηγή μαγνησίου.