Connect with us

Hi, what are you looking for?

thegals.gr – Ειδήσεις και νέα για τη γυναίκα

ΣΧΕΣΕΙΣ

Βασικά χαρακτηριστικά που αποδεικνύουν πως έχεις ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση

ενσυναίσθηση
Photo by Aarón Blanco Tejedor on Unsplash

Η ενσυναίσθηση θεωρείται μια από τις βασικές δεξιότητες για την ανάπτυξη υγιών επαγγελματικών και προσωπικών σχέσεων.

Τι είναι, όμως, και ποια σημάδια θα σου δείξουν πως την κατέχεις;

Η λέξη προέρχεται από τα συνθετικά: εν + συν + αίσθηση και ως όρος εισήχθη το 1909 από τον ψυχολόγο Edward B. Titchener ως μετάφραση του γερμανικού όρου einfühlung (που σημαίνει «αίσθημα»).

Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η ικανότητα του ατόμου να μοιράζεται και να βιώνει σε πρώτο πρόσωπο την ψυχική κατάσταση ενός άλλου προσώπου.

Με απλά λόγια, ο άνθρωπος με ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση, μπαίνει στη θέση σου, ίσως και με ακραίο τρόπο, βιώνοντας σωματικά και συναισθηματικά αυτά που εσύ βιώνεις.

Αν αναρωτιέσαι κατά πόσο κατέχεις αυτή τη δεξιότητα και πόσο ανεπτυγμένη είναι στον χαρακτήρα σου, διάβασε ποια είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της.

Θέλεις να επικρατεί ειρήνη και ηρεμία

Προσπαθείς μάλιστα, να επιφέρεις την ειρήνη σε καταστάσεις που μπορεί να μην σε αφορούν και άμεσα. Μπορείς να δεις τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, διατηρείς την ψυχραιμία σου, μα εξαντλείσαι πολύ εύκολα.

Έχεις ανεπτυγμένο ένστικτο

Το οποίο συχνά είναι και σωστό. Αντιλαμβάνεσαι εύκολα ποιος μπορεί να λέει ψέματα ή να κρύβει τα συναισθήματά του. Χάρη σε αυτό το χάρισμα μπορείς να δώσεις σωστές και γρήγορες λύσεις σε προβλήματα.

Συνδέεσαι βαθιά με τη φύση και τα ζώα

Όσο παράξενο κι αν σου ακούγεται, νιώθεις καλά στο φυσικό περιβάλλον και κοντά σε ζώα. Αναστατώνεσαι όταν κάποιος τα κακομεταχειρίζεται και δεν τα σέβεται, ενώ αποτελούν για εσένα την καλύτερη θεραπεία.

Τρία Πράγματα Που Κάνουν Όσοι Αντέχουν Στα Δύσκολα

Ορισμένοι άνθρωποι «πνίγονται» σε μια κουταλιά νερό και άλλοι καταφέρνουν πάντα να ξεπερνούν εμπόδια και καταστάσεις.

Είναι εκείνοι που λέμε «ανθεκτικοί». Οι άνθρωποι που τα καταφέρνουν στις πιο απαιτητικές καταστάσεις.

Διάβασε παρακάτω για να μάθεις τι κάνουν όσοι αντέχουν στα δύσκολα

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο, Δρ. Carla Shuman, υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι που μπορούν και στέκονται στο ύψος τους στις πιο απαιτητικές καταστάσεις.

Ξέρουν πότε έχουν τον έλεγχο και πότε όχι

Οι καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούμε να αλλάξουμε μάς κρατούν πίσω. Όμως, αν αναγνωρίσουμε τι βρίσκετε στον κύκλο επιρροής μας, μπορούμε να νιώσουμε ενδυναμωμένοι. Η αυτοπεποίθησή μας ανεβαίνει και καταλαβαίνουμε πιο εύκολα πως υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε για την ευτυχία και την ευημερία μας και άλλα στα οποία δεν μπορούμε να ασκήσουμε κανέναν έλεγχο. Απόλυτα ανακουφιστικό και ξεκάθαρο. Αναγνωρίζουμε πού φτάνουν οι δυνάμεις μας και δεν τις σπαταλάμε σε άσκοπες προσπάθειες.

