Connect with us

Hi, what are you looking for?

thegals.gr – Ειδήσεις και νέα για τη γυναίκα

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αυτό είναι το «συστατικό» που κρατά τα ζευγάρια μαζί για χρόνια

συστατικό
pexels.com

Αν και τη λέξη «συστατικό» τη συναντάμε περισσότερο σε συνταγές, δεν είναι διόλου παράξενο να τη χρησιμοποιούμε συχνά και στις σχέσεις.

Άλλωστε, και οι σχέσεις μοιάζουν με τις συνταγές. Για να πετύχουν χρειάζονται προσοχή, προσπάθεια και μερικά επιπλέον «συστατικά».

Αγάπη, σεβασμός, κατανόηση, υπομονή είναι ορισμένα από τα πιο σημαντικά. Υπάρχει, όμως, και ένα, που σύμφωνα με τους επιστήμονες κρατά το ζευγάρι για πάντα μαζί.

Μακροχρόνια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, που συμπεριέλαβε περισσότερα από 150 ζευγάρια σε πολυετείς σχέσεις από το 1989, τους επιβεβαίωσε.

Σε ένα από τα πειράματα της μελέτης με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας, Robert Levenson, τα ζεύγη των συμμετεχόντων κλήθηκαν να συζητήσουν κάποιο πρόβλημα ή μια διαφωνία στη σχέση τους.

Η συζήτηση και οι αντιδράσεις τους βιντεοσκοπούνταν και καταγράφονταν.

Στο συμπέρασμα που κατέληξαν οι ειδικοί, είδαν ότι το άγχος μειωνόταν όταν τα ζευγάρια έβαζαν στη συζήτηση το… γέλιο!

Γέλιο: Το μαγικό συστατικό για τις σχέσεις

Η καθηγήτρια Γνωστικών Νευροεπιστημών, Sophie Scott, από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, σχολίασε:

«Παρατηρείς ότι ενώ το άγχος κάνει την εμφάνισή του, τα ζευγάρια που το αντιμετωπίζουν με γέλιο όχι μόνο ανακουφίζονται από την αρνητική επίδρασή του αλλά καταλήγουν να είναι και πιο ευτυχισμένα στη σχέσης τους».

Οι άνθρωποι που γελούσαν περισσότερο στο πλαίσιο της σχέσης τους δήλωναν πιο ικανοποιημένοι με τη σχέση και τη ζωή τους.

Το γέλιο αναδεικνύεται σε ισχυρή «κόλλα» στις σχέσεις ανεξαρτήτως ηλικίας. Απουσία αυτής της αυθόρμητης αντίδρασης του οργανισμού έχει συνδεθεί ακομα και με μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα.

Δεν Θα Πιστεύεις Ποιο Χαρακτηριστικό Θεωρούν Όλοι Απίστευτα Σέξι

Χαμόγελο; Στυλ; Βλέμμα; Τι είναι αυτό που παρατηρείς πρώτα στον άλλο και ποιο θεωρείς πιο σέξι χαρακτηριστικό;

Μία έρευνα που δημοσιεύεται στο Personality and Individual Differences, αυτό που θα φέρει άνδρες και γυναίκες πιο κοντά σε νέα σχέση δεν έχει να κάνει τόσο με την εμφάνιση όσο με μια ιδιότητα του χαρακτήρα τους.

Στην εποχή του #metoo, της ενσυναίσθησης και της αφύπνισης αυτό που βρίσκουμε πιο σέξι στον άλλο δεν θα μπορούσε παρά να άπτεται αυτών των τομέων.

Όπως έδειξε η έρευνα, λοιπόν, εκείνο το χαρακτηριστικό που βρίσκουμε όλοι πιο σέξι σε έναν άλλο άνθρωπο είναι η οικολογική του συνείδηση.

«Οι συμπεριφορές όπως ο αλτρουισμός έχουν αποδειχθεί σημαντικές για την εύρεση συντρόφου» εξηγούν οι επικεφαλής ερευνητές Daniel Farrelly και Manpal Bhogal από τα Πανεπιστήμια του Worcester και του Wolverhampton αντίστοιχα.

«Σε πρόσφατες μελέτες η γενναιδωρία είχε αναδειχθεί ως μυστικό ελκυστικότητας και ομορφιάς», συμπληρώνουν.

Τα στοιχεία της έρευνας

Οι επιστήμονες εξέτεσαν αρχικά 157 ετεροφυλόφιλους ενήλικες από τη Βρετανία. Στα υποτιθέμενα σενάρια που τους δόθηκαν για επιλογή συντρόφου υπήρχαν τρεις επιλογές, με έντονη οικολογική συνείδηση, με ανύπαρκτη οικολογική συνείδηση και με ουδέτερη στάση.

