Αν έχετε ήδη αυτή την πρωινή συνήθεια ως ζευγάρι, τότε δεν πρέπει να φοβάσαι τίποτα απολύτως για το μέλλον της σχέσης σου.
Όλα τα ζευγάρια έχουν κάποιες συνήθειες. Ή έστω προσπαθούν να αποκτήσουν με το πέρασμα του χρόνου. Πηγαίνουν, για παράδειγμα, μαζί για τρέξιμο κάθε πρωί πριν τη δουλειά. Βλέπουν τους φίλους τους χωριστά μια φορά την εβδομάδα. Μαγειρεύουν μαζί κάθε βράδυ, και άλλα πολλά.
Ποια είναι, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρωινή συνήθεια που έχουν τα πιο αγαπημένα – και αχώριστα- ζευγάρια; Ποιο είναι, λοιπόν, το μυστικό για μια σχέση χωρίς εντάσεις;
Η πρωινή συνήθεια που θα «απογειώσει» τη σχέση σου
Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που ξεκινούν την ημέρα τους με αρνητικότητα, είτε αυτό έχει να κάνει με απαισιόδοξους τίτλους ειδήσεων είτε με μια αρνητική αλληλεπίδραση με τον/τη σύντροφό τους, έχουν 27% πιθανότητες να χαρακτηρίσουν τη μέρα τους δύσκολη ή μίζερη μετά από 6-8 ώρες.
Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Penn State, εάν ξυπνήσεις με αρνητικές σκέψεις, η γνωστική σου λειτουργία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επηρεαστεί. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι ακόμη κι αν δεν συμβεί κάτι αγχωτικό, και μόνο η προδιάθεση ότι θα συμβεί μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις γνωστικές σου λειτουργίες και την απόδοσή σου στη δουλειά ή οπουδήποτε αλλού.
Ποια είναι η πρωινή ρουτίνα με τον/τη σύντροφό σου;
Το πώς ξεκινάς τη μέρα σου έχει μεγάλο αντίκτυπο στο πώς αισθάνεσαι όλη τη μέρα. Αν ξυπνάς με αρνητικά συναισθήματα για τον/τη σύντροφό σου, αν εισπράττεις αρνητικότητα από εκείνον ή εκείνη, ή αν λείπει μια ζεστή σύνδεση μεταξύ σας, αυτή η αίσθηση θα σας ακολουθεί την υπόλοιπη μέρα και θα επηρεάζει το πώς νιώθετε και το πώς λειτουργείτε και οι δύο.
«Ο σύζυγός μου, που ξυπνάει συνήθως πρώτος, έρχεται από τη μεριά μου, μου δίνει ένα φιλί στο μέτωπο και μου λέει καλημέρα. Μερικές φορές ξαπλώνει δίπλα μου για ένα λεπτό και μου κάνει μια ζεστή αγκαλιά. Συνήθως λαγοκοιμάμαι, αλλά, όπως και να ‘χει, ξυπνάω με την αίσθηση ότι με αγαπούν. Και αυτό το συναίσθημα κάνει θαύματα στην αρχή της ημέρας, σου δίνει ενέργεια. Αν ξυπνήσουμε μαζί, στεκόμαστε μπροστά στο κρεβάτι και ο ένας από τους δύο λέει: “Μια αγκαλιά καλημέρας!” και τότε αγκαλιαζόμαστε για λίγα δευτερόλεπτα», μου λέει μια φίλη. Τι όμορφο και απλό!
Υιοθέτησε μια ρουτίνα αγάπης
Αν δεν απαντάς όταν σε ρωτάν πώς κοιμήθηκες, αν η πρώτη κουβέντα που βγαίνει από τα χείλη σου είναι «σσσς, κοιμάμαι» ή αν λες κάτι εκνευρισμένα, τότε το μόνο που πετυχαίνεις είναι να δημιουργείς μια αρνητική ατμόσφαιρα.