Φτιάχνουν έναν «θετικό» κύκλο ανθρώπων

Περιορίζουν τα αρνητικά και τοξικά άτομα. Εκείνα που προσπαθούν να τους αποθαρρύνουν και να μειώσουν κάθε προσπάθειά τους. Αντίθετα, χτίζουν γύρω από τον εαυτό τους έναν «θετικό» κύκλο ατόμων που τους στηρίζει και τους αγαπά πραγματικά. Άτομα που τους ενθαρρύνουν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και διέπονται από αισιοδοξία.

Έχουν ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση

Αν και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε ως προτεραιότητα τη δική μας ψυχική ηρεμία, εξίσου απαραίτητο είναι να μπαίνουμε και στη θέση του άλλου. Η ενσυναίσθηση είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο θεωρείται απαραίτητο στη σημερινή κοινωνία, τόσο στις διαπροσωπικές όσο και στις επαγγελματικές σχέσεις. Η κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων μπορεί να μας οδηγήσει σε μια πιο ήρεμη ζωή και να ενισχύση την αυτοπεποίθησή μας.

Όι Λέξεις Που «Κλέβουν» Την Αυτοπεποίθησή Σου – Γιατί Είναι Καλύτερο Να Τις Αποφεύγεις

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα θετικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου, το οποίο τον βοηθά στην καθημερινότητά του τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Ο τρόπος που περπατάμε, που ντυνόμαστε, που κινούμαστε, αλλά και ο τρόπος που μιλάμε αποδεικνύουν το πόσο σίγουρες νιώθουμε για τον εαυτό μας σε κάθε περίπτωση.

Όπως ακριβώς υπάρχουν συγκεκριμένα ρούχα ή κινήσεις που πρέπει να κάνουμε, έτσι υπάρχουν και συγκεκριμένες λέξεις που μπορούμε να χρησιμοποιούμε ή να αποφεύγουμε, αν θέλουμε να εκπέμπουμε αυτοπεποίθηση.

Αν, λοιπόν, στόχος είναι να είμαστε δυναμικές και να πιστεύουμε στον εαυτό μας, ας ξεκινήσουμε από το λεξιλόγιό μας. Διάβασε παρακάτω τρεις λέξεις που δείχνουν έλλειψη αυτοπεποίθησης και σκέψου δύο φορές πριν της χρησιμοποιήσεις ξανά.

Οι λέξεις «συνήθως» και «συχνά»

Ειδικά σε επαγγελματικές συζητήσεις δείχνουν δισταγμό και αναποφασιστικότητα. Φαίνεσαι αβέβαιη για όσα λες και προετοιμάζεις το έδαφος για το λάθος. Προσπάθησε να γνωρίζεις καλά για ποιο πράγμα μιλάς και απέφυγε εκφράσεις που δείχνουν αμφιβολία.

Το ρήμα «νομίζω»

Χρησιμοποίησε καλύτερα το «πιστεύω», διότι με αυτόν τον τρόπο θα δείχνεις σιγουριά και όχι αδυναμία. Ακόμα και αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρη για κάτι, ο άλλος δεν χρειάζεται να καταλάβει το άγχος σου.

Το μόριο «ίσως»

Όπως και τα παραπάνω, έτσι και αυτό, δείχνει αμφιβολία και σε κάνει να φαίνεσαι λιγότερο αποφασιστική και δυναμική για τα λεγόμενα σου. Προτίμησε καλύτερα την προτροπή και πες, για παράδειγμα, «Θα ήταν μια καλή ιδέα να…», αντί να πεις «Ίσως αν κάναμε…».