Πέρα από το προβάδισμα των κοινωνικά και οικολογικά ανήσυχων στις προτιμήσεις ανδρών και γυναικών, η έρευνα ανέδειξε και την υπεροχή τους στην αναζήτηση μόνιμου συντρόφου, με τους συμμετέχοντες να προκρίνουν την προκοινωνική συμπεριφορά ως εγγύηση σταθερότητας για μια υγιή μακροχρόνια σχέση.

Τα ευρήματα επαναλήφθηκαν κατά τη follow-up μελέτη, στην οποία 307 ετεροφυλόφιλοι ενήλικες κλήθηκαν να απαντήσουν πόσο συχνά ξοδεύουν χρόνο για να προετοιμάσουν τα απορρίμματά τους για ανακύκλωση, στο πλαίσιο μιας φανταστικής συνέντευξης με έναν ευειδή ερευνητή ή ερευνήτρια που οι επιστήμονες τους παρουσίασαν σε φωτογραφίες.

Πράγματι, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν ένα προφίλ μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για την ανακύκλωση στη σκέψη πως συνδιαλέγονται με ένα ωραίο άτομο του αντίθετου φύλου, υποδεικνύοντας την επιθυμία τους να φανούν ως οικολογικά πιο ευσυνείδητοι.

Γιατί είναι θετικό στοιχείο η οικολογική συνείδηση

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όποιος δείχνει σεβσμό και αγάπη προς το περιβάλλον διαθέτει και άλλα θετικά στοιχεία. Αυτά μπορεί να είναι ευαισθησίες προς τους αδύναμους ή αγάπη για την κοινωνία.

Επιπλέον, το ενδιαφέρον για τη φύση υποδεικνύει και μια ανησυχία για το μέλλον των επόμενων γενεών, πράγμα που θεωρείται θετικό αν κάποιος επιθυμεί να αποκτήσει απογόνους.

Εσύ Τι Κοιτάζεις Όταν Επιλέγεις Σύντροφο: Πρόσωπο Ή Σώμα;

Όταν αναζητάς σύντροφο για μια εφήμερη σχέση εστιάζεις περισσότερο στα χαρακτηριστικά του προσώπου ή του σώματός του; Τι συμβαίνει όταν ψάχνεις σύντροφο για μια σχέση με προοπτική μεγαλύτερης διάρκειας;

Όλες και όλοι θα θέλαμε ένα πολύ ελκυστικό ταίρι. Αλλά, επειδή αυτό είναι αρκετά δύσκολο για να βρεθεί, μετριάζουμε τις προσδοκίες μας και συμβιβαζόμαστε. Για την ακρίβεια, επιλέγουμε εκείνον ή εκείνη που έχει ορισμένα χαρακτηριστικά από όσα θα θέλαμε.

Πώς, όμως, καταλήγουμε στην επιλογή συντρόφου;

Ο David Buss, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Τέξας έκανε μια μικρή έρευνα πάνω στο ζήτημα. Για την ακρίβεια, ζήτησε από  375 φοιτητές να επιλέξουν αν θα έβγαιναν ραντεβού με κάποιον βάσει των χαρακτηριστικών του προσώπου ή του σώματός του.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις οι περισσότεροι συμμετέχοντες εστίασαν στο πρόσωπο, με μία περίπτωση να επιλέγει το σώμα.

Όπως ανέφερε η ερευνητική ομάδα, όλοι εστίασαν στα χαρακτηριστικά του προσώπου, εκτός από τους άντρες όταν επρόκειτο για μία βραχυπρόθεσμη σχέση.

Πράγμα που σημαίνει πως όταν η σχέση δεν έχει προοπτικές διάρκειας, οι άντρες θεωρούν σώμα και πρόσωπο το ίδιο σημαντικά κριτήρια.

Από την άλλη, αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες σχέσεις το 75% των συμμετεχόντων θα προτιμούσε να εστιάσει στο πρόσωπο του άλλου ανθρώπου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΖΩΔΙΑ

Πώς ερωτεύεται ένας άντρας Λέων. Πολύ καλή ερώτηση. Γιατί είναι μυστήριοι αυτοί οι τύποι. Γιατί έχουν αυτό το γόητρο που πάντα σε βάζει σε...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνω να με θέλει; Τι μήνυμα να του στείλω για να μην με αφήσει στο… διαβάστηκε; Τι πραγματικά θέλει ένας άντρας...

CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος λέει bye bye στον Άγιο Δομίνικο! Δες τι συμβαίνει… Το Survivor All Star φθάνει σιγά σιγά στο τέλος του αφού απέχουμε...

ΟΜΟΡΦΙΑ

DIY συνταγή για ενυδατικό λάδι σώματος που θα δώσει τη χαμένη λάμψη ξανά στην επιδερμίδα σου. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως με το αλάτι της...