Αντίθετα, σκέψου να ξεκινήσεις τη μέρα σου με φροντίδα, αγάπη και σύνδεση. Είναι τόσο απλό όσο μια αγκαλιά, ένα πεταχτό φιλί ή μια ζεστή και χαμογελαστή «καλημέρα». Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να υιοθετήσεις αυτή την πρωινή ρουτίνα αγάπης, αλλά και να είσαι ανοιχτός στη στοργή του/της συντρόφου σου.
Δοκίμασε να εφαρμόσεις αυτή τη συνταγή για 21 μέρες –τόσος χρόνος λένε ότι χρειάζεται για να προσαρμοστεί κανείς σε μια νέα συνήθεια– και δες τα θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητά σου!
Αν υπάρχουν αυτά τα 3 στοιχεία στη σχέση σου δεν θα χωρίσεις ποτέ
#1 Αμοιβαιότητα
Μπορεί να θεωρείται και να ακούγεται αυτονόητο ότι και τα δύο μέλη της σχέσης έχουν σημαντικές ανάγκες που χρειάζεται να ικανοποιηθούν. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι και τόσο εύκολο να ξεφύγουμε από τη δική μας εγωκεντρική συμπεριφορά. Η σχέση για να πετύχει χρειάζεται να περιλαμβάνει την αμοιβαιότητα ως προς τις συμπεριφορές, τους τρόπους αλλά και τα συναισθήματα. Να μπορούμε δηλαδή να αντιληφθούμε και να λάβουμε υπόψη τις ανάγκες του άλλου ανθρώπου που είναι δίπλα μας, όπως και τις δικές μας επίσης και το αντίστροφο.
#2 Συναίσθηση
Είναι λογικό να δυσκολευόμαστε να αλλάξουμε μία συμπεριφορά η οποία δεν καταλαβαίνουμε από πού προέρχεται και πού ακριβώς έχει τις ρίζες της. Για αυτόν το λόγο, λοιπόν, θεωρούμε πως αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά μιας σχέσης. Η συναίσθηση περιλαμβάνει τόσο την επίγνωση των δικών μας συναισθημάτων όσο και των συναισθημάτων των άλλων αλλά και την προέλευσή τους. Γιατί, λοιπόν, υπάρχουν και από πού πηγάζουν;
Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να κάνουμε μία ενδοσκόπηση ώστε να κατανοήσουμε τα δικά μας συναισθήματα. Πιο απλά, η συγκεκριμένη δεξιότητα μας βοηθά να αντιληφθούμε ότι κάποιες φορές, μπορεί για παράδειγμα, να ξεσπάμε στον σύντροφό μας επειδή νομίζουμε ότι εκείνος μας ενοχλεί, ενώ στην ουσία μπορεί να είχαμε εμείς μία κακή μέρα στη δουλειά ή να έχουμε αγχωθεί σχετικά με κάτι άλλο. Μπορούμε λοιπόν να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε μοτίβα που μπορεί να βλάψουν τη σχέση μας και να προβλέψουμε τις θετικές και αρνητικές συνέπειες της συμπεριφοράς μας. Επίσης, μέσω της διορατικότητας μπορούμε να καταλάβουμε πόσο πολύ μας εκτιμά ο σύντροφός μας, να αναγνωρίσουμε τι κάνει εκείνος για εμάς, από την προετοιμασία του πρωινού καφέ έως …τον σεβασμό του.
#3 Έλεγχος συναισθημάτων
Αν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες μας, να τις καταλάβουμε και να δούμε πως μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε -μαζί και τις συναισθηματικές μας ανάγκες- τότε είναι σαν να έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου για μία επιτυχημένη σχέση. Το τελευταίο κομμάτι του ταξιδιού αφορά στο να μπορεί να δίνει ο ένας στον άλλο αυτό που χρειάζεται, ελέγχοντας τα συναισθήματά του. Όταν μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, τότε μπορούμε και να διατηρήσουμε μία σχετική ηρεμία και κατανόηση προς τον άλλον και τα δικά του συναισθήματα, όπως και να μπορούμε να διαχειριστούμε ότι μπορεί να συμβεί στη σχέση μας.