Δεν Θα Πιστεύεις Ποιο Χαρακτηριστικό Θεωρούν Όλοι Απίστευτα Σέξι

Χαμόγελο; Στυλ; Βλέμμα; Τι είναι αυτό που παρατηρείς πρώτα στον άλλο και ποιο θεωρείς πιο σέξι χαρακτηριστικό;

Μία έρευνα που δημοσιεύεται στο Personality and Individual Differences, αυτό που θα φέρει άνδρες και γυναίκες πιο κοντά σε νέα σχέση δεν έχει να κάνει τόσο με την εμφάνιση όσο με μια ιδιότητα του χαρακτήρα τους.

Στην εποχή του #metoo, της ενσυναίσθησης και της αφύπνισης αυτό που βρίσκουμε πιο σέξι στον άλλο δεν θα μπορούσε παρά να άπτεται αυτών των τομέων.

Όπως έδειξε η έρευνα, λοιπόν, εκείνο το χαρακτηριστικό που βρίσκουμε όλοι πιο σέξι σε έναν άλλο άνθρωπο είναι η οικολογική του συνείδηση.

«Οι συμπεριφορές όπως ο αλτρουισμός έχουν αποδειχθεί σημαντικές για την εύρεση συντρόφου» εξηγούν οι επικεφαλής ερευνητές Daniel Farrelly και Manpal Bhogal από τα Πανεπιστήμια του Worcester και του Wolverhampton αντίστοιχα.

«Σε πρόσφατες μελέτες η γενναιδωρία είχε αναδειχθεί ως μυστικό ελκυστικότητας και ομορφιάς», συμπληρώνουν.

Τα στοιχεία της έρευνας

Οι επιστήμονες εξέτεσαν αρχικά 157 ετεροφυλόφιλους ενήλικες από τη Βρετανία. Στα υποτιθέμενα σενάρια που τους δόθηκαν για επιλογή συντρόφου υπήρχαν τρεις επιλογές, με έντονη οικολογική συνείδηση, με ανύπαρκτη οικολογική συνείδηση και με ουδέτερη στάση.

Πέρα από το προβάδισμα των κοινωνικά και οικολογικά ανήσυχων στις προτιμήσεις ανδρών και γυναικών, η έρευνα ανέδειξε και την υπεροχή τους στην αναζήτηση μόνιμου συντρόφου, με τους συμμετέχοντες να προκρίνουν την προκοινωνική συμπεριφορά ως εγγύηση σταθερότητας για μια υγιή μακροχρόνια σχέση.

Τα ευρήματα επαναλήφθηκαν κατά τη follow-up μελέτη, στην οποία 307 ετεροφυλόφιλοι ενήλικες κλήθηκαν να απαντήσουν πόσο συχνά ξοδεύουν χρόνο για να προετοιμάσουν τα απορρίμματά τους για ανακύκλωση, στο πλαίσιο μιας φανταστικής συνέντευξης με έναν ευειδή ερευνητή ή ερευνήτρια που οι επιστήμονες τους παρουσίασαν σε φωτογραφίες.

Πράγματι, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν ένα προφίλ μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για την ανακύκλωση στη σκέψη πως συνδιαλέγονται με ένα ωραίο άτομο του αντίθετου φύλου, υποδεικνύοντας την επιθυμία τους να φανούν ως οικολογικά πιο ευσυνείδητοι.

Γιατί είναι θετικό στοιχείο η οικολογική συνείδηση

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όποιος δείχνει σεβσμό και αγάπη προς το περιβάλλον διαθέτει και άλλα θετικά στοιχεία. Αυτά μπορεί να είναι ευαισθησίες προς τους αδύναμους ή αγάπη για την κοινωνία.

Επιπλέον, το ενδιαφέρον για τη φύση υποδεικνύει και μια ανησυχία για το μέλλον των επόμενων γενεών, πράγμα που θεωρείται θετικό αν κάποιος επιθυμεί να αποκτήσει απογόνους.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...